Kreativ

ŠTÍTEK: mince

Beskydské rekordy ve Frýdku-Místku.

Rekordy píší desátý díl

Svátek dobrého jídla a pití ve Frýdku-Místku pro letošní rok připadá na sobotu 18. srpna. Park Pod zámkem ožije dalším ročníkem gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí a jubilejním 10. ročníkem Beskydských rekordů.  

Foto z výstavy.

Návštěvníci Podbrdského muzea si vyzkouší, jak se žilo ve středověku

Rožmitál pod Třemšínem - Repliky brnění, slavnostních oděvů a zbraní, ražbu mincí, psaní husím brkem, sezení v plné zbroji na koni, právo útrpné. To vše si mohou vyzkoušet a na vlastní kůži zakusit návštěvníci interaktivní výstavy Expedice středověk. V rožmitálském Podbrdském muzeu se koná do 23. září a otevřena je denně kromě pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Herečka Jiřina Bohdalová navštívila 22. června Českou mincovnu v Jablonci nad Nisou u příležitosti ražby zlaté mince s Pařezovou chaloupkou.

FOTO: Česká herečka Jiřina Bohdalová má minci

Jablonec n. Nisou – Herečka Jiřina Bohdalová v pátek v České mincovně v Jablonci slavnostně vyrazila a pokřtila mince večerníčkových postav Křemílka a Vochomůrky a jejich pařezové chaloupky.

Herečka Jiřina Bohdalová navštívila 22. června Českou mincovnu v Jablonci nad Nisou u příležitosti ražby zlaté mince s Pařezovou chaloupkou.

FOTO: Česká herečka Jiřina Bohdalová má minci

Liberecký kraj – Herečka Jiřina Bohdalová v pátek v České mincovně v Jablonci slavnostně vyrazila a pokřtila mince večerníčkových postav Křemílka a Vochomůrky a jejich pařezové chaloupky.

Herečka Jiřina Bohdalová navštívila 22. června Českou mincovnu v Jablonci nad Nisou u příležitosti ražby zlaté mince s Pařezovou chaloupkou.

FOTO: Česká herečka Jiřina Bohdalová má minci

Liberecký kraj – Herečka Jiřina Bohdalová v pátek v České mincovně v Jablonci slavnostně vyrazila a pokřtila mince večerníčkových postav Křemílka a Vochomůrky a jejich pařezové chaloupky.

Ilustrační foto.

Věž ukrývá noviny, fotografie i mince

Kaple v Bobrovníkách se dočkala nové střechy a zbrusu nová je i její věž. Právě do ní byla umístěna časová schránka s poselstvím pro příští generace.

Unikátní mincovní poklady jsou vystaveny na Hrádku.

Unikátní mincovní poklady vystaveny na Hrádku

Kutná Hora - Ve čtvrtek 7. června byla na Hrádku slavnostně zahájena výstava Mincovní poklady na Hedvábné cestě, na které mohou návštěvníci obdivovat čtrnáct autentických mincovních pokladů, které zapůjčilo Muzeum Jantarové stezky a Hedvábné cesty v Ostravě. Vystavené mince, kterých je téměř 800 včetně šesti zlatých, jsou úžasnou přehlídkou dějin mincovnictví Střední Asie, neboť reprezentují období 1400 let – od 1. století před Kristem do 13. století.

Archeologové odkryli středověkou osadu u Velkých Pavlovic na Břeclavsku.

Středověk u Pavlovic. Osada vydala kostry

Velké Pavlovice /FOTOGALERIE/ - Základy kostela, hroby, skladové jámy nebo mince skrývala půda u Velkých Pavlovic na Břeclavsku. V místě, kde prochází právě opravovaný plynovod nad říčkou Trkmankou směrem k vedlejším Bořeticím. Jde o pozůstatky osady Trutmanice, která zanikla před více než pěti sty lety.

Bádání archeologů na hradě Helfštýně přineslo zajímavé objevy. K vzácným exponátům, které zde byly nalezeny, patří i kachle se starozákonním motivem Evy - Adam na kachli chybí. Kachle pochází z období největšího rozmachu Helfštýna.

Archeologové našli "Helfštýnskou Evu", Adam chybí

Část komorové kachle se starozákonním motivem Adama a Evy, ze které se podařilo dochovat jen „ženskou polovičku“, nalezli při bádání během stavebních úprav na hradě Helfštýně přerovští archeologové.

Další setkání proběhlo v Městském společenském domě.

OBRAZEM: Sběratelé se setkali nad známkami, mincemi a pohledy

Kolín - Tradičně druhou sobotu v měsíci ráno se v saloncích kolínského Městského společenského domu sešli sběratelé především známek, mincí a pohledů. Za stoly usazenými majiteli těchto artefaktů už chodí stálá klientela, aby si doplnila své sbírky. Další setkání se uskuteční dvanáctého května, následovat po ní tentokrát bude burza vinylových desek.

Dolar.

Výstava mincí dorazila z New Yorku na zámek

Pardubice – Výstava na pardubickém zámku s názvem Od stříbrného českého tolaru k americkému dolaru se v pátek otevře pro veřejnost. Návštěvníkům prozradí, zda má americký dolar původ v českém tolaru.

Poklad v Říčanech.

Nejstarší říčanský sklep vydal poklad: Hrnec plný středověkých mincí

Záliba v budování nových a čištění starých sklepů pod svým domem v Říčanech na náměstí přinesla užitek nejen Jiřímu Škábovi. Díky němu totiž zástupci Oblastního muzea Praha-východ za přítomnosti pracovníka Archeologického ústavu Praha vyzvedli v pátek 23. března mincovní depot. Poklad 348 stříbrných mincí tak mohl po dlouhé době spatřit světlo světa.

Patnáctidukátová zlatá korunovační medaile z roku 1867.

Do dražby jde jedinečná sbírka mincí s Františkem Josefem za 100 milionů

/FOTOGALERIE/ Mimořádnou událost vyhlížejí sběratelé mincí. V pátek 20. dubna bude pražský hotel Mandarin Oriental hostit mezinárodní aukci nejrozsáhlejší sbírky mincí na světě s vyobrazením císaře Františka Josefa I. Ty byly vyraženy v různých zemích monarchie během jeho vlády v Rakousku-Uhersku v letech 1848 až 1916. Sbírka obsahuje 635 mincí a medailí ve zlatě a stříbře. Její hodnota se odhaduje na 100 milionů korun.

Sběratelská burza 31. března 2018.

OBRAZEM: Sběratelé měli svoji velkou burzu

Strakonice - Klub filatelistů Strakonice připravil v sobotu 31. března v sokolovně velkou výměnnou burzu sběratelů. Podle informací pořadatele Jana Malířského přišlo přes 150 návštěvníků a sběratelů.

Zámek Hluboká. Ilustrační foto.

Novinky: mince, pokoj služky a vodárna

Jižní Čechy – Pátkem začala na většině jihočeských památek ve správě Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích návštěvnická sezona. Na jihočeských hradech a zámcích si návštěvníci mohou užít několik novinek.

Ilustrační foto.

Děti narozené v Praze na Nový rok dostanou i letos od města 15 tisíc korun

Děti, které byly narozené v Praze 1. ledna 2018, dostanou od hlavního města 15 tisíc korun. Tento týden rozhodla o daru, který je v Praze tradicí, rada. V rezidenci pražského primátora tak bude maminkám předán nejenom příspěvek, ale i pamětní list a mince.   Letos se to týká 14 novorozených děvčat a 16 chlapců.

Na poli nebo v lese se dá najít spoustu pokladů. Mezi nimi třeba keltská kachnička nebo polská středověká mince.

Hledání pokladů není jen koníček, ale i relax

Rakovník - Kdo z nás někdy nechtěl najít poklad? Asi každý když byl malý, měl tento sen. Lukášovi Horákovi a Lubošovi Červenkovi tato záliba zůstala do dnes. Jsou to přátelé a někdy hledají i společně. Lukáš hledá i s archeology a jeho nálezy jsou v také v rakovnickém muzeu. Oba říkají, že je to taková jejich závislost.

Ilustrační foto

Sedlčanští fotbalisté ukázali pevné nervy a obrali soupeře z Rakovníku

Sedlčany – Divizní fotbalisté Sedlčan se poprvé v jarní části představili před domácími fanoušky. V nedělním zápase přivítali čtvrtý tým tabulky SK Rakovník. Duel nabídl velmi zajímavou podívanou a drama až do úplného konce. Po základní hrací době byl výsledek 2:2 a musela tak rozhodnout penaltová loterie, která nakonec vyzněla lépe pro Sedlčany, které si připsaly bod navíc.