Kreativ

ŠTÍTEK: mince

Perleťové mince s tematikou hada, 24. října 2024, Ostrava.

Perleťové poklady: Unikátní mince "Rok hada" přináší kouzlo čínského Nového roku

Dne 29. ledna 2025 začíná čínský Nový rok ve znamení dřevěného hada, který přináší laskavost a vlídnost. Podle čínského zvěrokruhu by měl být tento rok ideálním obdobím pro zamyšlení se nad minulostí a budoucností. Dominovat mu bude barva modrá, která je také hlavní barvou vzácných perleťových mincí ve zlatém a stříbrném provedení s názvem „Rok hada“.

Od 1. listopadu 2024 uzavře Česká národní banka pokladnu na pobočce v Českých Budějovicích.

Česká národní banka v Budějovicích navždy uzavře pokladnu

Nástup internetu se v bankovnictví netýká jen soukromých bank. Ovlivňuje i Českou národní banku (ČNB). Při reorganizaci služeb se od 1. listopadu 2024 trvale uzavře pokladna pobočky ČNB v Českých Budějovicích. Bezhotovostní služby bude pobočka poskytovat do roku 2026. Část budovy možná v budoucnu využije Policie ČR.

Česká národní banka vydala zlatou pamětní minci pro Moravskou Třebovou.

Sběratelé, pozor! Moravská Třebová má unikátní zlatou minci se zámkem i radnicí

Kašna, renesanční zámek i sgrafita z radnice. To všechno se vešlo na pamětní zlatou minci Moravské Třebové na Svitavsku. Do města ji dovezl osobně guvernér České národní banky Aleš Michl. Pamětní mince z ryzího zlata má nominální hodnotu pět tisíc korun. Zájemci o sběratelský kousek ale musí sáhnout hlouběji do kapsy, pamětní minci pořídí za 32 tisíc korun.

Milan Metlička, vedoucí odd. prehistorie Západočeského muzea v Plzni, spoluautor knihy Poklad z Nedražic.

Za poklad z Tachovska se dala koupit malá vesnice. Mapuje ho nová kniha

Unikátní poklad z Plzeňského kraje, jenž je výjimečný velkým množstvím zlatých mincí a za který se ve 14. století dala koupit menší vesnice, mapuje nová publikace „Poklad z Nedražic“. Kniha podrobně popisuje nálezové okolnosti tohoto výjimečného mincovního souboru, objeveného náhodně partnerskou dvojicí, a především obsahuje jeho důkladné numismatické a historické zhodnocení.

Jílové u Prahy (6. 9. 2024) – Nová expozice zlata v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy.

Zlato v Jílovém ohromí i jako replika. Muzeum vám ale dá do ruky i pravé

/FOTO,VIDEO/ Jak obrovský byl největší valoun zlata, který se kdy našel na naší planetě, mají nyní doslova na dosah návštěvníci Regionálního muzea v Jílovém u Prahy. V sobotu 7. září se zde dvě hodiny po poledni otevírá pro veřejnost nová expozice věnovaná zlatu. Byť připomíná hlavně místní zlaté doly, nechybí ani připomenutí celosvětových souvislostí.

Kozlík je na cestě k životu.

Od sousedů: Kozlík zůstal ve vedru zavřený autě. Zachránci ho pak odkoupili

V pondělí zachraňovali kolemjdoucí v hornorakouském Altmünsteru mladého kozlíka, který na ně pomekával ze zavřeného auta na parkovišti hostince u Gmündenu v brutálním vedru kolem 30 stupňů. Po chvíli našli majitele při chladném nápoji. Vzrušení nesdílel – sdělil, že kozel bude druhý den utracen. Projevená lhostejnost zachránce povzbudila, vyčerpané, vystrašené a dehydrované zvíře odkoupili za 70 eur a zřejmě mu tak zachránili život. 

Platba jen kartami ve festivalovém baru odporuje českým zákonům.

Bar na festivalu porušuje zákon, když akceptuje jen karty. Musí brát i hotovost

Dvoupatrový bar Pilsner Urquell, který už opakovaně vyrůstá několik let před hotelem Thermal v rámci karlovarského filmového festivalu, porušuje zákon. Zatímco některá občerstvení na festivalu umožňují platbu jen v hotovosti, tento bar naopak jen kartami. A to není v pořádku. Redakci Deníku to potvrdil mluvčí České národní banky (ČNB) Jaroslav Krejčí.

Zapálení sběratelé z Chebu otevřeli unikátní numismatické centrum

Zapálení sběratelé z Chebu otevřeli unikátní numismatické muzeum

V historickém centru Chebu můžete nově navštívit unikátní muzeum. V bývalé pivnici U Kata v Židovské ulici je od minulého pátku otevřené Muzeum numismatiky. Za projektem stojí dva nadšení sběratelé, Martin Kovač, současný ředitel muzea, a Stanislav Karas, majitel. "Sbírali jsme a sbírali a řekli jsme si, že otevřeme muzeum," říká Kovač.

Muzeum v Litomyšli má poklad z Vysoké u Jevíčka

Vznikl katalog, který detailně představí unikátní nález historických mincí

Psal se 8. červenec 2020, když muž našel u obce Vysoká u Jevíčka na Svitavsku na louce, kterou rozryla divoká zvěř, unikátní poklad. Historické stříbrné a zlaté mince ukryl do země ve dvou keramických nádobách zřejmě obchodník ve druhé polovině 17. století. Nálezce později dostal od Pardubického kraje mimořádnou odměnu 560 tisíc korun. Nyní o 7099 nalezených mincí vznikne speciální katalog, který odborníci představí ve středu 26. června v 10 hodin v přednáškovém sále Východočeského muzea v Pardubicích na zámku.

Nalezené stříbrné mince ve městě Wettin v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko.

Poklad v Německu: Šli do práce na stavbu, vykopali váček za miliony korun

Váček se stříbrnými mincemi nalezený v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko je vítaným přínosem pro poznání tamní historie. Archeologové zjistili, že peníze, které pravděpodobně patřily někdejšímu starostovi, byly v zemi ukryté od 17. století. Sbírka navíc obsahovala regionální i zahraniční platidla, dokonce některá vzácná. I proto odhadují dnešní hodnotu na více než dvanáct milionů korun.

Cena zlata šplhá nahoru. Ilustrační snímek

Zlato je rekordně drahé. Šperkařům ubývají zákazníci

Cena zlata dosahuje rekordních výšin. Nejsou z toho nadšení šperkaři ani zákazníci. Nejvíce se nárůst cen projevil u mincí nebo medailí, šperky zdražují se zpožděním. Odborníci soudí, že výrazné zlevňování nelze předpokládat.

Představení zlatého a stříbrného pokladu nalezeného na Rakovnicku a Kutnohorsku. Zúčastní se středočeský radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Václav Švenda (TOP 09), ředitelka muzea T.G.M. v Rakovníku Magdalena Elznicová Mikesková, ředitelka

Dva poklady na krajském úřadu. Rakovnické muzeum ukázalo své zlaté mince

/FOTOGALERIE,VIDEO/ Dvanáct mincí ze zlata a o něco větší počet těch stříbrných přestavil ve čtvrtek 16. května novinářům středočeský krajský úřad. V malých trezorcích, jaký lze schovat do nenápadného batohu, o němž by nikdo netušil, že skrývá poklad nevyčíslitelné hodnoty, je přivezli ukázat pracovníci muzeí působících v Rakovníku a v Kutné Hoře.  

Představení zlatého a stříbrného pokladu nalezeného na Rakovnicku a Kutnohorsku na Krajském úřadě Středočeského kraje v Praze.

Unikátní nález: pole na Kutnohorsku skrývalo stříbrné denáry z přemyslovské éry

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Dvanáct mincí ze zlata a o něco větší počet těch stříbrných přestavil ve čtvrtek 16. května novinářům středočeský krajský úřad. V malých trezorcích, jaký lze schovat do nenápadného batohu, o němž by nikdo netušil, že skrývá poklad nevyčíslitelné hodnoty, je přivezli ukázat pracovníci muzeí působících v Rakovníku a v Kutné Hoře.

Unikátní poklad mincí je k vidění v Opavě.

Unikátní nález dávného mincovního pokladu, vystavují ho v Opavě

Při záchranném archeologickém výzkumu, provedeném Národním památkovým ústavem, územním odborným pracovištěm v Ostravě, byl loni v říjnu v prostoru školního hřiště na ulici Praskova nalezený výjimečný soubor středověkých zlatých a stříbrných mincí.

Ilustrační snímek.

Sběratelské mince, hry nebo lístky na Cimrmany. Nabízel mnoho, nedodával nic

Uměl sehnat skoro vše. Alespoň to přes internet tvrdil. Sběratelské mince, artefakty z 2. světové války, deskové hry, lístky na koncerty nebo na Cimrmany na Dobytí severního pólu, ale také nabízel třeba vypracování projektů nebo sestavení jídelníčku na hubnutí. Háček byl ale v tom, že peníze od zájemců vybral, nikdy jim ale nic nedodal. Podobně dopadli také manželé z Chomutova, kteří mu poslali 78 tisíc za minci. Policisté nyní řádění „prodejce" rozkryli, podařilo se zjistit zatím 71 poškozených se škodou přes 340 tisíc. Někdy místo objednaného zboží poslal kupujícím třeba kámen.

Jedna ze souboru keltských mincí nalezených na Rakovnicku v ruce archeoložky Kateřiny Blažkové.

Další poklad na Rakovnicku! Našly se zlaté keltské mince

/FOTOGALERIE/ Celkem dvanáct zlatých keltských mincí neboli statérů se našlo na území Rakovnicka. Mince pochází z 3. až 2. století před naším letopočtem a podle zástupkyň rakovnického muzea T. G. Masaryka mají nevyčíslitelnou hodnotu.

Dílo Celliniho k olízání není...

Od sousedů: Zlatá Saliera ožila pro zvířata

Jediná zachovaná zlatotepecká práce italského umělce Benvenuto Celliniho (1500-1571), Celliniho slánka, vytvořená roku 1543 pro francouzského krále Františka I., byla 11. května 2003 odcizena z muzea umění ve Vídni. Představuje boha moře Poseidóna a bohyni země Démétér.

Soudní znalec a šéf e-shopu Sbírám.cz Aleš Klouda s helmou rakousko-uherského důstojníka, který kdysi sloužil v Terezíně

Radost ze sbírání nestojí statisíce. Stačí pár stovek, říká znalec z Litoměřic

/ROZHOVOR/ Soudní znalec Aleš Klouda se specializuje na ceny a odhady v numismatice, ale i dalších oborech. V některých je v Česku vůbec jediný specialista. Kulaté razítko sice expertům jako on otvírá i ostře střežený trezor České národní banky, ale pojí se s ním velká zodpovědnost, kterou chce podstoupit málokdo. Druhou profesí Aleše Kloudy je šéfování e-shopu se známkami, mincemi a bankovkami Sbiram.cz.

Archeolog Zdeněk Schenk ukazuje kostěnou brusli z raného středověku.

Travertinová kupa i kostěná brusle. Dům na Horním náměstí vydal své poklady

/VIDEO, GALERIE/ Největší odkryv travertinové kupy na území Přerova, ale také unikátní nálezy - od historických mincí přes kostěnou brusli z období raného středověku až po pivní láhev s příběhem. Bádání archeologů v domě s č. p. 35 na Horním náměstí, které probíhalo v minulých týdnech, potvrzuje nepřetržité osídlení této lokality od pravěku až do současnosti.

Lokalita Zábělá je známá svými mohylami z doby bronzové i halštatské, ranně středověkým hradištěm a pozůstatky po vrcholně středověkém osídlení

Stříbrný poklad z Plzně. V zemi ležel plátěný měšec se středověkými mincemi

Opatrně, jednu po druhé, vytahují plzeňští archeologové z hlíny stříbrné mince uložené kdysi ve středověku obyvateli dnes již zaniklé osady na Zábělé severovýchodně od plzeňské městské části Bukovec. Přesně sto vzácných platidel bylo původně uloženo v plátěném měšci či sáčku, pravděpodobně pod podlahou tehdejšího obydlí. Při geologickém průzkumu lokality je nalezli Filip Kasl a Petr Sokol.

TK České národní banky nazvaná Padělky 2023

Po republice kolují padělané dvacetikoruny, záhadu řeší experti už třetím rokem

/VIDEO, FOTO/ Záhadou, nad níž si už třetím rokem marně lámou hlavy experti České národní banky (ČNB), je výskyt padělků dvacetikorun. Zatímco do roku 2022 se u nás falešné mince aktuální měny objevovaly jen zcela výjimečně, od té doby je situace jiná. Právě kvůli falešným dvackám. Ty se původně byly zaznamenány v Praze, dnes už však záchyty pocházejí z celé republiky.

Herečka Jiřina Bohdalová se díky pohádkám z Večerníčku zapsala do srdcí nejen dětí, ale také dospělých.

Křemílek i Rákosníček. Jak se zářící Jiřina Bohdalová stala královnou večerníčků

Krátké pohádkové příběhy, které dětem každý večer přináší na televizní obrazovku malý kolportér - kluk Večerníček, jsou českým fenoménem. Večerní televizní pohádky oslaví příští rok už šedesáté výročí svého vzniku, takže se dá říci, že na nich vyrostla většina současné české populace. Své hlasy jim propůjčily nejuznávanější herecké osobnosti, ale asi nejznámější a nejoblíbenější večerníčkovou vypravěčkou zůstává Jiřina Bohdalová. Její hlas můžete slyšet asi ve 150 dílech různých seriálů. Které večerníčky namluvila Jiřina Bohdalová? Jak se Jiřina Bohdalová dostala k večerníčkům? A má raději Křemílka nebo Vochomůrku?

66. ročník festivalu Smetanova Litomyšl bude nejrozsáhlejší ve své historii.

Smetana s hodnotou nula. Bedřich Smetana je na unikátní eurobankovce

/FOTO/ Litomyšl slaví 200 let od narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Hlavním dnem oslav je sobota 2. března, tedy den, kdy se Smetana narodil v zámeckém pivovaru. Kulaté výročí připomene veselice na zámeckém návrší a také sběratelská eurobankovka s nulovou hodnotou a portrétem Smetany.

K výročí 200 let od narození Bedřicha Smetany vydala Česká národní banka unikátní minci v hodnotě 200 korun.

Sběratelé pozor, unikátní mince s Bedřichem Smetanou je venku

Výročí 200 let od narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany připomene i unikátní stříbrná mince v hodnotě 200 korun. Pokřtěna bude ve středu odpoledne v Litomyšli. Unikátní minci představí guvernér České národní banky Aleš Michl a vrchní expert peněžního oběhu Jaroslav Moravec.

Přijímací testy na střední školy? I suverén by si měl natrénovat formát odpovědí.

Test k přijímačkám na střední školy: Připravte se na matematiku i češtinu

Přijímačky na střední školy jsou už za měsíc a půl. Redakce Deníku proto nachystala seriál testů, díky nimž si můžete vy nebo vaše děti vyzkoušet konkrétní otázky z matematiky a českého jazyka, které mohou na přijímacích testech čekat. Úkoly a zadání, které připravila společnost SCIO, jsou součástí velkého seriálu Příjímačky s Deníkem, v němž přinášíme kromě těchto testů (každou středu) také zpravodajství o přijímačkách a ve spolupráci se společností prijimacky.ai také jedinečné informace o tom, jak testy zvládají žáci v různých regionech České republiky. Čtvrtou sérii čtyř otázek z matematiky a čtyř z češtiny doprovází rada či tahák, který pomůže se na důležité testy dobře připravit.

Výsledky výzkumu představil archeolog Kryštof Derner z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech, který sídlí v Mostě.

Historie Kadaně pod podlahou domu. Archeologové našli staré opevnění i minci

/FOTO, VIDEO/ Více než dva roky trvá archeologický výzkum v Karschově domě v Kadani, který je sevřený mezi hradební a parkánovou zdí. Stále nekončí. Archeologové už ale představili výsledky dosavadní práce. Narazili na objekty starší než je hradba, části opevnění, předbraní i jámy starší než nejstarší kadaňský příkop. Základy domu také vydaly vzácnou historickou minci a části tehdy luxusního zboží.