Kreativ

ŠTÍTEK: lékařství

Ilustrační foto

Práva dětí: Když dítě řekne ne, tak to platí, doktore

Oblast lidských práv má nový fenomén. Globální téma, v němž malí pacienti spolurozhodují o své medicínské péči a mají konečné právo říci ano nebo ne. Už i u nás. „Nastala změna, která má zakotvení v zákoně. Dítě přestalo být pasivní obětí našeho léčebného a diagnostického úsilí, ale může se k němu vyjádřit,“ říká doc. MUDr. Ivan Novák, CSc., bývalý dlouholetý přednosta Pediatrické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze.

Kdo miluje, daruje krev. Akci pořádalo hematologicko-transfúzní oddělení Orlickoústecké nemocnice.

I dárci stárnou, nové přivedou valentýnské odběry

Ústí nad Orlicí, Pardubice - Že svátek všech zamilovaných Valentýn a odběry krve jdou dohromady, dokazují už mnoho let náborové akce „Kdo miluje, daruje krev“ v nemocnicích Pardubického kraje, které vždy přitáhnou mnoho zájemců. I prvodárců, po kterých je největší poptávka.

Valentýnské odběry krve.

Nejen zamilovaní darují krev

Pardubice - Na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice se v pondělí konaly Valentýnské odběry krve. Darovat nejcennější životní tekutinu bylo možné od 7 do 11 hodin. Zájemci dostanou příležitost ještě ve stejnou dobu ve čtvrtek.

Petr Beitl, primátor Jablonce, před zahájením programu.

Mezi elitu měst patří po letech už i Jablonec

Jablonec n. N. – Dvě desítky jabloneckých podnikatelů se v pondělí v podvečer sešly s představiteli města, aby se dozvěděli, co se v Jablonci událo za poslední rok a co se chystá.

Veletrh Gaudeamus. Ilustrační foto.

Gaudeamus seznámí zájemce o studium na VŠ s 5000 obory

V kongresovém centru v pražských Letňanech dnes začíná třídenní veletrh pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus Praha. Představí se na něm 213 univerzit, fakult a dalších vzdělávacích institucí, včetně 16 zahraničních vysokých škol. Zájemci o studium se budou moct seznámit s více než 5000 studijními obory. Veletrh se otevře dnes a ve středu od 08:00 do 16:00 a ve čtvrtek od 08:00 do 15:00.

Ambulanci čínské medicíny si vyzkoušeli první pacienti

Kontroverzní klinika čínské medicíny v nemocnici v Hradci nakonec nebude

Ministr Adam Vojtěch svým nedávným rozhodnutím vyšel vstříc České lékařské komoře, která záměr zbudovat kliniku jako součást nemocnice dlouhodobě kritizovala. Klinika měla být v areálu nemocnice postavena do poloviny roku 2019, aby rozšířila služby Česko-čínského centra tradiční čínské medicíny, které ve fakultní nemocnici funguje od léta roku 2015.

Adéla Kucharčíková s ugandskými dětmi.

Beseda se studentkou medicíny přiblíží život v Ugandě

Vlašim - Jaký je život v Ugandě? A proč se studentka medicíny z Čech rozhodla v této zemi pomáhat? To vše se dozví ti, kteří dorazí v neděli 21. ledna v 16 hodin na povídání a promítání dobrovolnice Adély Kucharčíkové. Zajímavá přednáška bude připravena v besídce u kostela svatého Jiljí ve Vlašimi.

Římský kmín

Římský kmín: Do jídla i do parfému

Exotický bratranec našeho kmínu, o co víc podobný vzhledem, o to rozdílnější v chuti – římský kmín. Toto pro nás stále ještě ne zcela běžně používané koření pochází z Egypta a sloužilo svému účelu již od pradávna. Také bylo přidáváno do výbavy faraonů v pyramidách, zřejmě jako medicína. 

Cesty za poznáním a odpočinkem

Sladké cestování

Po dovolené za hranicemi všedních dnů a sladkém nicnedělání touží nejen zdraví, ale i chronicky nemocní. Díky pokrokům medicíny není pro ně cestování tabu. Jen je nutné se na všechny možné situace dobře připravit.

kopr vonný

Kopr – ikona severské kuchyně

Klasické koření hojně používané v naší kuchyni a u nás již dlouho domestikované, muselo přeci jenom projít nejedním experimentem a leccos zažít, než se dostalo na náš stůl třeba ve výborné koprové omáčce.

Mamograf

Mammacentrum po 24 letech mění adresu, stěhuje na polikliniku na Budějovické

/FOTOGALERIE/ Jedno z největších zařízení pro diagnostiku a léčbu onemocnění prsu v republice Mammacentrum, najdou pacientky nově od ledna v pražské poliklinice na Budějovické. Moderní, nově vybudované prostory jsou komfortnější pro pacienty i lékaře a odpovídají potřebám současné špičkové medicíny. Fungovat začne naplno 8. ledna 2018.

Magnetická rezonance. Ilustrační foto.

Nemocnice chystá novinky i spolupráci s Jabloncem

Liberec – Magnetická rezonance, centrum duševního zdraví, nová angiolinka a především zbrusu nové zařízení pro vyšetření pacientů s rakovinou. To vše chystá letos pro své pacienty Krajská nemocnice v Liberci. 

Profesor Jiří Dvořák.

Žádné anabolikum z člověka neudělá Messiho, tvrdí neurolog Jiří Dvořák

Osobně se postaral o to, aby slavného Diega Maradonu vyhodili z fotbalového mistrovství světa. Kvůli dopingu. Psal se rok 1994 a curyšský neurolog českého původu Jiří Dvořák právě začínal v lékařské komisi světové federace FIFA. Později se dostal dokonce do jejího čela komisi vedl třiadvacet let. Dnes se chystá spolupracovat s Mezinárodním olympijským výborem a šířit osvětu.

Léky, ilustrační foto

Anestetika pro lidi uspí i rostliny, odhalili vědci. V jejich týmu byl i Čech

Vědci přišli s převratným zjištěním: anestetika, která se běžně využívají v medicíně, působí i na rostliny. Potvrdila to studie mezinárodního týmu, jehož členem je i jeden Čech. Jde o biofyzika Andreje Pavloviče z olomouckého Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum.

Ilustrační foto

Hospic pomáhá už téměř rok. Shání nové kolegyně

Mělník – Společnost HOSPIC TEMPUS působí na Mělnicku a Praze – východ téměř rok. Cílem jeho snažení je pomoc lidem, kteří se ocitli v terminálním stádiu nevyléčitelné choroby a přejí si strávit své poslední dny doma uprostřed svých blízkých.

Ilustrační foto

Psychiatři jsou přetížení, počet pacientů se zvyšuje

Plzeňský kraj - Denně jejich ordinaci navštíví v průměru 25 pacientů, v některých případech i více. Psychiatři v Plzeňském kraji jsou často přetížení. Počet nemocných se totiž podle oslovených odborníků v posledních letech zvyšuje.

Jednatřicetiletý neurolog z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Ondřej Volný.

Mozkovou mrtvici může mít dítě i sportovec, říká oceněný neurolog z Brna

/ROZHOVOR/ Kvůli mozkové mrtvici v České republice ročně zemře dvanáct tisíc lidí. Jednatřicetiletý neurolog z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Ondřej Volný objevil způsob, jak tento počet výrazně snížit. Za výsledky ve výzkumu cévní mozkové mrtvice a zobrazování cév získal nedávno prestižní ocenění.