Kreativ

ŠTÍTEK: metabolismus

Ilustrační foto

Jak správně nabírat svalovou hmotu

Praha /VIDEO/ - Chcete mít pevné a hezky tvarované tělo? Zaměřte se na budování svalové hmoty. Tu lze nejlépe získat pomocí posilování a správně složeného jídelníčku.

S přikrmováním lesní zvěře pomáhají i děti z mateřských či základních škol.

Seno není pro srnčí zvěř na podzim prioritou

Benešovsko - Bez přikrmování dostatečným množstvím hodnotné stravy by lesní zvěř v zimě jen velice těžko obstála. Proto myslivci už přibližně od srpna či září, nejpozději však od října, zvěř intenzivně přikrmují.

Ilustrační foto

Z obří boty vyjdete zpocené, ale spokojené

Jižní Čechy - Zatím se mi nepodařilo najít někoho, kdo by právě tuto novinku na retro variaci kruhů hula hop na jihu Čech provozoval. Ale dobrou zprávou je, že jsem opět vyzkoušela něco, co ne všichni budou znát a díky čemu můžete vylepšit svou postavu, ale i zdravotní stav.

Ilustrační foto

Lidé mění stravovací návyky

Pelhřimovsko – Hubnutí je věčné téma. Univerzální dieta neexistuje. A stejně jako má každý z nás jiný otisk prstu, máme i jiný metabolismus.

Setkání dialyzovaných v Horšovském Týně.

Dialyzovaní se sešli v Horšovském Týně

Horšovský Týn – V hotelu Gurmán v Horšovském Týně se sešli pacienti, kteří musí pravidelně podstupovat dialýzu, aby si společně pohovořili o svém nelehkém životě, získali nové informace, položili dotazy odborníkům a navzájem si vyměnili zkušenosti.

    V ČR jsou všechny děti narozené od roku 2009 vyšetřovány v novorozeneckém screeningu. Z kapky krve se odhalí 13 ze 45 rozpoznatelných nemocí.

Vzácné onemocnění? Díky novému plánu jej lékaři odhalí včas

Praha - Na zlepšení diagnostiky a dostupnosti léčby se zaměří národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta 2012 až 2014, který schválila vláda. Vzácným onemocněním, které má méně než pět lidí z 10.000, trpí v ČR na 20.000 lidí. Nejčastěji jde o vrozené vývojové vady, dědičné poruchy metabolismu a vzácné nádory. Celkem je 8000 těchto onemocnění, většina má genetický původ. Rozvíjejí se před narozením, tři čtvrtiny se projeví v dětství. Asi 30 procent pacientů umírá před pátým rokem života.

Doktor Leoš Středa.

Hubněte s Orlickým deníkem
 (dr. Středa: nadváha.cz) – 12

Česká Třebová – Do „hubnoucí soutěže" Orlického deníku a MUDr. Leoše Středy je dnes zapojeno téměř dvě stě  lidí. Snaží se společně dokázat, že hubnutí nemusí být složité, pokud zvolíte takové diety, které jsou jednoduché a dají se držet. Taková je například nízkosacharidová dieta nebo dělená strava či krabičková dieta.

Tomáš Pustina

Nemoc obrů? Jde vyléčit. Ale nesmíte podcenit příznaky

Praha – Nikdy se nevykoupe doma ve vaně ani si nepořídí boty v obchodě. A do auta se vejde jedině tehdy, když se sklopí sedačky. Život nejvyššího Čecha Tomáše Pustiny není žádný med. Porucha, která jeho dvouačtvrtmetrovou výšku zapříčinila, totiž vedla i k tomu, že se Tomáš obtížně hýbe a má 
i problémy s mluvením.

Ilustrační foto.

Kočka hubne, i když hodně jí. Je to štítná žláza

Liberecko - Onemocnění štítné žlázy patří u koček mezi nejčastější hormonální poruchy. Onemocnění je způsobeno zvýšenou tvorbou hormonů štítné žlázy, které se projevuje širokou škálou klinických příznaků.

Nadanému chemikovi uspořádala třída oslavu.

Nadaný chemik se probojoval až do Washingtonu

Kyjov – Až do Wahingtonu na mezinárodní kolo chemické olympiády to dotáhl student Klvaňova gymnázia Kamil Maršálek. V dlouhé historii školy je teprve druhým studentem, kterému se tímto způsobem podařilo uspět na mezinárodním poli.

Doktor Leoš Středa.

Hubněte v soutěži Orlického deníku (dr. Středa: nadváha.cz) - 3

Orlickoústecko - Soutěž určená všem, kdo chtějí  zhubnout, se slibně rozbíhá a váš zájem stoupá. Objednávejte se do ordinace telefonem 608 807 807 nebo mailem (dr.streda@gmail.com). Přijdete, sestřičky vás zváží, změří váš metabolismus a můžete soutěžit o zajímavé ceny.

Věra Pillmannová

Nutriční terapeutka: Jezte hlavně to, co si žádá tělo, nikoliv duše

Domažlice /ROZHOVOR/ - Mnozí z nás marně bojují s nadváhou. Podle nutriční terapeutky Věry Pillmannové, která je zároveň i lektorkou kurzů snižování nadváhy v Domažlicích, se mnohem lépe a snadněji hubne mužům. Naprostá většina žen si totiž už v mládí zkazí metabolismus drastickými dietami.

Nikola Talafousová s matkou Olgou Rotovou.

Chcete pomoci Nikolce?

Strakonicko - V Čejeticích u Strakonic se v sobotu 31. března večer uskuteční Benefiční koncert pro Nikolku.

Velitel SDH Čejetice Václav Brušák.

Benefice dvou kapel má pomoci nemocné dívce

Čejetice – Pomáhat lidem kolem sebe není jen krédo a motto hasičů. Mělo by to být pravidlo všech slušných lidí. Tak vnímá sobotní charitativní benefiční vystoupení kapel Šrumecz a Meteor velitel čejetických dobrovolných hasičů Václav Brušák. Výtěžek půjde na pomoc tělesně postižené Nikoly Talafousové z Cehnic (18). Ta trpí poruchou metabolismu.

Ilustrační foto

Jak bojovat proti jarní únavě

Hlavním problémem vysoké nemocnosti a častého opakování nemoci bývá oslabená imunita. Mívají ji především děti, jejichž imunitní systém není ještě plně rozvinutý, a starší lidé, u kterých je do jisté míry již opotřebován.

Věra Pillmannová

Jezte hlavně to, co si žádá tělo, nikoliv duše

Domažlice – Mnozí z nás marně bojují s nadváhou. Podle nutriční terapeutky Věry Pillmannové, která je zároveň i lektorkou kurzů snižování nadváhy v Domažlicích, se mnohem lépe  a  snadněji hubne mužům.

Sysel obecný - ilustrační foto.

Zimní spáči valašských pelíšků

Valašsko /SERIÁL TÝDENÍKU/ - Spánek potřebujeme k životu všichni. Ale žádný člověk nedokáže to, co některé druhy zvířat – prospat zimu! V současné době, kdy rtuť teploměru klesá hluboko pod bod mrazu, najdeme mnoho živočichů ukrytých ve svých norách, skrýších a doupatech, oddávajících se zimnímu spánku.

Redaktorka Břeclavského deníku absolvovala tříhodinovou lekci zumby, kterou připravila v hustopečské sportovní hale instruktorka Lucie Košťálová.

Zvládla jsem tříhodinový maratón zumby. Hlavně díky cukru

Hustopeče – Mám ještě hodinu, než vše začne, říkám si cestou do Hustopečí. Právě totiž mířím na zumbamaratón. Tříhodinovou lekci zumby, kterou si na sobotní odpoledne připravila v hustopečské sportovní hale instruktorka Lucie Košťálová.

Ilustrační foto

Krabičková dieta není šitá na míru

Orlickoústecko /DOKTOR LEOŠ STŘEDA ODPOVÍDÁ/ - Máte řadu nezodpovězených otázek týkajících se (zdravé) výživy, hubnutí a podobně? Zeptejte se …

Přestože by podle kalendáře měla venku vládnout tuhá zima, v granickém údolí u Znojma se i v lednu objevili mloci skvrnití.

Příroda se budí ze spánku, nebo ani neusnula

Znojemsko - Nadprůměrné prosincové i lednové teploty zcela zmátly přírodu. V jiných částech republiky bojují lidé s přívaly sněhu a kalamitou, na Znojemsku lze ale nyní narazit na kvetoucí stromy či na zvířata, která by měla v úkrytu přezimovat. Příkladem může být sakura na znojemském Horním náměstí či mloci v Gránicích.

Ilustrační obrázek.

Cukrovka je často diagnostiována náhodně

Vážení čtenáři, jsme po vánočních svátcích, které bývají nejen obdobím rodinné pospolitosti a zklidněním před novým rokem, ale také většinou časem konzumace pokrmů nepříliš dietních a pochutin velmi sladkých (a to ani nemluvě o konzumaci nápojů jak alkoholických, tak nealkoholických vždy však energeticky velmi bohatých). Výše uvedené nás přivádí k tématu nemoci, která se stává pandemií 21. století k diabetu mellitu 2. typu, česky řečeno k úplavici cukrové neboli cukrovce.