Kreativ

ŠTÍTEK: lékařství

Výstavba Centra urgentní medicíny v Liberci pokročila.

VIDEO: Při stavbě Centra urgentní medicíny vytěžili 40 tisíc kubíků horniny

/FOTO/ Zajistí městu pod Ještědem odpovídající moderní zázemí pro zdravotnické zařízení typu fakultní nemocnice a zefektivní a spojí provoz urgentních příjmů, centrálních operačních sálů a intenzivní péče. Centrum urgentní medicíny představuje jednu z největších zdravotnických investic v zemi a zároveň je v plném proudu první etapa modernizace Krajské nemocnice Liberec.

Primářka oddělení patologie přerovské nemocnice Barbora Weberová.

Co obnáší práce patologa: Pitvy jsou okrajová záležitost prozradila primářka

Patologie je obor opředený řadou mýtů. Většina lidí si představuje patologa jako podivína na pitevně, v zástěře a se skalpelem v ruce, který vlastně nemá co pokazit a na všechno má dost času. „Jde o velmi zkreslenou představu, která u laické veřejnosti stále přetrvává,“ potvrzuje primářka oddělení patologie přerovské nemocnice Barbora Weberová s tím, že patologa už dávno nezaměstnávají jen pitvy.

Jiří Šustáček Foto: poskytla Helena Zelená Křížová

Jiří Šustáček: Lékařem by neměl být člověk, který nemá rád lidi

/ROZHOVOR/ Významné životní jubileum oslavil letos emeritní primář chirurgického oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě Jiří Šustáček. Pro novoměstskou nemocnici pracuje sedmačtyřicet let. Jeho kolegové si ho váží, pacienti jej mají rádi. Je pro ně člověkem s velkým srdcem, který nejen léčí, ale také jim naslouchá.

Primář chirurgického oddělení přerovské nemocnice Alojz Haninec.

Primář chirurgie v Přerově: Podnapilí pacienti na ambulanci nám ubírají energii

V dětství chtěl být lesníkem, později veterinářem. Pro medicínu se dnešní primář chirurgického oddělení přerovské nemocnice Alojz Haninec rozhodl až později - vydal se ve šlépějích svého otce, který se tomuto oboru také věnoval. Před deseti lety ho do Přerova přivedl záměr rozvinout miniinvazivní operace. „Klasické budou jistě zůstávat, ale rozvoj endovaskulárních technik je markantní,“ říká primář přerovské chirurgie.

Univerzitní kampus MEPHARED 2 má být hotový v létě 2016. Takto bude vypadat podle vizualizací.

VIDEO: Špičkový kampus za šest miliard už roste. Podívejte se, jak bude vypadat

/VIDEO, FOTO/ Obří investice do vzdělání a vědy začala oficiálně v Hradci Králové. V sousedství Fakultní nemocnice už roste obří kampus Univerzity Karlovy. Sloužit bude studentům medicíny a farmacie, ale také výzkumu. Stavba začala už v minulém roce, přesto na slavnostní zahájení stavby ve čtvrtek 7. března dorazil do Hradce Králové premiér Petr Fiala nebo ministr školství Mikuláš Bek.

Centrum hyperbarické medicíny v Městské nemocnici Ostrava.

V Ostravě se otevřela největší a nejmodernější hyperbarická komora

Jedna z největších a nejmodernějších hyperbarických komor nejen v České republice, ale také v Evropě, začala od pondělí 4. března 2024 sloužit pacientům v Městské nemocnici Ostrava. Nová, kvadratická hyperbarická komora je usazena ve zbrusu nové budově, nabízí větší kapacitu, moderní vybavení, a hlavně také neporovnatelně vyšší komfort léčených lidí.

Pardubická výškařka Zdara Pezinková vyhrála halové MČR.

Na výškařský vzor hleděla z výšky. Porazit Míšu je neuvěřitelné, říká Pezinková

ROZHOVOR/Necelých šest let ke zlaté. Atletické buňky v sobě objevila až v osmé třídě. Momentálně je ve čtvrťáku gymnázia a na krku se jí houpe nejcennější medaile. A nejenom hodnotou kovu. Zdara Pezinková zvítězila ve skoku vysokém na halovém mistrovstvím republiky dospělých. To není všechno. Její příběh má dokonalý happy ending. Devatenáctiletá závodnice AC Pardubice totiž porazila svůj vzor Michaelu Hrubou. Teď si přeje ještě jeden šťastný konec. Ráda by se z "Mozarťáku" probojovala na medicínu.

Krajská nemocnice v Liberci. Ilustrační snímek.

11 pacientů, 90 minut. Žhářský útok prověřil traumaplán liberecké nemocnice

Doposud největší zátěžovou zkouškou prošla Krajská nemocnice Liberec (KNL), kde kvůli žhářskému útoku aktivovali druhý stupeň traumatologického plánu. Tragická událost se odehrála v pondělí 29. ledna v noci v liberecké ulici 1. máje, když třiatřicetiletý muž vhodil zapálený kanystr do baru Black Panther (Černý panter) a následně utekl.

Interní oddělení v Písku. Snímek je ze Světového dne zdraví.

Písečtí internisté se těší uznání. Dva lékaři byli vybraní na světový kongres

Interní oddělení Nemocnice Písek získává v tuzemsku velmi dobré jméno. Dokládá to rostoucí počet úspěchů a ocenění jeho lékařů v odborných kruzích. Dva z nich budou podle mluvčí a. s. Jihočeské nemocnice dokonce Kateřiny Koželuhové Českou republiku reprezentovat na Mezinárodním kongresu interní medicíny MIRCIM, který se bude konat letos v květnu v polském Krakově.

Nový přístroj umožní nadstandardní způsoby vyšetření.

Slezská nemocnice v Opavě modernizovala oddělení nukleární medicíny

Oddělení nukleární medicíny ve Slezské nemocnici se rozloučilo s přestárlými přístroji včetně dvacetileté tomografické gamakamery. Svou přístrojovou techniku výrazně modernizovalo. V rámci dotačního programu se jí podařilo vysoutěžit moderní hybridní tomografický zobrazovací systém SPECT/CT firmy GE Healthcare za třiadvacet milionů korun.

Primář gynekologicko-porodnického oddělení přerovské nemocnice Vladimír Boháč.

Nejmladší primář přerovské nemocnice: Bez pokory to v medicíně nejde

Je nejmladším primářem přerovské nemocnice. Dříve to možná byla nevýhoda, která spočívala v nejistotě z krátké praxe, ale dnes už to neplatí. Vladimír Boháč šéfuje gynekologicko-porodnickému oddělení pět let. Nebojí se zavádět nové operační postupy v gynekologii a urogynekologii a také prosazuje zkvalitnění péče na porodnickém oddělení.

Fakultní nemocnice Olomouc otevřela Centrum zdraví a prevence, 5. prosince 2023

Fakultka otevřela Centrum zdraví a prevence, s první psychosomatickou ambulancí

Inovativní pracoviště pro zlepšení kvality života a předcházení nemocem v úterý otevřela Fakultní nemocnice Olomouce. Centrum zdraví a prevence, jehož součástí jsou Ambulance preventivní medicíny, Oddělení praktického lékařství a Ambulance psychosomatické medicíny, najdou klienti v pavilonu F, někdejším sídle Oddělení alergologie a klinické imunologie.

Fakultní nemocnice Olomouc otevřela Centrum zdraví a prevence, 5. prosince 2023

Fakultka otevřela Centrum zdraví a prevence, s první psychosomatickou ambulancí

Inovativní pracoviště pro zlepšení kvality života a předcházení nemocem v úterý otevřela Fakultní nemocnice Olomouce. Centrum zdraví a prevence, jehož součástí jsou Ambulance preventivní medicíny, Oddělení praktického lékařství a Ambulance psychosomatické medicíny, najdou klienti v pavilonu F, někdejším sídle Oddělení alergologie a klinické imunologie.

Veletrh hraček, her a potřeb pro děti

Miminka míří na For Kids: Veletrh plný dárků, fotek, zábavy i užitečných rad

Vydejte se o nadcházejícím víkendu s celou rodinou na For Kids, největší veletrh hraček, her a potřeb pro děti. Součástí programu, který připravuje Deník s rubrikou Miminek, bude fotografování s vánoční tématikou dětí ale i celých rodin, pořízení snímků do soutěže Školák Deníku a rozhovor s terapeutkou klinické nutriční medicíny Monikou Novotnou na téma strava v případě alergií a jak si zdravě vybavit lékárničku v době viróz a nachlazení. Těšit se můžete i na několik dárků.

Podpora z fondů EU usnadnila výcvik záchranářů.

Resuscitace, válečná medicína i trauma. Záchranáři se školí v novém středisku

Záchranáři ze Zlínského kraje získali nové vzdělávací a výcvikové prostory i vybavení. S podporou evropské dotace došlo k rozšíření Vzdělávacího a výcvikového střediska (VVS) Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. Zásadně se zvýšila kapacita školicích prostor a kvalita přístrojového vybavení. Středisko navíc nyní slouží nejen složkám Integrovaného záchranného systému (IZS), ale také veřejnosti, dobrovolným hasičům, středním školám, jednotkám městské policie a dalším.

Jihlavský lékař Tomáš Tajč.

Jihlavský lékař má 80 hodin přesčasů měsíčně. V prosinci odmítá přidat další

/ROZHOVOR/ Obrovskou vlnu nevole u lékařů vyvolala novela zákoníku práce, která legalizuje až 832 přesčasových hodin ročně. Dosud to byla polovina. Mladí lékaři požadují také změnu finančního ohodnocení. Přesčasy v prosinci odmítly sloužit tisíce lékařů v celém Česku, mezi nimi i lékař z jihlavské nemocnice Tomáš Tajč. „Změny určitě nastanou, věřím tomu,“ vyjádřil se Tajč v rozhovoru pro Deník.

Vyškovská nemocnice dostala obrazy s tématikou medicíny

Mona Lisa na rentgenu. Ve Vyškovské nemocnici ukázali obrazy s tématem medicíny

/FOTO, VIDEO/ Čtveřici obrazů podle slavných mistrů, kterou ozvláštňují úpravy s tématikou medicíny, představil ve vyškovské nemocnici obchodní ředitel společnosti Aura Medical David Navrátil. Obrazy věnoval při příležitosti otevření nového pracoviště magnetické rezonance, kam jeho firma dodávala technologie.

Výstavba Simulačního centra intenzivní medicíny byla ve čtvrtek zahájena za účasti ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

V Motole budou lékaři simulovat. Zlepší to péči o ohrožené pacienty

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nejenom zkušení, ale přímo dokonalí budou špičkoví lékaři z oboru intenzivní medicíny, a to jak z motolské nemocnice, tak z dalších významných pracovišť. Z pražských nemocnic i ti, kteří působí mimo metropoli. Zlepšit jejich přípravu pomůže nové simulační centrum, které se začíná stavět v areálu motolské nemocnice. Zatím je na jeho místě jen jáma – za dva roky se však už má chystat spuštění provozu.

Akce pro středoškoláky se zájmem o medicínu se koná v Hradci Králové od 24. do 27. srpna.

Medikem nanečisto. V Hradci začal 5. ročník Medikempu pro středoškoláky

/FOTO/ Zajímá je medicína, ale nejsou si úplně jistí, jestli je to pro ně to pravé povolání. Proto se přihlásili na Medikemp, který pro ně v těchto dnech, od 24. do 27. srpna, pořádá už popáté Lékařská fakulta v Hradci Králové. 41 studentů gymnázií a zdravotnických lyceí absolvuje během čtyř dnů krátké stáže na odborných pracovištích lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Hradec Králové, aby blíže poznali lékařskou profesi.

Ivana Baldo.

Ivana Baldo: Srdce jsem nechala v Indii. Musela jsem se pro něj vrátit

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Bývalá sportovní pilotka a letuška Ivana Baldo se v šestapadesáti letech rozhodla změnit svůj život. Domov ve Slaném a práci v hlavním městě nechala za sebou a odešla do Indie. Společně s dětmi, dvanáctiletým Vojtou a dospělou Angie, žije v pobřežním městečku Varkala. Přestože tam syn chodí do školy, současně zůstává žákem i ve Slaném a každý rok musí do Čech přijet na přezkoušení z českého jazyka a dějepisu. Díky tomu se mohl Deník s oběma setkat u společných přátel na zahradě rodinného domu v Libušíně.

Pavel Brejník.

Lékař Pavel Brejník: Jsem dělník medicíny už dvaačtyřicet let a neměnil bych

/FOTOGALERIE/ Praktičtí lékaři se ve svých ordinacích nezastaví, přesto jich je zejména na venkově nedostatek. I když obce lákají na různé benefity či služební byt, pro venkovského doktora je klíčové, aby se dokázal trvale uživit. Pokud nemá ve vsi a okolí dostatečnou klientelu, která se utváří i řadu let, provozovat ordinaci je pro začínajícího doktora celkem nereálné.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc finišuje dostavba Kliniky nukleární medicíny, nový přístroj PET/CT je již na místě.

Dostavba kliniky s tomografem za sto milionů finišuje

Rozsáhlá rekonstrukce a dostavba tomografického pracoviště na Klinice nukleární medicíny Fakultní nemocnice Olomouc míří do finále. V areálu již stojí nová dvoupodlažní budova a odborníci v těchto dnech převzali a instalují to nejdůležitější - nový přístroj PET/CT. Taky nejcennější, protože stojí bezmála 100 milionů korun.

Jan Vojáček motivuje pacienty k aktivnímu zájmu o vlastní zdraví. Jeho inovativní přístup a zkušenosti přitahují stále více těch, kdo hledají komplexní přístup k řešení zdravotních problémů.

Bývalý ligový fotbalista Jan Vojáček: Funkční medicína není šarlatánství

Známý odborník na funkční medicínu Jan Vojáček býval ligovým fotbalistou, špičkovým gólmanem. V bráně mu začalo být těsno, navíc ho trápily záhadné zdravotní symptomy. Rozhodl se změnit životní směr a propracoval se k inovativní lékařské disciplíně. Obor studoval v Kalifornii, přesto ho někteří považují za šarlatána. „Vše se vyvíjí, je třeba si připustit limity klasické medicíny a obohatit je o jiné. Já se toho jako lékař nebojím a stojím si za tím,“ řekl v rozhovoru pro časopis Story Jan Vojáček.   

Bude to znít překvapivě, ale péče o pleť ve středověku se do jisté míry podobala dnešním kosmetickým procedurám

Jak se ve středověku pečovalo o pleť? Objev zaskočil i samotné vědce

Při pomyšlení na středověk si lidé často vybaví nerozvinuté lékařství, nedostatečnou hygienu a nepříliš dlouhý život. Ovšem ne vždy tomu tak opravdu bylo. Nejen, že se tehdejší lidé za pomoci vody ze studny či říček starali o svou hygienu nejlépe, jak dovedli, ale také se snažili pečovat o svou pleť. Využívali k tomu mnoha různých produktů, receptů a postupů, které se podle vědců až pozoruhodně podobaly těm dnešním.

Ukrajinští vojáci, válka na Ukrajině. Ilustrační snímek

Zemřel český medik, kterého na Ukrajině zasáhl šrapnel. Podlehl těžkým zraněním

Zakladatel Projektu Phoenix, český medik, který byl v březnu vážně zraněn po zásahu šrapnelem na Donbase a poté v dubnu převezen do pražské Ústřední vojenské nemocnice, v pondělí zemřel. Na sociálních sítích to uvedli zástupci projektu Phoenix. Podle dřívějších informací ministerstva zahraničí padli na Ukrajině při bojích proti ruské armádě dva čeští dobrovolníci. Jeden letos v březnu, druhý loni v červnu.