Kreativ

ŠTÍTEK: mikrovlnná trouba

Smutnice patří mezi nejčastější škůdce pokojových rostlin, které ale dokáží otrávit i člověka.

Malé černé mušky zaplaví domácnost a ničí pokojovky. Pomůže jednoduchý trik

Většinou se objeví znenadání, zato ve velké míře. A když myslíte, že jste zamáčkli poslední, objeví se jich druhý den dvakrát tolik. Smutnice sice nepatří mezi bodavý hmyz, ale jejich přítomnost v domácnosti není příjemná. Navíc škodí pokojovým rostlinám. Naštěstí existuje několik triků, jak se smutnic zbavit, a to i bez chemie. Larvy smutnic v hlíně odhalíte jednoduchým trikem se syrovou bramborou.

Prodlužovací kabel zvládne elektroniku s nízkou spotřebou, jako jsou tablety, notebooky, lampy a chytré telefony

Které přístroje nepatří do prodlužovačky: I jindy dobrý pomocník může škodit

Také se vám zdá, že nové spotřebiče mají stále kratší a kratší kabely? Naštěstí existují prodlužovačky, které nám vyřeší nejen problém s krátkými kabely, ale i problém s nedostatkem elektrických zásuvek v domácnosti. Prodlužovací kabely však nejsou univerzálním řešením. Pokud je používáte špatně, mohou pro vás i vaši domácnost představovat bezpečnostní riziko. Podívejte se, které spotřebiče se nemají připojovat přes prodlužovačku a jak zacházet s prodlužovacím kabelem.

I včerejší gumové rohlíky můžete zachránit a udělat z nich zase chutné a křupavé.

Venku je nečas a vy máte jen staré rohlíky? Jak z nich udělat křupavou dobrotu

Jak z gumových rohíků udělat zase měkké a křupavé? Jistě jste už zažili sobotní ráno, kdy při pohledu z okna máte velkou radost, že do tohohle počasí nikam nemusíte. Jediné, co tomu chybí, je voňavý, krásně křupavý rohlík k snídani. Ty včerejší jsou už úplně gumové. Nemusí ale skončit na strouhanku, během chvilky můžete starší pečivo zase oživit. Jednoduchých způsobů, jak včerejší pečivo zachránit a udělat z něj zase vláčné a chutné, je několik. Všechny jsou snadné a rychlé. Za pár minut už se můžete do chutného rohlíku zakousnout.

U některých potravin zvažte, zda jim ohřev v mikrovlnné troubě prospěje.

Co nepatří do mikrovlnky? Lidé často nemají ponětí, z kterého jídla udělají jed

Mikrovlnná trouba patří už čtyřicet let ke spolehlivým kuchyňským pomocníkům. I když umí víc věcí, nejčastěji pomáhá rychle ohřát studené jídlo. Ne každé jídlo je však vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě. Je známo, že některé potraviny v ní mohou explodovat, ale už méně se ví, že některá jídla ohřátá v mikrovlnce, mohou být pro člověka škodlivá nebo dokonce jedovatá. Která jídla se nesmí dávat do mikrovlnné trouby? A proč může být jídlo z mikrovlnné trouby toxické?

Řízek je skvělý i ohřívaný.

Jak to udělat, aby i ohřáté řízky chutnaly jako právě vyndané z pánve?

Vánoce jsou šťastně za námi. Štědrovečerní večeře chutnala všem a mísa na bramborový salát je opět umytá, uklizená a připravená pro další slavnostní příležitost. Jen ty řízky, kterých jste zase usmažili víc, než jste původně plánovali, jsou ještě stále nějaké v lednici. Jak je správně ohřát, abyste si na nich pochutnali stejně, jakoby se právě dosmažily? Co udělat, aby strouhanka na řízku nebyla vlhká a nebo řízek tvrdý a vysušený?

Na čištění mikrovlnné trouby jsou určeny speciální přípravky, ale jde to i bez nich. Dokonce i výrobci elektronických zařízení jsou srozuměni s využíváním některých „babských rad“ a domácích čisticích prostředků.

Jak dobře vyčistit mikrovlnku? Chybami lidé zbytečně snižují její životnost

Mikrovlnná trouba je obětavá a nenáročná pomocnice v domácnosti, ale její čištění se někdy zanedbává. Postupně se v ní tak hromadí zbytky jídla, mastnota a špína, občas v ní nějaké jídlo i exploduje. A když konečně dojde na očistu, bývá opravdu náročná. Na čištění mikrovlnné trouby jsou určeny speciální přípravky, ale jde to i bez nich. Dokonce i výrobci elektronických zařízení jsou srozuměni s využíváním některých „babských rad“ a domácích čisticích prostředků. Jak vyčistit mikrovlnnou troubu? A čeho se při čištění mikrovlnné trouby vyvarovat?

Občas se stává, že některá místa při úklidu opomíjíme, a tam se pak hromadí prach, špína a také bakterie.

Jedenáct míst, které většina lidí při úklidu zanedbává. Možná jste ti všímavější

I když jen málo lidí považuje úklid domácnosti za zábavnou záležitost, určitě se všichni shodneme, že pravidelné uklízení a udržování pořádku je pro chod domácnosti i život rodiny nezbytné. Občas se však stává, že některá místa při čištění opomíjíme, a tam se pak hromadí prach, špína a také bakterie. Na která místa při úklidu zapomínáme nejčastěji? Pojďte s námi zpytovat své uklízecí svědomí.

Pomerančové slupky jsou skvělými pomocníky při úklidu.

Nevyhazujete si malého pomocníka? V domácnosti vám může ušetřit práci s úklidem

Když oloupete pomeranč, či jiný citrusový plod, co uděláte? Sladkou dužinu plnou vitaminů sníte a slupku vyhodíte. Citrusová kůra však rozhodně do koše nepatří. Jak tedy využít například kůru z pomeranče? Nabízí se mnoho možností využití. Citrusovou kůru lze totiž využít nejen jako surovinu k vaření či pečení, ale rovněž jako účinný prostředek k přírodnímu čištění celé domácnosti. Pomerančová kůra provoní odpadkový koš, vyčistí příbory i mikrovlnku a dá se z ní vyrobit univerzální čistič.

Mikrovlnná trouba umí usnadnit práci a ušetřit čas. Můžeme v ní připravit například míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usušit bylinky a dokonce i zničit bakterie na kuchyňské houbičce.

Dvanáct tipů na to, co dokáže mikrovlnka. Málokdo ji využívá naplno

Mikrovlnná trouba je součástí domácností už desítky let, přesto ji řada lidí využívá jen k ohřívání a rozmrazování potravin nebo k výrobě popcornu. Ve skutečnosti toho mikrovlnka umí mnohem více: připraví míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usuší bylinky, vrátí chuť starému pečivu i chipsům, případně pomůže s loupáním rajčat i česneku… A většinou vám u toho ještě ušetří spoustu času.

Česnek je v české kuchyni nezastupitelný

Jak oloupat česnek rychle a bez námahy? Vyzkoušejte jednoduché tipy

Vaření bez česneku si většina z nás nedovede vůbec představit. Česnek je totiž přírodním antibiotikem, obsahuje obrovské množství vitaminů, má antiseptické účinky, a navíc dodá nezaměnitelnou chuť každému pokrmu. Potíž přichází ve chvíli, kdy se ho snažíme oloupat, protože někdy drží slupka na stroužku jako přilepená. Jak snadno oloupat česnek? Existují na to skvělé vychytávky. 

Plzeňský kraj dovezl na Ukrajinu další humanitární pomoc.

Kraj dovezl na Ukrajinu další humanitární pomoc

Sanitní vůz Volkswagen Transporter T5, elektrocentrály Herkules HSE 3500, mikrovlnné trouby, varné konvice, karimatky, deky, izoterické fólie a zdravotnický materiál, dopravili v pondělí 25. července 2022 představitelé Plzeňského kraje v čele s hejtmanem Rudolfem Špotákem do Ivano-Frankivské oblasti na Ukrajině, s níž kraj navázal spolupráci.

Ilustrační foto

Kuchyně pro nevidomé

Plzeňský Tyfloservis v úterý slavnostně otevírá cvičnou kuchyni, která je plná moderních vychytávek.

Hmotnostní spektrometr slouží ke zjišťování složení a struktury bílkovin v organismu. Na snímku vědecký pracovník Zdeněk Tůma Biomedicínské centrum LF UK

Nový přístroj pomůže při výzkumu otravy krve

Plzeň - Biomedicínské centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, které je zaměřeno na výzkum a vývoj v oblasti nahrazování a regenerace orgánů, představilo hmotnostní spektrometr. 

Family a Senior Point je zájemcům k dispozici ve čtvrtém patře žďárské polikliniky.

Žďárský Family Point má za sebou tři roky činnosti

Žďár nad Sázavou – Od otevření Family Pointu, místa přátelského rodině, které se nachází ve čtvrtém patře žďárské polikliniky, uplynuly již více než tři roky. A jenom za ten loňský toto kontaktní místo navštívilo a využilo jeho služeb přes sedmnáct set dospělých i dětských návštěvníků.

Ilustrační fotografie.

Z karavanu vzal vše, co našel

České Budějovice – Majitel karavanu zjistil, že se mu někdo během listopadu vloupal do druhého domova, odstaveného na stavební parcele v ulici Žerotínova.

Výdejna jídel v době kontroly.

Firemní kantýna hygieniky zaskočila od podlahy po strop

Kolínsko - Nemile překvapeni bývají středočeští hygienici nejenom při kontrolách kuchyní v některých restauracích. Odhalení vedoucí k uložení pokuty a nařízení nápravných opatření nejsou výjimkou ani v dalších stravovacích provozech.

Vloupání. Ilustrační foto.

Zřejmě potřeboval vybavit kuchyni. Zloděj kradl na novostavbě

Vranovice – Věci za skoro dvacet tisíc korun ukradl zloděj z novostavby ve Vranovicích na pomezí Brněnska a Břeclavska. Do novostavby se dostal v noci násilím. „Do nedokončeného příbytku vstoupil pravděpodobně nezajištěnými balkónovými dveřmi,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Přestože svůj dárek dostala paní Marta Stloukalová z Kroměříže od Ježíškových vnoučat až v lednu, na její radosti to nic nezměnilo. Teď už přemýšlí, kudy bude s novým skútrem jezdit. Ten jí usnadní cestu zejména na nákup nebo k lékaři.

Ježíškova vnoučata nadělovala také na Kroměřížsku. Mimo jiné i skútr

Ježíškova vnoučata, unikátní projekt, který se v plné síle rozběhl letos na podzim, zprostředkoval hezčí Vánoce nebo vstup do nového roku také seniorům z Kroměřížska. Zatímco některým stačila ke štěstí rychlovarná konvice, k jedné z klientek kroměřížské Charity doputoval dokonce i vysněný elektrický skútr.

Pavel Vrba

Na ples dorazí také trenér Pavel Vrba

Čtvrtý Reprezentační ples sportovců v Bruntále proběhne ve velkém stylu. Uskuteční se v pátek 12. ledna se začátkem od 20 hodin v místním společenském domě.

Rýžovky

Rýžovky

Další zajímavý receptík, který nezabere moc času a ani nevyjde draho.

Důlkové koláčky

Důlkové koláčky

Koláčky plněné rybízovou zavařeninou patří k jednodušším receptům. K jejich přípravě nepotřebujete žádnou cukrářskou zručnost, a přesto vypadají… k nakousnutí!

Mandlové slzičky

Mandlové slzičky

Dnes přinášíme super tip na nevšední cukroví s úžasnou marcipánovou náplní, která potěší každý mlsný jazýček.

Hrnčířské trhy v Berouně 2017.

Hrnčířské trhy nabízely kvalitu, zjistili hygienici

Beroun /FOTOGALERIE/ – Lidé nakupovali dobré zboží, aušus se odhalit nepodařilo. Ukazuje to alespoň ohlédnutí středočeských hygieniků za Hrnčířskými trhy v Berouně, které se na tamějším Husově náměstí konaly před měsícem. Při podobných akcích totiž hygienici nemohou chybět. Zatímco většinou se zajímají o podmínky prodeje občerstvení a skladování potravin, tentokrát se zaměřili přímo na samotné zboží.

Mikrovlnná technologie je na ústupu, boduje pára

Mikrovlnnou troubu donedávna používala snad každá domácnost, při zařizování nové kuchyně už ji ale automaticky nekupujeme. Zaznívají dokonce i hlasy, že jde o zbytečnost. Na trhu jsou produkty, které nabízejí víc.

Spolku přátel Rumburku uklízel pod Dymníkem

FOTO: Nadšenci uklízeli pod rozhlednou Dymník

Rumburk – Tři desítky lidí se v neděli připojily k celorepublikové úklidové kampani Ukliďme svět, ukliďme Česko také v Rumburku. Čekal je úklid lesa v blízkosti Pstružného potoku a naučné stezky Dymník, ze kterého odnesly několik metráků odpadků.

Kuchyňský robot

Jak vybrat kuchyňského robota (I.)

Kuchyňský robot je pomocníkem v kuchyni vpravdě nedoceněným. Přitom uspoří tolik namáhavé práce, jako málokterý jiný spotřebič. Vybrat ten správný je proto více než důležité.

Peníze. Ilustrační foto.

Finanční správa v Praze zajistila kvůli dlužné DPH přes 7 milionů korun

Praha - Pracovníci Finanční správy spolu s celníky zabavili ve středu v Praze daňovým dlužníkům peníze, auta a vybavení provozoven za více než sedm milionů korun. Akce nazvaná Petřín se zaměřila na podnikatele, kteří dlužili státu 21,7 milionu korun, a to zejména na dani z přidané hodnoty. Ve čtvrtek to sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Sýrové fondue. Ilustrační foto.

Fondue do mikrovlnky? Svatokrádež!

Bern – Největší švýcarský producent mléčných výrobků chce příští rok uvést na domácí trh tradiční sýrový pokrm fondue jako sadu do mikrovlnné trouby. Sýroví puristé ale už teď protestují a padají slova jako svatokrádež a rouhačství. V setu, který se už teď prodává ve Spojených státech, je sýr pro rozpuštění v mikrovlnce a nádobka s čajovou svíčkou, která pak sýr udržuje roztavený.

Čtvrtí Chelsea na Manhattanu v New Yorku otřásla mohutná exploze.

Zabíjet je snadné. Papiňáky jako bomby

New York - Nemusíte být vítězem chemické olympiády. Vyrobit výbušné zařízení schopné zabíjet lze zvládnout podomácku. Nevybuchlá třaskavina před pěti dny na Manhattanu, jejímž základem byl tlakový hrnec, papiňák, musí obyčejného člověka děsit.