Kreativ

ŠTÍTEK: máslo

Tradiční soutěž o nejlepší vařonku letos nebude

Frenštát pod Radhoštěm - Důvodem je takzvaná Metylalkoholová kauza. Sobotní Martinský trh a jemu předcházející páteční Předmartinské odpoledne si bez vařonky sotva kdo umí představit. Oblíbený alkoholický nápoj pro zahřátí provoňuje frenštátské náměstí z různých koutů a ochutnávce odolá jen málokdo.

V Havířově budou farmářské trhy

Havířov - Nejmladší město republiky se v pátek stane dalším z těch, ve kterých jsou pořádané farmářské trhy. Ty se budou konat na náměstí Republiky čtyři pátky po sobě. 

Po dlouhých šesti letech Močidlo vydalo své tajemství

Lodín - Šest let trvalo, než po odbahnění a úpravách zdejšího rybníka Močidlo došlo na letošní výlov. Snad proto bylo v sobotu kolem rybářů pěkně živo, i když počasí lodínskému rybářskému spolku příliš nepřálo. Výlov totiž doprovázela mlha.

Rác: Máslo na hlavě máme všichni

Kolín – První čtvrtina soutěže skončila v neděli. Kozlové z ní vytěžili pouhých osm bodů a stojí na předposledním místě tabulky. Lehká situace to není pro nikoho. Pro hráče, kteří na ledě dřou a nemůžou prolomit smůlu, ani pro nové trenérské trio, které je nyní pod palbou kritiky.

Po dlouhých šesti letech rybník Močidlo vydal své tajemství

Lodín - Šest let trvalo, než po odbahnění a úpravách zdejšího rybníka Močidlo došlo na letošní výlov. Snad proto bylo v sobotu kolem rybářů pěkně živo, i když počasí lodínskému rybářskému spolku příliš nepřálo. Výlov totiž doprovázela mlha.

Na Dýňobraní se dýně měnily v lampy i polévku

Šumperk – Klikatě odkrojit vršek dýně, pečlivě vydlabat dužinu a do tvrdé slupky pak vyřezat oči, nos a smějící se ústa – a dušičková lampa je hotová. Stačí dovnitř postavit svíčku a zapálit ji. Proměnu si vyzkoušelo několik desítek dětí s maminkami na tradičním Dýňobraní, které už podeváté uspořádal šumperský dům dětí Vila Doris. Děti si mohly vybrat z dýní všech velikostí, ty střední byly za padesátikorunu.

Zásoby pomazánkového másla mohou obchodníci doprodat, sankce nehrozí

Praha – Obchodníci mohou doprodat zásoby pomazánkového másla, o jehož pojmenování Česká republika prohrála letitý spor u Soudního dvora EU. Česku za doprodej sankce od unie nehrozí. Podle soudního dvora se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy.

Nová jména pro pomazánkové máslo? Nátěrka nebo máslová pomazánka

Praha - Jednoduchá, nenásilná a obecná by měla být změna názvu pomazánkového másla, které se musí přejmenovat, protože podle předpisů Evropské unie neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku. Na co nejjednodušší změně se shodují oslovení reklamní kreativci i výrobci. Navrhují například název máslová pomazánka nebo nátěrka.

Tradiční pomazánkové

Europoslanec, který tvrdí, že se v Bruselu bil za české pomazánkové máslo jako lev, nemusí truchlit. U vlastenců a euroskeptiků už je za hrdinu. Do posuzování roztíratelného tuku, nesoucího název máslo, kterým přitom není už pětatřicet let, byl ovšem bruselský byrokrat zatažen českým tukovým průmyslem, jak alespoň tvrdí v Madetě, která pomazánkovým čímsi konkuruje opravdovému máslu.

Madeta: Pomazánkové máslo budeme vyrábět dál

Praha - Případné přejmenování pomazánkového másla zmate zákazníky a zvýší náklady výrobců, shodují se mlékaři poté, co Česko dnes u Soudního dvora EU prohrálo v letitém sporu o tento výrobek. Výrobek se podle soudu bude muset přejmenovat, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Mlékařům se verdikt nelíbí. Jednou z alternativ nového názvu výrobku je název „České pomazánkové". Největší tuzemská mlékárna Madeta chce vyrábět pomazánkové máslo dál navzdory verdiktu soudu.

EU rozhodla: pomazánkové máslo končí

Brusel, Praha – Češi se budou muset rozloučit s pomazánkovým máslem. Nově ho zřejmě nahradí „roztíratelný tuk". Přesně tak by se totiž podle Evropského soudního dvora měla nazývat oblíbená pomazánka, kterou si Češi mažou na chleba už 35 let. Problém je v tom, že výrobky označené jako máslo musejí podle evropských směrnic obsahovat minimálně 80 procent mléčného tuku. České předpisy jsou ale mnohem benevolentnější a  umožňují jako máslo označovat výrobky s minimálním obsahem tuku 31 procent.

Vůni podzimu ovládne zvěřina

Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.

Vůni podzimu ovládne zvěřina

Praha – Zvěřina táhne. Pochopili to šéfkuchaři šestnácti vybraných restaurací, kteří se zapojili do gurmánského Festivalu chutí – Vůně podzimu. A zvěřinu zařadila na své speciální festivalové menu takřka každá restaurace. Festival Vůně podzimu začal včera (15. října) a potrvá do 4. listopadu.

Rybářská bašta? Hnusnej interiér a hospoda prosáklá šmakem oleje

Praha /VIDEO/ - Reklamními poutáky v brčálově zelené Rybářské baště, kam míří Zdeněk Pohlreich na další misi, opravdu nešetří. V Hostivaři slibují kdeco, také diskotéku 80. let. Ale „blahé osmdesátky" připomíná hlavně interiér restaurace, kde by kolemjdoucí podle názvu normálně předpokládal nabídku čerstvých ryb.

Sobotník Lídy Rakušanové občanům České republiky

Vážení a milí občané České republiky, upřímně nám všem blahopřeju k Nobelově ceně míru! A myslím to smrtelně vážně, vůbec ne jako vtip, za který to označil náš pan prezident. Tuhle Nobelovku jsme opravdu dostali my všichni.

Dům kultury je Frenštát ochoten opravit i bez dotace

Frenštát pod Radhoštěm - Zásadní změnu ve věci revitalizace místního domu kultury učinili ve středu 10. října zastupitelé Frenštátu pod Radhoštěm. Jsou odhodláni investovat mnoho milionů, i kdyby město nedostalo dotaci.

RECEPT DENÍKU: Losos neměl na jídelníčku konkurenci!

Ústí nad Labem - Oproti receptu čtenářky jsem lososa ještě před pečením po strouhal pomerančovou a citronovou kůrou. Do špenátu jsem přidal česnek. Na vrch jsem udělal dip z tvarohu, smetany a česneku. To jsou slova kuchaře Václava Svobody z restaurace Sport Pub Zlatopramen, který tento týden na Zimním stadionu vařil podle čtenářů Ústeckého deníku.

Autem ze Vsetína do Meziříčí nejezděte. Přijdete o nervy

Bystřička - Když jsem se ráno chystal autem do Valašského Meziříčí, myslel jsem si, že celý den půjde jako po másle. Na železniční trať měla vyjet nová vlaková souprava RegioShark. Chtěl jsem si ji nafotit. Slavnostní rozjezd z meziříčského nádraží jsem ale nestihl…

Polepy darovaly svému mecenáši tři body

Luštěnice – Fotbalisté Polep nadále proplouvají I. A třídou jako nůž máslem. Na svém kontě mají z osmi utkání pouze jednu porážku. Naposledy potvrdili svoji nadvládu v Luštěnicích.

Buchlov provoněli pečení pstruzi, křepelky i hroznová omáčka. Stály se fronty

Buchlov– V sobotu měli výletníci důvod, proč se zastavit na starobylém hradě Buchlov. Na jeho druhém nádvoří, ale i v chladivých hradních komnatách se při druhém ročníku akce, která se konala v rámci Oživlé památky, přenesli o několik století nazpět. Tisíc šest set návštěvníků hradu se v průběhu šesti hodin dozvědělo, co se v dávných dobách připravovalo k jídlu a pití pro panstvo v kuchyních hradního sídla Berchtoldů, Zástřizel nebo Petřvaldů.

Funkcionáři fotbalových Morkovic dvakrát selhali

Morkovice – Máslo na hlavě má vedení morkovické kopané. Hned dvakrát totiž v úvodu mládežnických soutěžích podvádělo, a proto se Krajský fotbalový svaz Zlín kromě kontumací výsledků, finančních postihů a individuálních trestů rozhodl ve zbytku sezony jejich žákovský tým pečlivě hlídat.

Hrad Buchlov láká na sobotní ochutnávku historických pokrmů

Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.

Hrad Buchlov láká na sobotní ochutnávku historických pokrmů

Buchlovice - Lahůdku pro vyznavače dobrého jídla přichystal na konec hlavní návštěvnické sezony hrad Buchlov na Slovácku. Návštěvníci se mohou v sobotu vydat na druhý ročník hradního hodování a ochutnat pokrmy z dávné i nedávné historie. Organizátoři sáhli i do hradní knihovny a podle ní připraví makovou buchtu, trhanec, která se dělávala v polovině 18. století, řekl kastelán Rostislav Jošek.

Mlékárnu neprodali. Nikdo ji nechtěl

Příšovice, Praha – Složité majetkové poměry zabránily dražbě poslední mlékárny v kraji. Za vyvolávací cenu 35 milionů o ni nikdo nejevil zájem.

Již dnes by se mohl tvrdý alkohol vrátit do prodeje

Prachaticko – Třináct dnů bez jediné lahve s dvaceti a více procenty alkoholu, to je prohibice v Česku. Ode dneška by měla být zmírněna. Co ale bude s alkoholem, který je v současné době ve skladech prodejen, nikdo zatím neodhadne. Pokud by vláda povolila alkohol vrátit zpět do prodeje, nemají s tím obchodníci velký problém. Všichni totiž uklidili lahve s alkoholem jen do příručních skladů.

Mlékárnu neprodali. Nikdo ji nechtěl

Příšovice, Praha – Složité majetkové poměry zabránily dražbě poslední mlékárny v kraji. Za vyvolávací cenu 35 milionů o ni nikdo nejevil zájem.

Biopotravinou roku je kozí máslo z Hvozdu

Hvozd – Kozí máslo většina lidí nikdy neochutnala. A možná je to škoda, protože právě to, které dělají na biofarmě ve Hvozdu u Konice, se právě stalo českou biopotravinou roku 2012.

Dobrými houbaři se stanete jedině praxí, říká Daniela Richterová

Severní Čechy - Daniela Richterová absolvovala ústecké Gymnázium v Jateční a pak odešla do Prahy. Zde studovala Mezinárodní teritoriální studia, dokončila s titulem Bc. Německá a rakouská studia musela bohužel přerušit. Přibližně tři roky pracovala v reklamní agentuře, poté se začala soustředit na vlastní projekty.

Dobrými houbaři se stanete jedině praxí, říká Daniela Richterová

Severní Čechy - Daniela Richterová absolvovala ústecké Gymnázium v Jateční a pak odešla do Prahy. Zde studovala Mezinárodní teritoriální studia, dokončila s titulem Bc. Německá a rakouská studia musela bohužel přerušit. Přibližně tři roky pracovala v reklamní agentuře, poté se začala soustředit na vlastní projekty.

Američan měl z popcornu poškozené plíce, vysoudil miliony

New York - Jistý Američan vysoudil odškodnění ve výši 7,2 milionu dolarů (skoro 138,5 milionu korun) za to, že mu vdechování umělého másla obsaženého v popcornu připravovaném v mikrovlnné troubě způsobilo onemocnění plic. Na svých internetových stránkách o tom dnes informuje britská BBC.