Kreativ

ŠTÍTEK: lékařství

Slezská nemocnice v Opavě. Ilustrační foto.

Slezská nemocnice má nové primáře

Ve Slezské nemocnici je uplatňováno, že primář, blížící se důchodovému věku, dá svou funkci k dispozici. Po výběrové řízení na primariátech chirurgie, nukleární medicíny a dětského oddělení je nyní vedou noví primáři.

Vojáci opavského 53. pluku průzkumu a elektronického boje před nedávnem navštívili Hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice v Opavě.

Čekárnu v nemocnici zaplnili vojáci

Celkem patnáct příslušníků opavského 53. pluku průzkumu a elektronického boje před nedávnem obsadilo čekárnu Hematologicko-transfuzního oddělení Slezské nemocnice v Opavě.

Svitavští Tuři si na soupeři z Olomoucka ve druhém vzájemném utkání v řadě vylámali zuby.

Tuři okusili něco z vlastní medicíny, na Hané utržili krutou stovku

Svitavy /KOOPERATIVA NBL/ – Takže došlo i na Tury. Jejich série povedených vystoupení skončila na prostějovské palubovce. Zároveň se tam ukázalo, že dvakrát se do stejné řeky nevstoupí. O víkendu jim tam utkání vyšlo ideálně podle představ, tentokrát hrál prim soupeř.

V ordinaci.

Medicína u sousedů pro bezdomovce

Linec - Caritas, samaritáni, Červený kříž a, řády Milosrdných sester a Lazarův provozují v Linci Help Mobil, ordinaci na kolech, lékařské zařízení pro bezdomovce a další nepojištěné lidi, píší OÖN.

Ilustrační foto

Veřejnost si v pondělí připomene Světový den boje proti rakovině

Kladno – Světový den boje proti rakovině si připadá na 4. února, přičemž připomenout si ho bude moci veřejnost s Oblastní nemocnicí Kladno. Cílem tohoto dne je zvýšit informovanost veřejnosti o problematice rakoviny a vyvracet mýty, které kolem této choroby panují, a tak bude nejen pro Kladeňáky v pondělí v atriu Centra akutní medicíny kladenské nemocnice připraven speciální program.

Výuka podle Montessori v Trutnově - Poříčí.

Biflování? Ne! Snaží se to dokázat sami

Trutnov - Až si ve čtvrtek půjdou školáci pro pololetní vysvědčení, jedna třída v Poříčí určitě nemusí řešit, kolik kdo bude mít jedniček, dvojek či trojek. Její žáci dostanou slovní hodnocení, protože se učí podle pedagogiky Montessori.

Ilustrační snímek

Nová naděje pro život. Žebra z titanu vyrobili na 3D tiskárně

/VIDEO/ Technologie 3D tisku nabízí široké možnosti nejen v průmyslu, ale i v medicíně. Britská společnost Renishaw použila 3D tiskárnu k vytvoření kovových žeber pro 71letého pacienta z Walesu s nádorovým onemocněním. Jen díky kovovému implantátu je muž opět schopen vést plnohodnotný život.

Strojvedoucí vlaku.

Česku chybí strojvůdci. Ministerstvo sníží nároky na zdravotní stav uchazečů

Železniční doprava zažívá v poslední době boom. Jenom České dráhy v prvních devíti měsících loňského roku přepravily 133,7 milionu cestujících, což je o několik set tisíc více než ve stejném období roku 2017. Nárůst hlásili i někteří další dopravci. Kladný trend ovšem může zvrátit problém posledních let – nejsou lidé.       

Falešný učitel nebo veterinář? Kdo je vlastně Jaroslav K.?

Na střední škole učil falešný pedagog. Vydával se i za veterináře

Kladensko - Od září působil na jednom z učilišť na Kladensku. Vyučoval angličtinu a matematiku. Studenti si ho i oblíbili. Ukázalo se ale, že diplom z Karlovy univerzity v Praze, kterým se asi třicetiletý muž prokazoval, je falešný. To však samozvaného pedagoga nezastavilo v tom, aby se postavil před středoškoláky a učil. A to není všechno. Před časem se zřejmě stejný člověk měl vydávat i za veterináře či doktora humánní medicíny.

Výstava WAXWORK představí zvláštní lidi z vosku. Foto: repro Deník

Zvláštní lidé z vosku dorazí do Sokolova

Sokolov - Kuriozity lidského těla, jakými jsou člověk s jedním nebo naopak více očima, nebo bez rukou i nohou, různě srostlá siamská dvojčata nebo muž s vlčím syndromem.

Černý bez

Zelená lékárna: Byliny, které hlídají cukr

Cukrovka (diabetes) patří mezi rozšířené civilizační choroby. Zjednodušeně řečeno se jedná o poruchu metabolismu cukrů (sacharidů), která vzniká v důsledku nedostatečné tvorby inzulinu. Pozitivně na tvorbu inzulínu a hladinu glukózy v krvi působí některé byliny, které můžou být vhodnou prevencí nebo doplňkovou léčbou.

Kuriózní nehoda. Pekařská dodávka přejela v Praze do protisměru a střetla se s osobním autem, oba vozy skončily v parku Ladronka.

Pekařská dodávka vjela do protisměru. Po střetu dotlačila auto do parku

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Prázdné přepravky na pečivo byly rozesety po okolí, dodávka se zapříčila v kopci a osobní automobil s poničenou karosérií skončil až na cyklostezce v pražském parku Ladronka. V Kukulově ulici poblíž Vypichu došlo ve čtvrtek odpoledne ke kuriózní dopravní nehodě.

Ilustrační foto.

Nový box pro nemocnici

Karlovy Vary – Nový izolační box bude mít k dispozici oddělení anesteziologie – resuscitace a intenzivní medicíny Nemocnice v Karlových Varech. Doplní stávající tři boxy které již nemocnice má.

Studenti Lékařské fakulty MU Ľubica Joppeková a Martin Janků tři týdny neplánovaně pomáhali zraněným v místech bez lékařské péče.

Studenty medicíny evakuovali z ostrovů kvůli zemětřesení. Vrátili se pomáhat

Brno /FOTOGALERIE/ – Desítky tisíc padajících domů, lidé ztráceli rodiny, a všechno co měli. Když zemětřesení v srpnu poprvé zasáhlo indonéské ostrovy, byli tam i studenti pátého ročníku medicíny z Masarykovy univerzity. Ľubica Joppeková a Martin Janků přesto, že byli z ostrova Gili evakuováni, vrátili se do zasažené oblasti, aby poskytli lékařskou pomoc.

Na Václavském náměstí se zapálil muž.

Stav sebevraha z Václavského náměstí je nadále vážný, leží v umělém spánku

Čtyřiapadesátiletý muž, který se v pátek odpoledne zapálil na Václavském náměstí v Praze, leží dál v kritickém stavu. Je na jednotce intenzivní péče na klinice popáleninové medicíny v umělém spánku. Uvedla to dnes mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jana Roubalová. Strážníci městské policie horní konec náměstí u pietních míst, které připomínají výročí sebeupálení Jana Palacha, nepřetržitě monitorují, řekl místostarosta Prahy 1 pro bezpečnost Petr Hejma.

Na Václavském náměstí se zapálil muž.

Stav sebevraha z Václavského náměstí je nadále vážný, leží v umělém spánku

Čtyřiapadesátiletý muž, který se v pátek odpoledne zapálil na Václavském náměstí v Praze, leží dál v kritickém stavu. Je na jednotce intenzivní péče na klinice popáleninové medicíny v umělém spánku. Uvedla to dnes mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jana Roubalová. Strážníci městské policie horní konec náměstí u pietních míst, které připomínají výročí sebeupálení Jana Palacha, nepřetržitě monitorují, řekl místostarosta Prahy 1 pro bezpečnost Petr Hejma.

Jiří Palach

Bratr Jana Palacha Jiří: Maminka se o upálení dozvěděla drastickým způsobem

/ROZHOVOR/ S příběhem Jana Palacha se většinou pojí jméno středočeské obce Všetaty, kde vyrůstal. V jeho životě svoji roli ale sehrál i Kamenický Šenov na Českolipsku. Může za to Jiří Palach, Janův starší bratr. Obyvatelem Kamenického Šenova je už od poloviny šedesátých let. U příležitosti 50. výročí upálení Jana Palacha opět přinášíme rozhovor s bratrem Jiřím, který jsme publikovali před pěti lety. 

Ilustrační foto.

Lékaři se opřeli do pojišťoven: Neuhradí desetinu péče

/INFOGRAFIKA/ Práci sice odvedeme, zaplaceno za ni ale nedostaneme. Tedy ne plnou částku, stěžují si ambulantní specialisté. Podle analýzy, kterou zpracovala Česká lékařská komora, během posledních pěti let pojišťovny neuhradily lékařům péči za 5,5 miliardy korun. To, že byla potřebná, přitom žádná z nich nezpochybnila.

Ilustrační foto

Zdravotníci v Kurdistánu

Hradec Králové - Po roce se na hradeckou hvězdárnu vracejí posluchači Fakulty vojenského zdravotnictví v Hradci Králové se svými cestovatelskými a medicínskými zážitky.

Ilustrační foto.

Kurzy Akademie třetího věku otevírají v Uhlířských Janovicích

Uhlířské Janovice - Město Uhlířské Janovice otevírá kurzy akademie třetího věku. Ty jsou určené nejen pro seniory, ale jsou vhodné pro zájemce všech věkových kategorií. Jednotlivé zábavné vzdělávací pořady povede Petr Šika, lektor a vysokoškolský pedagog.

Klavír, violoncello, akordeon. Někdo nezahraje ani na jediný z těchto nástrojů, Karolína Kunčáková z Blanska s přehledem zvládá všechny tři a ještě si k tomu zazpívá.

Hraje na klavír, violoncello, akordeon. Jen jsem to chtěla zkusit, skromně říká

Blansko - Klavír, violoncello, akordeon. Někdo nezahraje ani na jediný z těchto nástrojů, Karolína Kunčáková z Blanska s přehledem zvládá všechny tři a ještě si k tomu zazpívá. Hraní a zpěvu se věnuje řadu let a stále ji to nepřestává bavit. Právě naopak, přemýšlí, že se z koníčku možná stane její povolání.

Ilustrační foto.

Fakultní nemocnice má nového ombudsmana

Hradec Králové - David Tuček je od začátku roku novým ombudsmanem Fakultní nemocnice Hradec Králové. Pětačtyřicetiletý lékař Oddělení urgentní medicíny ve funkci nahradil někdejšího lékařského náměstka Petra Tilšera, který byl ombudsmanem od roku 2011.

Nový Centrální příjem v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi

Odhalit problémy pacientů pomohou nové přístroje

Mladá Boleslav – Nové elektronické přístroje budou sloužit při vyšetřování pacientů v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi. Ve středu na to upozornila mluvčí středočeského hejtmanství Barbora Tlučhořová. S tím, že za týden se v nemocnici, která je jednou z pětice krajských oblastních nemocnic, uskuteční malá slavnost: na oddělení radiodiagnostiky RTG budou uvedeny do provozu magnetická rezonance a mamograf.

Věra Martinová

Tylův dům zve na Kolbabu nebo na známé Cimrmany

Polička – Kulturní nabídka v Tylově domě v Poličce bude i v příštím roce pestrá. Kromě pravidelných festivalů a filmových projekcí se návštěvníci mohou těšit na koncerty, besedy a divadelní představení.

Zeměžluč okolíkatá.

Zelená lékárna: Byliny pro zdravý žlučník

Problémy se žlučníkem patří k běžným civilizačním chorobám. Příčiny můžete nalézt ve špatné stravování – zařazováním příliš tučných jídlech do jídelníčku a také v každodenním stresu. Zklidnit žlučník můžete také vhodnými bylinami, které slouží jako preventivní a podpůrná léčba.