Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulov

První vzorky na rozbor odebrali z potoka Turold v Mikulově hasiči. Radnice podala podnět k prošetření České inspekci životního prostředí.

Kdo znečistil potok v Mikulově? Inspektoři mají podezření na vypouštění fekálií

Zakalená voda s nevábným zápachem protéká od začátku ledna potokem Turold v okolí Mikulova. Rozsáhlé znečištění potoka nyní už prověřuje Česká inspekce životního prostředí. Voda, která protéká Chráněnou krajinnou oblastí Pálava i Lednicko-valtickým areálem, je podle dosavadních rozborů znečištěna pravděpodobně nedovoleným vypouštěním fekálií.

Nákupy u sousedů často lidé žijící v příhraničí volí častěji než ty doma. Může za to větší výběr i ceny podobné těm českým, ilustrační foto.

Kvalitní, ale drahé? Už ne, nákupy v Rakousku se teď vyplatí víc než dřív

Pendleři a Češi žijící v rakouském příhraničí mají stále víc důvodů nakupovat u našich jižních sousedů. Dřív jezdili hlavně za kvalitou a lepším výběrem, v současnosti se cena řady potravin a zboží přiblížila těm domácím, v určitých případech vychází přepočet z eur dokonce levněji. Ovlivnil to rozdílný růst spotřebitelských cen v obou zemích, aktuálně je navíc nejvýhodnější kurz koruny vůči euru od podzimu 2008.

Jízda v protisměru na dálnici D52.

VIDEO: Řidič jel po D52 u Brna v protisměru, nereagoval ani na policii

Do protisměru na dálnici D52 ve směru z Pohořelic do Brna vjel v noci z pátka na sobotu o půl druhé ráno devětaosmdesátiletý řidič. Ten byl zjevně dezorientovaný, za sebou měl cestu ze středních Čech, kam cestoval pro nový vůz a o své chybě nevěděl. „Policisté na operačním středisku přijali hned několik oznámení a řidiče se pokusili zastavit už na šestnáctém kilometru dálnice, kam přijela hlídka z dálničního oddělení v Mikulově. Řidič však na pokyny k zastavení ani rozvícené majáky nareagoval a policistům se ho tak podařilo zastavit až na dvaadvacátém kilometru u Pohořelic," uvedl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Sváteční procházka Mikulovem s návštěvou výstavy betlémů v kostele sv. Václava.

Od kamínků k betlémům na kruchtě. Sváteční výlet do Mikulova

I v zimě, zejména když je tak mírná, jako zatím ta letošní, je Mikulov příjemným místem k výletu a procházce. V těchto dnech třeba i na tradiční výstavu betlémů v kostele sv. Václava. Děkujeme Miroslavě Jakubčíkové za pěkný příspěvek a fotky.

Fotbalisté Mikulova (v červeném) v podzimním utkání proti Kosticím.

Fotbalový Mikulov na podzim splnil cíl. Po příchodu posil chce do elitní trojky

Na podzim je trápila zranění v útočných řadách, přesto dosáhli cíle, který si před sezonou stanovili – pohybovat se coby nováček okresního přeboru na Břeclavsku do šestého místa. A právě na šesté pozici se ztrátou pouhých šesti bodů na druhý Moravský Žižkov fotbalisté Mikulova skutečně přezimují. „S postavením v tabulce jsem jakž takž spokojený, ale chtěl jsem mít o pět bodů víc. Přesně vím, kde jsme měli vyhrát,“ mrzí mikulovského trenéra Libora Horňáčka.

Slavnostní pojmenování Parku Dr. Karla Rennera v Dolních Dunajovicích.

Bývalý rakouský prezident má park v rodných Dolních Dunajovicích, podívejte se

Park v Dolních Dunajovicích nese jméno prvního rakouského kancléře, pozdějšího prezidenta a zdejšího rodáka Karla Rennera. Slavnostního setkání v předvečer výročí Rennerova narození, které připadá na čtrnáctý prosinec, se zúčastnili také bývalí prezidenti České republiky a Rakouska Václav Klaus a Heinz Fischer.

Z vernisáže tradiční adventní výstavy patchworku v břeclavské synagoze.

Synagogu naplnil patchwork, Modrá vážka představila výpravu Lukáše Hrdličky

V podvečer posledního listopadového úterý se krásný interiér břeclavské synagogy otevřela   výstavě tvorbě parchworkového klubu z Břeclavi. Návštěvníci si mohli prohlédnout, ale i zakoupit, velké množství výrobků ušitých ze zbytků látek z různého materiálu a barev. Břeclavská Modrá vážka také představila výpravu Lukáše Hrdličky, který půjde na projekt domova dětí s autismem. Děkujeme Miloši Ruferovi a Lukáši Hrdličkovi za pěkný příspěvek, fotky a video.

Po dvouleté pauze žilo Znojmo opět tradičním vinobraním.

Předprodej startuje: za vinobraní ve Znojmě a Mikulově si lidé ale připlatí

Úderem středeční půlnoci startuje předprodej vstupenek na Znojemské historické vinobraní. Zájemci je tak mohou nakoupit ještě před Vánoci za poloviční cenu. I ta je však tentokrát vyšší, než v předchozích letech. Kosmetické navýšení ceny čeká také návštěvníky Pálavského vinobraní v Mikulově.

Vánoční výzdoba v Břeclavi.

V Hustopečích budou Vánoce bez trhů, v Břeclavi nachystali tichý ohňostroj

Chudší vánoční atmosféra dýchne na lidi, kteří prochází v těchto dnech Břeclaví. Adventní ozdoby na veřejném osvětlení se letos nerozsvítí. Představitelé města to zdůvodnili snahou o úsporu. Vánoční jarmark však v městském parku bude. Začíná 16. prosince a skončí den před Štědrým dnem. „Vánoční osvětlení v parku bude ještě bohatší než v předešlých letech," prohlásila vedoucí turistického informačního střediska města Edita Rišicová.

Demolice Mušova, který zaplavily Novomlýnské nádrže.

Zbyl jen kostel. Takhle zanikal před čtyřmi desetiletími Mušov

Jen malebný kostel sv. Linharta na ostrůvku ve Věstonické nádrži Nových Mlýnů upomíná na místo, kde stávalo městečko Mušov. V polovině sedmdesátých let začala jeho demolice, o deset let později zalily opuštěnou a zbořenou obec vody Nových Mlýnů. Za fotografie ze zániku Mušova děkujeme Regionálnímu muzeu Mikulov.

Fotbalisté Kostic (v bílém) vyhráli 2:1 v Mikulově.

OBRAZEM: Kostice dominují okresnímu přeboru bez jediné prohry. Odnesl to Mikulov

V podzimní části okresního přeboru jasně dominovali. Fotbalisté Kostic ve dvanácti kolech ani jednou neprohráli a s dvaatřiceti body jasně vládnou nejvyšší soutěži na Břeclavsku. Svou formu potvrdili i v posledním kole před zimní přestávkou, v němž vyhráli 2:1 v Mikulově. "Jeli jsme si pro výhru. Nebereme nic jiného než postup. Ale máme hodně zraněných hráčů, proto jsme se zápasu trochu obávali. Nakonec jsme vyhráli a to je důležité," řekl kostický kanonýr Petr Darmovzal.

Pavel Liška nabízí několik druhů medu, medovinuy nebo medového piva. Nerozhodným návštěvníkům dokáže poradit s výběrem.

OBRAZEM: Perníčky, pivo i medovina. V Novém Městě voní med

/FOTO, VIDEO/ Medové pivo, medová kosmetika, knížky nebo společenská hra s medovou tematikou. To a mnoho dalšího nabízí dvaadvacátý ročník výstavy Vůně medu, která se koná v novoměstském Horáckém muzeu. Potrvá do příští soboty.

Jitka Sobotková, hnutí ANO

Mekku turistů na jihu Moravy čeká změna. Mikulov má nově řídit žena

Na nová jména ve vedení města si už brzy budou zvykat obyvatelé Mikulova na Břeclavsku. Tamní radnici čeká obměna, jakou nepamatují šestnáct let. V čele s jistotou končí dosavadní starosta a senátor Rostislav Koštial. Je pravděpodobné, že ho nahradí Jitka Sobotková. Zastupitelé, kteří nové vedení města zvolí, se sejdou v pondělí.

1. Mikulovský ultra trail run.

FOTO: Náročný terén, nepříznivé počasí. Takový byl horský závod v okolí Mikulova

Stovka závodníků se v sobotu 15. října zúčastnila prvního ročníku MUTRu, ultratrailového závodu v Mikulově v Krušných horách. "I přes relativní nepřízeň počasí s ustavičným mrholením vyběhli všichni společně na tratě dlouhé 16 a 50 km. Nelehký horský závod na trati dosahoval převýšení 1304 metrů," sdělila za organizátory Lucie Kittlová.

Unikátní střešní tašky s výhledem z dílny architekta Přemysla Kokeše testovali tři roky v Mikulově a také Litomyšli (na snímku)

V Mikulově mají unikátní tašky: zvenku běžná střecha, zevnitř jako sklo

/FOTO/ Zvenku je nerozeznatelná od běžné střešní tašky, zevnitř ale nabízí výhled srovnatelný skrze okno. Revoluční systém krytiny testovali její tvůrci v tichosti tři roky na střeše hotelu Desatero v Mikulově na Břeclavsku. „Průsvitné stavby jsou dávným snem lidstva, ale průhledná střecha jde dál, až na hranici magie. Jedná se o první systém na světě, který je z vnějšku běžnou střechou a zevnitř průhledný, přináší nové příležitosti pro stavebníky,“ přiblížil autor nápadu Přemysl Kokeš. Architekt, jenž nedávno proslul i světovým oceněním za netradiční hasicí přístroj ve tvaru štítu.

Expozice Salonu vín ve Valticích, ilustrační foto.

Úspěšná obhajoba. Salon vín z Valtic se stal šampionem TOP vinařského cíle

Nejvyšší počet hlasů a titul šampiona soutěže TOP vinařský cíl 2022 získal Salon vín České republiky, který se nachází v historickém sklepení zámku ve Valticích na Břeclavku. Celkem dostal od turistů 732 platných hlasů. „Je to ocenění naší práce. Obhájili jsme prvenství z loňska," řekl ředitel Národního vinařského centra, které Salon vín provozuje, Pavel Krška.