Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Přes Pasa se jede jako po másle

Broumovsko - Více než tříkilometrové stoupání v úseku Pasa, kterým řidiči cestují z Náchoda do Broumova, se včera během odpoledne otevřelo po rozsáhlé rekonstrukci plnému silničnímu provozu. Historická modernizace životně důležitého úseku silnice mezi Broumovským výběžkem a Náchodem tak končí.

Ústečtí volejbaloví junioři neztratili v první lize ani set

Ústí n. L. – Prvoligoví ústečtí junioři projíždějí po sestupu z volejbalové extraligy druhou nejvyšší soutěží v zemi jako nůž máslem. Tři zápasy, tři výhry, ani jeden ztracený set –  paráda! Formu potvrdili svěřenci trenéra Milana Bicana i v utkáních 3. a 4. kola výhrami nad VSK Sokolov, dvakrát 3:0 (12, 14 , 13) a (22,22, 22).

Když nepostoupí, Polášek přestane

Spytihněv – Rozhodně nepatří mezi sváteční střelce. Hattrickem se však v této sezoně blýskl Jakub Polášek vůbec poprvé. A hned v důležitém utkání na hřišti Hřivínova Újezdu, kde béčko Spytihněvi vyhrálo rozdílem třídy.

Zlodějský překupník máslo nepronesl

Ústí nad Labem - Policisté předají státnímu zastupitelství případ krádeže mírně notorického zlodějíčka. Ve svých 23 letech mladíkovi hrozí vězení, protože v jedné z ústeckých prodejen ukradl 13 balení másla v celkové hodnotě 450 korun.

Krabičková dieta: Zkratka GI znamená glykemický index

České Budějovice - Nutriční terapeutce Kateřině Teplé pokládáte otázky z oboru zdravé výživy. Dnes se ptá Čtenář Vítek. "Občas se setkávám na potravinách se zkratkou GI. Mohli byste objasnit, co přesně znamená?"

Panuje spokojenost: Ryby u Datlíku totiž jdou na dračku

Hradec Králové – Jen dvakrát se zatím otevřel prodejní stánek u sádek rybníka Datlík a vládne oboustranná spokojenost – lesů i zákazníků. Městské lesy Hradec Králové začaly ryby, především kapry, nabízet úvodem září.

Spanilou jízdu pražské Slavie zastavil až Kolín

Kolín – Soutěží procházeli jako nůž máslem, navíc s impozantním skóre. Prostě neměli soupeře. Jenom do té doby, než přijeli do Kolína. Zde totiž narazili. Starší dorostenci pražské Slavie B totiž v Kmochově městě prohráli 2:3.

Jana Zahajská: Každá žena může být přirozeně nádherná

Kolín – Dalším ze spolků akreditovaných u Spolkové rady Kolína je Dámský klub zaměřující se na kosmetiku, ovšem nejen na ni. Povídali jsme si s předsedkyní klubu Janou Zahajskou. V drtivé míře jsou členkami klubu samozřejmě dámy, ale je tam i několik jedinečných gentlemanů.

Do Ústí připlaval mečoun

Trmice - Vážil zhruba pětadvacet kilogramů a jeho domovské moře omývalo břehy Itálie, do Trmic přicestoval kamionem.

Děti si v zoo vyzkoušely tradiční řemesla

Plzeň - „Mami, co se s tímhle dělá?" ptá se asi čtyřletý chlapec u hromádky slámy, kde leží i cep. Když se dozví, že se tímhle nástrojem mlátilo obilí, ihned se ho chápe a sám zkouší získat alespoň několik zrnek.

Brambory a mléčné výrobky jsou oproti loňsku dražší o desítky procent

Praha – V tuzemských obchodech proti loňskému podzimu o desítky procent zdražily brambory a mléčné výrobky. O téměř desetinu stoupla i cena vína. Vejce a rajčata jsou naopak o více než pětinu levnější než před rokem. Vyplývá to z údajů o průměrných cenách v obchodech za letošní září, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Žáci se nově povinně učí dva cizí jazyky, ne všem se to líbí

Jihlavsko – Na Základní škole Seifertova se učí 
i ruština. S ní mohou dětem pomoci rodiče. Od začátku nového školního roku se musejí žáci druhého stupně základní školy povinně učit i druhý cizí jazyk. Ne všichni ředitelé základních škol na Jihlavsku, ale také rodiče, jsou toho názoru, že je to správně.

Sklizeň melounů na Nymbursku právě začala

Třebestovice - „To se takhle poklepe a podle dutého zvuku a uschlé stopky se nejlépe pozná, jestli je už zralý," popisuje pěstitel Jiří Vrzal z Třebestovic na Nymbursku systém, jakým pozná, kdy je třeba meloun odříznout a sníst. I letos na jeho zahrádce vyrostly slušné koule.

S produkty firmy Lyra můžete mlsat zdravě a zcela bez výčitek svědomí

Lahodné čokolády LYRA jsou charakteristické pro jejich delikátní aroma, dosažené používáním výhradně kakaových bobů trinitario a criollo fino de aroma. Nabízejí tak svým milovníkům jedinečnou kombinaci ovocně - květinových vůní a chutí s náznaky oříšku. Používáme výhradně kakao FINO DE AROMA z oblasti Columbia, čímž zajištujeme našim zákazníkům 100% kvalitu. 

Pokrmy z čerstvých i sušených rajčat

Rajčata už dnes nejsou jen sezonní záležitostí. Doporučuji však sledovat v obchodě na etiketách jejich původ. Rajská jablíčka pocházející z jižní Evropy nebo Afriky jsou pěstována pod žhavým sluncem a je pak větší potěšení se do nich zakousnout. To platí i pro rajčata, která si vypěstujeme v našich klimatických podmínkách.

Ředkev Jarola F1

Jarola F1 je výjimečnou hybridní odrůdou v sortimentu ředkví. Tvoří 25 až 30 centimetrů dlouhé kořeny a vyznačuje se mimořádnou odolností vůči vybíhání. Jedná se o první evropskou odrůdu typu Daikon s možností jarních výsevů.

Udělali řízky, polévku i maso na houbách

Banín - „Jestli rostou houby? To je relativní. Někomu stačí malý košík na polévku a někomu nestačí ani tři. Teď jich je ale dost pro každého," říká Lubomír Šmerda z Banína. Houby rostou všude.

Obrazem: Zubří B poprvé v sezoně narazilo - ztratilo zápas v Brankách

Vsetín – Jako nůž máslem zatím projíždí novou fotbalovou sezonou fotbalisté Semetína. V A skupině vsetínské IV. třídy Semetín, který se letos přihlásil do soutěže jako nováček, dal v prvním kole devět branek Zděchovu a stejnou porci nasázel také ve druhém kole na hřišti Halenkova B.

Newyorská chovatelka naučila svého psa používat iPad

New York - Sice se říká, že starého psa novým kouskům nenaučíš, ale některé rozhodně zvládnout může. Dokázala to newyorská cvičitelka Anna Jane Grossmanová, která úspěšně naučila svého psa používat iPad – byť jeho možnosti omezuje nedostatek aplikací, napsala agentura AFP.

Oddejte se melounovému hodování

Melouny jsou typické letní ovoce, ať už červený vodní meloun, nebo žlutý ananasový (zvaný také medový nebo cukrový). Obsahují velké množství vody a jsou tudíž ideální k uhašení žízně. Přitom mají malé množství kalorií.

Chasník Asník Týnecké nepotěšil

Týnec nad Sázavou – Po šestigólové nabídce od Jílového musel Týnec nad Sázavou ve fotbalové I. A třídě spolknout další hořkou pilulku, tentokrát jménem Lhota. 

Z kontribučenské sýpky se stala galerie

Úvalno - V prostorách památkově chráněné kontribučenské sýpky v Úvalně probíhá aktuálně výstava s názvem Venkov 19. století. Expozice k životu na venkově potrvá do 31. října. Výstava symbolicky zahájila oslavy stého výročí rozhledny Hanse Kudlicha.

Zemědělci poděkují za úrodu v neděli na dožínkách ve Vískách

Vísky – Už devátou dožínkovou slavností oslaví závěr letošní sklizně zemědělci ve Vískách. Tradiční akce se v tamním agroturistickém centru Ohrada uskuteční tuto neděli. „Při dožínkách děkujeme za letošní úrodu," shrnula hlavní smysl slavnosti Marcela Pokorná z Okresní agrární komory Blansko.

Den medu a medoviny v Archeoskanzenu Modrá

Modrá – Dopřát si ochutnávku pravého českého medu lesního, řepkového, lipového a akátového, ale také mexického, pohankového z Kanady, kaštanového z Itálie, medového piva nebo padesáti druhů medovin si mohlo v sobotu odpoledne tisíc dvě stě padesát návštěvníků Archeoskanzenu Mo­drá.

V lesích čeká skvělá ingredience na falešnou dršťkovou polévku

Chebsko - Doslova krach houbařské sezóny hlásí odborníci ze všech koutů republiky. Chebsko je však výjimkou. Mykologové a ostatní nadšenci by nemuseli z lesů regionu odcházet s prázdnou. Takové poznatky Chebskému deníku potvrdil Jiří Pošmura, předseda Mykologického klubu Slavkovský les.

Na Modré poteče medovina proudem

Modrá – Jubilejní desátý ročník Dne medu a medoviny se v sobotu odpoledne uskuteční v Archeoskanzenu Modrá. Jeho součástí bude i devátý ročník soutěže o titul Král medoviny. Ten si v loňském roce odnesl Antonín Přílučík z Jalubí.

Hotel Horal láká na grilování s cimbálovkou

Velké Karlovice /ROZHOVOR/ - K létu neodmyslitelně patří grilování a posezení u dobrého jídla pod širým nebem. Tuto pohodu po celé léto nabízí návštěvníkům hotel Horal ve Velkých Karlovicích.

Hotel Horal láká na grilování s cimbálovkou

Velké Karlovice /ROZHOVOR/ - K létu neodmyslitelně patří grilování a posezení u dobrého jídla pod širým nebem. Tuto pohodu po celé léto nabízí návštěvníkům hotel Horal ve Velkých Karlovicích.

Pokrmy se Znojemskými okurkami

Tak jako víno má své vinobraní, mají okurky, konkrétně nakládačky, své slavnosti okurek, které se na začátku srpna pořádají ve Znojmě. Akce vychází z historické tradice a velké okurkové trhy jsou ve znojemském kraji vyhlášené.

Je to ufo, říká o pátém čtvrtkaři z MS Maslákovi trenér Kupka

Moskva - Maximální rychlost a hlava, to jsou podle kouče Dalibora Kupky největší devízy Pavla Masláka, senzačně pátého muže z finálového běhu na 400 metrů na mistrovství světa v Moskvě. A Kupka si myslí, že zdaleka nešlo o poslední a už vůbec ne životní představení dvaadvacetiletého mistra Evropy.