Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Nebojte se margarínu. Je zdrojem tělu prospěšného tuku

Češi spotřebují za rok zhruba 25 kilo tuků a olejů na osobu. Spotřeba rostlinných tuků a olejů dlouhodobě převyšuje spotřebu másla. V současnosti zkonzumuje jeden Čech v průměru pět kilo másla, zatímco rostlinných tuků a olejů třikrát více.

Jičínští hokejisté si zahrají o páté místo

Jičín – V neděli čekalo Jičín čtvrté utkání play off s celkem Nového Města, který vedl v sérii 2:1 a chybělo mu jediné vítězství k zajištění postupu mezi poslední čtyřku krajské ligy mužů (KLM).

RECEPT DENÍKU: Hosté se mohli utlouct

Ústí nad Labem - Játra bych spíše doporučoval jako minutku. Když má med udělat krásně krustu, tak ji dlouho neudržíte. To jsou slova kuchaře Rolanda Šitta z restaurace Sport Pub Zlatopramen, který tento týden připravoval recept Ústeckého deníku.

Perníková chaloupka se dostala do knihy rekordů

Opava /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Je první svého druhu. Chaloupka, již vyráběli poslední měsíce žáci a pedagogové opavské Základní školy Mařádkova, prošla kontrolou komisařů a byla oficiálně uznána jako rekordní

Hokejový hit sezony: Druhé Plameny vyzvou první Drtiče

Žďár nad Sázavou - Krásný hokejový večer zažil útočník Žďáru Luboš Kunstmüller. Jednatřicetiletý forvard si na ledě Pelhřimova hned dvakrát vychutnal brankáře Kůdelu, a díky jeho povedené bekhendové kličce zařídil předčasný konec prodloužení i celého zápasu. Plameny si po dvoubodovém zisku od Spartakovců připsaly už třetí výhru v řadě a drží skvělou druhou pozici.

Roztrhali soupeře na kousky

Lanškroun, Česká Třebová /KHL skupina B/ – Do třetí části krajské ligy a současně do roku 2013 vstoupili hokejisté České Třebové v Lanškrouně, kde rovněž odehráli poslední mistrovské utkání roku loňského (6:10).

Pomazánkové máslo změní jméno asi v polovině roku

Praha - Pomazánkové máslo by mohlo změnit svůj název asi v polovině letošního roku, vyplývá z informací ministerstva zemědělství (MZe). Podle dostupných informací by se výrobek mohl jmenovat například české pomazánkové nebo tradiční pomazánkové.

Příšovická mlékárna jde do dražby za 12 milionů korun

Příšovice - Příšovická mlékárna Plastcom jde znovu do dražby, už potřetí. Po dvou neúspěšných aukcích, kdy za ni věřitelé chtěli nejprve 35 milionů a pak 26 milionů korun, se nyní vyvolávací cena snížila na dvanáct milionů korun.

Příšovická mlékárna jde do dražby za 12 milionů korun

Příšovice - Příšovická mlékárna Plastcom jde znovu do dražby už potřetí. Po dvou neúspěšných aukcích, kdy za ni věřitelé chtěli nejprve 35 milionů a pak 26 milionů korun, se nyní vyvolávací cena snížila na dvanáct milionů korun.

Mlékárna jde do dražby za 12 milionů korun

Příšovice - Příšovická mlékárna Plastcom jde znovu do dražby už potřetí. Po dvou neúspěšných aukcích, kdy za ni věřitelé chtěli nejprve 35 milionů a pak 26 milionů korun, se nyní vyvolávací cena snížila na dvanáct milionů korun.

V Mexiku upekli rekordní koláč, měřil skoro dva kilometry

Mexiko - Rekordní tříkrálový koláč, který měřil 1,9 kilometru, upekli pekaři v mexickém hlavním městě. Koláč ve tvaru věnce vážil zhruba deset tun a po vystavení na hlavním náměstí Zócalo v mexické metropoli se z něj nakrájelo asi 200.000 porcí, informovaly dnes tiskové agentury.

Český fenomén: má se chlebíček bát o svůj život?

Když slavíme například konec roku, slaví s námi. Když přijde návštěva, mizí ze stolů rychlostí blesku. Když máme malý hlad a velkou chuť na něco dobrého a pikantního, je všude k mání. Český chlebíček stále chutná, ale má se bát o svou budoucnost?

Obchodníci: Ceny základních potravin jsme od ledna nezvýšili

Praha – Velké obchodní řetězce tvrdí, že po lednové změně daně z přidané hodnoty (DPH) nezvýšily ceny základních potravin. Někteří obchodníci údajně ponechali stejné ceny z loňska u veškerého zboží. Například Tesco ale zdražilo v průměru o jedno procento. Vyplývá to z dnešní ankety.

Konzumace šneků se zvláště před Vánoci ujala

Praha - K české vánoční tradici patří postní jídla v době oběda. Kromě ryb a zasmažených polévek z luštěnin jsou za ně považováni i šneci, jejichž největšími milovníky jsou Francouzi. I ve střední Evropě se jejich konzumace ujala. V době totality se na ně chodilo především do Klášterní vinárny u Národního divadla. Hlemýždě tehdy připravovali také například U Šuterů, obvykle podle receptu „jeden hlemýžď – jeden kůň", jak tvrdí gourmet Vladimír Poštulka.

VIDEO: Pleteme vánočku

Východní Čechy - Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.

VIDEO: Pleteme a pečeme vánočku

Chrudim - Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.

VIDEO: Pleteme vánočku

Chrudim - Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.

VIDEO: Pleteme vánočku

Východní Čechy - Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.

Vánoční zvyky na Kopanicích: dvanáctero jídel podle apoštolů

Uherský Brod - Vánoce zlidověly a jejich přísně náboženské pojetí je již dávnou minulostí. Celý náš život se změnil. Dnes žijeme zbrkle v samém spěchu, stále se za něčím ženeme, nezbývá nám ani čas, abychom se na chvilku zastavili a pokochali se krásami tohoto civilizací nedotčeného koutu naší země, který se nám postupně vylidňuje.

VIDEO: Pleteme vánočku

Jak správně uplést vánočku? Deník vám poradí. Podívejte se, jak se plete ze šesti i z devíti pramenů. Recet na přípravu poskytla chrudimská Integrovaná střední škola.

Kapr nebo amur? Stačí si jen vybrat. V Prostějově nabízejí obojí

Prostějov – Štědrovečerní večeři bez smaženého kapra a bramborového salátu si mnozí z nás neumí představit. V koupelnách prostějovských domácností se tak už pomalu začínají zabydlovat kapři. Do Vánoc zbývá už jen pár dní a hospodyňky chtějí mít jistotu, že jim na štědrovečerním stole nebude chybět tradiční jídlo. Prodej živých šupináčů je tento týden už v plném proudu. Ceny kaprů jsou stejné jako loni, lidé si maximálně připlatí o pár korun.

Tři vězni z Mírova budou moci strávit svátky doma

Mírov – Jen tři odsouzení z více než čtyř set, kteří tráví nedobrovolně své dny za zdmi věznice na Mírově, jednoho ze tří nejtěžších žalářů v České republice, dostanou šanci strávit vánoční svátky mezi svými blízkými.

Peču bez éček, to je tajemství cukrářky z Libouchce

Libouchec- Pokud se někdo začte do letošní výsledkové listiny soutěže o Regionální výrobek Ústeckého kraje, narazí opakovaně na jméno libouchecké cukrářky Janky Kovandové. Její výrobky mají v jednotlivých kategoriích druhé a třetí místo a navíc získala pět čestných uznání.