Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulov

Milovníci Trabantů se na sobotní vyjížďce zastavili i u Janohradu.

Hrdost ve dvou taktech. Pod Pálavou měli sraz milovníci Trabantů

/FOTO, VIDEO/ Ve Valticích na náměstí nebo před Janohradem v lednickém parku potkávali v sobotu návštěvníci pestrobarevnou kolonu. Na víno pod Pálavu přijeli už po čtvrté majitelé a milovníci legendárních východoněmeckých dvoutaktů. Za krásné fotky děkujeme Martinu Hodoušovi a Janu Hluchému, kterému děkujeme i za pěkné video.

Co může být krásnějšího než pohled na prosluněné pálavské vrchy se skleničkou dobrého vína

Nechte se okouzlit krajem Pálavy! Kouzelný kraj, kam se budete stále vracet

Co může být krásnějšího než pohled na prosluněné pálavské vrchy se skleničkou dobrého vína, kterého najdeme v Mikulovské vinařské podoblasti opravdu požehnaně. Tento region toho má ale připraveno ještě mnohem více. Vydat se za krásami Pálavy znamená, že se sem budete neustále vracet, protože navštívit a zkusit vše snad ani nejde. Pojďme se podívat na Mikulovsko zblízka!

Mikulov se pyšní vlastní zlatou mincí. Má hodnotu pět tisíc korun a v prodeji je od středy.

Mikulov má vlastní zlatou minci. Odkazuje na nejhezčí místa ve městě

/FOTO/  Mikulovský zámek a socha Pomony ze středověké kašny na náměstí na lícní straně a Dietrichštejnská hrobka, Horní synagoga a sgrafitový měšťanský dům U Rytířů s nárožním čtyřbokým arkýřem na rubu. Takovou podobu má zbrusu nová zlatá mince pro město Mikulov, jejíž nominální hodnota je pět tisíc korun.

Fotbalisté Mikulova (v červených dresech) porazili spojené mužstvo Velkých Pavlovic B a Staroviček 2:1.

FOTOGALERIE: Mikulov porazil béčko Velkých Pavlovic a míří za postupem

Fotbalisté Mikulova zvládli na domácím hřišti klíčový duel ve skupině B III. třídy Břeclavska. První tým tabulky porazil 2:1 druhé Velké Pavlovice B, které jsou spojeny se Starovičkami. Dvě kola před koncem má Mikulov před svým sobotním soupeřem dvoubodový náskok a zápas k dobru.

Takto si návštěvníci užívali Dny Slavkova v roce 2018.

Tipy na víkend 27. – 29. května. Slavkov a Mikulov zvou na městské slavnosti

Poslední květnový víkend bude na jižní Moravě pestrý. Centrum Brna ožije latinskoamerickým temperamentem, na Veveří zas láká řecká kultura a dobroty. Slavkov a Mikulov chystají městské slavnosti, v Rešicích na Krumlovsku vzpomenou rodáka, hrdinu Adolfa Opálku a osmdesát let od zlikvidování Heydricha. Boskovicemi se ponesou tóny mladých muzikantů.

Putovní informační panel pro turisty na Děvíně po čase změnil své místo.

Putovní infopanel na Děvíně je jinde: pošlapáním trávníku lidé pomohou svižníkům

Putovní informační panel pro turisty na Děvíně po čase změnil své místo. „Nachází se na místě, kde je hluboká vrstva půdy a poměrně hustá vegetace. V těchto travách je vhodné pro některé druhy organismu, zejména pro hmyz, který se rád vyhřívá na obnažené půdě, vytvářet mikroplochy, které jsou sešlapané. To nám právě dělá tento infopanel," přiblížil vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Kmet.

Mikulovanka Jitka Ilčíková otevírá pod Dunajovickými kopci pivovar specializující se na výrobu piva typu lambic.

Mikulovanka vaří mezi vinohrady "divoké" lambic pivo. Podívejte se jak

/VIDEO/ Nechutná jako běžné pivo, ani se tak nevyrábí. Naopak vzniká podobně jako šampaňské. Jitka Ilčíková z Mikulova na Břeclavsku se inspirovala při cestě po Belgii a začala vyrábět pivo typu lambic. Založila kvůli tomu dokonce nový pivovar, Wild Creatures. Stojí v nedalekých Dolních Dunajovicích a první hosty přivítá v sobotu. „Výroba je podobná šampaňskému. Naše piva také zrají v lahvích, dokonce je i podobně balíme,“ říká Ilčíková.

Mikulovanka Jitka Ilčíková otevírá pod Dunajovickými kopci pivovar specializující se na výrobu piva typu lambic.

OBRAZEM: Žena vaří „divoké“ lambic pivo. Uspět na českém trhu je těžké, říká

Nechutná jako běžné pivo, ani se tak nevyrábí. Naopak vzniká podobně jako šampaňské. Jitka Ilčíková z Mikulova na Břeclavsku se inspirovala při cestě po Belgii a začala vyrábět pivo typu lambic. Založila kvůli tomu dokonce nový pivovar, Wild Creatures. Stojí v nedalekých Dolních Dunajovicích a první hosty přivítá v sobotu. „Výroba je podobná šampaňskému. Naše piva také zrají v lahvích, dokonce je i podobně balíme,“ říká Ilčíková.

Dosud neznámá díla Alfonse Muchy mohou od nynějška vidět zájemci na různých místech Jihomoravského kraje.

Za portrét sličné lékárnice Muchovi vynadal její otec. Výstavy odhalují příběhy

/VIDEO/ Paříž, Amerika, Japonsko. Alfonse Muchu obdivují příznivci výtvarného umění napříč kontinenty. Po jeho stopách se teď lze vydat nejen do rodných Ivančic na Brněnsku, ale také do Mikulova na Břeclavsku a Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku. Ve středu odpoledne odstartoval Muchův vnuk John sérii výstav. „Je to první krok v projektu Muchovy stezky, která zavede příznivce na místa, kde působil, k jeho kořenům,“ uvedl na vernisáži v Ivančicích John Mucha.

Dálnice D52

Příprava dálnice D52 může pokračovat, odpůrci prohráli u krajského soudu

Bez dělníků a bagrů. Stále pokračují pouze soudní tahanice o stavbu dálnice D52 od Pohořelic na Brněnsku k rakouským hranicím. V minulých dnech neuspěli žalobci u Krajského soudu v Brně s návrhem na zrušení územního plánu Mikulova a krajských zásad územního rozvoje, které stavbu dálnice umožňují.

Nový serisál s názvem Pálava - Život zalitý sluncem vzniká v těchto dnech na jižní Moravě. V úterý natáčeli herci ve valtických Úvalech.

Isteník zdraví Děrgela: u Valtic začalo natáčení seriálu Pálava, podívejte se

/VIDEO, FOTO/ Jardovi padají na silnici kufry z rukou a v tom přijíždí se svým karavanem vtipálek Michal. Dva kamarádi z brněnských kolejí se setkávají na přelomu června a července na srazu přátel na Pálavě po pěti letech. Prvního hraje Patrik Děrgel, druhého Michal Isteník. „Mně tady takhle budeš vyhrávat za zadkem, jo?“ vítá Jarda svého kamaráda Michala.

Z velikonočního výletu do Mikulova.

Magické misto pod Pálavou. Nahlédněte do Mikulova okem výletníka

Je jen málo míst, která lze označit přívlastkem magické. Mikulov se svými malebnými uličkami a zákoutími mezi ně určitě patří. A silueta mohutného zámku je v krajině Pálavy viditelná už dáli. Jen těžko by jsme našli město s hezčí polohou než právě Mikulov, rozložený na posledních výběžcích Pálavy a obklopený vinicemi. Děkujeme Standovi Nováčkovi za krásný příspěvek a fotky.  

Při borytobraní dobrovolníci na Děvíně vytrhávají invazivní boryt barvířský.

Na Děvíně vytlačuje vzácný kosatec nízký. Proti růstu borytu bojují vytrháváním

/FOTO/ Na svazích Děvína se začal před lety rozrůstat invazivní boryt barvířský. Ochránci přírody se snaží každý rok rostlinu podobnou řepce vytrhávat. „Boryt roste stále méně. Jeho vytrhávání je efektivní. Ale ještě nějakou chvilku budeme potřebovat pomoc dobrovolníků," řekl vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Kmet.

Ilustrační foto.

Okružní křižovatka Pavlovská: zatím ne, Mikulov na ni nemá v rozpočtu peníze

Příjezdové silnice od Milovic a z Klentnice se potkávají v křižovatce ulic Dukelská, Bezručova, Pavlovská a Hliniště v Mikulově na Břeclavsku. Dopravní situaci tam měla zlepšit okružní křižovatka. „Od Klentnice jezdí cyklisté rychlostí i padesát kilometrů v hodině, z milovické strany si silnici oblíbily kamiony, křižovatka se často stává nepřehlednou,“ přiblížil starosta Rostislav Koštial.

Unikátní tuzemské industriální a technické památky mapuje nový dokumentární cyklus České televize Technické památky českých zemí. Průvodce Tomáš Hanák se s kamerou vypravil do všech 14 krajů republiky.

Obří sud i větrný mlýn. Tomáš Hanák představuje technické památky

Unikátní tuzemské industriální a technické památky mapuje nový, aktuálně vysílaný cestopisný dokumentární cyklus České televize Technické památky českých zemí. Průvodce Tomáš Hanák se s kamerou vypravil do všech 14 krajů republiky. Pořad vysílá ČT2 vždy ve středu ve 21:55. Díl osmý, věnovaný Jihomoravskému kraji, se ve vysílání objeví ve středu 27. dubna.

Vodárenskou věž v centru Břeclavi čeká proměna do prvorepublikového vzhledu.

Břeclavskou vodárenskou věž opraví. Získá vzhled z doby první republiky

Jedna z dominant Břeclavi, přes čtyřicet metrů vysoká vodárenská věž se dočká opravy. Práce začnou za několik dní. „Za mnoho posledních let jsme vodojem zájemcům zpřístupnili pouze v roce 2019 na Svatováclavské slavnosti. V plánu jsme to pak měli i v dalších letech, ale zabránil tomu buď covid, nebo poté špatný stav vodojemu, ze kterého začaly odpadávat kusy omítky,“ uvedl ředitel Vodovodů a kanalizací Břeclav Milan Vojta. Společnost je vlastníkem i provozovatelem objektu.

Odborná komise vybrala v pátek šampiony letošního ročníku Valtických vinných trhů.

Vinařský Wimbledon zná své šampiony: jsou jimi Mikrosvín a Moravíno, podívejte

Veltlínské zelené 2019 ve výběru z hroznů z vinařství Mikrosvín Mikulov se stalo šampionem bílých vín a Merlot 2020 ve výběru z hroznů z vinařství Moravíno Valtice pak šampionem červených. Superkomise složená z nejlepších hodnotitelů Moravy a Čech v pátek vybrala nejlepší vína letošního ročníku Valtických vinných trhů.

Zeď bývalé bažantnice v Mikulově hyzdily náletové dřeviny i odpadky. Úsek vyčistili, dřeviny ořezali a nyní je celý prostor čistý a hlavně přehledný.

Náletové dřeviny i odpadky zmizely. Zeď bývalé bažantnice v Mikulově prohlédla

/FOTO/ Tisícům řidičů se dennodenně po příjezdu do republiky otevírá pohled na mikulovský Svatý kopeček a dominantní dietrichštejnský zámek. Když se však blížili k prvnímu kruhovému objezdu u tamního obchodního domu Billa, hyzdilo po pravé straně jejich dojem z města nevzhledné místo s náletovými dřevinami a množstvím odpadků.

Internetové stránky Mikulova zvítězily v soutěži Zlatý erb.

Nejlepší web z obcí v kraji má Mikulov. Vyhrál v soutěži Zlatý erb

Městem s nejlepšími webovými stránkami na jihu Moravy se stal Mikulov. O vítězích v soutěži Zlatý erb o nejlepší weby měst a obcí informovali ve středu představitelé kraje. Na stříbrné příčce se usadil Hodonín a pomyslné stupně vítězů uzavírá Veselí nad Moravou.

Kormoráni malí odpočívají na větvích nad vodou.

Na Břeclavsku hnízdí desítky vzácných kormoránů. Podívejte se

Vzácní kormoráni malí zahnízdil v přírodní rezervaci Věstonická nádrž na Břeclavsku. V tuzemsku to je první takový případ, který ornitologové zaznamenali. „Až do letošního roku je pozorovali pouze vzácně. Letos je prokázané hnízdění téměř čtyřiceti párů. Jedná se o ptáky, kteří přiletěli do Česka loni v létě a rozhodli se tu zůstat po celou zimu a následně i na hnízdní sezónu,“ přiblížil jednatel České společnosti ornitologické na jihu Moravy Gašpar Čamlík.

Kniha Sudety ve stínu Mnichova nabízí vzpomínky a fotografie i z dalších částí Sudet

OBRAZEM: Obsazování Sudet v unikátních snímcích a vzpomínkách vojáků Wehrmachtu

Kolony po zuby ozbrojených vojáků a techniky zabírají nové území. Pod vlajkami s hákovým křížem. Na české a moravské straně nacházejí zapálené bunkry a řopíky, některé sami ničí. Obsazování Sudet v říjnu 1938 přináší v unikátních svědectvích příslušníků německé ozbrojené síly Wehrmacht kniha Jana Lakosila Sudety ve stínu Mnichova s podtitulem rok 1938 ve vzpomínkách a fotografiích. „O událostech bylo napsáno již mnoho, přesto zbývá spousta bílých míst a otazníků,“ řekl autor Deníku.

Jeskyně Na Turoldu u Mikulova, Jeskyně Výpustek i Sloupsko-šošůvské jeskyně v Moravském krasu na Blanensku zahajují sezonu s novinkami.

Ušpiní si kolena: netopýry střídají v jeskyních na jihu Moravy návštěvníci

Až sedmdesát metrů pod zem, do světa krápníků, jezerních dómů i na setkání s živými neandrtálci zamíří lidé na jihu Moravy. Po zimní pauze, kdy byly jeskyně zavřené kvůli zimování netopýrů, zahájili jejich provozovatelé turistickou sezonu. Za adrenalinové zážitky si návštěvníci letos ale připlatí. Čekají je za to však novinky.

Sady. Oheň má ochránit úrodu před jarními mrazy. Ilustrační foto

Jižní Morava čelí extrémnímu počasí. Po suchém březnu ničí úrodu aprílové mrazy

Přívětivé počasí doprovázené prvními teplejšími dny vyvolalo v mnoha Jihomoravanech předzvěst jara. Vrásky na čele však tvoří zejména zemědělcům či klimatologům. Ačkoliv byl březen nadprůměrně slunečným měsícem, byl zároveň velmi suchým. Na většině území nepršelo ani nesněžilo. Se začátkem dubna tak meteorologové očekávají aprílové počasí, přibývat by mělo dešťových a místy i sněhových srážek.

Sady. Oheň má ochránit úrodu před jarními mrazy. Ilustrační foto

Jižní Morava čelí extrémnímu počasí. Po suchém březnu ničí úrodu aprílové mrazy

Přívětivé počasí doprovázené prvními teplejšími dny vyvolalo v mnoha Jihomoravanech předzvěst jara. Vrásky na čele však tvoří zejména zemědělcům či klimatologům. Ačkoliv byl březen nadprůměrně slunečným měsícem, byl zároveň velmi suchým. Na většině území nepršelo ani nesněžilo. Se začátkem dubna tak meteorologové očekávají aprílové počasí, přibývat by mělo dešťových a místy i sněhových srážek.

Regionální muzeum v Mikulově v pátek pokřtilo novou prohlídkovou trasu, která prochází zámeckou zahradou.

Na zámku v Mikulově otevřeli sezonu. Lidé si poprvé prošli nový okruh. Podívejte

/VIDEO/ Zhruba dvacítka lidí se zúčastnila procházky po novém prohlídkovém okruhu v zahradě mikulovského zámku. „Zahájili jsme letošní sezonu na zámku. Jsem rád, že i přes ne úplně příznivé povětrnostní podmínky místní lidé přišli. Beru to jako projev zájmu o místo, kde žijí," řekl ředitel Regionální muzea v Mikulově Petr Kubín. Muzeum památku spravuje.

Zámecká knihovna v Mikulově, kde se nyní nachází výstava Po stopách do comedienhausu.

Mikulov: Nejstarší zámecké divadlo v zemi připomíná výstava

Plocha asi pětadvacet krát deset metrů. Na výšku metrů osm. Světlo do něj pronikalo dvěma řadami oken a zaklenutý strop zdobily zlacené štuky. Řeč je o nejstarším zámeckém divadle v zemi. Nacházelo se na mikulovském zámku a zbudovat ho nechal kardinál František Dietrichštejn v roce 1632. Zaniklý unikát doby přiblíží v útrobách zámku výstava Po schodech do comedienhausu.