Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulov

Obec pod Pálavou Perná na Břeclavsku ožila v sobotu Martinskými babskými hody. Dědinu pobavila třicítka žen v krojích.

Perná patří babám v krojích: Tančit se nesmí jen na stole, povolil hody starosta

Ranní slunce modeluje romantickou kulisu. Ve vinařské obci Perná pod Pálavou se silueta zříceniny Sirotčího hrádku nedá přehlédnout. „Ženské pojďme na to,“ prolomí poklidné sobotní ráno u tamního kostela jedna z asi třicítky krojovaných žen. Kapelník z Túfaranky kývne na muzikanty a vzápětí ženy roztáčí barevné sukně v tanci. Konají se tu tradiční Martinské babské hody.

Obec pod Pálavou Perná na Břeclavsku ožila v sobotu Martinskými babskými hody. Dědinu pobavila třicítka žen v krojích.

Perná patří babám v krojích: Tančit se nesmí jen na stole, povolil hody starosta

Ranní slunce modeluje romantickou kulisu. Ve vinařské obci Perná pod Pálavou se silueta zříceniny Sirotčího hrádku nedá přehlédnout. „Ženské pojďme na to,“ prolomí poklidné sobotní ráno u tamního kostela jedna z asi třicítky krojovaných žen. Kapelník z Túfaranky kývne na muzikanty a vzápětí ženy roztáčí barevné sukně v tanci. Konají se tu tradiční Martinské babské hody.

Na husičku se včeličkou. Plakát budí vášně.

Svatomartinská husa s vakcínou. Kontroverzní vtípek hýbe Mikulovem

Mezi lidmi na Břeclavsku se na sociální síti Facebook šíří kreslený plakát parodující připravovaný Svatomartinský Mikulov. Zatímco autorka zamýšlela pouze upozornit na aktuální koronavirová opatření, radnice vnímá kresbu jako pokus několikadenní akci poškodit.

Na husičku se včeličkou. Plakát budí vášně.

Svatomartinská husa s vakcínou: kontroverzní vtípek hýbe Mikulovem

Mezi lidmi na Břeclavsku se na sociální síti Facebook šíří kreslený plakát parodující připravovaný Svatomartinský Mikulov. Zatímco autorka zamýšlela pouze upozornit na aktuální koronavirová opatření, radnice vnímá kresbu jako pokus několikadenní akci poškodit.

Václav Parlásek, který pomohl motorkáři po vážné dopravní nehodě.

Cenu Michala Velíška získal mladík, který zachránil motorkáře po nehodě

/FOTOGALERIE/ Cenu Michala Velíška za statečnost při záchraně života letos obdržel sedmnáctiletý Václav Parlásek, který letos v únoru pomohl motorkáři po vážné dopravní nehodě. Podle lékařů mladík svou duchapřítomností a precizním poskytnutím první pomoci muži zachránil život. Cena byla udělena na slavnostním ceremoniálu v rezidenci pražského primátora na Mariánském náměstí. Porota vybrala tři finalisty z více než 80 nominací, držitele ceny znovu zvolila veřejnost hlasováním na webu.

Lenka Králíková je držitelkou Ceny Charity za rok 2020. Pomohla rozšířit síť terénních pečovatelských služeb na Břeclavsku a podílí se na budování Mobilního hospice svatého Martina.

Důležité je mít charitní srdce, říká oceněná pečovatelka z Břeclavi

/FOTO/ Obětavost, trpělivost a skromnost. Tyto vlastnosti považuje Lenka Králíková z Břeclavi za zásadní pro práci s lidmi, jež jsou odkázaní na pomoc druhých. A přesně pro tyto vlastnosti si jako vedoucí břeclavské Charitní pečovatelské služby v pražské svatovítské katedrále před pár dny převzala Cenu Charity za rok 2020.

Opravy zahrady u kostela sv. Václava v Mikulově pokračovaly kamenickým workshopem.

Mikulovská farní zahrada přivítala dlaždiče. Další opravy podpoří sbírka

Druhou říjnovou sobotu se z farské zahrady u kostela sv. Václava Mikulově ozývaly údery kladiv, palic a krumpáčů. Kurzu tradičního dláždění, který uspořádal Okrašlovací spolek Mikulov, se zúčastnilo kolem dvaceti lidí. Profesionální kameníci jim vysvětlili, jak správně a v duchu historicky prověřených postupů položit dlažbu. Účastníci si dláždění hned vyzkoušeli v praxi a odhalili při tom nečekané objevy! Příprava terénu totiž odkryla fragmenty staré dlažby v jiné výškové úrovni. Děkujeme Okrašlovacímu spolku Mikulov za pěkný příspěvek.

S předstihem dokončili státní silničáři opravu silnice u mikulovského obchodního domu Billa. Ve směru od Rakouska už v pátek řidiči nemuseli využívat objízdnou trasu přes centrum města.

Troubení klaksonů vystřídal klid. V Mikulově s předstihem ukončili uzavírku

Středem města nešlo ani projít. Na přechodu jsme čekali i pět minut, než nám vůbec někdo zastavil. Takto vylíčila Mikulovanka Alice Gazdová každodenní trable, které obyvatele města pod Pálavou necelý týden svazovaly. A hrozilo, že bude hůř. V pátek místní čekali, že město zaplní auta lidí vracejících se na víkend z Rakouska. Místo toho se dočkali úlevy. Dřív, než předpokládali.

U Soumarského mostu v jižních Čechách udělali nadšenci z řopíků muzeum

Ministerstvo už prodalo a převedlo stovky řopíků. Nyní nabízí další

Dva řopíky na Žatecku, tři u Mikulova, devět u Opavy. To jsou jen některé z malých pevnůstek, které nedávno nabídlo zájemcům ministerstvo obrany (MO). To se v minulosti zbavilo již stovek těchto objektů, některých zdarma, jiné prodalo. A bude je nabízet dále. Osud řopíků je různý. Některé chátrají, jiné slouží soukromým účelům, další veřejnosti, např. jako malá muzea.  

Ilustrační foto

Běh podpoří v Mikulově osvětu o mozkové mrtvici

Na mikulovském náměstí odstartuje v pondělí 18. října od půl šesté večer tradiční charitativní běh s názvem Předběhněte mrtvici. Akce si klade za cíl upozornit na zákeřnost cévní mozkové příhody, jejíž příznaky stále většina Čechů včas nerozpozná.

Pokračují opravy dálnice D52 mezi 9. a 23. kilometrem ve směru na Brno. Foto: se souhlasem Ředitelství silnic a dálnic

Opravy D52 u Rajhradu: silničáři pokládají asfalt. Podívejte se

Stále pouze po polovině dálnice D52 projedou řidiči v úseku mezi devátým a třiadvacátým kilometrem u Rajhradu na Brněnsku. „Oprava povrchu vozovky dálnice ve směru na Brno pokračuje pokládkou asfaltové vrstvy, štěrbinových žlabů v přejezdech středního dělícího pásu, nezpevněných krajnic, sanacích a opravě mostů," vyjmenovala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.

Opravy na I/52 v Mikulově začnou v sobotu 23. října.

Nový termín. Opravy kruhového objezdu na I/52 v Mikulově začnou příští sobotu

Přes centrum města budou jezdit kamiony po dobu opravy úseku silnice I/52 od okružní křižovatky u nákupního centra Billa v Mikulově až po křižovatku I/52 a I/40. Nový termín začátku rekonstrukce stanovili státní silničáři na sobotu 23. října. „Dopravní omezení potrvá do 3. listopadu," zmínila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková.

Ilustrační foto

Vinaři z Břeclavska zazářili v Německu: z Mundus Vini si odváží medaile

Dohromady třiadvacet medailí si odvezli moravští a čeští vinaři z prestižní mezinárodní vinařské soutěže Mundus Vini. Nejúspěšnější bylo B\V Vinařství z Milotic na Hodonínsku. „Získalo hned sedm zlatých a tři stříbrné medaile a navázalo na svůj loňský úspěch," vyčíslil za vinaře Jiří Bažant.

Nový song Červánky nazpívala kapela Slza se zpěvačkou Monikou Bagárovou.

VIDEO: Nový klip Slzy a Moniky Bagárové vznikl ve vinicích na Břeclavsku

Příběh dvou lidí a jejich letního románku, který možná přečká i zimní mrazy a bude z něj něco víc, anebo skončí spolu s létem a jim zůstanou jen krásný vzpomínky. Taková je slovy zpěváka Petra Lexy nová píseň Červánky české popové kapely Slza. Videoklip k romantické písni s poetickým a chytlavým refrénem natáčela kapela společně se zpěvačkou Monikou Bagárovou v prosluněných vinicích u Mikulova a Valtic na Břeclavsku.

Juraj Puci v minulosti absolvoval 366 dnů trvající pochod „K sedmi křížkům přes šest zemí“ o délce 13 151 kilometrů

Lidé, choďte. Zlepší se vám život

Nikdy se nedozvíme, který z dávných předchůdců člověka jako první přišel na ten skvělý nápad: postavit se na zadní. Evoluci tak ovšem „nakopl“ stejně dramaticky, jako třeba vynálezce kola či pravidelné teplé krmě. Prvnímu chodci bychom měli někde hodně daleko v divočině postavit pomník a pravidelně k němu chodit meditovat. Místo toho však čím dál víc sedíme: v USA dokonce spočítali, že průměrný člověk stráví vsedě 88 procent svého bdělého času!

Američanka Kelsey Nies bude po dobu jednoho školního roku v Mikulově vypomáhat v hodinách angličtiny.

Křenovka? Ta mi zrovna neučarovala, směje se americká lektorka z Mikulova

Do České republiky přicestovala téměř symbolicky 18. srpna, tedy jen pár dní před výročím vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Američanka Kelsey Nies, jedna ze stipendistek takzvaného Fulbrightova programu, který vznikl krátce po druhé světové válce, a jehož cílem je pomocí vzdělání šířit osvětu, moudrost, porozumění a vnímavost ve světě, na rok zakotvila v Mikulově.

V létě pomáhaly s opravami farské zahrady u kostela sv. Václava v Mikulově děti z příměstských táborů.

Pomozte opravit mikulovskou farskou zahradu a naučte se dláždit. Příští sobotu

Okrašlovací spolek Mikulov chce zvelebit farskou zahradu u kostela svatého Václava. Jedná se o místo s jedinečným geniem loci a bohatou historií. Centrum Mikulova tak získá výjimečný prostor k odpočinku, setkávání a rozjímání. Na proměně se podílejí dobrovolníci a místní, Město Mikulov a Probošství. Děkujeme mikulovskému Okrašlovacímu spolku za pěkný příspěvek

Provoz registračního místa pro ilegální cizince při hranicích u jihomoravského Lanžhota. Na parkovišti při dálnici D2 ho zřídili jako součást společného cvičení policistů, hasičů, celníků a Vězeňské služby.

Migranti v tunelu. Stovky policistů kontrolovaly hranice u Lanžhota při cvičení

/VIDEO/ Migranty přecházející nelegálně zelenou hranici na jižní Moravě odhalil dron. Policisté rychle zareagovali a vyrazili za nimi. Skupinu postupně zadrželi, naložili do autobusu a převezli do registračního místa u dálnice D2 poblíž Lanžhota. Tato ukázka záchytu byla součástí aktuálního společného cvičení bezpečnostních sil České republiky.

Z dovolené na naší zamilované Pálavě.

Pálava je naše srdcovka, objevujeme ji pět let od Děvíček po zámky a rozhledny

Na Pálavu jezdím už pátým rokem. Poprvé jsme se synem jeli v roce 2017, na týdenní dovolenou s ubytováním v Dolních Věstonicích. Sestřenice tam jezdí už asi patnát let a jednou mi napsala, jestli nechceme jet taky, jezdí tam s kamarády a dětmi. Neváhala jsem a jeli jsme. Děkujeme Pavle Koníčkové za pěkný příspěvek a krásné fotky.

Ilustrační foto.

Lidé v referendu rozhodnou, zda se nad Drnholcem roztočí vrtule

O tom, zda se nad městysem Drnholec na Břeclavsku začnou točit vrtule, rozhodnou už za necelé tři týdny tamní obyvatelé v místním referendu. Hlasovací lístek s obálkou a jednoduchou otázkou, zda souhlasí s tím, aby v katastru Drnholce vyrostly větrné elektrárny, budou moci vhodit do urny o parlamentních volbách v pátek 8. a v sobotu 9. října.

Ilustrační foto.

Úpravnu vody v Lednici rozšíří. Kal nově zpracují přímo tam

Několik obcí na Břeclavsku zásobuje současná úpravna vody v Lednici. Kromě této obce především Mikulov a dále Novosedly, Drnholec, Nový Přerov a Březí. Zástupci společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav chystají její rozšíření. Tento měsíc tam začínají práce.

Z dovolené na naší zamilované Pálavě.

Pálava je naše srdcovka, objevujeme ji pět let od Děviček po zámky a rozhledny

Na Pálavu jezdím už pátým rokem. Poprvé jsme se synem jeli v roce 2017, na týdenní dovolenou s ubytováním v Dolních Věstonicích. Sestřenice tam jezdí už asi patnáct let a jednou mi napsala, jestli nechceme jet taky, jezdí tam s kamarády a dětmi. Neváhala jsem a jeli jsme. Děkujeme Pavle Koníčkové za pěkný příspěvek a krásné fotky.

Z dovolené na naší zamilované Pálavě.

Pálava je naše srdcovka, objevujeme ji pět let od Děvíček po zámky a rozhledny

Na Pálavu jezdím už pátým rokem. Poprvé jsme se synem jeli v roce 2017, na týdenní dovolenou s ubytováním v Dolních Věstonicích. Sestřenice tam jezdí už asi patnát let a jednou mi napsala, jestli nechceme jet taky, jezdí tam s kamarády a dětmi. Neváhala jsem a jeli jsme. Děkujeme Pavle Koníčkové za pěkný příspěvek a krásné fotky.

Nová autobusová zastávka vznikne pod Mušlovem ve směru na obec Sedlec.

Mikulovští začali s budováním autobusové zastávky pod Mušlovem

/FOTO/ Diskutovaná autobusová zastávka v mikulovské části Mušlov už se staví. Výstavba točny městské hromadné dopravy a chodníků pro pěší k obytné zástavbě v Mušlově, za kterou město zaplatí více jak šest milionů korun, má být hotová letos v prosinci.