Adamov - Chleba s hořčicí a uzeným. Nebo se škvarkovou pomazánkou. Mňam. Tyhle lahůdky můžu kdykoliv a v jakémkoliv množství. Ale ještě jedna je dost často trumfne na celé čáře. Čerstvý rohlík s máslem a …? Medem!
Žďár nad Sázavou - Straka jako vynikající občerstvovací stanici vyhodnotila zahrádku Radniční restaurace ve Žďáře nad Sázavou. „Kdo zaváhá…" to ví každý.
Dobruška – Sklomalby a Letní dekorace je název další výstavy, která zdobí od 1. srpna prostory lapidária v Dobrušce.Obrázky hlavně s biblickými motivy, ale také lidovými tématy jako je pečení chleba, paličkování, tlučení másla, zasazené vesměs do jednoduchých dřevěných rámečků, v nichž nejlépe vynikají, vystavuje Janka Schmidtová ze Šedivin u Deštného.
Na přelomu července a srpna můžeme na zahrádce sklízet špenát nebo mangold. Mangold se bohužel na našem trhu neobjevuje příliš často. Podobá se špenátu, jen jeho listy jsou tužší, a tudíž se vaří v mírně osolené vodě o něco déle. Příprava pokrmů je obdobná jako u špenátu. Díky větším a tužším listům je mangold vhodný zejména k přípravě závitků.
Žďár nad Sázavou - Straka jako vynikající občerstvovací stanici vyhodnotila zahrádku Radniční restaurace ve Žďáře nad Sázavou. „Kdo zaváhá…" to ví každý.
Valašsko - Pasekářský lid na Valašsku v minulosti jen velmi málo využíval služeb studovaných lékařů. A to nejen díky značné odlehlosti samot od měst, ale i kvůli chudobě, neboť se za lékařskou péči platilo. V neposlední řadě hrála roli také značná nedůvěra lidí k samotné lékařské vědě.
Choceň – Tuzemský lídr ve výrobě pomazánkového másla loni vykázal přebytek 23 milionů korun, letos je zatím hospodářský výsledek kvůli vyšším výkupním cenám mléka a smetany jen stěží kladný.
Meruňky a broskve můžeme využít nejen v ovocných salátech, moučnících, krémech a marmeládách, ale jsou vhodné i k přípravě masových pokrmů. Zejména čínská kuchyně kombinuje maso s určitým druhem ovoce a právě ona sladká příchuť dodává masu kupodivu na pikantnosti.
Královéhradecko - Pozor na muchomůrky šedivky. Snadno se zamění za muchomůrku tygrovanou, která je prudce jedovatá. „Začínají se objevovat lišky obecné, které jsou pro svoji chuť velice ceněné," nechala se slyšet také Tereza Tejklová, z mykologické poradny v Hradci Králové.
Královéhradecko - Pozor na muchomůrky šedivky. Snadno se zamění za muchomůrku tygrovanou, která je prudce jedovatá. „Začínají se objevovat lišky obecné, které jsou pro svoji chuť velice ceněné," nechala se slyšet také Tereza Tejklová, z mykologické poradny v Hradci Králové.
Královéhradecko - Pozor na muchomůrky šedivky. Snadno se zamění za muchomůrku tygrovanou, která je prudce jedovatá. „Začínají se objevovat lišky obecné, které jsou pro svoji chuť velice ceněné," nechala se slyšet také Tereza Tejklová, z mykologické poradny v Hradci Králové.
Královéhradecko - Pozor na muchomůrky šedivky. Snadno se zamění za muchomůrku tygrovanou, která je prudce jedovatá. „Začínají se objevovat lišky obecné, které jsou pro svoji chuť velice ceněné," nechala se slyšet také Tereza Tejklová, z mykologické poradny v Hradci Králové.
Královéhradecko - Pozor na muchomůrky šedivky. Snadno se zamění za muchomůrku tygrovanou, která je prudce jedovatá. „Začínají se objevovat lišky obecné, které jsou pro svoji chuť velice ceněné," nechala se slyšet také Tereza Tejklová, z mykologické poradny v Hradci Králové.
Horní Smržov /REPORTÁŽ/ – Na louce na okraji obce, na dohled od roubené stavby muzea zaměřeného na život na venkově začátku dvacátého století, necháte auto. První, co vás zarazí, když z něj vystoupíte, je nečekané ticho. Vítejte v Horním Smržově. V sobotu si všechny vaše smysly užijí příjemnou vesnickou atmosféru na třetím řemeslném jarmarku.
Choceň – Rekordní zisk loňského roku letos Choceňská mlékárna nezopakuje. Tuzemský lídr ve výrobě pomazánkového másla loni vykázal přebytek 23 milionů korun, letos je zatím hospodářský výsledek kvůli vyšším výkupním cenám mléka a smetany jen stěží kladný. Řekl to ředitel firmy Pavel Marek.
Plzeň - Jako nůž máslem projeli soubojem s Bohemians 1905 fotbalisté Plzně. V ligové premiéře deklasovali bezzubého nováčka soutěže 5:0, přičemž se prosadilo pět různých střelců.
Grilování je ideální příležitostí, jak strávit s rodinou či přáteli příjemné chvíle plné dobrého jídla a pití. A čím jiným se odměnit než oroseným Velkopopovickým Kozlem.
Nová Ves u Nového Města na Moravě - Druhá červencová sobota patří v posledních letech v Nové Vsi u Nového Města na Moravě malé kopané. Nejinak tomu bylo i letos, kdy došlo na šesté pokračování tradičního turnaje Ofsajd cup. Turnaje se zúčastnilo 17 mužstev a z maratonu 35 utkání vyšli jako celkový vítěz žďárští Baskeťáci.
Příkazy – Hanácký skanzen v Příkazech u Olomouce od sobotního dopoledne plnili příznivci domácího vaření piva. Svou práci tam předváděl Petr Melichárek z Horky nad Moravou.
V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.
Příkazy – Hanácký skanzen v Příkazech u Olomouce od sobotního dopoledne plnili příznivci domácího vaření piva. Svou práci tam předváděl Petr Melichárek z Horky nad Moravou.
Paříž - Hlemýždi jsou klasickou francouzskou delikatesou podávanou s česnekem, petrželí a máslem. Ale většina z těch, které se dají koupit v místních restauracích a supermarketech, byla ve skutečnosti nasbírána na polích a podél cest ve střední Evropě. Poukazují na to sami producenti.
Orlickoústecko - Sedm výrobků obdrželo značku Regionální potravina Pardubického kraje, kterou uděluje ministerstvo zemědělství těm nejkvalitnějším regionálním výrobkům.
Zlín – Kdo by čekal, že stěhování největší pobočky České pošty ve Zlínském kraji musí nutně provázet chaos, stres, nervozita a napětí, ten by se těžce pletl. Rozhodně tomu tak nebylo v sobotu odpoledne, kdy pošta stěhovala hlavní pobočku ve Zlíně z náměstí Míru do bývalého svitovského areálu.
Zlín – Kdo by čekal, že stěhování největší pobočky České pošty ve Zlínském kraji musí nutně provázet chaos, stres, nervozita a napětí, ten by se těžce pletl. Rozhodně tomu tak nebylo v sobotu odpoledne, kdy pošta stěhovala hlavní pobočku ve Zlíně z náměstí Míru do bývalého svitovského areálu.
Praha - Pomazánkové máslo zůstává. Bude to však pod jiným jménem a bude to něco stát. Jeho největší výrobce v Česku Choceňská mlékárna počítá s tím, že svůj výrobek začne prodávat koncem letošního roku pod názvem Choceňské tradiční pomazánková. Za to výrobce bez reklamy zaplatí asi dva miliony korun.
Praha - Pomazánkové máslo zůstává. Bude to však pod jiným jménem a bude to něco stát. Jeho největší výrobce v Česku Choceňská mlékárna počítá s tím, že svůj výrobek začne prodávat koncem letošního roku pod názvem Choceňské tradiční pomazánkové. Za to výrobce bez reklamy zaplatí asi dva miliony korun.
Praha - Největší výrobce pomazánkového másla v Česku, Choceňská mlékárna, očekává, že začne výrobek pod novým názvem „Choceňské tradiční pomazánkové" vyrábět koncem letošního roku. V souvislosti s vynuceným přejmenováním výrobku odhaduje firma své náklady bez reklamy do dvou milionů korun, řekl dnes na tiskové konferenci ředitel firmy Pavel Marek.
Osvětimany – Laureátkou Ceny Vladimíra Boučka se před několika dny stala v Uherském Hradišti dvaasedmdesátiletá Rozálie Blažková z Osvětiman. V jejích rukou se už čtyřiačtyřicet let proměňují listy obalových pouzder kukuřičných klasů, které samy o sobě nejsou okrasným materiálem, v nejrůznější užitkové předměty.
Lysice /REPORTÁŽ/ – Kozy, kachny, ječmen, med nebo kombajny. To všechno souvisí se zemědělstvím. V lysické hospodářské společnosti Zeas se rozhodli, že své živobytí přiblíží obyčejným lidem a v sobotu uspořádali den otevřených dveří. A asi dva tisíce hostů hozenou rukavici rády zvedly.
Brno - O pět dní později, ale zato netradičně, mohli v pátek oslavit otcové s dětmi svůj svátek v brněnském Pavilonu Anthropos. Moravské zemské muzeum tam uspořádalo čtvrtý ročník Dne otců s přídomkem Noc v muzeu.
Bílý Kostel nad Nisou - Před dvěma lety vyplavila unikátní soukromé muzeum chleba a másla, jediné svého druhu v Čechách, velká voda. Jeho majitel, nadšenec Vlastimil Hyška, mu nejen dokázal vrátit původní podobu a nahradit řadu vzácných unikátů, ale teď se chlubí i úplnou novinkou. Je jí největší forma na oblíbené tvarůžky.
Bílý Kostel nad Nisou - Před dvěma lety vyplavila unikátní soukromé muzeum chleba a másla, jediné svého druhu v Čechách, velká voda. Jeho majitel, nadšenec Vlastimil Hyška, mu nejen dokázal vrátit původní podobu a nahradit řadu vzácných unikátů, ale teď se chlubí i úplnou novinkou. Je jí největší forma na oblíbené tvarůžky.
Olomouc – O půl šesté ráno budíček. K snídani čaj, chléb s máslem a vejci, k obědu kuřecí řízek s bramborovou kaší a salátem. Každý den nárok na hodinovou procházku ve dvoře věznice, čas na zájmové aktivity či sledování televize.
Olomouc – O půl šesté ráno budíček. K snídani čaj, chléb s máslem a vejci, k obědu kuřecí řízek s bramborovou kaší a salátem. Každý den nárok na hodinovou procházku ve dvoře věznice, čas na zájmové aktivity či sledování televize.
Olomouc – O půl šesté ráno budíček. K snídani čaj, chléb s máslem a vejci, k obědu kuřecí řízek s bramborovou kaší a salátem. Každý den nárok na hodinovou procházku ve dvoře věznice, čas na zájmové aktivity či sledování televize.
Krasin - Lehké křupnutí pod botou na hlemýždí farmě v Polsku může znamenat jen jedno: šlápli jste na ulitu plže, který utekl z ohrady, píše agentura AFP.
Bruntál /FOTOGALERIE/ - Před čtyřiceti lety proběhli poprvé saunaři Bruntálem, zavzpomínala bývalá pracovnice sauny Anna Křenovská. Ta své osmdesátiny slaví v roce osmistého výročí založení města Bruntálu.
Bruntál /FOTOGALERIE/ - Před čtyřiceti lety proběhli poprvé saunaři Bruntálem, zavzpomínala bývalá pracovnice sauny Anna Křenovská. Ta své osmdesátiny slaví v roce osmistého výročí založení města Bruntálu.