Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Kulajda

Recept nám poslala Josef Došlík z Lobodic.

Polořízky

Recept nám poslala Marie Mendlová z Bojkovic.

Farmář vozí mléko lidem až pod nos

Liberec - Čerstvé mléko, jogurty, tvaroh, máslo, kefíry a pomazánky vozí na více než 50 míst po celém Liberci vždy dvakrát týdně automobil z české farmy Jana Millera. Unikátní projekt Mléko z farmy je vynálezem zmíněného farmáře a Stanislava Němce, v jehož selské mlékárně v Radonicích se zpracuje.

Gastronomie hotelu Horizont potěšila nejen fajnšmekry

Pec pod Sněžkou /FOTO/ - Uplynulý víkend v hotelu Horizont měli jeho klienti i návštěvníci jedinečnou příležitost ochutnat gurmánské dobroty, připravené šéfkuchařem Jiřím Švestkou a jeho kolektivem. Konaly se zde totiž Gastronomické dny.

Vařte se Slováckými novinami: Brynzová polévka

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Redakce testovala slovenskou kuchyni. Zvítězil Metropol

České Budějovice - Celý uplynulý týden hodnotili redaktoři Českobudějovického deníku slovenskou kuchyni, kterou nabízelo pět českobudějovických restaurací v rámci Dnů slovenské kultury. V závěrečném hodnocení trochu překvapivě vyhrála restaurace Metropol, především díky skvostnému dezertu, bramborovým taštičkám s povidly.

Hladovku Veselance připomněl až manžel

Veselí nad Moravou - Vstala jako vždy. Místo chleba s máslem a kávy ale na snídani vypila pouze vodu. Sklenici té kohoutkové si pak přes den dávala každou hodinu. Šestasedmdesátiletá Věra Heidlerová z Veselí nad Moravou splnila, co dříve slíbila. Zapojila se do štafetové hladovky.

HOKEJ: Kdyby hráli do půlnoci, tak Kulhavého neprostřelí

Chrudim - Po hodech přichází obvykle půst. I takhle možno charakterizovat první semifinálové utkání místních hokejistů s Moravskou Třebovou. Ti tentokrát podali velmi špatný výkon, a proto si první bod zaslouženě odváží soupeř. Dnes bude možné, aby svěřenci Jiřího Fibigera složili na ledě soupeře reparát a vrátili tento vzájemný souboj v neděli k rozhodujícímu střetnutí do domácího prostředí. Pokud se nezadaří, zůstane Chrudimským souboj o třetí místo.

Na houby můžeme vyrazit klidně i v zimě

Naše čtenářka, Eva Sedláková z Litvínova, nám poslala zajímavé foto hub, které při jednom ze svých výletů objevila. Jde o penízovku sametonohou a Jidášovo ucho. A protože na tyto houby můžete narazit v tomto období i vy, přinášíme některé informace a rady, které se vám mohou hodit.

Můj milý dení(č)ku...
 aneb Cesta na start a pak i k cíli /2.

Můj milý dení(č)ku, ty dva běhy, na které jsem se přihlásil, se zase o pár dnů přiblížily. Raději na to nemyslím. Říkám si, jestli jsem si nevzal velkou porci. Jenže chlapská výzva je jako slovo gentlemana. Poruší ho jen srab. A já srab nejsem, můj dení(č)ku!

RECEPT DENÍKU: Kuřecí nahradilo vepřové a hovězí

Ústí nad Labem – /Hlasujte/ Ničím výjimečný. Recept na klasické jídlo k obědu. Tak zhodnotil minulý vítězný recept od čtenářky Ústeckého deníku Jany Šťástkové kuchař restaurace Sport Pub Zlatopramen Roland Šitt.

Pomazánkové máslo se má nově jmenovat Tradiční pomazánkové

Praha – Pomazánkové máslo by se nově mělo jmenovat Tradiční pomazánkové. Název výrobku by se měl změnit zhruba v polovině letošního roku. Řekl to mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Jan Žáček. Přejmenování tradičního výrobku v polovině loňského října Česku nařídil Soudní dvůr EU. Podle něj se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.

Valentýnské fondue

Říká se, že láska je sladká. Jenže ona je také někdy hořká. A proto snad nenajdete vhodnější pokrm, kterým oslavit svátek zamilovaných, než valentýnské fondue z hořké čokolády.

Štafetovou hladovku jí připomněl až manžel

Veselí nad Moravou – Vstala jako vždy. Místo chleba s máslem a kávy ale na snídani vypila pouze vodu. Sklenici té kohoutkové si pak přes den dávala každou hodinu. Šestasedmdesátiletá Věra Heidlerová z Veselí nad Moravou včera splnila, co dříve slíbila. Zapojila se do štafetové hladovky.

Vařte se Slováckými novinami: Dnes bobkovnické koblihy

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Naše dlouhá cesta, aneb o Rumcajsovi a sbírání

Jičínsko – Jedeme domů, z Hradce Králové do Liberce. V Aldisu byla burza sběratelů všeho, co člověk sbírá. A protože sbírám půl století, možná i déle, mohu prohlásit, a duši na to dát, je nás čím dál míň.

VIDEO: Po ústřicích přijede Zdeněk Pohlreich

Chrudim - Gastronomická soutěž o nejlepší krajový recept z Chrudimska Kuchtánek je v plném proudu. Výtvarnice, etnografka a renomovaná kuchařka Kamila Skopová a členové poroty budou mít z čeho vybírat, aby nová kuchařská knížka byla co nejpestřejší.

Béčko basketbalistek nemá v kraji konkurenci

Benešov – Basketbalová rezerva žen prochází krajským přeborem jako nůž máslem. Ještě v soutěži neztratila bod, což platilo i o víkendu, když změřila síly s mužstvy z Brandýsa nad Labem. S céčkem překonaly domácí ženy stobodovou hranici a s béčkem, druhým celkem soutěže, rozhodly již v první čtvrtině.