Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulov

Vedle kostela v Moravské Nové Vsi vyroste nová alej. Po třech letech po tornádu

Vedle kostela v Moravské Nové Vsi vyroste nová alej. Po třech letech po tornádu

Před třemi lety se Moravskou Novou Vsí na Břeclavsku prohnalo tornádo. Živel tehdy zničil většinu stromů. O jejich návrat se snaží jak dobrovolníci, tak vedení městyse. Naposledy tomu tak bylo druhý březnový víkend, kdy lidé vysadili novou lipovou alej vedle místního kostela. V místech, kde do zásahu větrného víru stával dům. 

Sumeček černý patří na unijní seznam zakázaných druhů. Kdo ho do mokřadů vypustil ale zástupci obce netuší.

Nežádoucí sumeček dělá potíže v Pasohlávkách. Obec kvůli němu vypustí mokřady

/FOTO/ Požírá téměř všechno, co mu přijde do cesty. Výskyt sumečka černého v mokřadech v Pasohlávkách způsobuje problémy. Vedení obce ve spolupráci s Akademií věd proto od pondělí 11. března do středy 13. března postupně vypustí celkem tři mokřady, ve kterých vědci tento nežádoucí druh objevili. Spolu s ním dočasně zmizí i ostatní ryby, které jsou v tůních bez povolení obce.

Fotbalisté Hustopečí (v modrém) přezimovali na čtvrté příčce okresního přeboru.

Hustopeče se rozstřílely i bez zraněného kanonýra, znovu je držela pevná obrana

V létě přišli vinou zranění o svého nejlepšího střelce loňského ročníku Dana Tince, navzdory absenci obávaného kanonýra ale soupeřům v první polovině sezony nasázeli 35 branek. I díky tomu vstoupí fotbalisté Hustopečí do jarního pokračování okresního přeboru ze čtvrté příčky se ztrátou pouhých šesti bodů na čelo tabulky. „Máme velmi mladé mužstvo, takže jsme se současným umístěním spokojení,“ říká trenér Jaroslav Minařík.

Ivaň (ve žlutém) nemá pro jarní část postupové ambice.

Z klidného středu do elitní trojky. Fotbalisté Ivaně postupové ambice nemají

V předchozích sezonách se pohybovali ve středu tabulky, v té letošní mají nakročeno k nejlepšímu umístění od postupu do okresního přeboru v ročníku 2018/2019. Fotbalisté Ivaně zaujímají po podzimní části soutěže třetí místo a do jarního pokračování vstoupí se ztrátou pouhých čtyř bodů na vedoucí Mikulov. „S první polovinou sezony jsme velmi spokojení. Na rozdíl od jiných týmů na špici nemáme postupové ambice. Sázíme na místní kluky a hrajeme hlavně pro radost, “ říká hrající trenér David Rohrer.

Ples. Ilustrační foto

Tipy na víkend na Břeclavsku. Dorazí obří roboti, Mikulov roztančí ples

První březnový víkend zaplní sokolovnu v Charvátské Nové Vsi vinaři. Tradiční výstava se bude nést nejen v duchu prohlídky loňské úrody, ale dojde také na koštování. V břeclavském kině Koruna se zase děti setkají tváří v tvář s transformery. Ti měří necelé tři metry a dokáží i mluvit. 

V generálce na jarní část sezony líšeňští fotbalisté (v bílém) remizovali s Jihlavou 1:1.

OBRAZEM: Smírná generálka. Jihlava remizovala s Líšní, v zimě zůstala neporažena

Neporaženi. Ani v generálce na vstup do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nenašli jihlavští fotbalisté svého pokořitele. V souboji s druholigovým rivalem SK Líšeň sice na přírodní trávě v Březí u Mikulova rychle prohrávali, brankou Jakuba Selnara ale dokázali utkání zremizovat 1:1. Jarní část soutěže rozehraje FC Vysočina v pondělí čtvrtého března na hřiště olomoucké rezervy.

Protest zemědělců v roce 2012

Protesty zemědělců? Václav Petrásek zavzpomínal na rok 2012

I u nás zemědělci vyjeli s technikou a blokovali provoz na silnici. Není to však již první takovýto protest. Již na konci dubna 2012 protestovali naši zemedělci a vinaři blokováním silnic proti zrušení zelené nafty a přípravě daně z tichých vín. 

Fotbalisté Mikulova (v bílém) mají postupové ambice.

Neporaženému Mikulovu šlapal útok i obrana. Na jaře chce postup do I. B třídy

/VIDEO/ Jako jediný tým v okresním přeboru na podzim neokusili hořkost porážky. K tomu navíc přidali primát v počtu nejvíce nastřílených a nejméně obdržených branek v soutěži. Do jarní části tak vstoupí jako lídr tabulky s náskokem tři bodů na druhou Charvátskou Novou Ves a cílem vybojovat postup do I. B třídy. 

Herec Petr Batěk si s kamarádem Petrem Fibingrem v Břeclavi otevřel restauraci v ulici Na Valtické.

Na jižní Moravu jsem nezanevřel, říká herec Batěk. Otevřel restauraci v Břeclavi

/FOTO, VIDEO/ Kvalitní služby, skvělé jídlo, dobré pití, vybraná muzika a hlavně pohoda. S takovou vizí se pustil do nového podnikání v Břeclavi herec Petr Batěk, který sem přesídlil z Mikulova, kde provozoval do konce loňského roku penzion. Společně s kamarádem Petrem Fibingrem chce oživit dřívější Grilrestaurant v ulici Na Valtické.

Zámek Lednice.

Jižní Morava je magnetem na turisty. Zůstávají ale kratší dobu, pomůžou bonusy

O návratu k předcovidovému roku 2019 mluví čísla návštěvnosti jižní Moravy za loňský rok. Lze z nich také vysledovat, že podle dat mobilních operátorů více turistů už zavítá jen do Prahy. Na jižní Moravě však hosté zůstávají kratší dobu. Doplácejí na to provozovatelé hotelů a penzionů. Pomoci má MojeKarta, která odmění návštěvníky, kteří zůstanou dvě a více nocí.

Zimní příprava 2024: FK Dukla Jižní Město - SK Chlumec (na snímku fotbalisté v tmavých dresech) 2:2 (0:0).

OBRAZEM: Souboj mezi Duklou a Chlumcem skončil na umělce v Praze nerozhodně

/Sporťák za hranicemi regionu/ Fotbalisté FK Dukla Jižní Město (Pražský přebor) odehráli v sobotu dopoledne další utkání zimní přípravy. Po Říčanech, se kterými se minulý týden rozešli smírně 4:4, si na svojí umělou trávu Mikulova na Opatově pozvali SK Chlumec, tým z Berounska hrající krajský přebor Středočeského kraje. A ani tentokrát neuspěli. Dvakrát sice vedli, ale soupeř díky trefám Bláhy a Sirotka vždycky srovnal. Pohledné utkání tak skončilo remízovým výsledkem 2:2.

Zimní příprava 2024: FK Dukla Jižní Město - FK Říčany (na snímku fotbalisté v modrých dresech) 4:3.

OBRAZEM: Dukla na umělce remizovala s Říčany, podívejte se na fotky

/FOTOGALERIE/ Sobotní dopoledne patřilo na umělé trávě Mikulova nedaleko stanice metra Opatov v Praze přípravnému utkání, ve kterém domácí Dukla Jižní Město změřila síly se soupeřem z Říčan - tedy týmem, který hraje jednu ze skupin I. B třídy Středočeského kraje. Utkání nakonec skončilo remízou 4:4. O branky pražského týmu se postarali Brabenec, Kulhavý, Krameš a Temelkovski.

Deník vybral tři stavby, které na Břeclavsku hyzdí svoje okolí. Jsou jimi břeclavský zámek, kulturní dům Delta tamtéž a silo v Mikulově.

VIDEO: Největší ostudy okresu. Podívejte se, které stavby hyzdí Břeclavsko

Obrovská betonová monstra z dob komunismu, zchátralé historické památky, nevyužité průmyslové areály zarůstající náletovými dřevinami či budovy hrozící zřícením? Takových staveb jsou na jihu Moravy desítky. Redakce Deníku vybrala hned tři, kterými se kvůli jejich stavu nemůže chlubit Břeclavsko.

Z Novoročního koncertu v Bačetíně.

Novoroční koncert se líbil: sbor Kácov sklidil uznalý potlesk v Bačetíně

/FOTO/ Zcela zaplněná kaple sv. Kříže v Bačetíně byla místem Novoročního koncertu smíšeného pěveckého sboru Kácov z Nového Města nad Metují. Zpěváci pod vedením sbormistra Jiřího Skopala se 7. ledna v podvečer předvedli v té nejlepší formě a početné publikum je právem odměňovalo vřelým potleskem.

Podívejte se na rozhovor s fotbalistou Pálavy Mikulov Filipem Navrátilem. Celý jej najdete ve spodní části článku.

HOST DENÍKU: Kdysi snil o Barceloně, teď chce Navrátil postup s Mikulovem

/VIDEO/ Patří k nejlepším střelcům okresního přeboru na Břeclavsku. Do jarní části letošní sezony vběhne jako postrach soupeřů s jedenácti góly na kontě. Nejen o tom vyprávěl dvaadvacetiletý Filip Navrátil z Mikulova, jenž se stal Hostem Deníku. Celý rozhovor najdete ve spodní části článku.