Kreativ

ŠTÍTEK: mince

Ze setkání sběratelů v saloncích Městského společenského domu v Kolíně 12. června 2021.

Po dlouhé době se opět sešli sběratelé známek, mincí a pohledů

/FOTOGALERIE/ Sběratelé především známek, pohledů a mincí se v sobotu 12. června ráno po dlouhých měsících pauzy zaviněné koronavirovými opatřeními sešli v saloncích Městského společenského domu v Kolíně. A všichni měli radost, že se opět vidí a mohou vzájemně komunikovat. 

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí mince českého oběživa, ale i pamětní či investiční mince.

Českou mincovnu čeká stěhování. Postaví si nové sídlo za 100 milionů

Ještě dnes se tahle jablonecká ulička jmenuje Masná. Zanedlouho tu ale začne projíždět stavební technika a objeví se nové cedule s novým názvem. Ulice bude přejmenována na Mincovní. V uličce na místě někdejšího masokombinátu totiž na zelené louce vyroste nový domov České mincovny za zhruba 100 milionů korun.

Dvojitá duha nad Čistou u Rakovníka

Lidé v celé ČR fotili duhu, povedly se i snímky vzácnějších dvou nad sebou

Podvečerní počasí v pondělí 17. května vytvořilo na pozadí temnějších mraků krásnou duhu, ostře nasvícenou zapadajícím sluncem. Působivý, byť poměrně častý úkaz si okamžitě vyfotografovaly stovky lidí, kteří své snímky sdíleli na sociálních sítích. Podívejte se, jak vypadala duha na různých místech republiky.

V muzeu pokračuje výstava největší zlaté mince světa.

Největší zlatá mince v Evropě - výstava je prodloužena

Unikátní výstavu Paměť ve zlatě, která se měla v Ostravském muzeu konat v průběhu loňského října, přerušila pandemie covidu-19. Pracovníci muzea se proto rozhodli expozici prodloužit, a nově si ji tak zájemci budou moci prohlédnout do 30. května 2021.

Po téměř pěti měsících mohou lidé opět zavítat do galerií a muzeí. V úterý 11. května své brány otevřelo i Podřipské muzeum a také Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem.

Muzeum zve na středověké mince, galerie na „chvějící se“ zrcadlo

/FOTO, VIDEO/ Po téměř pěti měsících mohou lidé opět zavítat do galerií a muzeí. V úterý své brány otevřelo i Podřipské muzeum a také Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem. K vidění je v obou institucích v rámci probíhajících výstav mnoho zajímavých exponátů, které ještě návštěvníci neměli možnost „naživo“ vidět nebo jen velmi krátce.

Osmihranná mince Francouzské obchodní komory vydaná v roce 1922

Muzejní kukátko: Víte, proč je mince kulatá?

Platidlo, které je narozdíl od své papírové formy i odolné. Ano, to je mince. Ne všude je však kulatá. Na Cookových ostovech mají trojúhelníky, u nás zase vybočuje dvacetikoruna. Nahlédněte do historie mincí a jejich tvarů

Výstava Mince a platidla v lešenském zámku.

Muzejní kukátko: Když země vydává poklady

Pokud jste právě uplynulý velikonoční víkend využili k procházkám v přírodě, určitě někteří z Vás navštívili i místa spojené s legendárními poklady. Nejvhodnějším dnem k hledání pokladů byl vždy Velký pátek, kdy se prý země sama otvírala a počestnému člověku nabízela své bohatství.

Ilustrační foto.

Nezvaný zákazník ukradl v prodejně celou pokladnu. Drobné mince se vykutálely

Do prodejny v Poděbradově ulici v Kladně se v uplynulých dnech vloupal zloděj. Prohrabal prostor prodejny a poté se zaměřil na pokladnu, kterou vytrhl a odnesl. „Pachatel způsobil majitelce škodu, jež byla vyčíslena, i s poškozením, na celkovou částku 12,5 tisíce korun. Policisté následně objevili část pokladny i s drobnými mincemi v Komenského ulici,“ sdělila kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Mince mohou být vzácné tím, že byly raženy v menším množství.

Lidé netuší, že jim v peněžence cinká poklad. Staré mince mohou být velmi cenné

Platba penězi. Před několika lety nedílná součást téměř každé finanční transakce, dnes se pomalu stává přežitkem. Většina lidí v současnosti používá bezhotovostní platební metody - kartu, telefon či bankovní převod. V peněženkách tak často zůstává minimum bankovek a zdánlivě bezcenné mince. Ale pozor, právě mince mohou mít velkou sběratelskou hodnotu!

Ilustrační foto.

Jeden automat vrací a druhý ne

Tento týden byl na Masarykově náměstí v Náchodě osazen nový parkovací automat, který umožní motoristům platbu nejen mincemi, ale i bezkontaktně platební kartou.

V cíli dlouhé vodní pouti.

Most „doplul“ od sousedů k sousedům

Pasov - Osmi spolkovými zeměmi putoval z Deggendorfu po vodě do 1600 kilometrů vzdáleného Berlína 80 metrů dlouhý „Chodník Goldy Meirové“ pro chodce určený k přemostění mezi městskými čtvrtěmi Moabit a střed, píše PNP.

Roku 1300 vydal král Václav II. horní zákoník, který stanovoval nové podmínky ohledně nakládání se surovým stříbrem. Na jeho základě byla zahájena ražba našich zřejmě nejznámějších mincí, pražských grošů. V letošním roce uplyne 720 let od vydání tohoto do

720 let od zahájení ražby pražského groše

Roku 1300 vydal král Václav II. horní zákoník, který stanovoval nové podmínky ohledně nakládání se surovým stříbrem. Na jeho základě byla zahájena ražba našich zřejmě nejznámějších mincí, pražských grošů. V letošním roce uplyne 720 let od vydání tohoto dokumentu i začátku ražby. Pražské groše vydržely v oběhu až do roku 1644. Pro svou kvalitu byly ceněny daleko za hranicemi Českého království.

Radmila Holodňáková.

Radmila Holodňáková: Žatecký poklad nemá v Čechách obdoby, je prostě výjimečný

/ROZHOVOR/ Staletí ležel ukrytý v zemi, desítky let pak v depozitářích. Žatecký poklad, soubor stříbrných šperků a mincí, zlatých prstenů a dalších předmětů z počátku 11. století, si veřejnost mohla prohlédnout zatím jen párkrát. To se změní. Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci se ho chystá vystavit natrvalo. „V Čechách nemá tento soubor věcí obdoby. Nikde jinde než v Žatci nelze nic podobného vidět,“ říká ředitelka muzea Radmila Holodňáková.

Unikátní pamětní medaile oživuje úctu k patronce Českých zemí

Mince a medaile. Koníček, který může začít vydělávat

Sběratelem peněz je vlastně každý z nás. Říká se tomu spoření, a někdo má možnost se mu věnovat více, někdo méně. Existují ale mince a medaile, které ve vás mohou vzbudit daleko větší vášeň, než klasické desetikoruny a dvacetikoruny.

Dlouhá staletí odpočíval ukrytý pod zemí. Stříbrný poklad. Keramická nádoba napěchovaná stříbrnými mincemi ze druhé poloviny 11. a počátku 12. století.

Unikátní objev. Manželé našli stříbrný poklad nevyčíslitelné hodnoty

Dlouhá staletí odpočíval stříbrný poklad ukrytý pod zemí. Keramická nádoba byla napěchována mincemi ze druhé poloviny 11. a počátku 12. století. Před časem ji v erozí obnaženém svahu našel manželský pár nedaleko Bořitova na Blanensku. Podle odborníků se jednalo o naprosto unikátní nález.

Na poli u Sepekova našli téměř 800 mincí.

Poklad na Písecku: Na poli u Sepekova se našlo téměř 800 mincí

Bagr, desítky dobrovolníků a pípání detektorů kovů. Na poli u Sepekova v úterý 15. září finišoval průzkum jednoho z největších nalezišť brakteátů. Jedná se o středověké mince ze 2. poloviny 13. století, konkrétně ražby Přemysla Otakara II.