Kreativ

ŠTÍTEK: metabolismus

Šaman a psycholog Beskydského rehabilitačního centra v Čeladné Andrew Urbiš vytvořil světový rekord, když předloni v extrémním mrazu čeladenského Polaria vydržel 8 minut a 10 vteřin.

Tma regeneruje organismus

Frýdek-Místek – Dnešní doba přináší zhoršující se životní prostředí, narůstá agresivita, mezilidské vztahy nefungují jak by měly, přetechnizovaný svět je plný vzruchu a napětí. To vše se negativně odráží na naši nervové soustavě. Následně hledáme nové cesty a způsoby léčení potíží, vyvolané těmito vlivy.

Oranžová výborně rozjasní tmavé místnosti. Ilustrační foto

Bílým stěnám odzvonilo, míchejte barvy

Doby, kdy se všechny stěny v bytech malovaly na bílo, jsou již dávno pryč. Možnosti při malování interiéru jsou mnohem větší a výběr barvy patří k nejoblíbenějším činnostem spojených s malováním. Vybírat dnes můžeme z tisíců odstínů barev a je jen na nás, jaké k malování svého interiéru zvolíme. Kromě svého vkusu se při výběru můžeme řídit i několika jednoduchými pravidly, díky kterým mohou barvy pracovat v náš prospěch.

Ilustrační foto

Hubnout není jen držet přísnou dietu

Důvody, proč člověk hubne, jsou různé. Marie, nedávná čtyřicátnice, si žila celkem klidně. S přibývajícími roky si ani neuvědomila, že její tělo zdobí deset kilo víc než před časem. Všiml si toho ale manžel.

Ilustrační foto

Odbornoce radí, jak správně jíst, cvičit a hubnout

Pohyb pomáhá ke snižování nadváhy trojím způsobem – cvičenec vydá energii, zvýší energetickou potřebu těla pro běžný chod a vybuduje si svaly, které i v klidu potřebují více energie. Při stejném objemu jídla cvičenec hubne, zatímco ten, který necvičí, si drží stejnou váhu nebo i tloustne. Tvrdí to Gabriela Knosová, která pomáhá lidem hubnout pomocí změny stravovacích návyků a cvičení.

Ilustrační foto

Sluneční záření může ovlivnit účinek léků

Praha - Sluneční záření může ovlivnit účinek některých léků, varují lékaři. V kombinaci s těmito léky nebo chemikáliemi vytváří UV záření v kůži látky, které ji poškodí nebo vyvolají nežádoucí imunitní reakci. Takové reakce se nazývají fototoxické nebo fotoalergické. Při některých chorobách si tělo tyto látky dokonce vytváří samo, například při porfyrii, vzácné poruše metabolismu červených krvinek.

Hana Strolená se zdravou snídaní.

Hubněte s Deníkem: Jak bojují naše soutěžící s kilogramy?

Most - V naší akci Hubněte přes prázdniny s Deníkem! nehrajeme o počty shozených kilogramů, ale spíše o „hubnutí s šarmem“. Stačí jen pevná vůle a jít s námi do toho. Podívejte se, jak se našim soutěžícím daří. Hlasovat o nejsympatičtější budete moci v září.

Cardiofitness v hotelu Rehavital v Jablonci.

Všechno v našem těle má své zákonitosti

Jablonec n. N. /FOTOGALERIE/ – Hubnout bezhlavě, bez odborného vedení, jen s cílem jakýmkoliv způsobem snížit hmotnost není podle Petrose Kalpakcise z Cardiofitness příliš rozumné. Vše má své zásady.

Relax

Nehubněte rychle a zběsile! Raději bez stresu

Ústí nad Labem – „Když se rozhodnete držet dietu, mozek se tomu úsilovně brání, ale když tělo dostane slušný přísun kalorií, libuje si. Proto je tak těžké zhubnout,“ vysvětluje Štěpán Ren, biochemik a dietolog z ústeckého Centra zdraví Naturen.

Ilustrační foto

Málo spánku prý zvyšuje riziko předčasného úmrtí

Londýn - U lidí, kteří spí v noci méně než šest hodin, je riziko předčasného úmrtí vyšší o 12 procent než u těch, kteří spí pravidelně šest až osm hodin. Tato délka spánku se zdá pro zdraví ideální. Uvedla to zpráva, kterou v Británii zveřejnila Warwická univerzita. Podle ní moderní společnost tlačí lidi ke stále kratšímu spánku.

Ilustrační fotografie.

Riziko mrtvice: ve fakultce ve středu poradí i změří tlak

Olomouc – Jak předejít mozkové mrtvici a co udělat, aby případné následky byly co nejmenší? Na otázky zájemcům odpoví lékaři Neurologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) v rámci akce „30 dní pro prevenci a léčbu CMP“.

Ilustrační foto

Vědci: Nejlepší start dne je smažená snídaně

Londýn - Snídaně obsahující slaninu, uzeniny, vejce a fazole by mohla být nejzdravějším startem do nového dne. K takovému závěru dospěli američtí vědci po výzkumu, jehož výsledky uveřejnili v odborném časopise International Journal of Obesity.

Medvědi z plzeňské zoo se probudili ze zimního spánku. U výběhu pro ně přichystal piškoty ošetřovatel Václav Trejbal, mj. služebně nejstarší zaměstnanec plzeňské zahrady.

V Plzni se vzbudili medvědi, dostali piškoty

Plzeň /FOTOGALERIE/ - Tuhá zima se na délce spánku medvědů v plzeňské zoologické zahradě neprojevila. Nejaktivnější ze čtveřice brtníků jsou sedmiletí večerníčkoví hrdinové Honzík a Eliška.

Ilustrační foto.

Lékaři: Každý třetí Čech má nadváhu

Valašské Meziříčí - V České republice přibývá lidí, kteří mají problémy s nadváhou. Přebytečné kilogramy trápí podle lékařů každého třetího Čecha, každý pátý je už obézní.

Zvířata ze Záchranné stanice pro handicapované živočichy v Němčicích nad Hanou

FOTO: Dravci hladoví, sníh ohrozil jejich životy

Olomouc /FOTOGALERIE/ – Draví ptáci hladoví. Sněhová vrstva, která se dosud drží i v nižších polohách, opeřence na dlouhou dobu oddělila od potravy. Do záchranných stanic v posledních týdnech denně volají lidé s tím, že našli zesláblého dravce. Některé se už ochranářům zachránit nepodařilo.

Ilustrační foto

Vědci: Pobyt vysoko v horách pomáhá snížit váhu

Mnichov – Pobyt ve vysokých nadmořských výškách pomáhá lidem trpícím obezitou snížit váhu. Podle agentury AFP na to ve studii publikované v magazínu Obesity upozornili němečtí vědci z Mnichovské univerzity Ludvíka Maxmiliána.

Ilustrační foto.

Kapr v zimě spí, jako medvěd

České Budějovice – Jen jeden nádech za minutu, letargický spánek a žádné přijímání potravy. Tak vypadá spokojený kapří zimní sen.

Ilustrační foto

Cukrovka: postrach Olomouckého kraje

Olomoucký kraj - Každý patnáctý obyvatel Olomouckého kraje má problémy s cukrovkou. V přepočtu na sto tisíc obyvatel je střední Morava na jednom z čelných míst v rámci regionů. Příčiny?

Ilustrační foto

Cukrovka: postrach Olomouckého kraje

Olomoucký kraj - Každý patnáctý obyvatel Olomouckého kraje má problémy s cukrovkou. V přepočtu na sto tisíc obyvatel je střední Morava na jednom z čelných míst v rámci regionů. Příčiny?

Ilustrační foto

Snídaně je nezbytná hlavně pro děti

První denní jídlo je podle lékařů nejdůležitější. Dodá energii a důležité živiny, nastartuje metabolismus. Zapomínat by na to neměli především rodiče školáků.

Ilustrační foto

Moderní židle pomáhá i trávení a kloubům

Židle je jednou z nejdůležitějších součástí interiéru. Trávíte na ní mnohdy i třetinu dne. I když je pro vás prvotní její vzhled, vyplatí se investovat do koupě více času a peněz. Ty nejmodernější vám totiž pomáhají posilovat páteř, upravovat trávení nebo předcházet hemeroidům.

Na vyšetření srdce a cév se dostavil po lékařské výzvě také Milan Štěpánek z Plzně, který se studie MONICA zúčastnil již dříve. Ultrazvuk srdce a krkavic mu na snímku dělá lékař Petr Kuchynka

Zájemců o vyšetření srdce je málo

PLZEŇ - Už potřetí včera absolvoval odborné vyšetření srdce 53letý Plzeňan Jaroslav Vanický. Nemá přitom žádné potíže a necítí se nemocný. Je jedním z účastníků studie, která má mapovat vývoj srdečních a cévních onemocnění na Plzeňsku.

Diabetiků stále přibývá. Navíc nemoc není jen výsadou starší generace

Nemocnice otevírá nové moderní diacentrum

Kolín - Po krátkém zkušebním provozu bude v úterý slavnostně otevřeno nové Diacentrum Oblastní nemocnice Kolín. Rekonstrukce objektu probíhala od prosince 2007 do letošního dubna. Celkové náklady činily necelých 6,4 milionu korun, krajský úřad Středočeského kraje poskytl dotaci ve výši 6 milionů.

Ilustrační foto.

Noční směny: co všechno přinášejí a berou

Zlínský kraj - Stres, narušení metabolismu, zhoršení zraku, nespavost, to jsou některé z problémů, které s sebou přináší práce v noci. Na druhé straně však stojí lepší platové ohodnocení.

Ilustrační foto

Noční směny: co všechno přinášejí a berou

Zlínsko - Stres, narušení metabolismu, zhoršení zraku, nespavost, to jsou některé z problémů, které s sebou přináší práce v noci. Na druhé straně však stojí lepší platové ohodnocení.