Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Pomlázky mi dejte, vejce taky

Jičínsko – Velikonoce máme na dosah. Před hospodyňkami stojí nelehký úkol upéct mazance, beránky, velikonoční nádivku a obarvit vajíčka pro koledníky.

Tak vzniká zvon. Sochař lil bronz

Polešovice /REPORTÁŽ/ - Dílnu akademického sochaře Daniela Trubače, zasazenou do polešovického svahu obrosteného vinohrady, protíná charakteristický pach síry. Prostor slévárny je zamořen jemným, neviditelným popílkem.

OBRAZEM: Studenti zkoumali mléko. A vařili kulajdu

Boskovice – Základní složení a senzorické vlastnosti různých druhů mlék. Ekonomické zhodnocení výroby a nákladů na produkci litru kravského mléka. Ale také výroba másla, zmrzliny, koktejlů či vaření voňavé kulajdy nebo zelňačky.

Tak vzniká zvon. Sochař lil bronz

Polešovice /REPORTÁŽ/ - Dílnu akademického sochaře Daniela Trubače, zasazenou do polešovického svahu obrosteného vinohrady, protíná charakteristický pach síry. Prostor slévárny je zamořen jemným, neviditelným popílkem.

Na zámku slavili Velikonoce

Pardubice - „Podařilo se nám v Pardubicích vytvořit novou tradici," prohlásila náměstkyně hejtmana Jana Pernicová

Svátky jara? Podle počasí spíš Vánoce

Jižní Čechy - Na Velikonoce jasno bude laciné máslo. Pokud bychom se při letošních svátcích jara, které oslavíme v příštím týdnu, měli touto pranostikou řídit, pak je na čase rozbít prasátko s úsporami. Aby bylo na drahé máslo.

Upečte si tradičního beránka z máku

Stejně jako k Vánocům patří vánočka a k posvícení pěkně vypečená husa, Blížící se Velikonoce si málokdo dovede představit třeba bez mazance. Je ale i spousta jiného pečiva, které k největším křesťanským svátkům patří. O dobrotách i specialitách může vyprávět pekař Jiří Mikula z Turnova, který navíc přidává recept na krajovou specialitu.

ČR loni postoupila v přejímání směrnic EU z 23 na páté místo

Praha – Česko se loni dostalo z 23. na páté místo v žebříčku zemí EU, který odráží přebírání evropských nařízení do právního řádu členského státu. Byl to nejvýraznější posun v porovnání s ostatními unijními státy, řekl tento týden senátorům ministr Petr Mlsna, který je předsedou legislativní rady vlády.

Stuchlík přeje beranům zlato, k trenéřině se už ale nevrátí

Zlín – Zažil s ním nejkrásnější trenérské časy. Zkušený trenér Jaroslav Stuchlík, který po boku Ernesta Bokroše dovedl zlínský hokej k historicky největším úspěchům klubu, dál drží palce beranům a věří, že i tentokrát mají na to, aby si sáhli na pohár pro českého hokejového šampiona.

RECEPT DENÍKU: Kachna byla vynikající

Ústí nad Labem - Kachna je výborná. Být to v pořadu Prostřeno, tak kuchař dostane deset bodů. To jsou slova návštěvníka restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu Jiřího Píši.

Upečte si tradičního beránka z máku

Liberecký kraj - Rozhovor s pekařem Jiřím Mikulou o Velikonocích, zvycích spojených s těmito svátky i o dobrotách, které bývají tradičně na talíři.

Upečte si tradičního beránka z máku

Liberecký kraj - Rozhovor s pekařem Jiřím Mikulou o Velikonocích, zvycích spojených s těmito svátky i o dobrotách, které bývají tradičně na talíři.

Upečte si tradičního beránka z máku

Liberecký kraj - Rozhovor s pekařem Jiřím Mikulou o Velikonocích, zvycích spojených s těmito svátky i o dobrotách, které bývají tradičně na talíři.

Jak vyzrát na paměť? Tréninkem!

Liberecký kraj - Mozek je jako sval, když ho netrénujete, zakrní. Jak na to, odpoví Národní týden trénování paměti, který pořádá už několik let Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging. Jak konkrétně, prozradí předsedkyně společnosti Dana Steinová.

Jak vyzrát na paměť? Tréninkem!

Liberecký kraj - Mozek je jako sval, když ho netrénujete, zakrní. Jak na to, odpoví Národní týden trénování paměti, který pořádá už několik let Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging. Jak konkrétně, prozradí předsedkyně společnosti Dana Steinová.

Každý by si měl najít svého cukráře

Jesenice – Jak se tvoří čokoládové ozdoby a vůbec zdobí čokoládou, přijela budoucím cukrářům ze Střední integrované školy ukázat Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů.

Hlaváč

Recept nám poslal Pavel Svoboda ze Zdounek.

Rozhuda

Recept nám poslal Břetislav Štilec z Brna.

Házenkářky Spartaku doma podlehly Tachovu

Ústí n. L. – Srdnatě bojovaly, praly se, na favorita to přesto nestačilo. Házenkářky ústeckého Spartaku podlehly na domácí palubovce druhému týmu druholigové soutěže z Tachova o šest branek 27:33 a připsaly si tak na konto již druhou porážku v jarní části soutěže. V tabulce dál zůstávají na sedmé příčce.

Na Teplice si Klaus bude pamatovat

Teplicko Odcházející prezident Václav Klaus navštívil Teplicko po dobu své prezidentské éry několikrát. Dokonce strávil v Teplicích dvě noci. Před deseti lety byl spolu s manželkou Livií ubytován v hotelu Prince de Ligne, při několikadenní oficiální návštěvě Ústeckého kraje. Lázeňské Teplice si, jak tehdy komentoval, zvolil pro malebný vzhled centra. Traduje se i historka, že Václav Klaus si původně myslel, že centrum bylo opraveno těsně před jeho cestou. Hlavě státu to ale tehdy s úsměvem jemu vlastním vyvrátil primátor Kubera. Václav Klaus při návštěvě Teplic žádné léčebné procedury na rozdíl od manželky nevyužil. Ta si pak oddechovou kůru velmi pochvalovala.

Králičí stehýnko na česneku

Recept nám poslal Ivan Hromádka z Ústí nad Labem. Celý název: Králičí stehýnko na česneku podávané na mladých kopřivách s čerstvým špenátem doplněný velikonoční nádivkou.