Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulov

V prvním červencovém týdnu přibylo na osmadvaceti místech v Mikulově nové značení rezidentního parkování.

Parkování? V Mikulově vsadili na piktogramy. Jsme z nich lamy, zní od lidí

P ZÓNA P. Tři modré čtverce s piktogramy namalované na silnici hezky vedle sebe. Kdo si nevšimne dopravní značky stojící opodál, chytí se do pokutové pasti místních strážníků. Stejně jako sto dvacet řidičů o uplynulém víkendu by v pondělí odpoledne dopadla i Stefanie z Rakouska, kterou na nový systém rezidentního parkování v Mikulově na Břeclavsku upozornila až redakce Deníku. 

Zavzpomínat si na mládí či dospívání mohli návštěvníci Retro music party v mikulovském amfiteátru.

OBRAZEM: Nejen Fun Factory. Na obří diskotéce v Mikulově řádily stovky lidí

Zavzpomínat si na mládí či dospívání mohli návštěvníci Retro music party v mikulovském amfiteátru. Kapely, které byly před lety na vrcholu hitparád, jako Twenty4Seven nebo Fun Factory. Nostalgickou atmosféru vyhledaly stovky návštěvníků a devadesátkové hvězdy předvedly, že ještě rozhodně nepatří do starého železa.

Zavzpomínat si na mládí či dospívání mohli návštěvníci Retro music party v mikulovském amfiteátru.

Devadesátkové hvězdy v akci. Podívejte se na obří retro diskotéku v Mikulově

Zavzpomínat si na mládí či dospívání mohli návštěvníci Retro music party v mikulovském amfiteátru. Kapely, které byly před lety na vrcholu hitparád, jako Twenty4Seven nebo Fun Factory. Nostalgickou atmosféru vyhledaly stovky návštěvníků a devadesátkové hvězdy předvedly, že ještě rozhodně nepatří do starého železa.

Josef Vaishar.

Z přejezdu jsem měl stažené půlky, řekl pořadatel cyklistického závodu Vaishar

Pouze 38 cyklistů ze 141 dokončilo závod Brno – Mikulov – Brno. Podnik dlouhý 190 kilometrů přinesl několik náročných stoupání, ovšem za velké množství odpadlých jezdců mohlo i vysoké tempo hlavně v úvodní polovině trati. A pak neúprosný limit. Ve třech místech tratě pořadatelé měřili, zda se do něj cyklisté vejdou. „Když se člověk podívá na parametry, 2300 nastoupaných metrů je v podstatě standardní profil pro kopcovitější závod. Ale polovina se nastoupá v posledních šedesáti kilometrech, tam to těžké je,“ líčil člen organizačního týmu Josef Vaishar, který zodpovídá za tvorbu tratě.

Závěr závodu Brno - Mikulov - Brno.

Peleton pod okny. Závod na Špilberk se prohnal i Šakvicemi

Pokud lidé v sobotu odpoledne sledovali na Mikulovsku Tour de France v televizi, mohl je mírně překvapit peleton, který se prohnal cestou k cílové pásce na brněnském Špilberku například Šakvicemi. Z Brna do Brna přes Mikulov totiž vedla trasa mezinárodního cyklistického závodu. Za zajímavý příspěvek a krásné fotky z dojezdu děkujeme Stanislavu Chlupovi. Za pěkné fotky a video z průjezdu Šakvicemi děkujeme Miroslavě Jakubčíkové. 

Cyklistický závod Brno - Mikulov - Brno

OBRAZEM: Rozhodl až Špilberk. Ťoupalík obhájil triumf na Brno - Mikulov - Brno

Nejsou to sice kostky jako na slavném podniku Paříž – Roubaix, ale stejně jako ve Francii se na nich rozhodlo i v Brně. Český cyklista Adam Ťoupalík nastoupil na kostkách pod hradem Špilberk, kde se odpoutal od polského pronásledovatele Jakuba Kaczmareka a zvítězil v obnovené klasice Brno – Mikulov – Brno.

V loňském roce nejtěžší stoupání na Hlínu přilákalo řadu diváků.

Přes Mikulov na Hlínu a na Špilberk. Na kolo sedne i hvězdný Australan Hansen

Nejlepší cyklisté planety momentálně závodí na Tour de France, ale i na jihu Moravy v sobotu diváci uvidí špičkovou cyklistiku. Druhý ročník závodu Brno – Mikulov – Brno přivábil na start 26 týmů a s nimi bezmála 160 silničářů, kteří si to rozdají o vítězství v náročném dojezdu na hrad Špilberk.

Boskovice, festival pro židovskou čtvrť. Rok 2018

Tipy na víkend 8. – 10. července: Boskovice žijí festivalem, U Znojma bude bitva

Druhý prázdninový víkend nabídne třicátý ročník slavného festivalu v Boskovicích, u Znojma chystají pořadatelé hned dvě připomínky bitvy z napoleonských válek v roce 1809. Už v pátek začíná ve Znojmě koncertem Pavla Šporcla tradiční letní hudební festival. Veselí nad Moravou zažije Svátek bláznů a do Mikulova zvou klasické kytary a letní scéna Divadla Bolka Polívky.

Milovníci vlašáku, tedy Ryzlinku vlašského, by měli jednoznačně vyrazit na Pálavu

VOC jako cíl. Odhodlejte se pojmout vinařskou turistiku jinak

Vinařská turistika se dá pojmout i trochu jinak. Většinou, když plánujete cestu za vínem, tak si vyberete nějakou oblast. V této oblasti si pak hledáte nejčastěji zajímavá místa spojená s vínem, vinaře a vinařství nebo třeba vinařské akce. Proč si ale nezkusit vybrat cílové místo přímo na základě vína? Právě k tomu vám pak může pomoci označení vín VOC.

Pálavské vinobraní v Mikulově patří k největším a nejznámějším v České republice.

Víno, burčák, dobroty a zábava. Proč a kam vyrazit na vinobraní

Pokud hledáte měsíc v roce, který je vínu nejvíce nakloněný, tak je to jednoznačně září. A vinobraní jako nejoblíbenější vinařský svátek je toho příčinou. Víno a burčák tečou proudem, všude se zpívá, tancuje, podávají se nejrůznější dobroty a panuje dobrá nálada doslova od rána do rána. Příležitostí je každoročně nespočet, stačí si jen vybrat.

Děti v Mikulově vedl ke čtení festival Knihopásek.

Knihopásek probouzel v dětech na zámku v Mikulově lásku ke čtení

V mikulovských zámeckých zahradách se poslední červnovou sobotu odehrál vůbec první knižní festival na Moravě. Návštěvníci si mohli užít pořádnou dávku tvořivé atmosféry. Součástí akce byla také brněnská organizace Magdalenium, která se již dvacet let zabývá pomocí obětem domácího násilí. Děkujeme Kristýně Kolářové za zajímavý příspěvek a Haně Ilčíkové za pěkné fotky.

Někdejší sál předků na mikulovském zámku, před rokem 1945.

Nádhera i ničivý požár. Historické fotografie vypráví příběh zámku v Mikulově

Mikulovský zámek patří k největším klenotům kraje pod Pálavou. Barokní dominanta Mikulova se na konci druhé světové války ocitla na pokraji zkázy. Památku téměř zničil obrovský požár. Dnes opět září do kraje a láká k prohlídkám expozic a procházkám zámeckou zahradou. Za jedinečné historické snímky děkujeme Regionálnímu muzeu Mikulov.

Koupaliště v Březí na Mikulovsku.

Koupaliště v Březí otevře dříve. Kvůli velkému zájmu

Na Mikulovsku je letos bezesporu jediným koupalištěm, kam se lidé mohou vyrazit v parných dnech zchladit. Přestože mělo vedení obce Březí v plánu vpustit první plavce do areálu až v pátek 1. července, nakonec kvůli poptávce své brány tamní koupaliště otevře už v úterý 28. června.

Marek Matějovský nebyl bez fotbalu ani během soutěžní ligové přestávky. V Mělníku si zahrál benefiční utkání v dresu Real Top Praha.

Léto plné fotbalu. Matějovský běhá na stadionu a relaxuje u golfu

Kdepak odpočinek, žádné polehávání u moře. Čtyřicetiletý fotbalista Marek Matějovský si prodloužil kariéru. Jedna z největších osobností nejvyšší soutěže tak zažívá tradiční léto. V rozhovoru pro Deník s úsměvem prohlásil: "Nejlepší procházka je na fotbalové hřiště."

Z Her pro radost na atletickém stadionu v Kolíně.

OBRAZEM: Pětistovka hendikepovaných sportovců přijela na kolínské Hry pro radost

Po devatenácté pořádala kolínská mateřská, praktická a základní škola sportovní klání nazvané Hry pro radost. Kromě žáků všech tříd této školy a dalších podobných z Kolínska, například z Uhlířských Janovic, Kostelce nad Černými lesy, Doubravčan a Českého Brodu, dorazili i klienti zařízení z Čáslavi, Nymburka, Hradce Králové, Kladna, Pardubic, Benátek nad Jizerou, Mladé Boleslavi a letos poprvé až z moravského Mikulova.

Z Her pro radost na atletickém stadionu v Kolíně.

OBRAZEM: Pětistovka hendikepovaných sportovců přijela na kolínské Hry pro radost

Po devatenácté pořádala kolínská mateřská, praktická a základní škola sportovní klání nazvané Hry pro radost. Kromě žáků všech tříd této školy a dalších podobných z Kolínska, například z Uhlířských Janovic, Kostelce nad Černými lesy, Doubravčan a Českého Brodu, dorazili i klienti zařízení z Čáslavi, Nymburka, Hradce Králové, Kladna, Pardubic, Benátek nad Jizerou, Mladé Boleslavi a letos poprvé až z moravského Mikulova.

Charitativního fotbalového turnaje Hokejky pro Kluka Puka se zúčastnila řada známých osobností.

Hokejky pro Kluka Puka 2022: Nenechte se vyřadit ze hry

Jakub Voráček, útočník NHL, národního týmu, ale také člen týmu Nadace Jakuba Voráčka společně s celou řadou známých sportovců a osobností zabojoval a pro Petru a dalších skoro 20 tisíc pacientů s diagnózou roztroušené sklerózy mozkomíšní připsal v jednom týdnu další jeden milion korun. Charitativní fotbalový turnaj Hokejky pro Kluka Puka se po dvouleté nedobrovolné přestávce vrátil zpět na FC Pálava Mikulov. Děkujeme Honzovi Královi za příspěvek i hezké fotografie.

Paraglidista Petr Buchta z Adamova na Blanensku tentokrát vyměnil krásy Moravského krasu z ptačí perspektivy za kraj vinic, řeky Dyje a jezer pod Pálavou. Poznáte, nad kterými místy na Břeclavsku a v Rakousku létal?

Nad Pálavou jako pták. Paraglidista z výšky zachytil krásu kraje vinic a jezer

Paraglidista Petr Buchta z Adamova na Blanensku tentokrát oželel krásy Moravského krasu. Z ptačí perspektivy zachytil kraj vinic, řeky Dyje a jezer pod Pálavou. O krásné snímky z průletu na Břeclavsku se podělil se čtenáři Deníku. Vyrazte společně s ním na vzdušnou pouť nad Lednicko-valtický areál, Mikulov, Valtice nebo na skok do sousedního Rakouska.

Expedice jižní Morava.

Vsetínští školáci se vydali na expedici po jižní Moravě. To byla jízda

Ve dnech 7. června až 10. června 2022 se žáci osmých tříd Základní školy Vsetín, Ohrada zúčastnili „Expedice jižní Morava“. A co bylo náplní této velmi oblíbené cyklistické akce? Tak především se studenti seznámili se zásadami bezpečné jízdy na kole a své znalosti doplnili o základní pravidla silničního provozu. Na předem zvolených trasách probrali význam lužních lesů v přírodním parku Niva Dyje, pozorovali krásu nivních tůní a poznávali zástupce místní fauny a flory.

Ilustrační foto.

Kam za sportem. Na festival sportu mládeže a ragby ve Vyškově

Zejména žákům základních škol je určena velká nejen sportovní náborová akce Vyškovský festival sportu. Malým ragbyovým svátkem bude dvoudenní mistrovství republiky sedmičlenných týmů ve Vyškově. Fandové fotbalu půjdou na poslední kolo letošního ročníku mistrovských soutěží.

Trenér fotbalistů MFK Jan Trousil zápasy svého týmu i emočně prožívá.

Fotbalisté MFK Vyškov zahájili letní přípravu na druhou druholigovou sezonu

K prvnímu tréninku v rámci letní přípravy druhou sezonu ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE vyběhlo na trávník vyškovského stadionu devatenáct fotbalistů. Dnes měl trénink ještě víceméně seznamovací charakter, ale už od zítřka se pojede podle přesného plánu. První přípravné utkání sehraje MFK Vyškov v neděli od 10.30 hodin s účastníkem druhé slovenské ligy MFK Senica. Zápas se z původně zamýšlených Ratíškovic přesunul do Březí u Mikulova.

Historik a odborník na novokřtěnce Jiří Pajer.

Po stopách novokřtěnců: Asketové i boháči, po 400 letech se potomci vrací

Habánská fajáns, výroba vína a osobitý střídmý způsob rovnostářského života v uzavřené komunitě. To jsou odkazy novokřtěnců, později označovaných habáni. Podíleli se na rozkvětu Moravy. Letos uplyne 400 let od jejich vyhnání z českých zemí. Na jižní Moravu se vrátí potomci náboženské skupiny ze zámoří. Zachovali si pevnou víru i princpipy společného života.

Do Pasohávek o víkendu přijelo přes patnáct stovek amerických aut, motorek a jejich fanoušků.

Na Merkuru burácely motory. Majitelé a milovníci amerik přijeli i ze Znojemska

Autokemp Merkur obsadilo na 1500 amerických veteránů. Dobová hudba, dámy v odpovídající róbě a stovky naleštěných „amerik“ od 30. let až po nejnovější výstřelky automobilek, zaplavily v druhém červnovém víkendu autokemp Merkur v Pasohlávkách u Mikulova. Za pěkný příspěvek, fotky a video děkujeme Stanislavu Nováčkovi.

Kateřina Šílová pózuje ve vinném sklepě před vejčitými sudy, jimž žertem říká „tři vejce do skla“.

Zálibu mužů ve vinohradech ovládly moravské víly

Vinařství je odjakživa považováno za ryze mužskou profesi, to se ale pomalu mění. Na Moravě se v tomto oboru začínají výrazně prosazovat i ženy. Do vína dávají více emocí, intuice, něhy i noblesy. Ženy vinařky představil ve svém článku časopis Květy.

Reprezentativní centrum nedávno otevřelo vinařství Lahofer na Znojemsku. Stavbu navrhlo brněnské studio Chybik+Kristof Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa.

Na jižní Moravu nejenom za vínem, ale i vinařskou architekturou

Při návštěvě vinařství je hlavní věcí většinou samozřejmě víno. Dříve ale, než vám někdo místní víno naleje a vy ho ochutnáte, můžete si všimnout prostředí, ve kterém se zrovna nacházíte. Často se pak jedná o architektonické unikáty, ať už jde o historické sklepy, nebo naopak v poslední době hodně oblíbené moderní vinařské komplexy. V těchto vinařských budovách pak zájemci mohou víno nejenom ochutnat, ale i něco se o něm dozvědět a podívat se třeba na výrobu. To vše pak na jednom místě.

První červnový pátek vystoupila v mikulovském amfiteátru legenda českého rocku, kapela Stromboli.

Košilela v amfiteátru. Basiková, Čok, Pavlíček se Stromboli hřměli Mikulovem

Konečně se vrací sezona koncertů a festivalů v plné parádě. Na šňůrách jsou všechny hudební legendy, včetně slavné kapely Stromboli. V původní sestavě se představila první červnový pátek v mikulovském amfiteátru. Za pěkný příspěvek děkujeme Radce Taušové a za krásné fotky děkujeme Tomáši Svobodovi.