Kreativ

ŠTÍTEK: mince

Vandalové poničili a vybrali automat na peníze u vstupu na veřejné toalety v Plané.

Deník odhalil loupež na veřejných toaletách v Plané

Léto přivádí do měst na Tachovsku mnoho turistů, kteří stejně jako ostatní obyvatelé mají své potřeby a čas od času je třeba si prostě „odskočit“. Jaké mají možnosti, sleduje Deník, který se tentokrát při svých cestách zastavil v Plané.

Daniel Richter. Ze skanzenu středověké vesnice v Uhřínově pod Deštnou.

Daniel pracuje v lesní mateřince a ve volném čase velí houfci táborského vojska

/FOTO, VIDEO/ Přes týden pracuje jako asistent pedagoga v lesní mateřské školce. „Hraju si s dětmi,“ říká s úsměvem Daniel Richter z Hradce Králové, s nímž se můžete příležitostně setkat také na různých místech ve lněné přepásané haleně a slamáku u stolečku s historickými mincemi. Dokáže o nich dlouho a zasvěceně vyprávět, ukazuje, jak se taková platidla v dávné minulosti razila i jak se měnila technologie výroby.

ČNB představila v úterý 30. května v prostorách Arcibiskupského zámku unikátní zlatou minci s motivy Městské památkové rezervace Kroměříž.

VIDEO: ČNB vydává zlatou minci s motivy Kroměříže, vyjde na více než 25 tisíc

Zlatou minci s motivy Městské památkové rezervace Kroměříž představila v úterý v prostorách Arcibiskupského zámku Česká národní banka (ČNB). Na minci jsou ztvárněny motivy historického jádra města a také komplexu zdejšího zámku a zahrad, který je zapsaný na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Muzeum regionu Valašsko vystaví na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí nejzajímavější poklady uplynulých let, včetně vzácných mincí objevených v Ústí, Loučce a Fryštáku.

Muzeum regionu vystaví na zámku Kinských v Meziříčí archeologické poklady

Nejzajímavější archeologické nálezy uplynulých let, včetně vzácných mincí objevených v Ústí, Loučce a Fryštáku, ukáže veřejnosti Muzeum regionu Valašsko. Výstava s názvem Poklady východní Moravy začíná na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí v sobotu 6. května. Zájemci si ji budou moci prohlédnout až do 22. října.

Dokumenty i současné peníze, ale také speciálně ražené měďáky z původního pláště Radniční věže. Znojemští vrátili do báně časové schránky.

Vzkazy potomkům i mince. Znojemští vrátili do Radniční věže časové schránky

/VIDEO/ Historický okamžik se odehrál v úterý dopoledne v rekonstruované Radniční věži ve Znojmě. Představitelé radnice vrátili do opravené báně sedm původních schránek se vzkazy předků. Poselství ze současnosti vložili do nových čtyř schránek. Až je třeba za sto let otevřou noví správci města, najdou v nich dokumenty, Znojemské listy ale také bankovky a mince. Současné i historické.

Nálezce pokladu u Vysoké u Jevíčka dostane od kraje odměnu

U Jevíčka našel největší český poklad. Muž dostane odměnu přes půl milionu

Pastvina nedaleko Vysoké u Jevíčka skrývala stovky let poklad, jehož hodnota přesahuje deset milionů korun. Historické stříbrné a zlaté mince ukryl do země ve dvou keramických nádobách zřejmě obchodník ve druhé polovině 17. století. Před třemi lety se mince dostaly náhodou na povrch. Jde o největší poklad v Česku za posledních několik desítek let. Nálezce, který si přeje zůstat v anonymitě, získá od Pardubického kraje odměnu. Má jít o více než půl milionu korun.

Nálezce pokladu u Vysoké u Jevíčka dostane od kraje odměnu.

Našel u Jevíčka největší český poklad, od kraje dostane přes půl milionu

/FOTO/ Pastvina nedaleko Vysoké u Jevíčka skrývala stovky let poklad, jehož hodnota přesahuje deset milionů korun. Historické stříbrné a zlaté mince ukryl do země ve dvou keramických nádobách zřejmě obchodník ve druhé polovině 17. století. Před třemi lety se mince dostaly náhodou na povrch. Jde o největší poklad v Česku za posledních několik desítek let. Nálezce, který si přeje zůstat v anonymitě, získá od Pardubického kraje odměnu. Má jít o více než půl milionu korun.

Stříbrné ztrátové mince z 15. až 17. století.

Archeologové objevili v Přerově 500 let staré mince i královský haléř

Stavba smíšené cyklostezky v ulici Pod Valy umožnila přerovským archeologům podrobný výzkum v této historické části města. Sondy odhalily pozůstatky kuchyňské keramiky ze 16. až 19. století a badatelé pomocí detektoru kovů objevili také pět set let staré mince. Nejvzácnější je nález haléře českého krále Vladislava Jagellonského z let 1471 až 1516.

Stříbrné ztrátové mince z 15. až 17. století.

Poklad pod Přerovem: Archeologové objevili 500 let staré mince i královský haléř

Stavba smíšené cyklostezky v ulici Pod Valy umožnila přerovským archeologům podrobný výzkum v této historické části města. Sondy odhalily pozůstatky kuchyňské keramiky ze 16. až 19. století a badatelé pomocí detektoru kovů objevili také pět set let staré mince. Nejvzácnější je nález haléře českého krále Vladislava Jagellonského z let 1471 až 1516.

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí mince pro Dubaj

VIDEO: Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí mince pro Dubaj, podívejte se

V pondělí 20. března přivítala Česká mincovna v Jablonci nad Nisou výkonného prezidenta a CEO dubajského komoditního centra DMCC – Ahmeda Sultana bin Sulayema, který si prohlédl zdejší výrobní provoz, kde se razí nejen české oběživo, ale také celá řada sběratelských a investičních mincí z drahých kovů.

Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí mince pro Dubaj

FOTO, VIDEO: Česká mincovna v Jablonci nad Nisou razí mince pro Dubaj

V pondělí 20. března přivítala Česká mincovna v Jablonci nad Nisou výkonného prezidenta a CEO dubajského komoditního centra DMCC – Ahmeda Sultana bin Sulayema, který si prohlédl zdejší výrobní provoz, kde se razí nejen české oběživo, ale také celá řada sběratelských a investičních mincí z drahých kovů.

Největší odlitek mince leží před Českou spořitelnou v Roudnici nad Labem.

Největší odlitek mince je v Roudnici nad Labem. Místní netuší, kdo na něm je

/FOTO, VIDEO/ Před vchodem do pobočky České spořitelny na roudnickém Karlově náměstí je velký odlitek jednokorunové mince. „To není kanál?“ podivili se dva žáci z nedaleké základní školy Jungmannova. Jejich údiv je pochopitelný, protože jak velikostí, tak barvou se odlitek skutečně poklopu od kanálu podobá.

Odbavovací pokladna USV 24B

Pípni a jeď i SMS. Automatů na jízdenky v Brně ubývá, využívá je stále méně lidí

Hned několika způsoby si lidé mohou koupit jednorázový lístek do městské hromadné dopravy v Brně. Kromě systému Pípni a jeď přímo ve voze nebo pomocí SMS zprávy jsou k dispozici na zastávkách také automaty na papírové jízdenky. Například na tramvajové zastávce na brněnském hlavním nádraží lze v automatu místo mincí zaplatit platební kartou.

Automatů na jízdenky v Brně ubývá. Například na tramvajové zastávce u hlavního nádraží je i na platbu kartou. Automaty jsou třeba i na Moravském náměstí.

Jízdenkové automaty v Brně na vymření: poslední nový u kampusu, další nebudou

Hned několika způsoby si lidé mohou koupit jednorázový lístek do městské hromadné dopravy v Brně. Kromě systému Pípni a jeď přímo ve voze nebo pomocí SMS zprávy jsou k dispozici na zastávkách také automaty na papírové jízdenky. Například na tramvajové zastávce na brněnském hlavním nádraží lze v automatu na místo mincí zaplatit platební kartou.

Na speciální bankovku se stála fronta už od tmy.

Výroční tisícikoruna způsobila v ČR šílenství. Lidé nespali, mrzli, měli lehátka

Mrazivé počasí ani dlouhé fronty neodradily zájemce o speciální bankovku, kterou ve středu uvedla do oběhu Česká národní banka (ČNB). Tisícikorunu s přetiskem k 30. výročí rozdělení československé měny a vzniku české koruny je možné získat na pokladně centrální banky v Praze a v dalších šesti městech. Každý člověk si může zakoupit maximálně pět z celkového počtu 220 tisíc kusů vzácných bankovek.

Kateřina Tomková z Archeologického ústavu Akademie věd ČR a Luboš Polanský z Národního muzea v Praze v nové expozici žateckého muzea.

Tisíc let stará krása. Výstava v Žatci ukáže unikátní středověký poklad

Téměř tisíc let zapomenutý pod zemí, skoro století uložený po částech v depozitářích, veřejnosti ukazovaný jen sporadicky. To je unikátní Žatecký poklad zlatých a stříbrných předmětů z přelomu 10. a 11. století. Ve své době představoval pro svého vlastníka pohádkové bohatství a dodnes jde o nejtěžší a co do škály předmětů nejbohatší depot uložený před rokem 1050 v Čechách.

Ostravské směnárny. Leden 2023.

Zůstaly vám neplatné chorvatské kuny? Nezoufejte, i v Ostravě existuje řešení

Chorvatsko je jednou z nejvyhledávanějších dovolenkovou destinací, kterou ročně navštíví stovky tisíc turistů z České republiky. Při pobytech u moře utratíme miliony chorvatských kun. To se však letos změní. Chorvatsko se od 1. ledna 2023 připojilo k eurozóně a jedinou jeho oficiální měnou se tak stalo euro.

Morbidní nález...

Od sousedů: Osm mrtvých mláďat škrtiče v Linci

Při nedělní procházce v Linci vyčuchal pes 61letého muže z Traunu u nákladního přístavu osm mrtvých háďat. Těla posbírali hasiči a záchranáři zvířat. Podle nich byli malí plazi ještě na živu, když je někdo "uklidil". Při nízkých teplotách nemohli přežít dlouho na čerstvém vzduchu.

Fotbal má problém. Týká se i rozhodčích

Každá mince má dvě strany. Fotbaloví sudí nemají v Česku na růžích ustláno

Urážky, napadení a výhrůžky. To je stále se zvětšující kaňka českého fotbalu. Zvláště rozhodčí v nižších soutěžích nemají na růžích ustláno. Ovšem každá mince má dvě strany. V nejnovějším tématu Sportovního deníku se věnujeme právě arbitrům. Je jich málo? Jak jsou odměňováni? A pokud chybují, dostanou trest?