
Pudinkové kokosky, vločkové rohlíčky, vanilkové rohlíčky, arašídové trubičky
Recepty nám poslala Alenka Kašpárková z Ostravy.
Recepty nám poslala Alenka Kašpárková z Ostravy.
Liberec – Badmintonový klub Technické univerzity v Liberci uspořádal druhý oblastní turnaj Libereckého a Ústeckého kraje pro kategorii do 13 let, kterého se domácí zúčastnili v početné sestavě devíti hráčů.
Táborsko - Pět let usedá za volat auta táborských technických služeb Oldřich Máslo. S nástupem zimní sezóny také jeho čekají perné služby. Začne 15. listopadu.
Recept nám poslala Alena Kašpárková z Ostravy.
Recepty nám poslala Alena Černínová z Ostravy-Poruby.
Drážďany - Vánoce jsou časem tradic i potěšením všech smyslů a v Sasku je představuje drážďanská vánoční štola čili der Dresdner Christstollen. Není proto divu, že již dávno před adventem se okolo této vyhlášené pochoutky roztáčí kolotoč příprav a akcí.
Drážďany - Vánoce jsou časem tradic i potěšením všech smyslů a v Sasku je představuje drážďanská vánoční štola čili der Dresdner Christstollen. Není proto divu, že již dávno před adventem se okolo této vyhlášené pochoutky roztáčí kolotoč příprav a akcí.
Opatov - Kapři, amuří, líni, štiky… Po dvou letech lovili rybáři z Litomyšle v úterý a ve středu rybník Hvězda na rozhraní Orlickoústecka a Svitavska.
Humpolec – Kdo se v pátek nechal vést svým nosem, musel určitě dorazit na humpoleckou rybárnu, která se nachází u rybníka Dvorák. Zde totiž tamní rybáři připravovali všelijaké rybí lahůdky v rámci již tradiční akce Rybí hody.
Drážďany – Drážďanská vánoční štola je po staletí součástí drážďanské kulturní historie. Toto pečivo mělo odedávna své nezastupitelné místo v domácnostech králů, knížat a samozřejmě především samotných občanů drážďanských.
Mladá Boleslav - Někdejší cyklokrosový vicemistr světa byl usvědčen z užití clebuterolu už v červnu.
Hoslovice - Loni přišlo do mlýnu v Hoslovicích 16 200 lidí. Letos to ale kvůli počasí bude méně
Nymburk - Stříbro přebíral zklamaný. Žďárský nohejbalista Karel Hron na třetí singlový titul v řadě nedosáhl. Po hladkém postupu do finále, před nímž zničil všech šest soupeřů 2:0 na sety, vstoupil fenomenálně i do bitvy s Michalem Kolenským. Rychle vybudovaný náskok 5:1 však nečekaně ztratil a prohrál 8:10, 9:10. Na zkompletování zlatého hattricku si bude muset nejméně další tři roky počkat.
Opava /FOTOGALERIE/ – Opavští hokejisté se ve středu utkali s výběrem Nového Jičína a do zápasu vstoupili dobře, když vedli o dvě branky. Hosté ale zbraně nesložili a v polovině utkání skóre otočili. Duel nakonec dospěl až do samostatných nájezdů, ve kterých byli úspěšnější hosté a ze Slezska si tak odváží dva body.
Praha – Šokujícím způsobem dal průchod svému vzteku opilý muž, který pondělní státní svátek nejprve „oslavoval" povalováním na Sofijském náměstí v pražských Modřanech. Strážníci na něj dostali telefonické upozornění – dříve, než na místo stačila dojet hlídka městské policie, však dotyčný, jehož agresivita neustále stoupala, stačil poničit zaparkované auto. Vlastní hlavou prorazil jeho okénko!
Praha – Šokujícím způsobem dal průchod svému vzteku opilý muž, který pondělní státní svátek nejprve „oslavoval" povalováním na Sofijském náměstí v pražských Modřanech. Strážníci na něj dostali telefonické upozornění – dříve, než na místo stačila dojet hlídka městské policie, však dotyčný, jehož agresivita neustále stoupala, stačil poničit zaparkované auto. Vlastní hlavou prorazil jeho okénko!
Východní Čechy, Chrudim /POCTIVÁ VEČEŘE - ROZHOVOR/ - Co bylo hlavní skladbou jejich jídelníčku? Na to jsme se ptali Kamily Skopové, výtvarnice a folkloristky, která je autorkou několika čtenářsky oblíbených kuchařských knih s recepty na tradiční česká jídla.
Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.
No jistě. Takhle to vypadalo u nás doma. Ráno jsem vstal, dal vařit vodu na čaj a odebral se do koupelny, ostatně jako každý den.
Čtenáře Orlického deníku jsme vyzvali, aby nám posílali fotografie svých houbařských úlovků. Někteří přidali i recept.
Nová Ves u Mladé Vožice - Škola v Nové Vsi u Mladé Vožice slouží jako obecní úřad. Dveře se za posledním školákem zavřely na konci 70. let
Představte si dům, v němž si bez potřeby půdy vypěstujete dostatek zeleniny i vlastní ryby, a to vše vás bude stát asi hodinu práce denně. Všechny použité technologie si jeho autoři, architekti ze studia Balanceidea, osobně vyzkoušeli. Dvakrát přitom vybouchli a jednou vyhořeli – prý jenom trochu. Jinak šlo všechno jako po másle, pouze jahůdky nevyklíčily a ryby se trochu přemnožily.
Rakovník /ROZHOVOR/ – Za jogurt nebo mléko si nyní v obchodech pořádně připlatíme. Kvalitní máslo běžně koupíme za čtyřicet korun. Proč tomu tak je a kdo určuje ceny výrobků, vysvětlil Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského.
Rakovník – Za jogurt nebo mléko si nyní v obchodech pořádně připlatíme. Kvalitní máslo běžně koupíme za čtyřicet korun. Proč tomu tak je a kdo určuje ceny výrobků, vysvětlil Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského.
Tato podzimní zelenina obsahuje velké množství betakarotenu a tak při nedostatku slunce v tomto období obohatí svými vlastnostmi náš organismus. Kromě toho obsahuje vitaminy B, C, selen, železo, hořčík a draslík.
Louny - Nové kurzy potěší všechny, kteří rádi zkoušejí věci dělat trochu jinak.
Vlašim – Jak pekly chleba naše babičky a prababičky, jak se stlouká máslo, jak se pralo na valše, kolik síly je třeba vynaložit na lámání lnu nebo jak šikovní museli být naši předci, aby z příze utkali látku?
Vysoké Mýto – Regionální muzeum přichází s novým cyklem tvůrčích dílen pro děti, jejich rodiče i prarodiče Už vím proč, dědo!
Žehuň /FOTO/ - Špalíry lidí u největšího středočeského rybníka v Žehuni. To znamená v těchto dnech jediné. Rybáři opět po roce slovují rybník a ryby posílají do sádek a ty následně poputují na vánoční stůl.
Žehuň - Špalíry lidí u největšího středočeského rybníka v Žehuni na Nymbursku. To znamená v těchto dnech jediné. Rybáři opět po roce slovují rybník a ryby posílají do sádek a ty následně poputují na vánoční stůl.
Jičín – V neděli sehráli hokejisté první utkání nového ročníku krajské ligy a soupeřem jim byl celek Nové Paky. Derby utkání s Novou Pakou jsou vždy plná napětí a rivality, což platilo i tentokrát.
Písek /DENÍKU VSTUP POVOLEN/ – O tom, že bubny a tři kytary dokážou udělat neskutečný randál, jsem se přesvědčila na sobotní zkoušce písecké kapely Morfium. Naštěstí jsem hned mezi dveřmi vyfasovala obrovská sluchátka alá Otík z Vesničko má středisková, díky kterým jsem úplně nepřišla o sluch.
Pardubicko - Krajský přebor: Ze tří bodů se těší Moravany. Holice i Pardubičky přenechaly radost soupeři
Jižní Čechy - Minule jsme s vámi vzpomínali na to, jak jste prožívali úspěchy v dobývání vesmíru. Dnes přichází na řadu téma jarmarků a trhů. Příště si připomeneme, jak jste dříve pásli dobytek. Rozdělávali jste si při tom oheň a pekli brambory?
Prachaticko - Unikla vám v uplynulých dnech zajímavost z Prachaticka?
Babí léto skýtá jedinečnou příležitost obohatit náš jídelníček o celou řadu ovocných dobrot, například hrušky. Ty obsahují velké množství hroznového cukru, díky němuž mají rychlý osvěžující účinek. Připravují se z nich zejména kompoty, povidla a vhodné jsou také k sušení. Z hrušek však můžeme připravit celé menu, od předkrmu až po sladkou tečku.
Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.
Zubrnice - Zubrnický skanzen o víkendu uspořádá již tradiční akci nazvanou Podzim na vesnici. Jeho návštěvníci si budou moci vyzkoušet různé činnosti, které byly na vesnickém panství s podzimem spojené.
Ostrava /RECEPT UVNITŘ/ - Tentokrát se bude vařit z ryb. Každý si uloví svého kapra a pak proběhne „kurz" zpracování rybího masa.
Most – Tohle je extrém. Stačí jeden chybný pohyb a dvě lidské bytosti zahynou v Mostě pádem do betonové propasti, kde je ohlodají krysy.
Most – Tohle je extrém. Stačí jeden chybný pohyb a dvě lidské bytosti zahynou v Mostě pádem do betonové propasti, kde je ohlodají krysy.
Kněževes – Jako v lese to vypadalo v jedné z místností v budově městyse. Na dlouhých stolech totiž voněly houby, pěkně s popiskou a hlavně s informací, zda jsou jedlé nebo jedovaté. Některé z nich byly naaranžované přímo v mechu u pařezu.
Uherské Hradiště – „Ona k tomu má vždycky takové dobré průpovídky," slyším v sobotu dopoledne, když přicházím ke Slováckému muzeu v Uherském Hradišti. Z budovy právě vychází skupinka důchodkyň s úsměvem na rtech.
Bělecký Mlýn – Údolí osady pod skalou porostlou lesem je provoněno gulášem. Energicky prorážím tu vůni a jdu přímo za nosem. Gulášové aroma mě přivede do kuchyně, kde šéfkuchař bojuje s chataři o nejlepší chuťový zážitek z původně maďarského pokrmu.
Světlá Hora /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Domácí zabíjačkou a zábavnými hrami ožil v sobotu 5. října prostor před přístavbou mateřské školy ve Světlé Hoře. Jedlo se masíčko i buchty, pilo se a veselilo
Broumovsko - Více než tříkilometrové stoupání v úseku Pasa, kterým řidiči cestují z Náchoda do Broumova, se v týdnu během odpoledne otevřelo po rozsáhlé rekonstrukci plnému silničnímu provozu. Historická modernizace životně důležitého úseku silnice mezi Broumovským výběžkem a Náchodem tak končí.
Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.
Vážení stínoví ministři školství, formulovat před volbami vize rozvoje školství vám jde jak po másle. Ve vzletných slibech, jak vrátíte vašemu rezortu prestiž a zajistíte mu učitele, schopné připravit mladé lidi na život tak, aby se o ně na trhu práce všichni poprali, se přímo předháníte. Problém nicméně je, že bychom asi těžko našli oblast, kde se to doposud tak krutě nepovedlo, jako právě ve školství.
Je libo cvrčka na másle nebo saranče s červenou řepou? Hmyzí pochoutky nabízejí od čtvrtka v restauraci Leporelo v brněnském Domě umění na Malinovského náměstí. Ochutnávkové menu stojí necelých čtyři sta korun. Poslední porce nabídnou v pátek večer…
Brno /VIDEO/ - Je libo cvrčka na másle nebo saranče s červenou řepou? Hmyzí pochoutky nabízejí od čtvrtka v restauraci Leporelo v brněnském Domě umění na Malinovského náměstí.