Kreativ

ŠTÍTEK: Mikulov

První dubnovou sobotu putovali ve Velkých Bílovicích milovníci vína Ze sklepa do sklepa.

VIDEO: V Bílovicích šli za vínem Ze sklepa do sklepa. Najděte se na fotkách

Návštěvník se skleničkou se zeleným potiskem slípky, jak se ve Velkých Bílovicích říká slepicím, nejistě obhlíží terén u červených vín ve vinařství Sing Wine. Pozorně studuje u jednotlivých vzorků odrůdy a etikety. Po chvilce za ním přichází i kamarád a do areálu vinařství míří i další milovníci vín. V sobotu se v největší vinařské obci v České republice koná tradiční akce Ze sklepa do sklepa.

Pálavské vinobraní v Mikulově 2022.

Třeba Jelen versus Kočko: První známé hvězdy Pálavského vinobraní v Mikulově

Víno, burčák, královský průvod, ale také hvězdné hudební kapely versus folkloristé. Návštěvníci Pálavského vinobraní v Mikulově se mohou těšit například na kapely Jelen, No Name, Slzu, Čechomor či Eddie Stoilow. Příznivci folkloru a poklidnější hudby zase například na koncert Tomáše Kočka & Orchestr nebo Hradišťanu s Jiřím Pavlicou. Za vstupenky na Pálavské vinobraní si letos návštěvníci připlatí, do konce června je ale mohou koupit za výhodnější cenu.

Tradiční znojemské historické vinobraní 2022.

První známá hvězda programu: na vinobraní ve Znojmě zazpívá Mikolas Josef

/VIDEO/ Víno, burčák, královský průvod, ale také hvězdné hudební kapely versus folkloristé. Návštěvníci Pálavského vinobraní v Mikulově se mohou těšit například na kapely Jelen, No Name, Slzu, Čechomor či Eddie Stoilow. Příznivci folkloru a poklidnější hudby zase například na koncert Tomáše Kočka & Orchestr nebo Hradišťanu s Jiřím Pavlicou. Za vstupenky na Pálavské vinobraní si letos návštěvníci připlatí, do konce června je ale mohou koupit za výhodnější cenu.

Nové pracovní příležitosti nabízí břeclavská společnost Alcadrain v nové expediční hale za 400 milionů korun.

Břeclavská Alcadrain otevřela halu za stovky milionů. Přijme stovku zaměstnanců

/VIDEO/ Nové příležitosti zaměstnání. Zájemci o práci se o ně mohou v těchto dnech ucházet v břeclavské společnosti Alcaplast. Do nově postavené expediční haly za čtyři sta milionů korun hledá výrobce sanitární techniky zhruba stovku operátorů, svářečů či skladníků. Tentokrát ale už uskutečňuje nábor pod novým názvem Alcadrain.

Koně, který utekl z Jevišovky, nalezli v rakouském Laa.

Poutník z Asie hledal koně. Z Jevišovky namířil do Rakouska. Našli ho v Laa

Náhoda, všímavost lidí i síla sociálních sítí pomohla vyřešit kuriozní případ. „V Jevišovce se měl nacházet nešťastný poutník z Asie, který ztratil svého koně. Společně prý projíždějí Evropou a jeho čtyřnohý parťák se mu měl v úterý večer ztratit u břehu řeky. V minulosti prý ještě nic podobného neudělal," sdělila policejní mluvčí Andrea Cejnková.

První pozorování čápů na hnízdech jsou na Břeclavsku a Hodonínsku. Ilustrační foto 2022

Poslové jara přilétají. První čápi usedli na hnízda už v Jevišovce i Lednici

/FOTO/ Zatímco v loni se první čápi objevili na hnízdech až koncem března, letos už majestátní poslové jara přistáli na jižní Moravě v několika lokalitách. Stálého obyvatele čapího hnízda se dočkali v Jevišovce na pomezí Břeclavska a Znojemska. „Včera se vrátil čáp z daleké cesty do svého hnízda v obci Jevišovka. Mám obrovskou radost, že let zvládl a že je opět doma,“ připojila v neděli na důkaz i fotografie na sociální síti facebook Petra Badinová.

Nové vizualizace prostoru přednádraží v Břeclavi.

Velká proměna u nádraží v Břeclavi. Podívejte se, jak bude prostor vypadat

/VIZUALIZACE/ Důstojný prostor pro vstup z vlaku do města má po proměně poskytnout přednádraží v Břeclavi. Obyvatelé i návštěvníci si na to ale musí ještě počkat. Začátek úprav představitelé břeclavské radnice předpokládají v příštím roce. „Na obnovu je čerstvě vydané stavební povolení," informoval místostarosta Jakub Matuška.

Místo, kde stál vojenský tábor Římanů o rozloze zhruba 8 hektarů, objevili brněnští archeologové v poli u Drnholce na Břeclavsku.

VIDEO: Římská bašta u Drnholce. Archeologové našli unikátní vojenský tábor

/FOTO/ Výjimečný objev sahající až dva tisíce let zpátky se podařil v těchto dnech archeologům v poli u Drnholce na Břeclavsku. Pomocí dronu a speciálního stroje s geofyzikálním měřením tam odhalili rozsáhlý římský tábor, rozkládající se na ploše zhruba osmi hektarů. Svého času v něm mohlo současně pobývat i patnáct set římských vojáků.

Z výletu k soutoku Dyje s Moravou.

Chráněná krajinná oblast na Soutoku Moravy a Dyje zachová biodiverzitu

/FOTO/ Soutok Moravy a Dyje by se měl stát nově chráněnou krajinnou oblastí. Shodu na této formě velkoplošné ochrany našlo Ministerstvo životního prostředí se starosty místních obcí i Jihomoravským krajem. Oblast Soutoku je pro své přírodní i kulturní hodnoty v celoevropském měřítku územím jedinečným a mimořádně cenným, dosud se mu však dostalo pouze evropského a mezinárodního uznání. Praktická ochrana přírody zajištěná národní legislativou, která by oblast celoplošně zastřešila, ovšem chyběla.

Zelenina Košťál z Velkých Bílovic končí. Farmáři se rozhodli po třiceti letech své podnikání ukončit. Zatím zachovají oblíbený samosběr jahod.

Po třiceti letech konec. Farmářům z Bílovic chybí nástupce, zůstanou jen u jahod

/FOTO/ K smutnému rozhodnutí dospěli farmáři z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Pěstitelé čerstvé zeleniny a ovoce Josef a Ludmila Košťálovi se po víc jak třiceti letech rozhodli svou činnost ukončit. „Končí tím jedna obrovská kapitola našeho života, doba je nelehká, ale doufáme, že zůstanete věrní poctivým českým plodinám,“ vzkázali manželé svým odběratelům, jimiž v posledních letech byli hlavně jednotliví zákazníci.

Velké Němčice na Břeclavsku

Velké Němčice ve varu. Obyvatele rozdělila stavba Sportcentra za 50 milionů

/FOTO/ Velká sportovní hala za víc jak padesát milionů korun nebo menší varianta? Obyvatele Velkých Němčic na Břeclavsku se zhruba osmnácti sty obyvateli, rozdělila plánovaná stavba Sportcentra u tamní základní školy. Zhruba třetina z nich podpořila záměr peticí, zastánce má především u sportovců. Vedení radnice a další obyvatelé se naopak obávají velkého zadlužení městyse, které by vystavilo stopku dalším projektům.

Dobrovolníci stříhali ovocné stromy v alejích kolem Mikulova

Dobrovolníci stříhali ovocné stromy v alejích kolem Mikulova

První závan jara ve vzduchu je jasným znamením, že je čas vydat se prostříhat a prořezat ovocné stromy. Mikulovský Okrašlovací spolek proto již potřetí uspořádal kurz řezu stromů, který byl tradičně pro všechny zájemce zdarma. Stejně jako loni jim své dlouholeté zkušenosti předával zkušený sadař Vojta Jedlička. Za krásný příspěvek děkujeme Okrašlovacímu spolku Mikulov. 

Dobrovolníci stříhali ovocné stromy v alejích kolem Mikulova

Dobrovolníci stříhali ovocné stromy v alejích kolem Mikulova

První závan jara ve vzduchu je jasným znamením, že je čas vydat se prostříhat a prořezat ovocné stromy. Mikulovský Okrašlovací spolek proto již potřetí uspořádal kurz řezu stromů, který byl tradičně pro všechny zájemce zdarma. Stejně jako loni jim své dlouholeté zkušenosti předával zkušený sadař Vojta Jedlička. Za krásný příspěvek děkujeme Okrašlovacímu spolku Mikulov.

Dálnice D52. Perná - státní hranice ČR/Rakousko

Prohra Vody z Tetčic ohledně dálnice D52 na Břeclavsku. Musí zaplatit za soud

Úspěch související s napadáním chystaných silničních staveb ze strany spolků zaznamenalo v těchto dnech Ředitelství silnic a dálnic na jihu Moravy. Krajský soud v Brně nyní rozhodl spor s odpůrci dostavby dálnice D52. Žalobu spolku Voda z Tetčic na Brněnsku zamítl a spolek musí ředitelství zaplatit pět tisíc korun jako náhradu nákladů řízení.

Plánovaná estakáda přes Nové Mlýny.

Dálnice D52 přes Břeclavsko zůstává na papíře. Právníci o ni bojují už 27 let

/TÉMA DENÍKU/ Jen dva pruhy pro desítky tisíc aut denně a nebezpečné křižovatky, na nichž dochází k vážným nehodám. Tak vypadá provoz na stávající silnici I/52. Kdy se situace na trase z Brna přes Mikulov do Rakouska zlepší? Od plánů na stavbu dálnice D52 uplynulo už sedmadvacet let. Zatím bez výsledku. Místo bagrů mají už déle než čtvrt století práci hlavně právníci, kteří čelí především námitkám ekologických aktivistů. V mezičase Ředitelství silnic a dálnic už plány na novou podobu dálnice změnilo.

Ilustrační foto.

Náhrada za plyn? Břeclav řeší teplo z podzemních vrtů. Utopie, zní z opozice

Pro vytápění domácností či výrobu elektřiny může v Břeclavi posloužit tepelná energie ze země. Vedení tamní radnice nyní řeší možnou spolupráci s kolegy z Rakouska, zabývají se takzvanými geotermálními vrty. Slibují si od toho snížení závislosti na plynu. Břeclavští o tom informovali v minulém týdnu. Z opozice mezitím zaznělo, že vize je v současné době pouze utopií.

Požár zachvátil v sobotu dopoledne garáž rodinného domu v Lanžhotě.

Plameny zachvátily garáž v Lanžhotě. Hasiči dovnitř vnikli násilím

/FOTO/ Požár zachvátil v sobotu dopoledne garáž rodinného domu v Lanžhotě. Zasahující hasiči do ní násilím pronikli, oheň likvidovaly čtyři jednotky. „Do boje proti plamenům nasadily postupně dva vodní a jeden vysokotlaký proud,“ přiblížil situaci mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

Slunečné počasí i první jarní květy přilákaly na Pálavu davy lidí

VIDEO: Rušno na Pálavě. První jarní víkend vytáhl do chráněných kopců davy lidí

/FOTO/ Hybaj na Pálavu, jakoby si na povel řekli současně stovky lidí, jež zřejmě vytáhlo do přírody hřejivé sobotní slunce. Místo k zaparkování se pod vápencovými kopci u Klentnice na Břeclavsku hledá těžko. „Projeli jsme Pavlovem ale tam jsme to vzdali, místo jsme našli až na parkovišti v Klentnici, ale je tam vesměs plno,“ hlásí Jan Pochylý, který sem vyvezl na výlet rodinu z Brna.

Atraktivní expozice Archeoparku Pavlov nabízí díky moderním audiovizuálním technologiím možnost putovat do pravěku všem generacím návštěvníků.

Stopa zmizela. Archeologové zkoumali pravěké lovce z hrobu v Dolních Věstonicích

Genetická stopa pravěkých lovců z Dolních Věstonic a Pavlova vymizela. Zjistili to odborníci z Archeologického ústavu Akademie věd v Brně. Zapojili se do evropského výzkumu, který zkoumal kompletní lidský genom 365 mužů a žen, kteří žili v západní a střední Evropě padesát tisíc až pět tisíc let před naším letopočtem. Studie, kterou nyíní zveřejnil časopis Nature, zahrnuje i poznatky z věstonického pravěkého hrobu tří mužů. 

Jaterník podléška

Mrzne, jižní Morava už má jaro: lesy plné sněženek, rostou koniklece, podívejte

/FOTO/ V noci mrzne a přes den se bez čepice a zimní bundy ven vyjít nedá. Přesto jsou lesy na jižní Moravě plné sněženek. První nesmělé kvítky vystrkují ze země už i koniklece, výjimečně lze zahlédnout blankytně modrý jaterník podléšku či lístky tolik oblíbeného medvědího česneku. V kraji panuje neobvykle chladné jaro a úporně se přetahuje o počasí se zimou.

Náhradní trasa uzavřené silnice I/55 z Břeclavi do Rakouska.

Třicítkou po objížďce jako král. Vyzkoušeli jsme náhradní trasu do Rakouska

/VIDEO, FOTO/ Po náhradní cestě ze zpevněného recyklátu projížděli ve středu první řidiči mířící z Břeclavi do Rakouska. Od prvního března začala totiž ve městě platit uzavírka části silnice I/55 v břeclavské části Poštorná v Hraniční ulici. Navzdory očekáváním byl průjezd objízdnou trasou bez komplikací. Náhradní trasu vyzkoušela i redaktorka Deníku Rovnost.

Silnici I/55 z Břeclavi do Rakouska uzavře oprava. Objízdné trasy už připravují.

MAPA: Kudy povede objížďka? Tah z Břeclavi na Rakousko brzy uzavře oprava

/FOTO/ Cestu do Rakouska, za nákupy do hypermarketu nebo do práce do břeclavské Fosfy ztíží řidičům úplná uzavírka hlavního tahu. Státní silničáři začnou od prvního března s rekonstrukcí silnice I/55 v břeclavské části Poštorná v Hraniční ulici. Práce potrvají do půlky května, řidiči budou muset jezdit objízdnou trasou.

Fotbalisté Lednice (v modrém) porazili Slovan Brno.

OBRAZEM: Lednice deklasovala Slovan Brno. Demolici zastavil déšť

Po výprasku 1:9 od divizních Bohunic si fotbalisté Lednice spravili chuť. V nedělním přípravném utkání jasně zvítězili 8:0 nad Slovanem Brno. Rozdíl ve skóre mohl být ještě vyšší, ale kvůli velmi hustému dešti rozhodčí ukončil duel už v sedmdesáté minutě. „Soupeř byl z nižší soutěže a nedosahoval našich kvalit,“ řekl pro klubový web hráč Lednice Viktor Kacr.

Více než dvacet hodin strávil bez přestávky za volantem řidič zahraničního kamionu, kterého přistihli policisté na dálnici D52 na Břeclavsku.

Řidič kamionu jel bez přestávky dvacet hodin. Na Břeclavsku ho přistihli na D52

Více než dvacet hodin strávil bez přestávky za volantem řidič zahraničního kamionu, kterého přistihli policisté na dálnici D52 na Břeclavsku. Kontrolovali údaje o jeho jízdě z tachografu. „V období uplynulých osmadvaceti dní se cizinec dopustil třiceti šesti porušení předpisů, z toho v šesti případech zařazených do těch nejzávažnějších. Alarmující byla především jeho více než dvacetihodinová nepřetržitá jízda,“ sdělil policejní mluvčí David Chaloupka.

Slavnostní vyhlášení vín oceněných zlatou medailí Salonu vín pro rok 2023 na zámku ve Valticích.

Salon vín 2023: šampion z Mikulova voní po květeně Pálavy, v elitě 61 vinařství

/FOTO, VIDEO/ V konkurenci rekordního počtu 2643 vín se stal absolutním šampionem Salonu vín 2023 Ryzlink vlašský, řada Flower line, 2021 v pozdním sběru od vinařství Mikrosvín Mikulov. Salon představuje stovku nejlepších moravských a českých vín pro letošní rok. Slavnostní vyhlášení vín oceněných zlatou medailí se uskutečnilo ve čtvrtek na zámku ve Valticích na Břeclavsku.

Opatrně při průjezdu Valtickou alejí u Mikulova. Začala tam údržba vzrostlých stromů.

FOTO: Průjezd Valtickou alejí u Mikulova zbrzdí na čas ošetřovatelé stromů

Rozsáhlé práce na údržbě vzrostlého stromořadí začaly podél silnice I/40 vedoucí z Mikulova do Sedlece a Lednice. „Probíhá zde velká údržba některých stromů původní aleje z důvodu bezpečnosti. Odborníci budou provádět ořez a takzvané torzování stromů, případně zkrácení stávajících torz,“ uvedla Aneta Nečasová z odboru stavebního a životního prostředí v Mikulově.

Než přišla přehrada. Okolí Pavlova před vybudováním. 3. Novomlýnské nádrže. Foto Petr Macháček, 1986

Než přišla přehrada. Tak vypadala krajina před vznikem novomlýnských nádrží

Krajinu lužních lesů na Dyji pod Pálavou změnila v osmdesátých letech stavba tří přehrad Novomlýnské soustavy. Ty se rozlévají na ploše přes třicet kilometrů čtverečních, jsou ovšem velmi mělké. Nemálo lidí si ale stále pamatuje, jak tento kraj vypadal, než přišla přehrada. Za velmi zajímavé fotografie děkujeme Regionálnímu muzeu Mikulov.

Slavnostní večer soutěže Vinařství roku 2022 v Brně.

Úspěch pro malé vinařství z Březí. Je absolutním vítězem Vinařství roku

/FOTO/ Vinařství Jindřich Kadrnka z Březí na Břeclavsku je absolutním vítězem prestižní soutěže Vinařství roku 2022. Zároveň zvítězilo v kategorii malé vinařství. V kategorii střední vinařství uspělo Thaya vinařství z Havraníků na Znojemsku a v kategorii velké vinařství Bohemia Sekt ze Starého Plzence. Jména absolutního vítěze a dalších oceněných zazněla ve čtvrtek v prostorách brněnské hvězdárny a planetária. Slavnostní večer moderoval Marek Eben.