Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulov

Zimní příprava 2024: FK Dukla Jižní Město - FK Říčany (na snímku fotbalisté v modrých dresech) 4:3.

OBRAZEM: Dukla na umělce remizovala s Říčany, podívejte se na fotky

/FOTOGALERIE/ Sobotní dopoledne patřilo na umělé trávě Mikulova nedaleko stanice metra Opatov v Praze přípravnému utkání, ve kterém domácí Dukla Jižní Město změřila síly se soupeřem z Říčan - tedy týmem, který hraje jednu ze skupin I. B třídy Středočeského kraje. Utkání nakonec skončilo remízou 4:4. O branky pražského týmu se postarali Brabenec, Kulhavý, Krameš a Temelkovski.

Deník vybral tři stavby, které na Břeclavsku hyzdí svoje okolí. Jsou jimi břeclavský zámek, kulturní dům Delta tamtéž a silo v Mikulově.

VIDEO: Největší ostudy okresu. Podívejte se, které stavby hyzdí Břeclavsko

Obrovská betonová monstra z dob komunismu, zchátralé historické památky, nevyužité průmyslové areály zarůstající náletovými dřevinami či budovy hrozící zřícením? Takových staveb jsou na jihu Moravy desítky. Redakce Deníku vybrala hned tři, kterými se kvůli jejich stavu nemůže chlubit Břeclavsko.

Z Novoročního koncertu v Bačetíně.

Novoroční koncert se líbil: sbor Kácov sklidil uznalý potlesk v Bačetíně

/FOTO/ Zcela zaplněná kaple sv. Kříže v Bačetíně byla místem Novoročního koncertu smíšeného pěveckého sboru Kácov z Nového Města nad Metují. Zpěváci pod vedením sbormistra Jiřího Skopala se 7. ledna v podvečer předvedli v té nejlepší formě a početné publikum je právem odměňovalo vřelým potleskem.

Podívejte se na rozhovor s fotbalistou Pálavy Mikulov Filipem Navrátilem. Celý jej najdete ve spodní části článku.

HOST DENÍKU: Kdysi snil o Barceloně, teď chce Navrátil postup s Mikulovem

/VIDEO/ Patří k nejlepším střelcům okresního přeboru na Břeclavsku. Do jarní části letošní sezony vběhne jako postrach soupeřů s jedenácti góly na kontě. Nejen o tom vyprávěl dvaadvacetiletý Filip Navrátil z Mikulova, jenž se stal Hostem Deníku. Celý rozhovor najdete ve spodní části článku.

Irena Žižková zavírá svoji hospůdku v Mikulově po více jak třiceti letech.

VIDEO: Oblíbený mikulovský hostinec U Müllerů po víc než třiceti letech končí

Do hospody jako do zpovědnice. Třikrát pivo, třikrát otčenáš. Více jak třicet let radostí, strastí, životních příběhů, osudů a nespočet veselých i méně úsměvných historek se už za pár dnů změní v pouhou vzpomínku. V Mikulově totiž s koncem roku zavírá oblíbená hospoda U Müllerů. Ta „Na Horním konci“, jak jí místní přezdívají, je jednou z posledních, kde se Mikulované cítili doslova jako doma.

Pěvecký sbor Kácov.

Vyprodanou novoměstskou sokolovnou se nesl jedinečný a bouřlivý potlesk

Jak ubývá dnů do konce kalendářního roku, přibývá akcí všech možných spolků a institucí. Někdy víc, někdy míň vyhlášené restaurace mívají dlouho dopředu zamluvené své prostory pro firemní večírky, pozadu nezůstávají školky a školy se svými besídkami a akademiemi. Nástupem adventu potom následuje množství dalších předvánočních akcí, jeden aby se rozpůlil.

Mikulovská rodačka Anna Brucháčková  (v bílém s číslem 7) byla nejproduktivnější českou hráčkou na mistrovství světa v Singapuru.

Nová hvězda z mikulovské vinice. Brucháčková zářila na MS, načala bronzový obrat

V osmnácti letech se vydala na své premiérové mistrovství světa v dospělé kategorii. A naprosto si jej podmanila. Florbalistka Anna Brucháčková se stala nejproduktivnější českou hráčkou na šampionátu a ze Singapuru si odvezla bronz, který ukončil dvanáctileté čekání na medaili. Rodačka z Mikulova k úspěchu přispěla obří měrou, v souboji o třetí místo nádherným gólem zavelela proti Švýcarkám k obratu z 0:2 a po utkání mohla slavit. „Je to úplně neskutečné, jsem ráda, že se nám něco takového povedlo,“ radovala se.

Oddíl mikulovských stolních tenistů uspořádal veřejnou sbírku Poslední míček pro děti. Přispět do ní mohou lidé přes portál Donio.

Do Mikulova míří hvězdy stolního tenisu. Pomohou rodinám po tragédii u Drnholce

Hvězdy stolního tenisu se sjedou do Mikulova. Současní přední čeští hráči jako Jiří Vráblík, Tomáš Konečný nebo legendární Milan Orlowski a Jindřich Panský se představí v sobotu od pěti hodin odpoledne v městské sportovní hale v Mikulově při exhibici nazvané Hvězdy hvězdám - poslední utkání pro Maru a Luďu. Její výtěžek poputuje na sbírku Poslední míček, která vznikla po tragické listopadové nehodě u Drnholce, při níž zemřeli dva členové mikulovského klubu stolního tenisu. 

Vlakové nádraží ve Znojmě.

Změny v dopravě na Znojemsku: od neděle doplní chybějící večerní spojení

/VIDEO/Drobné změny v jízdních řádech postřehnou cestující, kteří na Znojemsku využívají hromadnou dopravu. Krajský koordinátor dopravy Kordis doplní zejména chybějící večerní spojení, po sedmé večer ve všední dny tak od 10. prosince zajistí například návaznost linky S8 ze Znojma ve směru do Hrušovan nad Jevišovkou na spěšný vlak do Jihlavy.

Vodovody a kanalizace Břeclav zvedají ceny vodného a stočného pro příští rok.

Další zásah pro peněženky. Voda na Břeclavsku od nového roku podraží

Až osm stovek ročně navíc bude muset vytáhnout z kapsy průměrná čtyřčlenná rodina na Břeclavsku. Správce vodovodů, kterým je společnost Vodovody a kanalizace Břeclav, totiž od nového roku ohlásila zdražování. Cena za vodné a stočné vzroste od ledna o 4,4 procenta. O další dvě procenta se pak zvýší sazba daně z přidané hodnoty.

Kluziště v Mikulově zahájilo provoz o posledním listopadovém týdnu.

VIDEO: Mikulovské kluziště je v provozu. Novinkou je vyhřívaný stan

Nazout brusle, pořádně zavázat tkaničky, nasadit čepici, rukavice, odrazit se a jedem! S posledním listopadovým týdnem se v Mikulově otevřelo i oblíbené kluziště u Základní školy Hraničářů. „Už jsme se těšili, budeme chodit každý den!“ křičeli spokojeně bruslící hoši.

Rakušané prodloužili hraniční kontroly s Českem. Zatím do 6. prosince.

Kolony na hranicích: Rakušané prodloužili kontroly. Zatím do prosince

/VIDEO/ Rakouské ministerstvo vnitra prodloužilo trvání hraničních kontrol na šesti vybraných přechodech s Českou republikou. Zpřísnění vstupu do země se bude týkat i několika hraničních přechodů v Jihomoravském kraji zatím do šestého prosince. Řidiči čekají v kolonách.