Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Rajčata mají příznivý vliv na organismus

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Medu bude letos dostatek

Vrbno pod Pradědem – Bude letos dostatek medu na oslazení čaje, do cukroví nebo jen tak na chléb s máslem? Zjara to vypadalo se včelstvy a jejich snůškou dost bledě, potvrdil včelař Štefan Minárik z Vrbna pod Pradědem.

OBRAZEM: Michelinský kuchař vaří na jihu

České Budějovice – Návštěva francouzského kuchaře Laurenta de Berrigauda byla vrcholem Dnů francouzské kuchyně. Kuchař, jehož restaurace figuruje v michelinském průvodci a na jaře se dočká své první hvězdy, přivezl do budějovické Café Columbia i recept na bílou tresku s citronovou omáčkou, bramborovým pyré a slaným dortíkem.

Bomba rafkoule

Recept nám poslala Kateřina Trávníčková z Dobré Vody.

Řezbář z Lidečka chce vyrobit velký betlém

Lidečko - Ve svém životě vyzkoušel několik povolání. Byl zedníkem, stavbyvedoucím a také učitelem. Čtyřiasedmdesátiletý Alois Zádrapa z Lidečka se řezbářem stal až v důchodu.

Meziroční inflace v říjnu zpomalila pod jedno procento

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil na 0,9 procenta ze zářijového jednoho procenta. Zpomalení cenového růstu nastalo zejména u potravin a nealkoholických nápojů. Proti září spotřebitelské ceny v říjnu vzrostly o 0,2 procenta, hlavně kvůli růstu cen lihovin a lahvového piva. O vývoji inflace dnes informoval Český statistický úřad. Pokles meziroční inflace odpovídal odhadům analytiků. Naposledy byla meziroční inflace pod jedním procentem v březnu 2010.

Rafaelo

Recept nám poslala Irena Olivová z Jindřichova Hradce.

Ledovky

Recept nám poslala Libuše Nečesaná z Nové Skřeněře.

Myšáky

Recept nám poslala Bohumila Ermanová ze Sezimova Ústí.

Brambory: dříve okrasa, dnes lahůdka

V tomto ročním období se sklízejí brambory, které jsou nedílnou součástí našeho jídelníčku. Do Evropy dorazily relativně pozdě, až v 16. století poté, co je roku 1536 objevili španělští dobyvatelé v jedné jihoamerické indiánské vesnici. Do českých zemí se brambory dostaly v 17. století.

Ledovky

Recept nám poslala Romana Hadysová z Vysokého Mýta.

Hříbečky

Recept nám poslala Dagmar Hrušáková ze Zlobic

Dortoletky

Recept nám poslala Dagmar Erbenová z Hořic.