Kreativ

ŠTÍTEK: lékařství

Ilustrační foto

Na nepoctivé léčitele došlápne nový zákon

Zákon o léčitelích, který připravuje ministerstvo zdravotnictví, by měl zavést registraci léčitelů nebo povinnost vedení dokumentace. Počítá i s postihem těch, kteří budou provozovat léčitelství bez oprávnění, nebo s povinností nahradit způsobenou škodu. Návrh zákona je připraven, nyní je ve vnitřním připomínkovém řízení, řekla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Vizualizace Centra urgentní medicíny.

FOTO: Nová „emergency“ už se rýsuje. Otázkou ale bude parkování

Liberecký kraj – Tři čtvrtě roku pracovaly odborné týmy architektů, projektantů i lékařů na definitivním uspořádání a podobě projektu nového pavilonu Centra urgentní medicíny Krajské nemocnice v Liberci (KNL). Výsledkem je „chytrý dům“, ve kterém se soustředí všechny disciplíny urgentní medicíny.

Testování vzorků. Ilustrační foto.

Světoví odborníci na fyziku plazmatu přednášejí v Praze

Špičkoví zahraniční odborníci se sešli na mezinárodním sympoziu o fyzice plazmatu, které se tento týden koná na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého účení (FEL ČVUT) v Praze. Přednášet budou o využití plazmatu v medicíně a o největším evropském výzkumném zařízení pro výzkum nukleární fůze JET. Přednášky budou vedeny v angličtině a jsou otevřeny i pro veřejnost se zájmem o vědu a techniku.

Ilustrační foto

Technologie v medicíně? Problematické jsou mobilní aplikace o stravování

Technologie se v medicíně posouvají i do domácí péče. Umožňují pacienta dlouhodobě monitorovat bez nutnosti hospitalizace. Problematické ale mohou být podle Lenky Lhotské z České společnosti biomedicínského inženýrství a lékařské informatiky České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně mobilní aplikace, které radí s cvičením nebo stravováním. Jen zlomek z nich je podle ní lékařsky ověřený. 

Nový ředitel Nemocnice Vrchlabí Michal Mrázek.

Nový ředitel vrchlabské nemocnice je chirurg. Chce zůstat na sále a operovat

Vrchlabí - Ředitelem Nemocnice Vrchlabí se stal od května Michal Mrázek. Zkušený chirurg, který byl od srpna minulého roku lékařským ředitelem zařízení, doufá, že se mu podaří skloubit direktorskou funkci s jeho původními povinnostmi na chirurgickém sále. „Nemohu si dovolit svůj medicínský obor opustit,“ říká.

Jaromír Bernátek

O oddělení budu i nadále mluvit jako o „svém“. Budoval jsem ho 22 let

/ROZHOVOR/ Koncepci představenou hejtmanstvím pro Deník komentoval předseda okresního svazu České lékařské komory Jaromír Bernátek, bývalý primář oddělení nukleární medicíny, které bylo sloučeno s radiologií. Primářem sloučených oddělení byl jmenován Jiří Tesař. Předseda zlínské lékařské komory tak z nemocnice odchází. Jak hodnotíte zveřejněnou koncepci?

Transplantace. Ilustrační foto.

Nové srdce získalo za posledních 10 let přes 700 pacientů

Nové srdce získalo za posledních 10 let přes 700 pacientů. Počty kolísají mezi 57 a 87 ročně, na čekací listině je kolem stovky nemocných. Počty transplantací všech orgánů narostly za stejné období o třetinu. Před 15 lety čeští lékaři poprvé použili pro záchranu pacienta, pro kterého nové srdce dostupné nebylo, srdce umělé. Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), který pacienta tehdy operoval, k výročí ve středu pořádá tiskovou konferenci.

Plastová okna Schüco LivIng pro pasivní dům

Bílá je dobrá, ale plastová okna už dnes na sebe berou desítky barevných odstínů, mohou vypadat jako dřevěná či hliníková zásluhou fólií a krycích lišt a profily Schüco LivIng dokonce mohou díky technologii AutomotiveFinish získat metalický povrch jako vaše auto zaparkované u domu.

Ilustrační foto.

Novou ledvinu dostává víc lidí. Pojišťovnám se to vyplácí

Umírají daleko dříve. Během života se navíc potýkají se spoustou přidružených problémů: nesnesitelnou žízní, nespavostí a depresemi. To jsou pacienti, kteří přežívají po selhání ledvin na dialýze. Lékaři se proto snaží, aby větší část z nich dostala nový orgán.

Lékař Nemocnice Vrchlabí Jaroslav Třetina při školení pracovníků informačních center.

Pracovníci krkonošských infocenter prošli kurzem první pomoci

Vrchlabí - Vůbec poprvé se pracovníci z informačních center z celých Krkonoš v úterý hromadně proškolili v tom, jak správně a rychle poskytnout zraněnému nebo nemocnému erudovanou první pomoc nebo mu dát alespoň přesnou radu. Kurz společně organizovali lékaři z Nemocnice Vrchlabí a vedení zdejšího městského úřadu. Jedná se o přípravu před květnovým začátkem letní části turistické sezony.

Ilustrační foto

Sloučení oddělení způsobilo rozruch

Zlínská nemocnice se sžívá se sloučením pracoviště nukleární medicíny a oddělení zobrazovacích metod (radiologie). Vedení sází na výhody takového kroku. Zda to budou změny k lepšímu, ukáže čas.

Ilustrační foto.

Údržbová tramvaj v noci přejela mladého muže. Skončil v nemocnici

Brno – Při srážení námrazy narazil v pondělí v půl čtvrté ráno řidič údržbové tramvaje na nečekané zdržení ve Vejrostově ulici. Na trati totiž ležel mladý muž. Nehodu nahlásil dispečink brněnského dopravního podniku, vyjížděli k ní hasiči i záchranáři.

Přednášky, meditace, léčivé byliny… Jubilejní ezoterický festival letos nabídl i ukázku netradičního tantrického cvičení.

Víkend ve znamení ezoteriky, duchovna a harmonie

/FOTOGALERIE/ Jaká tajemství skrývají lékárničky našich babiček, kde v přírodě hledat nový příval energie či jak uvolnit tělo i duši za pomoci tance přibližuje návštěvníkům víkendový festival Cesta k harmonii, který se letos v karvinském městském domě kultury koná již po dvacáté.

oční vady, ilustrační foto

Vyzrajeme na oční vady?

Dle posledních údajů trpí oční vadou více než 60 procent populace. V souvislosti s tím roste popularita nejen refrakční oční chirurgie. Oční medicína má v současnosti k dispozici moderní a bezbolestné metody léčby očních vad či očních onemocnění.

Ilustrační foto.

Děti se bacilů nebojí

Nemoc nemá moc je název preventivně vzdělávacího projektu Revírní bratrské pokladny, zdravotní pojišťovny, který se zaměřuje na očkování dětí od narození do 18 let. Vedle série přednášek v mateřských centrech, mateřských a základních školách probíhá také soutěž o nejhezčí básničku a video na téma boj s bacily.

Kromě poučných přednášek se mohou návštěvníci těšit také na koncerty či prodej tematických produktů.

Blíží se jubilejní ročník ezoterického festivalu Cesta k harmonii

Přednášky, meditace, poradenství, duchovní hudba a cvičení, alternativní medicína, esoterika i zdravý životní styl. To vše nabídne letošní jubilejní 20. ročník ezoterického festivalu Cesta k harmonii, který bude po celý víkend probíhat v karvinském městském domě kultury.

Oblastní nemocnice Kladno

V kladenské nemocnici se připojují ke Světovému dni glaukomu

Kladno - K preventivním akcím, které mají ochránit naše zdraví a tentokrát se zaměří na zrak, patří i Světový týden glaukomu. Jeho hlavním cílem je zvýšit povědomí o zdraví očí a zdůraznit význam pravidelných očních vyšetření. Pravidelné prohlídky u očního lékaře totiž mohou zabránit rozvoji zeleného zákalu, který může bez včasné léčby způsobit oslepnutí. Preventivně by měli podstoupit vyšetření nitroočního tlaku především osoby starší 40 let, diabetici, lidé s nízkým krevním tlakem a ti, v jejichž rodině se zelený zákal vyskytl.

Návštěva viceguvernéra provincie Sečuán.

Spolupráce s Číňany: televize, piloti, studenti i asijská medicína

Střední Čechy – Partneři dokážou nabídnout zážitky pro všechny smysly. Pokud by si Yang Xingping, viceguvernér čínské provincie S'-čchuan, vedl deník, s plným oprávněním by takový zápis mohl zaznamenat pro začátek března. Pro dobu, kdy stál v čele sečuánské delegace, která navštívila Středočeský kraj. A měla zde co objevovat i obdivovat. 

Umělá inteligence

Jak se budeme vzdělávat a pracovat? Kongres na Žofíně se dotkl budoucnosti

/VIDEO/ Jak robotika a umělá inteligence promění trh práce? Jak by se měl změnit vzdělávací systém, aby naše děti v měnící se světě uspěly? To jsou jen některé z otázek, které se pokusil zodpovědět Singularity University Czech Summit, který proběhl v Žofínském paláci v Praze. Podívejte se na sestřih toho nejzajímavějšího, co na pódiu zaznělo.

Oblastní nemocnice Kladno

Kladenská nemocnice se připojuje k Světovému dni ledvin

Kladno - Na čtvrtek 8. března letos připadá nejen Mezinárodní den žen, ale i Světový den ledvin, který je tentokrát zaměřen právě na problematiku onemocnění ledvin u žen. Akce se ale nevyhýbá ani mužům. Jejím cílem je zvýšit informovanost veřejnosti a zdravotníků o ledvinových onemocněních, možnostech jejich včasného záchytu, prevenci a léčbě.

Rehabilitační nemocnice Beroun - ředitel MUDr. Jan Calta

Jana Caltu připomínají výstavy v berounské nemocnici

Beroun - V úterý 6. března uplynul rok od úmrtí doktora Jana Calty. Předního rehabilitačního lékaře, zakladatele a mentora Rehabilitačního centra berounské nemocnice. Jeho bronzová busta zdobí od října hlavní vstup do Rehabilitačního centra a jeho jméno se stalo nedílnou součásti tohoto moderního pavilonu.

František Kotěšovec (uprostřed) zemřel ve věku 87 let.

Zemřel František Kotěšovec, autor Programu Teplice

Teplice - V úterý 27. února zemřel ve věku 87 let MUDr. František Kotěšovec, dlouholetý okresní hygienik v Bílině a v Teplicích, zkušený lékař, zabývající se preventivní medicínou a epidemiologií.

„Dneska jen málo mladých herců zůstane u divadelního kumštu. Většinou sedí doma a čekají, až jim zazvoní telefon a někdo je pozve do nekonečných seriálů,“ myslí si Jan Šťastný.

Jan Šťastný v Chotěboři: Každý chlap potřebuje nějakou hračku

Chotěboř – Herec Jan Šťastný (52) vystudoval herectví i přesto, že jeho rodiče si to nepřáli. Když jej přijali na DAMU, první otázka jeho maminky byla: A jaký titul budeš mít před jménem? Všichni byli totiž přesvědčeni o tom, že Jan bude studovat medicínu.

Klinika neurochirurgie ústecké Masarykovy nemocnice patří do seznamu patnácti špičkových pracovišť na světě. Na snímku při jedné z operací primář Martin Sameš.

Ústecká neurochirurgie reprezentovala Evropu v Honolulu

Ústí nad Labem - Neurochirurgická klinika Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem dala o sobě opět vědět na mezinárodním poli špičkové moderní medicíny.