Prostějov - Plastový předmět zapíchnutý v krůtě, s jehož původem si minulý týden nevěděla rady ani žena z Prostějova, která její maso upekla, ani místní veterináři a hygienici, je indikátor propečení drůbeže. Přišli na to odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Pelhřimovsko - Zaměstnavatelé na Pelhřimovsku dopřávají pracovníkům nejrůznější výhody. Kromě obvyklých stravenek či mobilů se najdou i mimořádné benefity.
Polešovice - Pro čerstvé maso a uzeniny už nebudou muset obyvatelé Polešovic jezdit do okolních obcí. Po zhruba pěti letech se totiž do jejich městysu „vrátí“ řeznictví.
Hradec Králové -Kromě těstovin a pizzy jsou v Itálii oblíbené také pokrmy z ryb a masa nebo znamenitá rizota. Při přípravě jídla se používá široká škála bylinek, časté jsou bazalka, šalvěj, máta, majoránka, oregáno a další.
Zlínský kraj - Obecní zabijačky jsou v kurzu. Doménu, která byla dříve specifická pouze pro rodinný kruh, lidé stále více vyhledávají. Přesvědčili se o tom i členové kostelanského sdružení Lajbl, kteří se letos rozhodli do tohoto trendu posledních let aktivně zapojit. Na jejich první veřejnou zabijačku dorazilo 150 lidí, snědlo se 60 litrů polévky a 220 kilogramů masa.
Slovácko - Obecní zabijačky jsou v kurzu. Doménu, která byla dříve specifická pouze pro rodinný kruh, lidé stále více vyhledávají. Přesvědčili se o tom i členové kostelanského sdružení Lajbl, kteří se letos rozhodli do tohoto trendu posledních let aktivně zapojit. Na jejich první veřejnou zabijačku dorazilo 150 lidí, snědlo se 60 litrů polévky a 220 kilogramů masa.
Hradec Králové -Kromě těstovin a pizzy jsou v Itálii oblíbené také pokrmy z ryb a masa nebo znamenitá rizota. Při přípravě jídla se používá široká škála bylinek, časté jsou bazalka, šalvěj, máta, majoránka, oregáno a další.
Táborsko - Velké městské hypermarkety přetáhly z mnoha vesnic zákazníky koloniálů a obchodů s potravinami. Ty zašly na úbytě, a na mnoha místech okresu tak musí zaskočit pojízdná prodejna. Jak ale nakoupit základní potřeby i v místech, kam kola autobusu plného potravin a dalšího zboží vůbec nezatočí?
Washington - Americká veřejnost zůstává ke „klonům“ skeptická, výrobci zato jásají. Kontrolní úřad jim sdělil, že maso z naklonovaného dobytka je nezávadné.
Ostrava - Pracovníci zahrady jsou rádi za každého sponzora. Největší zájem je o adopci známých druhů – tygrů, hrochů, žiraf. Méně známé druhy zvířat většinou své chlebodárce nemají. Nevzdálenější sponzor je z Austrálie
Ostrava - Pracovníci zahrady jsou rádi za každého sponzora. Největší zájem je o adopci známých druhů – tygrů, hrochů, žiraf. Méně známé druhy zvířat většinou své chlebodárce nemají. Nevzdálenější sponzor je z Austrálie
Přestože letci už Prostějov dávno opustili, má město stále svoji vojenskou posádku. Tvoří ji příslušníci speciálních sil, kteří se k Prostějovu hrdě hlásí a dokonce jeho jménem pojmenovali i svůj základní tábor při loňské bojové misi v Afghánistánu.
Brno - Na restauraci U Kastelána v brněnské Kotlářské ulici pějí ódy nejen gurmáni s vybíravými jazýčky, ale i časopisy, které se věnují jídlu. Není divu. Z podniku nemůže odejít host nespokojený.
Praha/Kolínsko/ Evropská komise rozhodla, vzhledem ke stálému riziku rozvlečení ptačí chřipky z jihovýchodní Asie a Číny, o prodloužení zákazu dovozu čerstvého drůbežího masa, vajec a drůbežích produktů z ní do EU.
Horní Ředice - Policisté pátrají po pachateli, který zřejmě v noci z pátku na sobotu násilně vnikl do objektu kravína v Horních Ředicích. Poberta se tu zřejmě dobře orientoval a neodjel domů s prázdnou.
Kutnohorsko/Praha/ Evropská komise rozhodla, vzhledem ke stálému riziku rozvlečení ptačí chřipky z jihovýchodní Asie a Číny, o prodloužení zákazu dovozu čerstvého drůbežího masa, vajec a drůbežích produktů z ní do EU.
Zlínsko - Zimní a především vánoční čas je spojený s tradicí domácích zabijaček. Doba, kdy si lidé krmili ve chlévech vepře, aby je na sklonku roku nechali zabít, je ale nenávratně pryč. Přesto se lidé na vesnicích zabijaček ještě zcela nevzdali.
Zlínsko - Zimní a především vánoční čas je spojený s tradicí domácích zabijaček. Doba, kdy si lidé krmili ve chlévech vepře, aby je na sklonku roku nechali zabít, je ale nenávratně pryč. Přesto se lidé na vesnicích zabijaček ještě zcela nevzdali.
Buchlovicko - Zcela nedostatečnými parkovacími možnostmi trpěla v uplynulé sezoně frekventovaná turistická místa mikroregionu Buchlov. Radní připouštějí, že o místy až kritické situaci vědí, při jejím řešení jim ale údajně svazuje ruce nedostatek peněz.
Zlínský kraj - Zcela nedostatečnými parkovacími možnostmi trpěla v uplynulé sezoně frekventovaná turistická místa mikroregionu Buchlov. Radní připouštějí, že o místy až kritické situaci vědí, při jejím řešení jim ale údajně svazuje ruce nedostatek peněz.
MĚČÍN -Vůně masa, jitrnic a jelítek se linula o víkendu celým Měčínem. Konala se zde totiž první ryze staročeská zabijačka přímo před zdejším hostincem „U Šimánků“ na návsi.
České Budějovice/ Dvacet šest kilo rybího masa plného červů objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v českobudějovické prodejně Kauflandu. Jako první o tom ve čtvrtek informoval zpravodajský server idnes.cz.
KROMĚŘÍŽSKO - Na podávání léčebných látek zvěři v potravě se v těchto dnech soustřeďují myslivci na Kroměřížsku. Nejen milovníci zvěřiny, ale i provozovatelé restaurací by si proto měli dávat větší pozor. Kvůli pytlákům by se jim totiž mohl do kuchyně či na talíř dostat úlovek obsahující lék.
KROMĚŘÍŽSKO - Na podávání léčebných látek zvěři v potravě se v těchto dnech soustřeďují myslivci na Kroměřížsku. Nejen milovníci zvěřiny, ale i provozovatelé restaurací by si proto měli dávat větší pozor. Kvůli pytlákům by se jim totiž mohl do kuchyně či na talíř dostat úlovek obsahující lék.
BŘECLAVSKO - Vrcholí sezóna zvěřinových specialit. Původ masa, které končí na talířích v restauracích, musejí ohlídat hygienici. Zkontrolovat vše je ale nemožné.
BŘECLAVSKO - Vrcholí sezóna zvěřinových specialit. Původ masa, které končí na talířích v restauracích, musejí ohlídat hygienici. Zkontrolovat vše je ale nemožné.
ZLÍNSKÝ KRAJ - Na podávání léčebných látek zvěři v potravě se v těchto dnech soustřeďují myslivci na Kroměřížsku. Nejen milovníci zvěřiny, ale i provozovatelé restaurací by si proto měli dávat větší pozor. Kvůli pytlákům by se jim totiž mohl do kuchyně či na talíř dostat úlovek obsahující lék.
PRAHA/Č. TŘEBOVÁ - Večer čeká na boxera stáje SIAM Jindřicha Veleckého souboj proti soupeři ze Slovenska. Velecký je v souboji sice favoritem, ale českotřebovský boxer nehodlá rozhodně nic podcenit a na soupeře se pilně připravuje.
ŠUMPERSKO - Obec Bohdíkov získala levně nový traktor, Loučná buduje minigolfové hřiště, Bludovská akciová společnost si koupí nádrž na naftu s výdejním stojanem. To vše díky dotačnímu programu Leader ČR, který vyhlašuje ministerstvo zemědělství.
VÝCHODNÍ ČECHY - Nejrůznější staré zápisy i kresby nás přesvědčují o tom, že ryby byly důležitou a velmi častou potravou našich předků. Ryba byla u nás vážena, a proto také upravována nejrůznějším způsobem tak, aby chuť jejího masa co nejvíce vynikla, popřípadě byla ještě zlepšena. Předpisy na tyto úpravy časem upadly v zapomnění a dnes již málokterá hospodyně ví, že ryby je možno připravovat také jinak než tradičně na černo, na modro, popřípadě vařené nebo smažené.
OSTRAVA - V posledních letech se menším obchůdkům specializovaným na čerstvé zboží, pečivo, maso, lahůdky začíná dařit lépe. Průzkumy společnosti Incoma Research potvrzují, že se do nich lidé vracejí.
TŘEBÍČ - Kostelecký gigant se opět rozrostl. Tentokrát se zaměřil na společnost Akrman Hodonín. Ta působí v potravinářském sektoru jako subjekt obchodující s masem a masnými výrobky.