Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulov

Členové Okrašlovacího spolku a další nadšenci u Mikulova vysázeli stovku mandloní.

Krása pod Kočičí skálou. U Mikulova vysadili mandloně a oskeruše

Květy madloní jako oblíbený první posel jara budou za pár let lákat k vycházce i do Mikulova. Právě tam, nedaleko Kočičí skály, vysázeli  nadšenci stovku nových stromů, převážně mandloní. Děkujeme Okrašlovacímu spolku Mikulov za pěkný příspěvek a Janu Miklínovi za krásné fotky.

Ilustrační foto

Podpora zahradničení: kromě knih si v Mikulově lidé vypůjčí i semínka

Čas od času přinesla z domu některá ze čtenářek namnožené pokojové rostliny nebo přišla s prosbou o jejich směnu za jiné. V mikulovské městské knihovně tak byli jen krůček od toho, aby se i jejich zařízení stalo součástí iniciativy Semínkovna, která po celé republice funguje už šestým rokem. Jejím cílem je podpora přírodního zahradničení a sdílení rostlin a semínek.

Mikulovská alej.

Bezpečnost pro auta, život pro hmyz. Mikulovskou alej čeká údržba bez kácení

/FOTO/ Kompromis mezi auty a vzácným hmyzem. Okolí frekventované silnice z Mikulova do Sedlece na Břeclavsku projde letos plánovanou údržbou. Kvůli přítomnosti vzácných druhů živočichů Ředitelství silnic a dálnic ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny volí místo kácení šetrnější zásahy, které ochrání lidi na silnici, ale zároveň neovlivní život hmyzu.

Panorama Mikulova fotografované z Kozího hrádku.

RETRO: Podívejte se na historické fotografie dominant a zákoutí Mikulova

Ke kouzlům malebného Mikulova patří  jeho historická tvář milovaná lidmi, kteří ve městě žijí a obdivovaná těmi, kdo se do kraje pod Pálavou často a rádi vrací. Pohled na staré fotografie ukazuje, jak se Mikulov za poslední víc než století změnil a v čem zůstává stejně krásný. Za fotografie děkujeme Regionálnímu muzeu v Mikulově.

Z místního archeologického muzea plánují v Dolních Věstonicích vytvořit Dům přírody. Unikátní výstavní prostory mají být i pod jezírkem. Vizualizace: Regionální muzeum Mikulov

Náročnější práce kvůli stáří budovy. Dům přírody Pálavy bude nakonec dražší

/VIZUALIZACE/ Vodu nad hlavou bude mít návštěvník, až sejde po schodech do potemnělých prostor. Umělé jezírko vznikne v plánovaném Domě přírody Pálavy v Dolních Věstonicích na Břeclavsku. Přestavba stávajícího archeologického muzea s expozicí lovců mamutů se však prodraží. Jihomoravští radní schválili minulý týden navýšení peněz na tento projekt z původních více než sedmi milionů korun na necelých dvaadvacet.

Křižovatka na silnici mezi Mikulovem a Sedlecem na Břeclavsku. Na snímku nová autobusová točna.

Posměch i kritika: zastávka za miliony v Mikulově je pro autobusy riziková

Točna, na které se nedá otočit. Paskvil, jenž stál miliony. Ale také zastávka, která autobus neviděla. Uštěpačné komentáře si na sociálních sítích vysloužila nově zbudovaná autobusová zastávka pod Mušlovem – místní části Mikulova na Břeclavsku. O jejím dokončení před pár dny Deník Rovnost informoval.

Křest alba V mapách.

Petr H. Batěk pokřtil v rodné Plzni svoje debutové album

V mapách. Tak se jmenuje autorské album herce, muzikanta, básníka, moderátora a nyní i hoteliéra Petra H. Baťka. Plzeňský rodák, který nyní žije převážně v Mikulově, kde provozuje penzion, si cd, jak sám říká, daroval k letošním padesátinám. Ty oslaví v květnu.

Policejní vrtulník při pátrací akci. Ilustrační foto.

Policejní vrtulník zachránil na jihu Moravy nemocného muže i penzistku

/VIDEO/ Po dvou pohřešovaných pátrali od pátečního večera jihomoravští policisté. S pomocí vrtulníku letecké služby nejprve hledali nemocného syna, jehož zmizení nahlásila žena z Mikulovska. „Ten se měl pohybovat někde v okolí s tím, že už nemůže na nohy.  Na přilehlé železniční trati byla snížena rychlost a kontaktovali jsme i rakouské kolegy. Ukázalo se, že stejnou osobu našli rakouští policisté při pátrací akci o den dříve,“ sdělil jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.