Kreativ

ŠTÍTEK: lékařství

Ilustrační foto

Hospic pomáhá už téměř rok. Shání nové kolegyně

Mělník – Společnost HOSPIC TEMPUS působí na Mělnicku a Praze – východ téměř rok. Cílem jeho snažení je pomoc lidem, kteří se ocitli v terminálním stádiu nevyléčitelné choroby a přejí si strávit své poslední dny doma uprostřed svých blízkých.

Ilustrační foto

Psychiatři jsou přetížení, počet pacientů se zvyšuje

Plzeňský kraj - Denně jejich ordinaci navštíví v průměru 25 pacientů, v některých případech i více. Psychiatři v Plzeňském kraji jsou často přetížení. Počet nemocných se totiž podle oslovených odborníků v posledních letech zvyšuje.

Jednatřicetiletý neurolog z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Ondřej Volný.

Mozkovou mrtvici může mít dítě i sportovec, říká oceněný neurolog z Brna

/ROZHOVOR/ Kvůli mozkové mrtvici v České republice ročně zemře dvanáct tisíc lidí. Jednatřicetiletý neurolog z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Ondřej Volný objevil způsob, jak tento počet výrazně snížit. Za výsledky ve výzkumu cévní mozkové mrtvice a zobrazování cév získal nedávno prestižní ocenění.

Jednatřicetiletý neurolog z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Ondřej Volný.

Mozkovou mrtvici může mít dítě i sportovec, říká oceněný neurolog z Brna

Brno /ROZHOVOR/- Kvůli mozkové mrtvici v České republice ročně zemře dvanáct tisíc lidí. Jednatřicetiletý neurolog z brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Ondřej Volný objevil způsob, jak tento počet výrazně snížit. Za výsledky ve výzkumu cévní mozkové mrtvice a zobrazování cév získal nedávno prestižní ocenění. „Mozkovou mrtvici může dostat i šestiměsíční dítě. Doufám, že díky zlepšené diagnostice bude přibývat úspěšně léčených pacientů,“ říká Volný, který působí i jako výzkumný pracovník v Mezinárodním centru klinického výzkumu.

Nejprestižnější české ocenění za vědu, výzkum a inovace Česká hlava letos získali dva odborníci z brněnské Masarykovy univerzity – Karel Škubník (vlevo) a Jiří Damborský.

Česká hlava do Brna. Ocenění získali dva vědci z Masarykovy univerzity

Brno – Jeden zkoumá včelí vir, druhý upravuje bílkoviny pro využití v průmyslu a medicíně. Nejprestižnější české ocenění za vědu, výzkum a inovace Česká hlava letos získali dva odborníci z brněnské Masarykovy univerzity. Cenu Doctorandus za přírodní vědy získal Karel Škubník z vědeckého institutu Ceitec, ocenění Invence společnosti Kapsch dostal Jiří Damborský z Přírodovědecké fakulty univerzity.

Roráty v podání pětice muzikantů zněly o první adventní neděli z domažlické věže.

V neděli se v Domažlicích rozezněly poprvé roráty

Domažlice – Ještě před ranním rozbřeskem o první adventní neděli se na domažlickém náměstí scházely skupinky lidí, kteří se přišli naladit na sváteční atmosféru poslechem rorátů. Ty tradičně z ochozu šikmé věže zahrála pětice muzikantů.

Slavnostní předání defibrilátoru studentům biomedicíny v Kladně. Jako přípitek bylo nealkoholické šampaňské.

Studenti biomedicíny dostali defibrilátor a dočkají se i unikátních pomůcek

Kladno /FOTOGALERIE/ – Dostat potřebnou pomoc včas a zachránit si život, chce každý z nás. K tomu ale potřebují zdravotníci také odpovídající techniku. Kladenská Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT Praha, která je špičkou v České republice a vzdělává i budoucí zdravotnické záchranáře, získala další nezbytnou pomůcku pro nácvik práce budoucích záchranářů.

Masáž srdce. Ilustrační foto.

Medici si vyzkoušeli ošetření raněných po teroristickém útoku

Studenti medicíny na pražském Albertově si dnes mohli vyzkoušet, jak by se zachovali a ošetřovali vážně raněné po teroristickém útoku přímo v budově lékařské fakulty. Ve spolupráci s policejním Útvarem rychlého nasazení museli na cvičení ve velmi realistických podmínkách poskytovat základní ošetření, rychle a ve stresu se rozhodovat, hodnotit stav pacientů a komunikovat se zraněnými. ČTK o prvním ročníku zážitkové výukové akce informovala Petra Klusáková z pořádající 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Ilustrační foto.

Margit Slimáková o zdravé stravě

Hořice - Přednáška Margit Slimákové, specialistky na zdravotní prevenci a výživu a popularizátorky vědy, se uskuteční dnes od 18 hodin v radničním sále v Hořicích.

Tomáš Gabrhelík

Mezi životem a smrtí. Pacient si žádá, aby nebyl oživován

ROZHOVOR/ - Neresuscitovat! Pokyn DNR neboli Do Not Resuscitate, česky neoživovat. V lékařské praxi znamená, že v případě zástavy dechu a srdeční akce není doporučeno neodkladné oživování pacienta. DNR ordinuje lékař po zhodnocení celkového zdravotního stavu pacienta a jeho další prognózy a je spojen s mnoha právními a etickými dilematy

Vojtěch Louda nastoupil před padesáti lety hned po studiu medicíny do českobudějovické nemocnice.

Chyby se neodpouštějí, rozhodují vteřiny

České Budějovice /ROZHOVOR/ - Měl bys jí být věrný, chovat se k ní s pokorou, být trpělivým, ale i vytrvalým, neměl by ses bránit, když ti něco vytkne, měl bys být schopen přežít kritiku, a určitě bys měl mít smysl pro detail. Jestli si myslíte, že je řeč o ženě, pletete se. Slova patří chirurgii – královské disciplíně, které autor předchozích vět zůstal věrný půl století.

Hráči se smrtí. Ellen Page ve filmu Nielse Ardena Opleva

Příběhy mezi životem a smrtí. Téma života po životě filmaře stále dráždí

Dnes je ideální den zemřít… Klíčová věta, která otevře partě studentů ve filmu Joela Schumachera bránu do jiných dimenzí. Hráči se smrtí hráli vysokou hru. Až příliš vysokou. Teď se vracejí do kin v trochu jiné verzi a režii Nielse Ardena Opleva, který má na kontě švédský přepis Mužů, kteří nenávidí ženy ze slavného Larsonova Milénia.  

Zubní lékařka Anna Klejdusová.

Lékařka Anna Klejdusová vybudovala v Miroslavi kliniku na světové úrovni

Miroslav /ROZHOVOR/ – Na poměry nejen Znojemska, ale celé České republiky zcela nevšední projekt dotáhla do zdárného konce zubní lékařka Anna Klejdusová. Ve špičkovou kliniku s restaurací a kongresovým sálem nechala za desítky milionů korun zrekonstruovat jeden z objektů bývalého konzervárenského podniku Fruta v Miroslavi. Deníku Rovnost poskytla exkluzivní rozhovor.

Zubní lékařka Anna Klejdusová.

Lékařka Anna Klejdusová vybudovala v Miroslavi kliniku na světové úrovni

/ROZHOVOR/ – Na poměry nejen Znojemska, ale celé České republiky zcela nevšední projekt dotáhla do zdárného konce zubní lékařka Anna Klejdusová. Ve špičkovou kliniku s restaurací a kongresovým sálem nechala za desítky milionů korun zrekonstruovat jeden z objektů bývalého konzervárenského podniku Fruta v Miroslavi. Deníku Rovnost poskytla exkluzivní rozhovor.

Konference Akutne.cz. Lidé si mohli prohlédnout například robotického pacienta.

Ať nerozpláčete figurínu... Akutně.cz motivuje mediky už deset let

Brno /FOTOGALERIE/ – Třináct různých stanovišť, na kterých si začínající lékaři a sestry mohli vyzkoušet léčení pacientů, připravili v sobotu v brněnském kampusu pracovníci Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Konala se tam konference s názvem Akutně.cz. Stejnojmenný portál letos slaví deset let od svého vzniku.

Volaráci slyšeli vyprávění sexuologa Radima Uzla a písničky Pepy Štrose.

O sexu převážně nevážně vyprávěl Radim Uzel

Volary - O sexu, převážně nevážně aneb O intimních slastech a strastech s MUDr. Radimem Uzlem a písničkářem Pepou Štrossem a jeho synem Matějem slyšeli posluchači ve volarském společenském sále.

Ilustrační foto

Nemocnice Pelhřimov přejde na chytrý systém osvětlení

Pelhřimov – Současný způsob osvětlení v areálu pelhřimovské nemocnice, pavilonu akutní medicíny a budově hlavní lůžkové péče, plně nahradí od ledna chytrý systém LED osvětlení. Nemocnice Pelhřimov bude navíc první na Vysočině, kde bude využíván systém sledování spotřeby energie.

MUDr. Nikola Bárková, Agel Sport Clinic

Odbornice radí: Sportujte odmalička, ale rozhodně všestranně

V současné době se napříč společností řeší, jak moc děti sedí u počítače a zanedbávají pohybovou aktivitu, která je potřebná. Se sportem se ale – tak jako se vším jiným – musí nakládat rozumně. To na workshopu během turnaje výběrů fotbalistů do 12 let, který se o víkendu konal v Olomouci, kladly rodičům možných budoucích hvězd Adéla Pražáková z katedry psychologie Univerzity Palackého s Nikolou Bárkovou, vedoucí lékařkou kliniky sportovní a preventivní medicíny AGEL Sport Clinic v Prostějově.

Neuroložka Marcela Gregůrková léčí pacienty akupunkturou.

Lékařka Marcela Gregůrková: Čínská medicína hledá cestu k rovnováváze

Beroun /ROZHOVOR/ - Západní a tradiční čínská medicína má stále více příznivců mezi lékaři i pacienty. Ti, co ji vyhledávají, věří, že pomůže najít potřebnou rovnováhu. Hořovická lékařka Marcela Gregůrková, která se jí už roky zabývá, říká, že západní a tradiční čínská medicína se mohou velmi dobře doplnit.  

Programový ředitel Signál rádia Luboš Dvořák.

Známý hudebník Sovič moderuje na Signál rádiu

Mladá Boleslav - Prostory rádia Signál v mladoboleslavské ulici Jana Palacha přivítaly novou krev. „Redakce v Boleslavi se rozrostla. Stali jsme se servisní organizací pro rádio Kiss, zajišťujeme zpravodajství pro celou republiku a nově i pro Country rádio,“ uvedl programový šéf rádia Signál Luboš Dvořák.

Ilustrační foto

Nový projekt. V Jičíně si záchranáři zapůjčí lékaře z nemocnice

Jičín - Ve zdravotnictví chybí desítky lékařů, a to i na záchranné službě. Ta v Královéhradeckém kraji pokryje svými odborníky jen 56% výjezdů, dále je odkázána na pomoc externistů. V Jičíně nyní zkouší pilotní projekt, při němž nemocnice "zapůjčí" záchrance doktory z oddělení. Pokud se projekt osvědčí, zdravotnický holding ho míní aplikovat i v dalších zařízeních.

První hosté si v úterý po poledni mohli prohlédnout nový pavilon chirurgických oborů v třebíčské nemocnici. Nese označení C a přes svoji šedou venkovní barvu, uvnitř hýří barvami, novotou a moderním vybavením.

VIDEO: Pavilon chirurgických oborů byl slavnostně otevřen

Třebíč – První hosté si v úterý po poledni mohli prohlédnout nový pavilon chirurgických oborů v třebíčské nemocnici. Nese označení C, a přes svoji šedou venkovní barvu uvnitř hýří barvami, novotou a moderním vybavením. Veřejnosti bude představen v sobotu 25. listopadu v rámci Dne otevřených dveří. První pacienty přijmou v pavilonu na začátku příštího roku.

Ilustrační foto.

Příspěvek lékaře z Počátek vyvolal u lidí rozdílné názory

Pelhřimovsko – Počátecký obvodní lékař Miloš Beutl vyvolal svým příspěvkem, v němž se nevybíravě vyjádřil na adresu některých pacientů, na sociální síti poprask. Jedni ho za jeho vyjádření kritizují, jiní se ho naopak zastávají a chválí ho jako doktora na svém místě, jen s trochu svéráznějšími názory. Incidentem se v současné době zabývá i lékařská komora.

Ilustrační foto.

Prestižní ocenění převzal známý chirurg

Pelhřimov – Titul Vynikající lékař Pelhřimovska získal pro letošní rok osmasedmdesátiletý Karel Křikava. Ocenění převzal ve středu 15. listopadu na zasedání okresního shromáždění České lékařské komory v Pelhřimově.

Pracovník roku ve zdravotnických službách Zlínského kraje 2017

Kraj poděkoval desítce lékařů a sester. Podívejte se

Deset pracovníků ve zdravotnictví získalo v pondělí cenu v Baťově institutu ve Zlíně. Každoročně ji vyhlašuje Zlínský kraj. Marie Holoubková, zdravotní sestra Chirurgického oddělení Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně, se ve zdravotnictví pohybuje 41 let.

Náchodské Mezioborové Dny

Náchodské Mezioborové Dny – 12. ročník je minulostí

Náchod - Téměř tři stovky účastníků se minulý týden od středy do pátku vzdělávalo na již 12. ročníku odborné konference Náchodské mezioborové dny. Tak jako v minulých letech byla konference akreditována jak pro nelékařské zdravotnické pracovníky, tak pro lékaře i farmaceuty. Vzdělávací akce se tradičně konala v Městském divadle dr. Josefa Čížka v Náchodě.

Ze zbouraného dětského oddělení zůstal jenom zbytek kresby včelích medvídků na stěně.

Do novostavby dětského pavilonu vestaví historický kámen

Nové Město na Moravě – Na historický základní kámen nového dětského pavilonu včera poklepali v novoměstské nemocnici. Předcházelo tomu zbourání více než půl století starého a již technicky nevyhovujícího dětského oddělení, které proběhlo přes prázdniny, poté následovaly zemní úpravy.