Kreativ

ŠTÍTEK: mince

Zbytky německého letounu se vynořily na zahradě ve Svítkově

Rodina ze Svítkova našla na zahradě zbytky německého letounu i munici

Přesazování drobného keře může přinést nečekané objevy. O tom se letos v říjnu přesvědčila rodina z pardubického Svítkova, která při práci na zahradě narazila na nevybuchlou munici z druhé světové války. Kromě nábojů se podařilo objevit část německého letadla.

Platba kartou

Platby v hotovosti jsou v ohrožení, bojí se senátoři. Chtějí měnit ústavu

Jste zvyklí při nákupech platit kartou, mobilem či dokonce chytrými hodinkami? Nebo si nedokážete svůj život představit bez peněženky nadité bankovkami a mincemi? Někteří čeští politici se obávají, že hotovost je kvůli rostoucí digitalizaci v ohrožení. Právo na placení hotovostí proto chtějí zakotvit rovnou do ústavy.

Vzácné kachle, ale i stříbrné mince a další nálezy učinili přerovští archeologové, kteří v těchto dnech bádají v okolí historické studny na Horním náměstí.

Jak žila přerovská šlechta. V okolí studny našli vzácné kachle z doby Pernštejnů

Představu o životě přerovské šlechty na přelomu 15. a 16. století získali v těchto dnech díky cenným nálezům na Horním náměstí archeologové. Při bádání v okolí studny z Pernštejnského období objevili unikátní soubor stovek kusů zlomků pozdně gotických reliéfně zdobených komorových kachlů. Vzácné jsou i nálezy stříbrných mincí.

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově představilo o víkendu návštěvníkům vzácné archeologické nálezy. Na snímku muzejní archeolog Ondřej Tůma.

Regulérní pravěk na Trutnovsku. Poklady našli archeologové, ale i bagrista

/ROZHOVOR/ Co používali naši předkové v době kamenné, bronzové či v éře Keltů a husitů? Muzeum Podkrkonoší v Trutnově představilo na víkendové výstavě vzácné archeologické nálezy z Trutnovska, které jsou nejstaršími doklady lidské činnosti. Návštěvníci tak mohli vidět pravěké štípané a broušené kamenné nástroje z Malých Svatoňovic, Žacléře, Chotěvic nebo náramky, sekery, dýky, kopí z Královédvorska nebo unikátní, letos nalezený husitský palcát.

Duhovka

Téměř před sto lety byl u Leskovic nalezen vzácný poklad zlatých keltských mincí

Letos uplynulo devětadevadesát let od chvíle, kdy po mnoha staletích spatřily světlo světa zlaté mince zvané duhovky. Vzácný a ojedinělý poklad zlatých keltských mincí, statérů, lidově zvaných duhovky, byl nalezen u Leskovic na Pelhřimovsku. S velkou pravděpodobností šlo o oběť bohům z doby, kdy zřejmě i tuto oblast obývali naši předci, Keltové.

Obžalovaný Ladislav Sekana (vpravo) se svým obhájcem Radkem Ondrušem.

Kauza Sekan: zneužívání odměn i nařčení z ponižování na velitelství v Jihlavě

Nečekané a nemorální, komentoval jeden ze svědků chování plukovníka Ladislava Sekana, kvůli němuž se zkušený šedesátiletý profesionální voják a velitel ocitl před soudem. Obžaloba ho viní z toho, že svým podřízeným dával vysoké odměny, z nichž pak museli část odevzdávat na takzvaný černý fond určený na financování různých akcí, večírků a pořizování upomínkových předmětů. Sekan obvinění odmítá a tvrdí, že si naopak někteří zaměstnanci pletli práci s dovolenou.

Albrecht z Valdštejna

Vydejte se po stopách Albrechta z Valdštejna, za historií i poznáváním regionu

Jak se asi žilo v dobách Albrechta z Valdštejna, kam až sahalo jeho panství, na kterém zámku nejraději pobýval a co má společného třeba s libereckými ulicemi? Města a obce, hrady i zámky a řada dalších míst v Českém ráji, Lužických i Jizerských horách se prostřednictvím známého vojevůdce více otevírá návštěvníkům.

Britská mincovna Royal Mint představila první mince s portrétem nového panovníka, krále Karla III.

Británie ukázala nové mince s Karlem III. Portrét schválil král osobně

Britská mincovna Royal Mint představila první mince s portrétem nového panovníka, krále Karla III. Profil třiasedmdesátiletého krále se nejprve objeví na mincích v hodnotě 50 pencí (14 Kč) a nové pamětní minci v hodnotě pět liber připomínající královnu Alžbětu II., která bude zobrazena z druhé strany. Podle tradice má nový panovník na minci profil z druhé strany než jeho předchůdce.

Zlato z Trieru.

Od sousedů: Kříže ve státních budovách jsou jen pasivními symboly

Bavorský správní soud tak odůvodnil odmítnutí žaloby na jejich vyvěšování dle výnosu předsedy vlády Markuse Södera. Kříže nemají misionářský a indoktrinační vliv. Předpis od roku 2018 říká, že krucifixy musejí viset v každé státní budově v Bavorsku. To zažaloval spolek pro duševní svobodu, kritický k víře, podle kterého výnos odporuje zásadám rovnosti a neutrality státu.

Martin Komárek.

Kašleme na vaše mince!

Měli by všichni prodejci povinně přijímat mince a bankovky? Občané si stěžují na ty, kdo to nedělají.

Znojemské historické vinobraní startuje v pátek 9. září 2022 a potrvá do neděle.

Ztracený, Chinaski i král: Znojemští posílí na vinobraní spoje i z Brna

Žongléři, rytíři, pětisethlavý historický průvod s králem Janem Lucemburským, mázhausy. Ale také nové mince, mobilní aplikace, třináct kulturních scén ale také uzavírky. Na Znojemské historické vinobraní se chystá po dvou letech na osmdesát tisíc návštěvníků. Mezi nimi i například zpěvák Marek Ztracený, Richard Müller či kapela Chinaski.

Příprava na prázdninovou sérii nočních představení Příběh mince na Vlašském dvoře v Kutné Hoře.

OBRAZEM: Ponořte se do Příběhu mince v mysteriu nočního nádvoří

Něco se chystá! Kutnohorský Vlašský dvůr oživila v sobotu 11. června letně rozpálená zkouška na prázdninovou sérii nočních představení o historii pověstných kutnohorských mincí. Pod názvem Příběh mince vás čeká v sedmi večerech krásná podívaná plná historie, tance, zpěvu a také ohňů.

Nálezce historických mincí dostane k zákonné odměně navíc dar od Pardubického kraje

Historické mince, které muž vykopal u Býště, mají hodnotu 660 tisíc korun

/FOTO/ Muž, který před dvěma lety nedaleko obce Býšť, našel historické mince bude řádně odměněn. Přestože stříbrné mince mají hodnotu zhruba šest tisíc korun, poctivý nálezce dostane od Pardubického kraje mnohonásobně víc. Odborníci vyčíslili jejich kulturně historickou hodnotu na 660 150 korun, nálezce z toho dostane zhruba 10 procent.

Nálezce historických mincí dostane k zákonné odměně navíc dar od Pardubického kraje

Historické mince, které muž vykopal u Býště, mají hodnotu 660 tisíc korun

Muž, který před dvěma lety nedaleko obce Býšť, našel historické mince bude řádně odměněn. Přestože stříbrné mince mají hodnotu zhruba šest tisíc korun, poctivý nálezce dostane od Pardubického kraje mnohonásobně víc. Odborníci vyčíslili jejich kulturně historickou hodnotu na 660 150 korun, nálezce z toho dostane zhruba 10 procent.

Dražba historických mincí při aukci Aurea Numismatika nazvaná 100 rarit.

Desetidukát za více než 10 milionů: V aukci se dražila historická mince z Prahy

Desetidukát z pražské mincovny za vlády Fridricha Falckého z počátku 17. století se v sobotní aukci v Praze prodal za více než deset milionů korun. ČTK to za pořádající společnost Aurea Numismatika řekl Roman Veselý. Vyvolávací cena mince byla dva miliony korun, na sále se prodala za 8,55 milionu korun a včetně přirážky 20 procent na ni kupec zaplatí 10,26 milionu korun.

Dražba historických mincí při aukci Aurea Numismatika nazvaná 100 rarit.

Desetidukát za více než 10 milionů: V aukci se dražila historická mince z Prahy

Desetidukát z pražské mincovny za vlády Fridricha Falckého z počátku 17. století se v sobotní aukci v Praze prodal za více než deset milionů korun. ČTK to za pořádající společnost Aurea Numismatika řekl Roman Veselý. Vyvolávací cena mince byla dva miliony korun, na sále se prodala za 8,55 milionu korun a včetně přirážky 20 procent na ni kupec zaplatí 10,26 milionu korun.

Páni z Kolína na letošní Historické slavnosti opět chystají Golema.

Historické slavnosti v Kolíně: Akce připomene Rudolfa II. a jeho dobu

Skupina historického šermu Páni z Kolína pilně pracuje na přípravách letošních Historických slavností na Kmochově ostrově. „Projekt se věnuje historické epoše, kterou jsme realizovali na den přesně před šesti lety. Ale s mnoha aktuálními výročími a s novým programem,“ předesílá vedoucí skupiny Miroslav Horáček. Akce bude věnována osobě císaře Rudolfa II. a jeho době.

Mikulov se pyšní vlastní zlatou mincí. Má hodnotu pět tisíc korun a v prodeji je od středy.

Mikulov má vlastní zlatou minci. Odkazuje na nejhezčí místa ve městě

/FOTO/  Mikulovský zámek a socha Pomony ze středověké kašny na náměstí na lícní straně a Dietrichštejnská hrobka, Horní synagoga a sgrafitový měšťanský dům U Rytířů s nárožním čtyřbokým arkýřem na rubu. Takovou podobu má zbrusu nová zlatá mince pro město Mikulov, jejíž nominální hodnota je pět tisíc korun.

V Kroměříži opět hledají poklad biskupa Bruna.

V Kroměříži znovu hledají poklad biskupa Bruna

Po stopách pokladu biskupa Bruna se mohou i letos vydat Kroměřížané a návštěvníci města. Putování po zajímavých místech, kde se dá leccos poznat, všelicos zažít nebo třeba vidět, je navíc doplněno o sbírání pomyslných mincí (razítek), za něž hráči dostanou skutečnou minci, která se v roce 1694 v Kroměříži razila.

Primátor získal na 32. ročníku Mezinárodního pivního festivalu v Českých Budějovicích tři Pivní pečetě.

150 let Primátoru připomíná pamětní zlacená mince, vyrazili jich jen 500

Letošní rok je pro pivovar Primátor opravdu výjimečný. Pivo zde vaří 150 let a toto výročí chtějí připomenout nejen oslavou, která se koná 25. června na Masarykově náměstí v Náchodě. Své jubileum zhmotnil náchodský pivovar také do formy limitované pamětní mince Primátor zušlechtěné ryzím zlatem.

Nalezené artefakty představil Šimon Kochan, který je v jímce na dvoře našel.

Úžasný objev na náměstí v Jihlavě: archeolog našel středověké razidlo mincí

/FOTO/ Archeologové už chtěli ve dvoře domu Masarykovo náměstí číslo 21 končit, když Šimon Kochan našel středověké razidlo mincí. Začal rychle kopat a objevil reliéf brakteátu, tedy stříbrné jednostranné mince. Podle něj je možné určit, jak ve středověku vypadaly mince ražené v Jihlavě. Už to samo o sobě byl významný objev.

Policie pátrá po fanouškovi Sparty.

Zranil mincí třineckého hokejistu: Fanoušek Sparty se policii přihlásil sám

Pražští policisté hledali muže, který v pátek v závěru třetího finálového utkání hokejové extraligy mezi Spartou a Třincem v O2 areně hodil na střídačku hostujících hráčů desetikorunovou minci. Předmět zasáhl do obličeje obránce Milana Douderu a způsobil mu zranění, které si vyžádalo ošetření. Podezřelý se policii přihlásil sám.

Louka u Vysoké u Jevíčka ukrývala velký poklad.

Louka u Vysoké u Jevíčka ukrývala poklad, v zemi ležely tisíce cenných mincí

Na louce u Vysoké u Jevíčka objevil nálezce poklad. Doslova. Jedná se totiž o mincovní poklad, který je naprosto unikátní a zároveň jeden z nejrozsáhlejších mincovních pokladů objevených v České republice v posledních desetiletích. „V roce 2020 náhodný nálezce posbíral v rozryté zemině na louce v obci Vysoká u Jevíčka přes 200 mincí,“ uvedl ředitel litomyšlského muzea René Klimeš.

Louka u Vysoké u Jevíčka ukrývala velký poklad.

Tisíce historických mincí z celé Evropy. Unikátní poklad vydala louka u Jevíčka

Na louce u Vysoké u Jevíčka objevil nálezce poklad. Doslova. Jedná se totiž o mincovní poklad, který je naprosto unikátní a zároveň jeden z nejrozsáhlejších mincovních pokladů objevených v České republice v posledních desetiletích. „V roce 2020 náhodný nálezce posbíral v rozryté zemině na louce v obci Vysoká u Jevíčka přes 200 mincí,“ uvedl ředitel litomyšlského muzea René Klimeš.

Zlaté tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková si přijely do Jablonce vyrazit „své“ mince

Zlaté tenistky Krejčíková a Siniaková si přijely do Jablonce vyrazit „své“ mince

/FOTO/ Čtyři zlaté, čtyři stříbrné a tři bronzové medaile – taková byla bilance české výpravy na olympiádě v Tokiu. Sportovcům na příčce nejvyšší, zlatým olympioničkám a olympionikům, jsou věnovány zlaté a stříbrné mince České mincovny, tedy i tenistkám Barboře Krejčíkové a Kateřině Siniakové. Ty na slavnostní ražbu dorazily do jabloneckého sídla České mincovny v úterý 12. dubna.