Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulov

Skupina Lucie vyráží na podzimní turné.

Exkluzivní rozhovor se skupinou Lucie: Čtyři pravdy stačí, drahoušku

S Lucií po zkoušce. Těch pár slov zní jako splněný sen. A přesně tuhle chvíli se podařilo zachytit redaktorovi Deníku. Zpěváka a bubeníka Davida Kollera, kytaristu Roberta Kodyma, baskytaristu P.B.CH. a klávesistu Michala Dvořáka vyzpovídal v jejich přirozeném prostředí. Po dni plném příprav na právě odstartované podzimní turné Lucie v opeře 2022.

Kávová krize. To je název výstavy fotografií, která je v těchto dnech k vidění například v blanenském zámeckém parku. Přibližuje životy pěstitelů kávy. Příchozí ji mohou navštívit první říjnový týden. Je součástí happeningu Výstava na stromech.

Kávová krize: výstava v Blansku ukazuje tvrdý život pěstitelů, podívejte se

Kávová krize. To je název výstavy fotografií, která je v těchto dnech k vidění například v blanenském zámeckém parku. Přibližuje životy pěstitelů kávy. Příchozí ji mohou navštívit první říjnový týden. Je součástí happeningu Výstava na stromech. V letošním ročníku je nainstalovaná na 113 místech po celém Česku a také na padesátce míst v sousedním Slovensku. V regionu je připravená také v hodonínské, vyškovské a brněnské Zoo. Dále v Mikulově nebo na řadě míst na Vysočině.

Martin Chromý, hnutí ANO

Mikulov: Nechci být starostou, řekl lídr vítězného ANO Chromý

Triumf v mikulovských komunálních volbách překvapil tamní kandidáty za ANO. V neděli po poledni jejich zástupci zahájí povolební vyjednávání. „Upřímně jsme takový úspěch a sedm získaných mandátů nečekali. Lidé chtějí změnu,“ pověděl Deníku lídr Martin Chromý.

Rostislav Koštial.

Nové tváře míří do vedení Mikulova: ODS s končícím Koštialem u voleb propadla

/FOTOGALERIE ZASTUPITELŮ/ Hořký konec ve vedení jihomoravského Mikulova zažívá starosta Rostislav Koštial, kandidující za ODS jako dvojka. Jeho strana ve volbách ve městě pod Pálavou utržila porážku. Naopak se raduje hnutí ANO, které je vítěze pátečního a sobotního hlasování. Sečtení výsledků trvalo devět hodin, s přehledem nejdéle ze všech obcí na Břeclavsku.

Nová obří lisovna v areálu Víno Mikulov na Břeclavsku zpracuje denně až 240 tun hroznů. Letos je poprvé v plném provozu

VIDEO: Vinobraní v plném proudu. Obří lisovna hltá dvě tuny hroznů za minutu

Z přepravníkové vany za traktorem se sypou hrozny révy vinné do příjmové vany. Šrouby v násypce melou bobule. Teče mošt. Vinobraní je v plném proudu i v obří moderní lisovně v areálu Víno Mikulov na Břeclavsku. „Po loňském pilotním provozu letos chceme využít celou aktuální kapacitu lisovny, celkem pět milionů kilogramů hroznů,“ říká Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt, pod níž mikulovské vinařství spadá. Zpracovna má být největší svého druhu v České republice.

Nová obří lisovna v areálu Víno Mikulov na Břeclavsku zpracuje denně až 240 tun hroznů. Letos je poprvé v plném provozu.

Vinobraní v Mikulově: Obří lisovna hltá dvě tuny hroznů za minutu

/FOTO, VIDEO/ Z přepravníkové vany za traktorem se sypou hrozny révy vinné do příjmové vany. Šrouby v násypce melou bobule. Teče mošt. Vinobraní je v plném proudu i v obří moderní lisovně v areálu Víno Mikulov na Břeclavsku. „Po loňském pilotním provozu letos chceme využít celou aktuální kapacitu lisovny, celkem pět milionů kilogramů hroznů,“ říká Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt, pod níž mikulovské vinařství spadá. Zpracovna má být největší svého druhu v České republice.

Legiovlak se zastavil v Mikulově.

Historie na kolejích. Na mikulovské nádraží do neděle láká Legiovlak

Nádraží Mikulov je pětadvacátou zastávkou legionářského vlaku při jeho letošním putování po městech České republiky. Zájmeci o československou a vojensou historiii si Legiovlak v Mikulově na nádraží mohou prohlédnout do neděle ve všední dny od 8 do 18 hodin a o víkendu od 9 do 19 hodin.  Za krásné fotky děkujeme Miroslavě Jakubčíkové.

Druhý zářijový víkend v Mikulově na Břeclavsku patří Pálavskému vinobraní.

VIDEO: Miluji vás, baví Chantal Poullain návštěvníky Pálavského vinobraní

Na zídce zámecké zahrady se usazuje Barbora Moravčíková z Hovoran na Hodonínsku. Nad hlavou má nebeskou modř a před sebou vidinu skvělého víkendu. Je krátce před sobotním polednem a Mikulov na Břeclavsku už druhý den žije Pálavským vinobraním. „Přijeli jsme si užít hlavně folklorní vystoupení, máme rádi tradice. Těší nás rovněž báječná atmosféra, stánky, víno…,“ vypráví mladá žena s úsměvem.

Premiér Petr Fiala (ODS)

Fiala: Výsledek schůzky ministrů energetiky je úspěchem českého předsednictví

Výsledek pátečního jednání ministrů pro energetiku zemí Evropské unie je úspěchem českého předsednictví, řekl v Mikulově ČTK premiér Petr Fiala (ODS). Jde podle něj o velký posun. Ministři se shodli na tom, že chtějí využít nečekané zisky výrobců energie z levnějších zdrojů na pomoc spotřebitelům, nedohodli se ale na zastropování ceny plynu z Ruska. 

Mikulovská radnice má mít po zářijových volbách nového starostu. Ten stávající, Rostislav Koštial, totiž už po šestnácti letech na pozici prvního muže města kandidovat nechce.

Mikulov se stává skanzenem. Vraťme mu jeho pravou duši, volají lidé před volbami

/CO ROZHODNE VOLBY/ Vyprahlá zeleň Svatého kopečku lačně pohlcuje každou další kapku padající z nebe. Konečně prší! Mikulovským Náměstím korzují desítky lidí. Někteří se v letním lehkém sportovním oblečení choulí pod deštníky či do pláštěnek. Jiní spěšně procházejí mezi důvěrně známými domy a čas od času jen pozvednou hlavu, pohledem zamíří k Dietrichštejnské hrobce a nahoru k přírodní rezervaci jednoho z pavlovských vrchů.

Znojemské historické vinobraní startuje v pátek 9. září a potrvá do neděle.

Tipy na víkend 9. až 11. září: Znojmo a Mikulov zvou na tradiční vinobraní

Druhý zářijový víkend bude hlavně ve znamení vinobraní. Koná se to vůbec největší ve Znojmě, už po pětasedmdesáté v Mikulově, vinobraní budou slavit i ve Strážnici, v Moravské Nové Vsi nebo brněnském Králově Poli. Víkend nabídne také Slavnosti piva Františka Ondřeje Poupěte v Brně, Noc pro netopýry v Moravském krasu, traktoriádu v Kašnici či velké mezinárodní setkání hasičů, záchranářů, policie i armády na vyškovském letišti.

Zámek Světlá nad Sázavou.

Zámek ve Světlé potichu změnil majitele. Koupil ho vinař z Mikulova

Zámek ve Světlé nad Sázavou má nového majitele. Stal se jím hoteliér a vinař Jiří Marian z Mikulova. Přitom ještě před časem původní majitelka Helena Degerme informaci o prodeji razantně odmítla. „Je to blbost! Každý volá a já už jsem unavená odpovídat na jednu a tu samou otázku,“ reagovala tehdy na dotaz Deníku.

Vlak Českých drah. Ilustrační foto.

Vlakvedoucí vypadl z vlaku na Břeclavsku kvůli špatné kontrole a údržbě dveří

Za loňským vypadnutím vlakvedoucího z vlaku na trati mezi Mikulovem a Břeclaví byla podle závěrů Drážní inspekce nedostatečná kontrola a údržba vnějších dveří. Bezprostřední příčinou vypadnutí šestapadesátiletého muže z vlaku bylo jejich neočekávané otevření. Muž pád nepřežil. Na závěrečnou zprávu o události dnes upozornil server Zdopravy.cz.

Vlak Českých drah. Ilustrační foto.

Vlakvedoucí vypadl z vlaku na Břeclavsku kvůli špatné kontrole a údržbě dveří

Za loňským vypadnutím vlakvedoucího z vlaku na trati mezi Mikulovem a Břeclaví byla podle závěrů Drážní inspekce nedostatečná kontrola a údržba vnějších dveří. Bezprostřední příčinou vypadnutí šestapadesátiletého muže z vlaku bylo jejich neočekávané otevření. Muž pád nepřežil. Na závěrečnou zprávu o události dnes upozornil server Zdopravy.cz.

Na předválečné hody se do Jevišovky sjíždí moravští Chorvaté z celé republiky

Kiritofu v Jevišovce velela koza. Moravští Chorvaté drží předválečnou tradici

/FOTO, VIDEO/ Když člověk zavře oči, má dojem, že se ocitl v oblíbeném přímořském letovisku jižně od hranic republiky. Z kostela svaté Kunhuty v Jevišovce na Břeclavsku se k uším kolemjdoucích nese zpěv v chorvatšině a lavice jsou zaplněné do posledního místa. Před svatostánkem vyčkává žena v pestrobarevném kroji s kozou na vodítku. Moravští Chorvaté tu v sobotu odpoledne slaví svůj proslulý Kiritof. Předválečné chorvatské hody, a právě koza v nich nesmí chybět.

V soutěži biopotravina roku 2022 se stal vítězem sýr z Ekofarmy Javorník.

Sýr ze Zlínska je českou biopotravinou roku

V soutěži biopotravina roku 2022 se stal vítězem sýr z Ekofarmy Javorník. Získal první příčku ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu a stal se také celkovým vítězem ve 120-ti členné konkurenci.

Jednoho z nejvzácnějších českých brouků vysadili vědci v bývalém vojenském prostoru Milovice. Kriticky ohrožený chrobák je přitom v Čechách považován za vyhynulého, poslední známý záznam tohoto druhu pochází z roku 2005 z Rané v Českém středohoří.

Vyhynulý chrobák se vrací do české přírody. Zabydluje se v milovické rezervaci

Jednoho z nejvzácnějších českých brouků vysadili vědci v bývalém vojenském prostoru Milovice. Kriticky ohrožený chrobák je přitom v Čechách považován za vyhynulého, poslední známý záznam tohoto druhu pochází z roku 2005 z Rané v Českém středohoří. Na Moravě se vyskytuje na několika posledních lokalitách v okolí Mikulova.

Autorkou a manažerkou přeshraničního projektu, jehož výstupem je kniha komiksů Neobyčejné příběhy z Podpálaví a Weinviertelu, je Ilona Salajková.

Kniha s komiksy přiblíží neobyčejné příběhy z Podpálaví a Weinviertelu

/UKÁZKY/ Přiblížit méně známé zajímavé historické události ze dvou sousedících příhraničních regionů odlehčenější formou a motivovat čtenáře, aby si o nich přečetli více. S takovou motivací posílají čeští, rakouští, ale i dva polští autoři v těchto dnech do tisku publikaci Neobyčejné příběhy z Podpálaví a Weinviertelu.

Vzpomínka na setkání v duchu první republiky ve Valticích.

Vzpomínka na návrat nestárnoucí elegance první republiky ve Valticích

Vzpomínka na loňské léto valtické městské muzeum ve spolupráci s břeclavským Klubem vojenské historie,uspořádalo připomínku 100 let od připojení Valtic k ČSR. S věnováním bezpečnostním složkám ve Valticích mezi lety 1918 až 1938. Zcela aktuální příležitost setkat s nestárnoucí elegancí zejména první republiky budou mít lidé ve Valticích, Mikulově a Lednici už zítra, poslední srpnovou sobotu, kdy se ve Valticích, Mikulově a Lednici zastaví spanilá jízda veteránů Pálavského oldtimeru. Děkujeme Miloši Ruferovi za pěknou vzpomínku a fotky.

Ohlédnutí za festivalem Eurotrialog, na který nyní v Mikulově naváže festival MikuLOVE.

Křehkost s divokostí. Druhý MikuLOVE spojí i kapely Hradišťan a Už jsme doma

Přes dvacet šest kapel nabídne 26. a 27. srpna v areálu letního kina v Mikulově 20+2. ročník hudebního festivalu MikuLOVE, který navazuje dramaturgií a podtitulem Festival nepopulární hudby na dvacetiletou tradici zdejšího festivalu Eurotrialog. V unikátním spojení zahrají letos pouze při této příležitosti Už jsme doma spolu s Hradišťanem.

Soukromě a v utajení. Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová navštívila i Mikulov.

Hlava státu na dovolené: Slovenská prezidentka Čaputová tajně navštívila Mikulov

Nečekaná návštěva v utajení. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se objevila v těchto dnech v ulicích Mikulova. Ve sportovním ustrojení a na kole. Jih Moravy si vybrala totiž jako jeden z cílů své soukromé dovolené. S partnerem navštívila i místa Lednicko-valtického areálu a také hraniční trojmezí u soutoku Dyje s Moravou.

Soukromě a v utajení. Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová navštívila i Mikulov.

Slovenská prezidentka na dovolené: Zuzana Čaputová navštívila tajně Mikulov

Nečekaná návštěva v utajení. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se objevila v těchto dnech v ulicích Mikulova. Ve sportovním ustrojení a na kole. Jih Moravy si vybrala totiž jako jeden z cílů své soukromé dovolené. S partnerem navštívila i místa Lednicko-valtického areálu a také hraniční trojmezí u soutoku Dyje s Moravou.

Čtyři kamarádi začali před dvěma lety v Drnholci budovat Svět bludišť.

VIDEO: Ztraceni v kukuřici. Najdete cestu ven ze Světa bludišť v Drnholci?

Mraky na nebi krotí sílu dopoledního slunce, když se rodina Šarochových ze středních Čech snaží zdolat kukuřičné bludiště. Stojí v Drnholci na Břeclavsku nedaleko zdejší rozhledny. „Je to tady pro nás jako stvořené,“ pochvaluje si Jana Šarochová. S rodinou jezdí na jih Moravy opakovaně. Vždy se však snaží najít jiné vyžití. A jakmile před chvílí projížděli kolem tohoto areálu, neváhali. „Baví nás totiž luštění, bloudění a tajenky,“ přikyvuje žena.

Novosedelská fara je v majetku obce a nachází se v blízkosti kostela a návsi. Tamní nyní řeší, jak naložit s historickou budovou v budoucnu.

Kavárna či informační centrum? V Novosedlech řeší budoucnost fary

Jako o místě s duchem, které se nachází v samém středu obce založené nejspíš již v první polovině třináctého století, hovoří o faře v Novosedlech na Břeclavsku místní obyvatelé. Malý útulný domek s číslem popisným dva, který obklopuje zahrádka kvetoucích hortenzií, však pomalu chátrá. A přidělává vrásky novosedelské radnici. Jedna z nejstarších tamních budov totiž patří obci.

Na festivalu MKLV překonal superjedlík Jaroslav Němec rekord v pojídání Durianu, nejsmrdutějšího ovoce. Dvě kila snědl za dvě minuty.

Smrdutý Durian snědl superjedlík v rekordním čase. Přikousl červy a ptačí sliny

Poslední červencový pátek se mi podařilo udělat v Mikulově na akci MKLV FEST daší rekord a to v pojídáni nesmradlavějši ovoce světa Durianu. 2kg snězeno za 2 minuty a 34 sekund, potom následoval další chod ptači sliny z Vietnamu a nakonec červi. Děkujeme Jaroslavu Němcovi za pěkný příspěvek a za fotky Apostolosovi Tolisovi.