Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulov

Svatý Martin přijel i s družinou do Mikulova na bílém koni. Už po třinácté

Svatý Martin přijel i s družinou do Mikulova na bílém koni. Už po třinácté

Malebný Mikulov přivítal druhý listopadový víkend svatého Martina. Ten i s družinou dorazil na Náměstí dopoledne a hned potom následovalo v symbolický čas 11.11 otevření prvního svatomartinského vína. Nechyběl ani další lákavý program a dobré jídlo. Vše zdokumentovala naše čtenářka Miroslava Jakubčíková, které moc děkujeme. 

Opravy v ulicích. Ilustrační snímek.

Na Mikulov jinak. Opravy vodovodu v Břeclavi zkomplikují dopravu na náměstí

S dopravními komplikacemi musí počítat v následujících dnech řidiči v Břeclavi. Z důvodu havárie vodovodu a jeho nutné opravy bude ve dnech 15. až 19. listopadu uzavřený jízdní pruh na náměstí T. G. Masaryka ve směru na Mikulov. Informovala o tom mluvčí města Ivana Solaříková prostřednictvím sociálních sítí.

Svatomartinskou husu s bulgurem i tradičně se zelím a lokšemi servíruje Ihnačák ve své hotelové restauraci od čtvrtka.

Svatomartinská husa podle šéfkuchaře Marcela Ihnačáka: jižní Moravu si oblíbil

/RECEPT NA SVATOMARTINSKOU HUSU/ S blížícím se svátkem svatého Martina se mnozí chystají také na tradiční husí hody. Svatomartinské menu přichystal pro návštěvníky své restaurace v Mikulově také známý slovenský šéfkuchař Marcel Ihnačák. Profesionál, který připravoval jídlo například pro Karla Gotta, Václava Havla či Seana Conneryho se s Deníkem podělil o svůj recept na svatomartinskou husu.

Tipy na víkend na Brněnsku. Vida láká na festival kutilství, děti uspí broučky

Tipy na víkend na Brněnsku. Vida láká na festival kutilství, děti uspí broučky

Druhý listopadový víkend nabídne Brněnsko kromě tradičních oslav sv. Martina mnoho dalších akcí. Rodiny s dětmi i zapálení tvořitelé mohou zavítat do vědeckého parku Vida. Tam si užijí festival kutilství. V Labyrintu se zase chystá výroba a následné uspávání broučků. Kostel Jana Amose Komenského láká na koncert ke Dni válečných veteránů.

guláš

Tipy na víkend na Břeclavsku: Lidé ochutnají guláše, i svatomartinské víno

Před námi je druhý listopadový víkend, a i když možná počasí láká spíše zůstat doma, věřte, že pokud se vydáte někam na Břeclavsku, neuděláte chybu. Pozveme vás například na Charvátské guláše, které lákají na pestrou nabídků gulášů. V regionu se ale koná také spostu akcí spojené se svatým Martinem. Mikulov, Hustopeče nebo třeba Lednice. Tady všude ho potkáte. 

I. B třída Středočeského kraje, skupina D, 1. kolo: SK Slavia Jesenice (fotbalisté v modrých dresech) - AFK Kácov 4:1 (2:1).

Góly? Skvělý pocit, ale důležitější je pro mě výhra, vykládá Jan Bureš

Na hřišti působí jako nevyléčitelný flegmatik. Nic ho nerozhodí, moc toho nenamluví. A emoce? Ty vlastně nedává příliš najevo. Ale když nastartuje nohy, nechytí ho ani Chuck Norris v dobách své největší slávy. A přesně tak se jednadvacetiletý fotbalista Jan Bureš prezentoval všem přihlížejícím v sobotním utkání déčkové skupiny I. B třídy proti Kácovu.

I. B třída Středočeského kraje, skupina D, 1. kolo: SK Slavia Jesenice (fotbalisté v modrých dresech) - AFK Kácov 4:1 (2:1).

FOTO: Jesenice v azylu přehrála Kácov a slaví titul podzimního mistra

/FOTOGALERIE, OHLAS/ Kvůli tomu, že jejich hřiště nebylo způsobilé k sehrání mistrovského utkání, museli fotbalisté Jesenice absolvovat poslední domácí zápas podzimní části letošního ročníku krajské I. B třídy proti Kácovu v azylu na umělé trávě Mikulova v Praze na Chodově. Ale jak se později ukázalo, absence pravého domácího prostředí nebyla problémem. Slávisté svého soupeře přehráli jednoznačně 4:1 a díky zaváhání Červených i Uhlířských Janovic slaví titul půlmistra.

Svatomartinský košt v Brně minulý rok naplnil centrum města.

Svatomartinské tipy. Brno ovládne košt i tradiční delikatesy

Oslavy svatého Martina se zazadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme v sobotu 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Brněnsku si lidé užijí například Svatomartinský košt a ochutnají tradiční i netradiční pokrmy. 

Svatomartinské slavnosti i krása zámku ve Slavkově u Brna.

Svatomartinské tipy. Slavkov navštíví sv. Martin, Vyškov chystá košt vín

Oslavy svatého Martina se nezadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme v sobotu 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Vyškovsku, konkrétně na zámku ve Slavkově, si lidé užijí Svatomartinské slavnosti. Martin tam na svém koni dorazí v symbolický čas. Vyškov zase chystá košt vín s cimbálovou muzikou.

Svatý Martin v Hustopečích. Archivní foto

Svatomartinské tipy: Svatý Martin zavítá do Mikulova, Hustopečí i Lednice

Oslavy svatého Martina se nezadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Břeclavsku si lidé užijí například Svatomartinský Mikulov, který si připravil bohatý program až do soboty 18. listopadu. Ten, kdo si udělá v sobotu výlet do Hustopečí nebo Lednice, tak ani zde neudělá chybu.

Svatý Martin přivezl na svůj svátek do centra Znojma mladá vína k požehnání a ochutnání. Archivní foto

Svatomartinské tipy: Znojmo uvítá svatého Martina na náměstí

Oslavy svatého Martina se nezadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme v sobotu 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Znojemsku si lidé užijí například tradiční Svatomartinský průvod v Rybníkách. Svatý Martin sem dorazí i se svojí družinou, takže vás čeká pestrá podívaná. Přijede také do Znojma na Masarykovo náměstí, kde v symbolický čas 11.11 požehná znojemský děkan mladému vínu.

Ochutnávka svatomartinských a mladých vín na nádvoří zámku v Čejkovicích. Archivní foto

Svatomartinské tipy: Svatý Martin přijede do Bzence, do Kyjova v symbolický čas

Oslavy svatého Martina se nezadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Hodonínsku si lidé užijí například Bzenecké svatomartinské slavnosti, které odstartují ve dvě hodiny odpoledne. V magický čas 11.11 zase v Kyjově, kam přijede svatý Martin před radnici. V Čejkovicích zase lákají na ochutnávku svatomartinských a mladých vín od místních vinařů. 

Rakouští policisté kontrolují řidiče také na hranicích mezi jihomoravským Mikulovem a dolnorakouským Drasenhofenem

Kontroly na přechodech s ČR nemají efekt. Je nás málo, volají rakouští policisté

Zábrany a výstražná pravidelně blikající oranžová světla dávají řidičům najevo, že s bezproblémovým průjezdem státní hranice od jihomoravského Mikulova na české straně do Drasenhofenu na té rakouské je konec. Alespoň dočasně. V noci na středu totiž podalpská země zavedla namátkové kontroly, jejichž cílem je zamezení přesunu tras převaděčské mafie do Rakouska a odhalení nelegální migrace.

Koněvova ulice v Mikulově.

VIDEO: Přejmenování Koněvovy ulice v Mikulově. Lepší doba už nebude, zaznělo

/FOTO/ Místo Koněvovy ulice budou možná lidé v Mikulově v kolonce místa bydliště vyplňovat Dolní kamenný řádek. Snaží se o to alespoň autoři petice, která před pár dny začala kolovat městem. Stojí za ní Mikulovan Jiří Tichý. Tentýž muž, který radě města návrh přejmenování předložil již loni v červnu. Tehdy však vedení radnice projednávání kvůli blížícím se komunálním a prezidentským volbám odložilo.

Staroměstský den vína s tamními vinaři a Mikrosovínem Mikulov

Staroměstský den vína s tamními vinaři a Mikrosovínem Mikulov

Jak ten čas letí. Od premiéry Staroměstského dne vína, který uspořádal Klub přátel vína Staré Město, byl vítanou skutečností i tradicí 1. října 2015. Od něj uplynulo už devět let, ale jeden jeho ročník, a to 2021, zhatil covid. Letošní VIII. ročník Staroměstského dne vína zaznamenal stejně jako v předcházejících ročnících značný ohlas jak u odborné, tak i laické veřejnosti.

OBRAZEM: Zámecký park v Mikulově zdobí nová socha Hvězdář

OBRAZEM: Zámecký park v Mikulově zdobí nová socha Hvězdář

Hvězdář. Tak se jmenuje čtyřmetrová socha sochaře Jaroslava Róny, která dočasně zdobí zámecký park v Mikulově. Slavnostního odhalení se dočká v neděli 15. října v 16.00. U momentu, kdy socha dorazilo na místo, byla naše čtenářka Miroslava Jakubčíková, které velmi děkujeme za poslání. 

Fotbalisté Moravského Žižkova (v bílém) podlehli Mikulovu 1:3.

PODÍVEJTE SE: Mikulov ovládl souboj o první místo. Padly dvě červené karty

Neporazitelní. Fotbalisté Mikulova drží sérii bez porážky už úctyhodných osm zápasů. V nedělním šlágru devátého kola okresního přeboru Břeclavska vyhráli v souboji o první místo na hřišti Moravského Žižkova 3:1. „Utkání bylo vyrovnané, oba týmy hrály ze zabezpečené obrany. Na rozdíl od domácích jsme však své šance proměnili,“ zhodnotil duel asistent mikulovského trenéra Libor Horňáček.

Adapťák na Přímce stmelil nováčky. Do kolektivu skvěle zapadli i žáci z Ukrajiny

Adapťák na Přímce stmelil nováčky. Do kolektivu skvěle zapadli i žáci z Ukrajiny

Žáci prvních ročníků SOU a SOŠ SČMSD Znojmo se první dny nového školního roku seznamují s novými spolužáky i učiteli v rámci oboru, který se rozhodli studovat. Zkušenosti jim předávají nejen pedagogové, ale i starší spolužáci. V tomto školním roce připadl na 5. – 6. září, pro žáky oboru Sociální činnost o týden později, neboť využili možnosti zapojit se do Dne sociálních služeb.

Strhující podívaná. Do oblak nad Pálavou vzlétly horkovzdušné balóny

Strhující podívaná. Do oblak nad Pálavou vzlétly horkovzdušné balóny

V pátek při východu slunce se z louky poblíž Mikulova vznesly dva horkovzdušné balony. Mimořádná podívaná byla součástí třetího ročníku Mikulovského balonobraní, které se letos konalo právě u perly jižní Moravy. Pátečnímu startu počasí přálo a krásné počasí nabídlo jedinečný pohled na okolní krajinu. Setkání pilotů a posádek trvalo až neděle. 

Zrušenou provozovnu Enapo v centru Břeclavi už v říjnu nahradí Jednota.

Uzavřené Enapo v centru Břeclavi nahradí Jednota. Lidé si v ní nakoupí i v noci

/VIDEO/ Krach společnosti Rosa market, která provozovala obchody se smíšeným zbožím Enapo, uzavřel i prodejnu v centru Břeclavi. Provozovna v sousedství obchodního domu BřecLOVE, která je mezi lidmi ve městě známá jako potraviny „U Schmieda“, nyní zeje prázdnotou. Ovšem ne na dlouho. Prodejnu totiž převzal řetězec s potravinami Jednota.

Při vybudování dálnice D52 byla u Mikulova nutná kompenzační opatření, tedy přírodní náhrada zastavěného území.

Náhrada přírodě kvůli D52 u Mikulova? Změny fungují, objevily se cenné rostliny

/VIDEO/ V oblasti, kde se nachází slanisko u Mikulova na Břeclavsku, vznikne v příštích letech dálnice D52. Než tam ale silničáři začnou stavět, musí zajistit přírodní náhradu zasaženého území. V plánu je výstavba dálnice od hranice s Rakouskem až po Pohořelice. Dotčená oblast se týká úseku mezi Novými Mlýny a hranicemi s Rakouskem.

Městská knihovna Mikulov získala ocenění Bibliotheca inspirans

Městská knihovna Mikulov získala ocenění Bibliotheca inspirans

Letošní ročník Bibliotheca inspirans ocenil celkem 11 knihoven za to, že pomáhají upevňovat komunitu. Knihovna v Mikulově zaujala porotu kulinářským cyklem pro děti s názvem Chutné příběhy. Vyhlášení proběhlo 12. září v Olomouci na největší knihovnické konferenci Knihovny současnosti 2023.

Obyvatele mikulovské ulice Na Jámě trápí havárie kanalizace. Kvůli podloží, podsklepení ulice a její šířce se opravy prodlužují.

VIDEO: Naštvání v Mikulově, ulice Na Jámě zůstává rozkopaná kvůli kanalizaci

/FOTOGALERIE/ Zaparkovat auto před domem, pohodlně si z něj vyskládat nákup nebo jen projít ulicí bez obav ze zvrtnutí kotníku. Už déle než půl roku je něco takového pro obyvatele ulice Na Jámě v Mikulově těžko dosažitelným luxusem. Ulice je kvůli opravě havarijního stavu kanalizace téměř odříznutá od zbytku města.

Čeští policisté, záchranáři a hasiči si ve čtvrtek dopoledne vyzkoušeli při plánovaném cvičení spolupráci s rakouskými kolegy. Při fingované honičce skončilo pronásledované auto na střeše.

Rakušané pronásledovali ujíždějící auto. Fingovaná honička skončila až v Březí

/FOTO, VIDEO/ Co tady stojíš a ani mi nepomůžeš? Proč mám pouta? Nic jsem neudělal! Bolí mě celé tělo a rameno nejvíc! Z Vinohradnické ulice v Březí se ozývají sirény. V pohotovosti je několik policejních aut, hasičských i záchranářských vozů. Úplně vepředu stojí zešikma zaparkovaný policejní Volkswagen s rakouskou poznávací značkou a nápisem Polizei. Pod ním leží v příkopu v poli na střechu převrácená bílá dodávka.

Centrum Mikulova prožilo Pálavské vinobraní. Dorazilo přes 40 tisíc návštěvníků

Mikulov prožil Pálavské vinobraní. Dorazilo přes 40 tisíc návštěvníků

Historické centrum starobylého města Mikulov zaplavilo nejen zářijové slunce, ale i desítky tisíc lidí, jenž navštívili největší městské oslavy, Pálavské vinobraní. Návštěvníka brzy pohltí nabídka desítek stánků, s nabídkou roztodivného zboží trhovců, ale hlavně pochutin, vín a burčáků. Prostřednictví degustací bylo možno ochutnat několik set vzorků vín.

Příprava občanů k obraně státu: Vojáci z Vyškova navštívili školu v Mikulově

Příprava občanů k obraně státu: Vojáci navštívili školu v Mikulově

Po letních prázdninách se studenti vrátili zpět do lavic a spolu s nimi se vrátil i vzdělávací projekt Příprava občanů k obraně státu (POKOS). Zástupci odboru komunikace Ministerstva obrany navštívili společně s vojáky z Velitelství výcviku - Vojenské akademie Vyškov a příslušníky Krajského vojenského velitelství Brno Základní školu v Dyjákovicích a Gymnázium a střední odbornou školu v Mikulově.