Kreativ

ŠTÍTEK: lékařství

Bude to znít překvapivě, ale péče o pleť ve středověku se do jisté míry podobala dnešním kosmetickým procedurám

Jak se ve středověku pečovalo o pleť? Objev zaskočil i samotné vědce

Při pomyšlení na středověk si lidé často vybaví nerozvinuté lékařství, nedostatečnou hygienu a nepříliš dlouhý život. Ovšem ne vždy tomu tak opravdu bylo. Nejen, že se tehdejší lidé za pomoci vody ze studny či říček starali o svou hygienu nejlépe, jak dovedli, ale také se snažili pečovat o svou pleť. Využívali k tomu mnoha různých produktů, receptů a postupů, které se podle vědců až pozoruhodně podobaly těm dnešním.

Ukrajinští vojáci, válka na Ukrajině. Ilustrační snímek

Zemřel český medik, kterého na Ukrajině zasáhl šrapnel. Podlehl těžkým zraněním

Zakladatel Projektu Phoenix, český medik, který byl v březnu vážně zraněn po zásahu šrapnelem na Donbase a poté v dubnu převezen do pražské Ústřední vojenské nemocnice, v pondělí zemřel. Na sociálních sítích to uvedli zástupci projektu Phoenix. Podle dřívějších informací ministerstva zahraničí padli na Ukrajině při bojích proti ruské armádě dva čeští dobrovolníci. Jeden letos v březnu, druhý loni v červnu.

Účastníci poklepání základního kamene poté podepsali i pamětní list.

Prezident Pavel symbolicky zahájil výstavbu Centra urgentní medicíny v Liberci

/FOTO,VIDEO/ Do historie Krajské nemocnice Liberec se zapíše středa 26. dubna. Právě v tento den se odehrálo poklepání na základní kámen Centra urgentní medicíny a jednoho z kladívek se chopil i prezident České republiky Petr Pavel, který společně se svou chotí právě ve středu vyrazil na jednodenní návštěvu Libereckého kraje.

Prezident Petr Pavel vyrazil na besedu s občany tramvají.

Návštěva prezidenta skončila v Lidových sadech. Na besedu jel tramvají

/FOTO, VIDEO/ Na jednodenní návštěvu Libereckého kraje vyrazil ve středu 26. dubna prezident České republiky Petr Pavel v doprovodu své manželky Evy Pavlové. Svou cestu po libereckém okresu zahájil v Novém Městě pod Smrkem, kam dorazil po půl desáté dopoledne. Zde ho přivítal hejtman Libereckého kraje Martin Půta, místní starosta Petr Černica a starostové přilehlých obcí.

Největší podíl na výhře Pardubic ve čtvrtém utkání měl gólman Roman Will. Odměnou mu bylo čisté konto.

Magistři v saku namíchali Elixír obětavosti a Třinci vlastní medicína nechutná

/GLOSA/ Big point. Tenisovou hantýrkou řečeno, kdo vyhraje pátý souboj v semifinále play off hokejové extraligy mezi Pardubicemi a Třincem, propracuje se k mečbolu. Tím je dané, že oba celky si připsaly na své konto dvě výhry. Dá se říct, že v pět odpoledne na Velikonoční pondělí se rozjede minisérie na dva vítězné zápasy. Nejlepší tým základní části i trojnásobný mistr si už vyzkoušeli, jaké to je být v plusu. Vždy zvládli první domácí střet. V tom druhém ale nenašli munici na neprůstřelné gólmany.

Vizualizace Centra urgentní medicíny.

Výstavba Centra urgentní medicíny v Liberci se blíží. Připravte se na omezení

Po Velikonocích začne oplocování staveniště, do konce roku začnou stroje hloubit základové jámy. Největší zdravotnická investice v zemi příštích několika let vznikne v městě pod Ještědem. Investice za více než tři miliardy korun v podobě Centra urgentní medicíny zajistí Liberci odpovídající moderní zázemí pro zdravotnické zařízení typu fakultní nemocnice.

Deník pomáhá. Dívce, která musí mít tři brigády, aby si mohla dovolit studium na vysoké škole, po přečtení článku nabídlo několik lidí peněžní pomoc a lékaři možnosti stáže. Ilustrační foto.

Deník napsal o chudé studentce medicíny. Co následovalo, sama nečekala

Velkou odezvu vyvolal článek Deníku o chudé studentce medicíny. Dívce, která musí mít tři brigády, aby si mohla dovolit studium na vysoké škole, po přečtení článku nabídlo několik lidí peněžní pomoc a lékaři možnosti stáže. „To jsem teda opravdu nečekala. Jsem z toho upřímně dojata a moc vám děkuji,“ reagovala zaskočeně studentka medicíny na vlnu pomoci.

Nový primář oddělení ortopedie Nemocnice Kyjov Peter Chovanec.

Nový primář nemocnice v Kyjově: sázka na sportovní medicínu a rychlé zotavení

O rychlejší návrat do běžného života se u pacientů hodlá snažit nový primář ortopedie v nemocnici v Kyjově na Hodonínsku Peter Chovanec. Své vize ve čtvrtek představil starostům z okolních obcí. Stoupnout má počet specializovaných zákroků, například plastiky vazů u sportovců, stabilizace ramen nebo operace chrupavky.

Studenti z chudých rodin si na školu musí vydělávat. Komplikuje jim to však studium. Ilustrační foto.

Aby mohla studovat medicínu, dělá tři brigády. Občas si sáhnu na dno, říká

Studentka lékařské fakulty pochází z chudých poměrů. Od šestnácti let pomáhá vydělávat peníze do rodinného rozpočtu. Náročné studium medicíny kombinuje se třemi přivýdělky. „Jdu si za svým snem. Chci zachraňovat lidem životy, vím jaké to je nemít štěstí,“ vypráví jedna z účastnic programu Retrostipendia, který podporuje ve vzdělávání sociálně znevýhodněnou mládež.

Budoucí podoba Centra urgentní medicíny v Liberci.

Centrum urgentní medicíny přijde na 3 miliardy. Stavět se má v roce 2023

Po letech příprav a očekávání má v roce 2023 konečně začít velká modernizace Krajské nemocnice Liberec a chystaná výstavba Centra urgentní medicíny. Investice za více než tři miliardy korun posune zdejší nemocnici výrazně kupředu a nabídne pacientům i zdravotníkům nejmodernější prostředí.

Ani v sedmdesáti letech není podle Jiřího Dvořáka pozdě na změnu, která bude znamenat zdravější a šťastnější stáří.

Profesor Jiří Dvořák: Setkání se spolužáky mě vyděsilo. Polovina byla po smrti

Lékař Jiří Dvořák nemá rád slovo důchod či senior. Raději pro tuto etapu života používá název stříbrný věk. Ve Švýcarsku, kam po osmašedesátém roce emigroval coby medik, léčil celý život pacienty s bolavými zády. Už tehdy prosazoval celostní pohled na zdraví, a nyní se již plně věnuje preventivní medicíně. Povídali jsme si s ním o tom, jaký je recept na co nejzdravější život až do jeho samotného konce.

V Nemocnici Pelhřimov funguje ambulance preventivní medicíny

Čas je zásadní. V nemocnici funguje ambulance preventivní medicíny

K lékaři bez obav a dlouhého čekání. Přesně to nabízí klientům prostřednictvím Ambulance preventivní medicíny Nemocnice Pelhřimov. Moderní zdravotnické zařízení klientům poskytuje, na základě dlouholetých zkušeností, preventivní program cílený na prevenci nejzávažnějších onemocnění.

Odborníci na homeopatika je doporučují v rámci prevence i léčby.

Homeopatika? Nejde jen o placebo. Proč fungují na chřipku, vysvětlil odborník

Od dob založení homeopatie se vedou vášnivé spory mezi jejími zastánci a odpůrci. Tento způsob léčby funguje již více než 200 let a využívají ho tisíce lékařů. Kdy lze homeopatika použít a kdy naopak zvolit klasickou cestu, komu mohou pomoci a proč jim někteří nevěří? O homeopaticích jsme mluvili s MUDr. Tomášem Radou a PharmDr. Helenou Matouškovou.

Těhotenství. Ilustrační snímek

V Česku přibývá neplodných párů. Problémy s početím má přibližně čtvrtina

Přibývá párů, které se v České republice neúspěšně pokouší o početí dítěte. Podle ředitele kliniky reprodukční medicíny a gynekologie Zlín Davida Rumpíka jde nyní přibližně o čtvrtinu. Nejčastějšími příčinami neplodnosti je nezdravý životní styl, odkládání mateřství, telekomunikační smog a stres. Páry mohou vyhledat pomoc na jedné z padesáti klinik asistované reprodukce, které se v tuzemsku nachází. To ale ještě před několika lety nebylo běžnou praxí, řekl Rumpík ČTK.

Ministerstvo chce prosadit, aby na urgentním příjmu museli být urgentní lékař, anesteziolog, intenzivista, chirurg, internista, kardiolog, neurolog nebo úrazový chirurg, sestra pro intenzivní péči nebo zdravotnický záchranář pro urgentní medicínu

Nový plán ministerstva: Na urgentních příjmech v nemocnicích bude víc lékařů

Když se člověk v noci vypraví do nemocnice třeba s rozsekaným čelem nebo dušností, měl by co nejblíž od svého bydliště najít adekvátní péči. Hustou síť pracovišť urgentního příjmu chce totiž při nemocnicích od příštího roku zajistit ministerstvo zdravotnictví. Počítá s tím navrhovaná novela vyhlášky o požadavcích na personální zabezpečení zdravotních služeb. Ta vůbec poprvé přesně určuje, jaký personál musí být na „vstupní bráně“ nemocnic přítomen. 

Ilustrační snímek

Obrovský úspěch. Čeští lékaři využijí pro boj s mrtvicí umělou inteligenci

Česká medicína se opět dostává do záře reflektorů. Tentokrát díky neurologům. Právě v Česku totiž bude sídlit hlavní evropské centrum boje s cévní mozkovou příhodou, tedy s mrtvicí. Tomuto tichému zabijákovi podlehne každé čtyři vteřiny jeden člověk na světě. Jen v Česku postihne mrtvice za rok 25 tisíc lidí a smrtí skončí asi osm a půl tisíce případů.

Vizualizace nového pavilonu

KNTB: Nový pavilon bude srdcem nemocnice

Nový centrální pavilon, který má být takzvaným srdcem Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB), by měl podle nové vize stát u hlavní brány. Shodla se na tom vedení Zlínského kraje, KNTB a magistrátu města Zlína.

Psychiatrická léčebna Bohnice.

Vyhrocené situace s pacienty? Personál je bude v Bohnicích nacvičovat s herci

Personál z psychiatrických nemocnic bude předcházení konfliktům a zvládání pacientů trénovat v simulačním centru s herci, kteří budou předvádět reálné situace. Centrum vzniká v Psychiatrické nemocnici Bohnice. Projekt, o kterém v tiskové zprávě informovala Psychiatrická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, má snížit využívání omezujících prostředků u pacientů. Podle zahraničních zkušeností to může být až o třetinu.

Primář ONM Nemocnice Pelhřimov MUDr. Ing. Milan Šimánek, Ph.D.

Nemocnice Pelhřimov disponuje nejmodernější a nejrychlejší hybridní gamakamerou

Moderně vybavené pracoviště oddělení nukleární medicíny (ONM) pelhřimovské nemocnice disponuje špičkovými technologiemi zobrazování konvenční nukleární medicíny. Výhodou těchto technologií je neinvazivnost, účinnost a absence vedlejších účinků. Nejnověji se oddělení může pochlubit nejmodernější a nejrychlejší hybridní gamakamerou SPECT/CT, která mimo jiné umožňuje celotělová 3D vyšetření. Před nedávnem bylo na oddělení rozšířeno spektrum vyšetření srdce i o stanovení stupně zavápnění srdečních tepen.  Oddělení navíc umožňuje konzultace pacientů pro vyšetření PET/CT v Proton Therapy Center Praha. O pacientech, výhodách hybridního zobrazení a rozvoji oddělení, ale také o adaptaci oddělení v době covidové jsme hovořili s primářem ONM Nemocnice Pelhřimov, uznávaným specialistou a zástupcem České republiky v Evropské asociaci nukleární medicíny MUDr. Ing. Milanem Šimánkem, Ph.D.

Povedený interiér Institutu přírodní medicíny

Léčení jak z jiného světa. Nevšední interiér pacienty překvapí

Složitě tvarovaný prostor v pražské novostavbě, kde v půdorysném návrhu téměř nenajdete rovnou stěnu a prostor je vertikálně protkaný šikmými nosnými sloupy. Takové bylo zadání nového interiéru pro Institut přírodní medicíny v Praze. Konečný výsledek lze považovat za skvostný. Prostor se nachází v části vstupního podlaží novostavby Main Point Pankrác. 

Co dokáže estetická medicína?

PODCAST: Plastická chirurgie nedělá kopie lidí. Odstraňujeme vady, říká lékař

Mnohé z nás trápí velký nos nebo malá prsa. Ploché bříško, pokleslá víčka nebo tvář bez vrásek. Estetická medicína umí zázraky a přání plní na počkání. Jenže estetická medicína není jenom o dokonalé kráse. Řeší také rekonstrukční operace po ablaci prsou a úrazech ruky, vývojové vady, ztráty tkáně nebo defekty po nádorovém onemocnění.

MVDr. Lubomír Sojka je jediný certifikovaný veterinární lékař v České republice, který pomáhá zvířatům zbavovat se bolesti přesně mířenými drobnými vpichy akupunkturních jehel

Akupunktura psů: Český veterinář zbavuje zvířata bolesti pomocí jehliček

Jmenuje se Lubomír Sojka a prakticky celý svůj profesní život se věnuje pohybovým problémům zvířat a terapii bolesti. V poslední době se však začal více zaměřovat na konzervativní možnosti řešení těchto potíží a stal se z něj certifikovaný venerinární lékař v České republice, který pomáhá zvířatům zbavovat se bolesti přesně mířenými drobnými vpichy akupunkturních jehel. A jak sám tvrdí, výsledky jsou někdy až extrémně dobré. 

Primář dětského oddělení NsP Havířov MUDr. Hynek Canibal.

Obezita u dnešních dětí je hrůzostrašná, říká pediatr Hynek Canibal

Primář dětského oddělení havířovské nemocnice Hynek Canibal, pediatr, specialista na neonatologii a dětskou kardiologii a také sportovní lékařství, má za sebou pracovně úspěšné období. Od roku 2018, kdy začal vést dětské a novorozenecké oddělení Nemocnice s poliklinikou v Havířově, zavádí do péče o dětské pacienty mnoho novinek a poznatků načerpaných v zahraničí.

John Scharffenberg

Chcete se v zdraví dožít vysokého věku? Přijďte zjistit, jak na to

Bezmála stoletý lékař John Scharffenberg zavítá ve středu 15. června do Benešova, aby se podělil o zkušenosti z preventivní medicíny. Přednáška Jak se dožít vysokého věku ve zdraví a vitalitě se uskuteční v Klubu zdraví v Benešově, ulice Marie Kudeříkové, od 17.30 hodin. Vstup je volný. 

John Scharffenberg

Chcete se v zdraví dožít vysokého věku? Přijďte zjistit, jak na to

Bezmála stoletý lékař John Scharffenberg zavítá jak v pátek 10. června do sedlčanské modlitebny CASD, tak v pondělí 13. června do Příbrami do Klubu zdraví na ulici Čs. Armády, aby se podělil o zkušenosti z preventivní medicíny. Přednáška Jak se dožít vysokého věku ve zdraví a vitalitě se uskuteční od 18 hodin v Sedlčanech a od 17.30 v Příbrami.