Kreativ

ŠTÍTEK: mince

Dílo Celliniho k olízání není...

Od sousedů: Zlatá Saliera ožila pro zvířata

Jediná zachovaná zlatotepecká práce italského umělce Benvenuto Celliniho (1500-1571), Celliniho slánka, vytvořená roku 1543 pro francouzského krále Františka I., byla 11. května 2003 odcizena z muzea umění ve Vídni. Představuje boha moře Poseidóna a bohyni země Démétér.

Soudní znalec a šéf e-shopu Sbírám.cz Aleš Klouda s helmou rakousko-uherského důstojníka, který kdysi sloužil v Terezíně

Radost ze sbírání nestojí statisíce. Stačí pár stovek, říká znalec z Litoměřic

/ROZHOVOR/ Soudní znalec Aleš Klouda se specializuje na ceny a odhady v numismatice, ale i dalších oborech. V některých je v Česku vůbec jediný specialista. Kulaté razítko sice expertům jako on otvírá i ostře střežený trezor České národní banky, ale pojí se s ním velká zodpovědnost, kterou chce podstoupit málokdo. Druhou profesí Aleše Kloudy je šéfování e-shopu se známkami, mincemi a bankovkami Sbiram.cz.

Archeolog Zdeněk Schenk ukazuje kostěnou brusli z raného středověku.

Travertinová kupa i kostěná brusle. Dům na Horním náměstí vydal své poklady

/VIDEO, GALERIE/ Největší odkryv travertinové kupy na území Přerova, ale také unikátní nálezy - od historických mincí přes kostěnou brusli z období raného středověku až po pivní láhev s příběhem. Bádání archeologů v domě s č. p. 35 na Horním náměstí, které probíhalo v minulých týdnech, potvrzuje nepřetržité osídlení této lokality od pravěku až do současnosti.

Lokalita Zábělá je známá svými mohylami z doby bronzové i halštatské, ranně středověkým hradištěm a pozůstatky po vrcholně středověkém osídlení

Stříbrný poklad z Plzně. V zemi ležel plátěný měšec se středověkými mincemi

Opatrně, jednu po druhé, vytahují plzeňští archeologové z hlíny stříbrné mince uložené kdysi ve středověku obyvateli dnes již zaniklé osady na Zábělé severovýchodně od plzeňské městské části Bukovec. Přesně sto vzácných platidel bylo původně uloženo v plátěném měšci či sáčku, pravděpodobně pod podlahou tehdejšího obydlí. Při geologickém průzkumu lokality je nalezli Filip Kasl a Petr Sokol.

TK České národní banky nazvaná Padělky 2023

Po republice kolují padělané dvacetikoruny, záhadu řeší experti už třetím rokem

/VIDEO, FOTO/ Záhadou, nad níž si už třetím rokem marně lámou hlavy experti České národní banky (ČNB), je výskyt padělků dvacetikorun. Zatímco do roku 2022 se u nás falešné mince aktuální měny objevovaly jen zcela výjimečně, od té doby je situace jiná. Právě kvůli falešným dvackám. Ty se původně byly zaznamenány v Praze, dnes už však záchyty pocházejí z celé republiky.

Herečka Jiřina Bohdalová se díky pohádkám z Večerníčku zapsala do srdcí nejen dětí, ale také dospělých.

Křemílek i Rákosníček. Jak se zářící Jiřina Bohdalová stala královnou večerníčků

Krátké pohádkové příběhy, které dětem každý večer přináší na televizní obrazovku malý kolportér - kluk Večerníček, jsou českým fenoménem. Večerní televizní pohádky oslaví příští rok už šedesáté výročí svého vzniku, takže se dá říci, že na nich vyrostla většina současné české populace. Své hlasy jim propůjčily nejuznávanější herecké osobnosti, ale asi nejznámější a nejoblíbenější večerníčkovou vypravěčkou zůstává Jiřina Bohdalová. Její hlas můžete slyšet asi ve 150 dílech různých seriálů. Které večerníčky namluvila Jiřina Bohdalová? Jak se Jiřina Bohdalová dostala k večerníčkům? A má raději Křemílka nebo Vochomůrku?

66. ročník festivalu Smetanova Litomyšl bude nejrozsáhlejší ve své historii.

Smetana s hodnotou nula. Bedřich Smetana je na unikátní eurobankovce

/FOTO/ Litomyšl slaví 200 let od narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Hlavním dnem oslav je sobota 2. března, tedy den, kdy se Smetana narodil v zámeckém pivovaru. Kulaté výročí připomene veselice na zámeckém návrší a také sběratelská eurobankovka s nulovou hodnotou a portrétem Smetany.

K výročí 200 let od narození Bedřicha Smetany vydala Česká národní banka unikátní minci v hodnotě 200 korun.

Sběratelé pozor, unikátní mince s Bedřichem Smetanou je venku

Výročí 200 let od narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany připomene i unikátní stříbrná mince v hodnotě 200 korun. Pokřtěna bude ve středu odpoledne v Litomyšli. Unikátní minci představí guvernér České národní banky Aleš Michl a vrchní expert peněžního oběhu Jaroslav Moravec.

Přijímací testy na střední školy? I suverén by si měl natrénovat formát odpovědí.

Test k přijímačkám na střední školy: Připravte se na matematiku i češtinu

Přijímačky na střední školy jsou už za měsíc a půl. Redakce Deníku proto nachystala seriál testů, díky nimž si můžete vy nebo vaše děti vyzkoušet konkrétní otázky z matematiky a českého jazyka, které mohou na přijímacích testech čekat. Úkoly a zadání, které připravila společnost SCIO, jsou součástí velkého seriálu Příjímačky s Deníkem, v němž přinášíme kromě těchto testů (každou středu) také zpravodajství o přijímačkách a ve spolupráci se společností prijimacky.ai také jedinečné informace o tom, jak testy zvládají žáci v různých regionech České republiky. Čtvrtou sérii čtyř otázek z matematiky a čtyř z češtiny doprovází rada či tahák, který pomůže se na důležité testy dobře připravit.

Výsledky výzkumu představil archeolog Kryštof Derner z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech, který sídlí v Mostě.

Historie Kadaně pod podlahou domu. Archeologové našli staré opevnění i minci

/FOTO, VIDEO/ Více než dva roky trvá archeologický výzkum v Karschově domě v Kadani, který je sevřený mezi hradební a parkánovou zdí. Stále nekončí. Archeologové už ale představili výsledky dosavadní práce. Narazili na objekty starší než je hradba, části opevnění, předbraní i jámy starší než nejstarší kadaňský příkop. Základy domu také vydaly vzácnou historickou minci a části tehdy luxusního zboží.

Vystavené exponáty.

Muzeum Karlovy Vary zahajuje dvě výstavy o Egyptě

Muzeum Karlovy Vary zahájilo ve středu 17. ledna dvě výstavy, jejichž jednotícím tématem je starý Egypt. První výstava se jmenuje "Pavla Fořtová-Šámalová - Ornamenty starého Egypta", druhá "Zlaté mince Ptolemaiovců".

Vystavené exponáty.

Muzeum Karlovy Vary zahajuje dvě výstavy o Egyptě

Muzeum Karlovy Vary zahajuje ve středu 17. ledna dvě výstavy, jejichž jednotícím tématem je starý Egypt. První výstava se jmenuje "Pavla Fořtová-Šámalová - Ornamenty starého Egypta", druhá "Zlaté mince Ptolemaiovců".

Ilustrační foto.

Pražský groš připomíná doby minulé, kdy stříbro a těžká mince vládly

V dávných časech, ve střední Evropě země krále Václava, se zrodila mince vzácná, Pražský groš ji jmenujeme znova. Název svůj z latiny čerpal, denarius grossus, jak zní, tlouštíkem svým zboží v ruce, stříbro nám zde poskytl svůj klín. Tato mince těžká, velká, leskla se ve slunečním svitu, ryzostí stříbra lesklého, každý groš nám plnil spokojeným životu.

Vánoční trhy pomalu končí.

Tipy na víkend: Vánoce na Karvinsku, hokej, mše i ohňostroj

Jak si užít nastávající víkend? Přinášíme pravidelnou várku tipů na víkendové akce v Moravskoslezském kraji. Nejen na Karvinsku už dávno vládne vánoční atmosféra, jarmarky a trhy ale pomalu končí, zajít si ale můžete na hokej do Havířova, mši vánoční do Těšína nebo štědrovečerní ohňostroj do Bohumína.

Fragmenty z nalezené penězokazecké dílny

Nálezce historické penězokazecké dílny na Strádově u Chrudimi dostane odměnu

/FOTOGALERIE/ V řadě nálezů historických mincí či drahých kovů v Pardubickém kraji se před pár lety objevil zcela mimořádný případ. Regionálnímu muzeu v Chrudimi byl v květnu 2019 oznámen nález mincí a polotovarů pocházejících z první poloviny 15. století nedaleko zříceniny hradu Strádov poblíž Nasavrk. Po bližším zkoumání se ale ukázalo, že se jedná o pozůstatek penězokazecké dílny. Nálezce nyní dostane od kraje odměnu 10 tisíc korun.

Parkovací automat na prachatickém Velkém náměstí.

Staré parkomaty v Prachaticích nahradí moderní, půjde platit kartou

Mimo provoz. Informace, kterou si často přečtou šoféři na parkovacím automatu na Velkém nebo Malém náměstí v Prachaticích. Vedení radnice ví, že automat je zastaralý a poruchový. A hlavně není možné parkovné zaplatit kartou. Dosud to bylo možné jen mincí nebo přes SMS.

První turnaj Mariášnické ligy Broumovska se uskutečnil v Šonově. 1. místo  a putovní pohár získal Václav Just, druhý skončil Josef Cejzlar a třetí jediná žena turnaje Veronika Štejnarová.

Mariášníci před 20 lety přišli o desetníky, fufníky oželeli a přešli na koruny

Vzpomenete si ještě na hliníkové desetníky a dvacetníky? Právě dnes, na svátek Všech svatých, je tomu přesně 20 let, co lidem přestali v peněženkách chrastit. 1. listopadu roku 2003 je Česká národní banka definitivně stáhnula z oběhu. Důvody byly zřejmé - na trhu byly zbytečné, nedalo se za ně skoro nic koupit a přitom jejich výroba byla dražší než jejich nominální hodnota.

Jedna padesátikoruna váží 10 gramů. Zloděj jich ukradl 3500.

VIDEO: Velká pokladničková krádež v Ostravě. Zmizely padesátikoruny za 175 tisíc

Takovou krádež policisté v České republice ještě nezažili. Stala se v Moravskoslezském kraji a zmizelo při ní několik tisíc padesátikorunových mincí nacházejících se v obří pokladničce. Konkrétně šlo o více než 3500 mincí v celkové hodnotě přesahující 175 tisíc korun. Majitelé je střádali čtyři roky. Co si za ně hodlali koupit, není známo. Vzhledem k výši uspořené částky to mohlo být něco hodně cenného.

Jedna padesátikoruna váží 10 gramů. Zloděj jich ukradl 3500.

VIDEO: Velká pokladničková krádež v Ostravě. Zmizely padesátikoruny za 175 tisíc

Takovou krádež policisté v České republice ještě nezažili. Stala se v Moravskoslezském kraji a zmizelo při ní několik tisíc padesátikorunových mincí nacházejících se v obří pokladničce. Konkrétně šlo o více než 3500 mincí v celkové hodnotě přesahující 175 tisíc korun. Majitelé je střádali čtyři roky. Co si za ně hodlali koupit, není známo. Vzhledem k výši uspořené částky to mohlo být něco hodně cenného.

V trase budoucí dálnice D35 u Vysokého Mýta probíhá archeologický výzkum.

Pod D35 u Vysokého Mýta zůstane stará cihelna. Archeologové našli i cenné mince

/FOTO, VIDEO/ Archeologové našli v trase budoucí dálnice D35 u Vysokého Mýta kompletní cihelnu z 19. století, cenné mince a šperky. I když tady zachytili hned několik archeologických lokalit s relikviemi až ze starší doby kamenné, výzkum podle všeho stihnou experti včas a stavbu dálnice nezbrzdí. Tam, kde dnes pracují archeologové, pojedou auta v roce 2026.