Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Vařte se Slováckými novinami: Dnes bobkovnické koblihy

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Naše dlouhá cesta, aneb o Rumcajsovi a sbírání

Jičínsko – Jedeme domů, z Hradce Králové do Liberce. V Aldisu byla burza sběratelů všeho, co člověk sbírá. A protože sbírám půl století, možná i déle, mohu prohlásit, a duši na to dát, je nás čím dál míň.

VIDEO: Po ústřicích přijede Zdeněk Pohlreich

Chrudim - Gastronomická soutěž o nejlepší krajový recept z Chrudimska Kuchtánek je v plném proudu. Výtvarnice, etnografka a renomovaná kuchařka Kamila Skopová a členové poroty budou mít z čeho vybírat, aby nová kuchařská knížka byla co nejpestřejší.

Béčko basketbalistek nemá v kraji konkurenci

Benešov – Basketbalová rezerva žen prochází krajským přeborem jako nůž máslem. Ještě v soutěži neztratila bod, což platilo i o víkendu, když změřila síly s mužstvy z Brandýsa nad Labem. S céčkem překonaly domácí ženy stobodovou hranici a s béčkem, druhým celkem soutěže, rozhodly již v první čtvrtině.

Nebojte se margarínu. Je zdrojem tělu prospěšného tuku

Češi spotřebují za rok zhruba 25 kilo tuků a olejů na osobu. Spotřeba rostlinných tuků a olejů dlouhodobě převyšuje spotřebu másla. V současnosti zkonzumuje jeden Čech v průměru pět kilo másla, zatímco rostlinných tuků a olejů třikrát více.

Jičínští hokejisté si zahrají o páté místo

Jičín – V neděli čekalo Jičín čtvrté utkání play off s celkem Nového Města, který vedl v sérii 2:1 a chybělo mu jediné vítězství k zajištění postupu mezi poslední čtyřku krajské ligy mužů (KLM).

RECEPT DENÍKU: Hosté se mohli utlouct

Ústí nad Labem - Játra bych spíše doporučoval jako minutku. Když má med udělat krásně krustu, tak ji dlouho neudržíte. To jsou slova kuchaře Rolanda Šitta z restaurace Sport Pub Zlatopramen, který tento týden připravoval recept Ústeckého deníku.

Perníková chaloupka se dostala do knihy rekordů

Opava /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Je první svého druhu. Chaloupka, již vyráběli poslední měsíce žáci a pedagogové opavské Základní školy Mařádkova, prošla kontrolou komisařů a byla oficiálně uznána jako rekordní

Hokejový hit sezony: Druhé Plameny vyzvou první Drtiče

Žďár nad Sázavou - Krásný hokejový večer zažil útočník Žďáru Luboš Kunstmüller. Jednatřicetiletý forvard si na ledě Pelhřimova hned dvakrát vychutnal brankáře Kůdelu, a díky jeho povedené bekhendové kličce zařídil předčasný konec prodloužení i celého zápasu. Plameny si po dvoubodovém zisku od Spartakovců připsaly už třetí výhru v řadě a drží skvělou druhou pozici.

Roztrhali soupeře na kousky

Lanškroun, Česká Třebová /KHL skupina B/ – Do třetí části krajské ligy a současně do roku 2013 vstoupili hokejisté České Třebové v Lanškrouně, kde rovněž odehráli poslední mistrovské utkání roku loňského (6:10).

Pomazánkové máslo změní jméno asi v polovině roku

Praha - Pomazánkové máslo by mohlo změnit svůj název asi v polovině letošního roku, vyplývá z informací ministerstva zemědělství (MZe). Podle dostupných informací by se výrobek mohl jmenovat například české pomazánkové nebo tradiční pomazánkové.

Příšovická mlékárna jde do dražby za 12 milionů korun

Příšovice - Příšovická mlékárna Plastcom jde znovu do dražby, už potřetí. Po dvou neúspěšných aukcích, kdy za ni věřitelé chtěli nejprve 35 milionů a pak 26 milionů korun, se nyní vyvolávací cena snížila na dvanáct milionů korun.

Příšovická mlékárna jde do dražby za 12 milionů korun

Příšovice - Příšovická mlékárna Plastcom jde znovu do dražby už potřetí. Po dvou neúspěšných aukcích, kdy za ni věřitelé chtěli nejprve 35 milionů a pak 26 milionů korun, se nyní vyvolávací cena snížila na dvanáct milionů korun.

Mlékárna jde do dražby za 12 milionů korun

Příšovice - Příšovická mlékárna Plastcom jde znovu do dražby už potřetí. Po dvou neúspěšných aukcích, kdy za ni věřitelé chtěli nejprve 35 milionů a pak 26 milionů korun, se nyní vyvolávací cena snížila na dvanáct milionů korun.

V Mexiku upekli rekordní koláč, měřil skoro dva kilometry

Mexiko - Rekordní tříkrálový koláč, který měřil 1,9 kilometru, upekli pekaři v mexickém hlavním městě. Koláč ve tvaru věnce vážil zhruba deset tun a po vystavení na hlavním náměstí Zócalo v mexické metropoli se z něj nakrájelo asi 200.000 porcí, informovaly dnes tiskové agentury.

Český fenomén: má se chlebíček bát o svůj život?

Když slavíme například konec roku, slaví s námi. Když přijde návštěva, mizí ze stolů rychlostí blesku. Když máme malý hlad a velkou chuť na něco dobrého a pikantního, je všude k mání. Český chlebíček stále chutná, ale má se bát o svou budoucnost?

Obchodníci: Ceny základních potravin jsme od ledna nezvýšili

Praha – Velké obchodní řetězce tvrdí, že po lednové změně daně z přidané hodnoty (DPH) nezvýšily ceny základních potravin. Někteří obchodníci údajně ponechali stejné ceny z loňska u veškerého zboží. Například Tesco ale zdražilo v průměru o jedno procento. Vyplývá to z dnešní ankety.

Konzumace šneků se zvláště před Vánoci ujala

Praha - K české vánoční tradici patří postní jídla v době oběda. Kromě ryb a zasmažených polévek z luštěnin jsou za ně považováni i šneci, jejichž největšími milovníky jsou Francouzi. I ve střední Evropě se jejich konzumace ujala. V době totality se na ně chodilo především do Klášterní vinárny u Národního divadla. Hlemýždě tehdy připravovali také například U Šuterů, obvykle podle receptu „jeden hlemýžď – jeden kůň", jak tvrdí gourmet Vladimír Poštulka.

VIDEO: Pleteme vánočku

Východní Čechy - Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.

VIDEO: Pleteme a pečeme vánočku

Chrudim - Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.

VIDEO: Pleteme vánočku

Chrudim - Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.

VIDEO: Pleteme vánočku

Východní Čechy - Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.

Vánoční zvyky na Kopanicích: dvanáctero jídel podle apoštolů

Uherský Brod - Vánoce zlidověly a jejich přísně náboženské pojetí je již dávnou minulostí. Celý náš život se změnil. Dnes žijeme zbrkle v samém spěchu, stále se za něčím ženeme, nezbývá nám ani čas, abychom se na chvilku zastavili a pokochali se krásami tohoto civilizací nedotčeného koutu naší země, který se nám postupně vylidňuje.