Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulov

Mikulov ovládlo na tři dny Pálavské vinobraní. Na burčák, ochutnávku stovek vzorků vín a koncerty přijeli návštěvníci z celé republiky i partneři ze zahraničí

Paprsky ve sklenici vína. Pálavské vinobraní v Mikulově uchvátilo zábavou

Uličky historického centra Mikulova jsou od sobotního rána zalité sluncem. A plné lidí. Skupinky návštěvníků zároveň stoupají i na nedaleký Svatý kopeček, odkud je nádherný výhled do krajiny. V obležení jsou také terasy zámku a zahrada. Na náměstí ve středu osmitisícového města to pak krátce po poledni tepe jako o život. Ve vzduchu se mísí vůně burčáku s přicházejícím babím létem. Všude jsou desítky stánků s vínem, řemeslnými výrobky a jídlem. Pálavské vinobraní je v plném proudu. Na jih Moravy každoročně vábí tisíce návštěvníků a letošní šestasedmdesátý ročník není výjimkou.

Tradičním historickým programem i mnoha příležitostmi k ochutnávání vína pokračovalo v sobotu Znojemské historické vinobraní.

Znojemské vinobraní: průvod s novou královnou, žízeň po víně a léto v září

/VIDEO/ Desítky tisíc lidí vítaly v horkém sobotním odpoledni v branách Znojma Jana Lucemburského s chotí Eliškou a ochutnávaly víno i burčák u mnoha stánků v centru města.Počasí druhého zářijového víkendu zvalo skoro ještě někam k vodě, ale ve Znojmě největší zástupy opět mířily do bran královského města. Pestrý historický program, chutná vína a čerstvý burčák opět zaplnily ulice.

Pálavské vinobraní v Mikulově.

Tipy na víkend na Břeclavsku. Mikulov láká na tradiční Pálavské vinobraní

Druhý zaříjový víkend se bude pyšnit velkou nabídkou akcí. Na Břeclavsko pozveme na Pálavské vinobraní, které nabídne v Mikulově pestrý program a samozřejmě chuťový zážitek. Na Hodonínsku se bude pro změnu konat Strážnické vinobraní, které chystá krojovaný průvod i tradiční jarmark. I na Znojemsku vás čeká vinobraní. Tentokrát to znojemské historické, kam zavítá i král Jan Lucemburský.

Pálava a okolí na konci letních prázdnin

OBRAZEM: Výhledy z Pálavy berou dech. Podívejte se na milovaná místa

Dívčí hrady, Sirotčí hrádek, Stolová hora, Svatý kopeček nad Mikulovem nebo Velký špunt. To jsou ikonická místa na Pálavě a v jejím nejbližším okolí, která všichni milujeme. Dech berou hlavně pohledy z výšky dolů na vinohrady, vesnice a novomlýnské nádrže. Podívejte se do galerie, jak krásně je v tomto koutku jižní Moravy na konci léta.

Pálava a okolí na konci letních prázdnin.

FOTO: Výhledy z Pálavy berou dech. Podívejte se na milovaná místa

Dívčí hrady, Sirotčí hrádek, Stolová hora, Svatý kopeček nad Mikulovem nebo Velký špunt. To jsou ikonická místa na Pálavě a v jejím nejbližším okolí, která všichni milujeme. Dech berou hlavně pohledy z výšky dolů na vinohrady, vesnice a novomlýnské nádrže. Podívejte se do galerie, jak krásně je v tomto koutku jižní Moravy na konci léta.

Zámek Lednice.

Lednický zámek slaví. Získal cenu za recenze uživatelů Google Maps

Na pomyslný trůn se mezi nejoceňovanějšími hrady a zámky v Jihomoravském kraji vyšplhal lednický zámek. Někdejšímu letnímu sídlu Lichtenštejnů tak v letošním roce připadl takzvaný Křišťálový špendlík. Jde o ocenění, které závěrem letní sezony předává společnost Google na základě uživatelských recenzí z Mapy Google.

Historická přehlídka veteránů na Břeclavsku. Lidé viděli auta vyrobená do 1945

Historická přehlídka veteránů na Břeclavsku. Lidé viděli auta vyrobená do 1945

Tatranský Oldtimer je slovenské sdružení majitelů a renovátorů historických automobilů a motocyklů. Ten pořádá různé aktivity pro své členy, včetně pravidelných vyjížděk po krásných místech. A jednou z nich byl v sobotu 19. srpna také Pálavský Oldtimer, kdy nadšenci vyjeli ze Zaječí (Vinařství u kapličky) a pak se zapojili do spanilé jízda se zastavením ve Valticích, Mikulově a v Lednici. Tam všude je mohli potkat obdivovatelé staré, ale dobře vyleštěné a udržované techniky.

Pálavské vinobraní v Mikulově.

Pálavské vinobraní v Mikulově: 655 vzorků i koncerty. Přečtěte si, kdo zahraje

Tradiční Pálavské vinobraní je po roce zpátky. Do Mikulova se 8. - 10. září sjedou známá hudební jména, jako je například skupina No Name, Čechomor nebo Anna K. Návštěvníci nepříjdou ani o oblíbený sobotní historický průvod v čele s králem Václavem IV. a královnou Chantal Poullain. K ochutnání přitom bude více jak 650 vzorků vín. 

Fotbalisté Mikulova (v červeném) porazili 6:0 Hlohovec.

PODÍVEJTE SE: Fotbalisté Mikulova nastříleli Hlohovci šest branek

Rozdíl třídy. Fotbalisté Mikulova v duelu čtvrtého kola okresního přeboru Břeclavska vyhráli na hřišti Hlohovce 6:0. „Po dvou nešťastných remízách jsme se domluvili, že budeme od první minuty šlapat a musíme vyhrát,“ řekl trenér Mikulova Libor Horňáček.

Lednický zámecký park je velkým lákadlem pro turisty.

Korejci po covidu objevují jižní Moravu. Láká je Lednice i Mikulov

/FOTO, VIDEO/ Stále atraktivnějším cílem se stává jižní Morava pro turisty z Asie. Skupiny těchto návštěvníků si příjíždějí prohlédnout například zámek v Lednici na Břeclavsku, který bývá pravidelně nejnavštěvovanější památkou ve správě Národního památkového ústavu. „V letošním roce nám přibyla do portfolia návštěvníků Korea. Jezdí alespoň dvakrát třikrát měsíčně," přiznala Deníku kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Zpříjemnění letního večera. Kapela DenWer zahrála v Lednici

Zpříjemnění letního večera. Kapela DenWer zahrála v Lednici

Oblíbená kapela z Mikulova, Denwer, přijela druhý srpnový víkend do Lednice, kam si ji pozval Lednický pivovar. K poslechu i k tanci hráli celý večer a lidé se bavili. Ve Street baru (Bývalý sklep "Pod Dubem" - naproti místnímu pivovaru) se nabízelo i pečené selátko. Mikulovská kapela Denwer hraje již od roku 2007 a byl to vydařený večer. 

Divokej Bill

Tipy na víkend na Břeclavsku. Divokej Bill oslaví v Mikulově 25 let na scéně

Co nabídne na jižní Moravě srpen o předposledním prázdninovém víkendu? Lidé se mohou na Břeclavsku těšit na koncert skupiny Divokej Bill. Ta slaví čtvrtstoletí své existence. Hodonínsko okouzlí svým hlasem zpěvačka Lucie Bílá, která si ve Strážnici střihne dvojkoncert s Čechomorem. Znojemsko láká na toulky vinicemi i na zážitkový cyklovýlet. 

Ilustrační foto

Každý desátý Čech je levák. Násilné přeučování na praváky je už jen vzpomínkou

Dnes už se levorukost považuje za celkem běžnou záležitost. Vždyť podle odhadů je každý desátý Čech levák. Není tomu ale ještě tak dávno, co se používání levé ruky jako primární považovalo za vážný sociální hendikep. Nezřídka to vedlo i k násilnému přeučování ve škole nebo v rodině. Obě oslovené levačky, Jitka a Sofie, si tu dobu živě pamatují.

Obří hadi i pavouci. Prodejní výstava v Mikulově naháněla hrůzu i úžas

Obří hadi i pavouci. Prodejní výstava v Mikulově naháněla hrůzu i úžas

S nezapomenutelným zážitkem odešla naše čtenářka Miroslava Jakubříka, když deštivou sobotu využila k návštěvě prodejní výstavy terarijních zvířat. Ta se konala v chovatelské hale v Mikulově a k vidění byli například nejjedovatější a největší hadi na světě. Areálem vřele doprovázal jejich chovatel, který odpovídal na zvídavé otázky návštěvníků. 

Tip na výlet na jižní Moravě: Dunajovické kopce ve svatebním

Tip na výlet na jižní Moravě: Dunajovické kopce ve svatebním

Turisté na jižní Moravě obvykle směřují do známých krásných míst, jako Lednice či Mikulov. Ale za známým pohořím Pálavských vrchů leží menší Dunajovické kopce, které také nabízejí krásné výhledy, ale i příjemné posezení pro zamyšlení či relaxaci. Novinkou je naučná stezka s cedulkami, které popisují poutníkům drsnou historii toho milého místa.

Na nudistickou pláž Osada u Brněnské přehrady vyráží v létě stovky vyznavačů naturismu. Některým jsou ale trnem v oku.

Léto a nahota. Kde se dá vykoupat naostro? TOP 6 jihomoravských nudapláží

/PŘEHLED MÍST/ Nad otázkou, zda je lepší koupání bez plavek, nebo naopak s nimi, diskutují takzvaní naháči s textiláky od nepaměti. Kam ale vlastně za koupáním naostro vyrazit? Ačkoliv oficiální lokality naleznou Jihomoravané v kraji pouze čtyři, existuje množství míst, na nichž je osvěžení bez plavek jednoduše zvykem. Tak, jak je příroda stvořila, se lidé vykoupou například v lomu na Janičově vrchu u Mikulova nebo v přírodním biotopu v brněnských Chrlicích.

Burger Street Festival v Mikulově roku 2022.

Burgery v Mikulově nebudou. Nezapadáme radnici do koncepce, míní pořadatelé

Kvalitní hovězí maso a vypečené máslové bulky zabalené do neotřelých kombinací chutí a vůní tak, aby vznikl co nejvyváženější a nejharmoničtější burger. Nejen na takových dobrotách si ještě loni v srpnu pochutnávali gurmáni, kteří navštívili Burger Street Festival Mikulov. Ti, kteří se těšili, že si letos akci zopakují, však narazili. Oblíbený street food totiž do města pod Pálavou tentokrát nezamíří.

Malebný zámek ve Vranově nad Dyjí v létě návštěvníkům nabídl neobvyklou atmosféru noční prohlídky i v minulých letech.

Tipy na víkend na Znojemsku: Atmosféra světel a svící na zámku i pohodové léto

Lidé v Břeclavi se třetí prádzninový víkend vrátí do 90. letech minulého století. Na pořadu dne bude Retro Music Festival. V nedalekém Mikulově se zase uskuteční 24. ročník třídenního Festivalu Národů Podyjí. Oslava tradic, kultury i gurmánské speciality jsou podle pořadatelů zajištěny. Vydat se můžete také na Hodonínsko, kde na vás čeká Svátek bláznů. Na multižánrovém festivalu se představí pop-funky zpěvák Lukáš Mareček nebo kapela Lesní zvěř. Pokud budete chtít zažít pravou letní pohodu, tak doporučíme Chill-out párty u rotundy ve Znojmě nebo oblíbené noční prohlídky v atmosféře světel a svící na zámku ve Vranově nad Dyjí. 

Retro music festival s hudbou z "devadesátek". Ilustrační foto

Tipy na víkend na Břeclavsku: návrat do 90. let nebo festival Národů Podyjí

Lidé v Břeclavi se třetí prádzninový víkend vrátí do 90. letech minulého století. Na pořadu dne bude Retro Music Festival. V nedalekém Mikulově se zase uskuteční 24. ročník třídenního Festivalu Národů Podyjí. Oslava tradic, kultury i gurmánské speciality jsou podle pořadatelů zajištěny. Vydat se můžete také na Hodonínsko, kde na vás čeká Svátek bláznů. Na multižánrovém festivalu se představí pop-funky zpěvák Lukáš Mareček nebo kapela Lesní zvěř. Pokud budete chtít zažít pravou letní pohodu, tak doporučíme Chill-out párty u rotundy ve Znojmě nebo oblíbené noční prohlídky v atmosféře světel a svící na zámku ve Vranově nad Dyjí. 

Půlkulatý 15. ročník hudebního a divadelního festivalu Svátku bláznů.

Tipy na víkend na Hodonínsku: Svátek bláznů i proslulý festival plný muziky

Lidé v Břeclavi se třetí prádzninový víkend vrátí do 90. letech minulého století. Na pořadu dne bude Retro Music Festival. V nedalekém Mikulově se zase uskuteční 24. ročník třídenního Festivalu Národů Podyjí. Oslava tradic, kultury i gurmánské speciality jsou podle pořadatelů zajištěny. Vydat se můžete také na Hodonínsko, kde na vás čeká Svátek bláznů. Na multižánrovém festivalu se představí pop-funky zpěvák Lukáš Mareček nebo kapela Lesní zvěř. Pokud budete chtít zažít pravou letní pohodu, tak doporučíme Chill-out párty u rotundy ve Znojmě nebo oblíbené noční prohlídky v atmosféře světel a svící na zámku ve Vranově nad Dyjí. 

Parkování aut po obou stranách ulice 22. dubna tíží obyvatele v sezoně především o svátcích a víkendech.

VIDEO: V Mikulově to vře. Na vině není vedro, ale parkování v ulici 22. dubna

/FOTO/ Zloba cloumá mnohými obyvateli Mikulova na Břeclavsku. Stěžují si, že nezodpovědní turisté nevyužívají záchytná parkoviště a někteří by nejraději vjeli autem až na Svatý kopeček. Nelíbí se jim také, že zástupci města s dopravní zátěží něco neudělají. Trnem v oku je především o svátcích a víkendech přeplněná ulice 22. dubna na průtahu městem.

Ilustrační foto.

Kdo se narodil v písecké porodnici?

Díky dobré spolupráci s píseckou porodnicí zveřejňujeme každý týden seznam aktuálně narozených miminek. Vždy v sobotu pak můžete vidět v Píseckém deníku také fotografie narozených miminek, které následující den zveřejňujeme na webu.

Vizualizace plánovaného mostu přes silnici R52 na archivním snímku.

Čtvrt století slibů k dostavbě dálnice z Brna na Vídeň: přidává se ministr Kupka

/HISTORICKÝ PŘEHLED/ Už více než čtvrt století uplynulo od zprovoznění jediného hotového úseku dálnice D52 mezi Rajhradem a Pohořelicemi. Ostatní úseky plánované dálniční spojnice mezi Brnem a Vídní zůstávají jen na papíře a neustále se posouvají termíny stavby. Ty odhadovali i ministři dopravy, kterých se za poslední roky vystřídalo ve funkci hned několik. Deník Rovnost zmapoval jejich sliby.

Největší moravský rybník se roky potýká s nedostatkem vody. Jeho letošní stav si však ochranáři pochvalují. Voda je výrazně čistší a přibývá zde i obojživelníků či brodivých ptáků.

VIDEO: Z největšího rybníku je louže, Nesyt u Sedlece se změnil v baštu ptáků

/FOTOGALERIE/ Rozlohou zabírá dvě stě padesát hektarů, zaplněný ale není ani z poloviny Největší moravský rybník Nesyt, který se rozkládá mezi Hlohovcem a Sedlecem na Břeclavsku, se dlouhodobě potýká s nedostatkem vody. Ke zlepšení má pomoci náročná oprava výpustného zařízení, jež je hotová od konce letošního března.

V bývalém zemědělském areálu v Mikulově vyroste nový rekreační resort. Vznikat začne možná ještě letos. Snímek okolí jihovýchodní části města.

VIDEO: V Mikulově postaví desítky apartmánů. Na pozemcích bývalého starosty

Na sedmašedesát apartmánů pro sto šestatřicet ubytovaných hostů, jimž bude k dispozici několik bazénů, wellness, sauny, vířivky, restaurace, kavárna, vinotéka nebo třeba i budova vinařství. Nejen to má vyrůst na jihovýchodním okraji Mikulova v areálu bývalého zemědělského družstva a na okolních přilehlých pozemcích. Belcanto Resort Mikulov, který má stát podél krajské silnice vedoucí z Mikulova do Sedlece, nyní prochází procesem EIA posuzujícím vliv na životní prostředí.

Kostel v Hruškách na Břeclavsku má opět krov.

Obec povstává jako Fénix z popela. Kostel v Hruškách má po dvou letech krov

/VIDEO/ Kostel bez střechy i bez věže. Tak vypadala jedna z dominant Hrušek na Břeclavsku po řádění tornáda, které se prohnalo Podlužím čtyřiadvacátého června před dvěma lety. „Po dvou letech a šesti dnech má kostel svatého Bartoloměje opět na věži krov," řekl Deníku v pátek místostarosta obce Marek Babisz.

Mikulov a Pálavské vinobraní.

Pálavské vinobraní v Mikulově. Zvýhodněné vstupenky lidé koupí do konce června

Plánovat program na září se lidem vyplatí už nyní. Zvláště těm, kteří se chystají na Pálavské vinobraní do Mikulova. Jen do konce června mohou zájemci koupit permanentky ve zvýhodněném předprodeji za osm set padesát korun. Cena třídenní vstupenky zakoupené na místě se vyšplhá na dvanáct stovek. Pálavské vinobraní se i letos uskuteční tradičně druhý zářijový víkend.