Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulov

Policejní vrtulník při pátrací akci. Ilustrační foto.

Policejní vrtulník zachránil na jihu Moravy nemocného muže i penzistku

/VIDEO/ Po dvou pohřešovaných pátrali od pátečního večera jihomoravští policisté. S pomocí vrtulníku letecké služby nejprve hledali nemocného syna, jehož zmizení nahlásila žena z Mikulovska. „Ten se měl pohybovat někde v okolí s tím, že už nemůže na nohy.  Na přilehlé železniční trati byla snížena rychlost a kontaktovali jsme i rakouské kolegy. Ukázalo se, že stejnou osobu našli rakouští policisté při pátrací akci o den dříve,“ sdělil jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Prodejnu COOP Jednota v Bratislavské ulici v Hustopečích čeká demolice.

Staré ustupuje novému. Jednota v Bratislavské ulici v Hustopečích jde k zemi

/FOTO/ Nakupovat sem chodím už od dětství. Pamatuji si na obuv, která byla zvlášť v patře, a taky na květinářství a vůni čerstvých kytek v prostoru pod schody. S nostalgií vzpomíná Hustopečanka Alena Polášková na prodejnu COOP Jednota v centru města. Budova ze sedmdesátých let minulého století, která se nachází nedaleko autobusového a vlakového nádraží, půjde k zemi. Vedení společnosti ji chce nahradit novým moderním supermarketem, jenž se lidem otevře pravděpodobně ještě v závěru letošního roku.

Ilustrační fotografie.

Agresivita i neodbytnost: obcemi na Břeclavsku obcházejí energetičtí šmejdi

Neodbytnost, a v případě dotazu či vyzvání k předložení průkazu i vulgární nadávky či agresivita. Takové jednání v pátek doslova rozlítilo starostku obce Milovice na Břeclavsku Veroniku Blanářovou. Nelichotivá slova měla zaznít ze strany mladíka, jenž se představil jako zástupce společnosti zabývající se energetickým poradenstvím.

Zimní procházka Mikulovem.

Sníh je zpátky a betlém je pryč. Takhle končí svátky v Mikulově

Ranní procházka v centru Mikulova měla v pondělí zase svoje zimní kouzlo, do města se vrátil alespoň sněhový poprašek. Pohled na náměstí ale člověka vytrhl z dozvuků sváteční nálady. Dělníci z náměstí právě odváželi betlém.  Za krásné fotky děkujeme Miroslavě Jakubčíkové.

Dům v ruině

Znásilněná ruina se proměnila ve výstavní krásku pro rekreaci

Se stavebním dědictvím dávných dob se dá zacházet různě. Můžete ho zbourat a postavit nový dům, nebo se při obnově naopak přísně držet tradičního rámce. Majitelé historické stavby, za minulého režimu přestavěné na sýpku, zvolili jinou cestu. Rozhodli se oba přístupy zkombinovat, jak píše čtvrteční příloha Deníku s názvem Hobby.

Procházka Mikulovem.

Zamyšlený Mikulov láká i na počátku roku k zimní procházce

Počátkem roku bývá i v Mikulově víc klidu než jindy, většina sezon buď skončila nebo ještě nezačala. Město vypadá trochu zamyšleně, trochu jako by dřímalo, o to zajímavější může taková procházka být. Děkujeme Jaroslavu Loskotovi za krásné fotky.

Štola Lehnschafter v Mikulově

Ve štole Lehnschafter neprší a ani nesněží. Zaujmou stříbrné rudy i živé houby

Ve štole neprší a ani nesněží. Štola Lehnschafter v Mikulově se může pochlubit kromě exkurze do těžby stříbrné rudy i pohledem na živé houby. Polymetalické stříbronosné rudy se v mikulovském rudném revíru těžily od 13. do 19. století, největší rozmach těžby byl historiky datován do 18. století. První novodobí nadšenci důl objevili v roce 1987 a začali s jeho odkrýváním. Důl má celkem 12 pater, je 215 metrů hluboký a délka všech chodeb je 13 km. 

Ředitelka mikulovského dětského domova Lada Válková.

Ředitelka domova v Mikulově: Dětská duše vytvoří všude ty nejkrásnější Vánoce

V mikulovském dětském domově působí Lada Válková už devětadvacet let, z toho devět let jako ředitelka. Dobu, jako je ta covidová, však nepamatuje. „Když začal první nouzový stav v březnu loňského roku, říkali jsme si, tehdy čerstvě odpočinutí z hor, že to s dětmi ten měsíc dva zvládneme. Vůbec by mě nenapadlo, že se tady za rok sejdeme a situace bude ještě horší než před loňskými Vánocemi,“ povzdechla si v rozhovoru pro Deník Rovnost.

V neděli vyjedou poprvé vozit cestující na Břeclavsku a Mikulovsku. Dvacet nových autobusů znojemské společnosti Psota.

Ještě voní novotou. Dvacet autobusů v barvách kraje vyjede nově ze Znojma

/FOTO/ V barvách kraje, označené jeho logem. V dvaceti nových autobusech bude od neděle vozit cestující na Mikulovsku a Břeclavsku nový dopravce. Znojemská dopravní společnost Psota, která vyhrála výběrové řízení na přepravu osob. To vyhlásil před časem koordinátor krajské hromadné dopravy IDS JmK.

Pod Vídní dřímá obří zdroj tepla. Geotermální výzkum pod městem.

Zdroj tepla pro domácnosti? Vědci rozkrývají hlubiny pod Vídní i Pasohlávkami

Zásoby horké vody v hlubokém podzemí zvažují jako alternativní a obnovitelný zdroje energie. Vídeň nyní představila velké plány na vytápění statisíců domácností. To výsledky výzkumu mezi jihomoravskými Pasohlávkami a rakouským lázeňským městem Laa an der Thaya jsou opatrnější. Jak už Deník informoval, brněnští vědci z Masarykovy univerzity a jejich rakouští kolegové v přeshraničním projektu zjišťovali potenciál oblasti.

Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Svobody v Brně.

Vánoční stromy se rozsvítí na jižní Moravě tajně, ruší se akce kvůli viru

Zrušeno. Častá informace posledních dní v souvislosti s vánočními akcemi. Organizátoři na jižní Moravě přistupují k jejich hromadnému rušení kvůli rozmáhající se pandemii koronaviru. Lidé si mnohde neužijí společné rozsvícení vánočních stromů, jinde jen omezený program. Někde ale opatřením zatím vzdorují.

Snímek zastřeleného jelena z října 2021.

FOTO: Pytláci řádili nedaleko Mikulova, na jejich dopadení vypsali odměnu

Dva dospělé jeleny, daňka i laň zastřelili pytláci v oborách Bulhary a Klentnice nedaleko Mikulova na Břeclavsku. Za informace vedoucí k dopadení viníků v pondělí vypsaly zástupci Lesů České republiky odměnu ve výši dvou set tisíc korun. Podobných případů, jakou jsou ty z října, ale policisté v regionu řeší více.

Petra Prokešová na mistrovství Evropy v kulturistice v Karlových Varech.

Silné ženy z Břeclavska válí. Jedna je mistryně světa, druhá má evropský bronz

První místo. Na něm skončila čtyřicetiletá Veronika Zemanová z Mikulova v disciplíně mrtvý tah na mistrovství světa v silovém trojboji a jednotlivých disciplínách (dřep, bench-press a mrtvý tah) v polské Pabianici. Závodnice reprezentující Toro Gym z Vysokého Mýta zvedla v kategorii do 67,5 kilogramů stošedesátikilové závaží. O pět kilogramů těžší činku už zvednout nezvládla.

Stádo ovcí se i s několika kozami pase na nejvyšším vrcholu Pálavy.

Na Pálavě se opět pasou ovce. Podívejte se

/FOTO/ Stádo ovcí a několik koz se opět pasou na nejvyšším vrcholu Pálavy. Právě pastva je jedním z nástrojů údržby chráněných území a dopomáhá k obnově původního krajinného rázu.

Krajský redaktor Deníku Rovnost Michal Hrabal.

Holubí odchyt? Jen do určitého počtu

Holubice, tedy samice od holuba, bývá často označovaná jako symbol míru a naděje. Ovšem holubi, kteří se ve velkém počtu vyskytují v centrech měst na jihu Moravy, jsou většinou spíše trnem v oku.