Kreativ

ŠTÍTEK: mince

Na poli nebo v lese se dá najít spoustu pokladů. Mezi nimi třeba keltská kachnička nebo polská středověká mince.

Hledání pokladů není jen koníček, ale i relax

Rakovník - Kdo z nás někdy nechtěl najít poklad? Asi každý když byl malý, měl tento sen. Lukášovi Horákovi a Lubošovi Červenkovi tato záliba zůstala do dnes. Jsou to přátelé a někdy hledají i společně. Lukáš hledá i s archeology a jeho nálezy jsou v také v rakovnickém muzeu. Oba říkají, že je to taková jejich závislost.

Ilustrační foto

Sedlčanští fotbalisté ukázali pevné nervy a obrali soupeře z Rakovníku

Sedlčany – Divizní fotbalisté Sedlčan se poprvé v jarní části představili před domácími fanoušky. V nedělním zápase přivítali čtvrtý tým tabulky SK Rakovník. Duel nabídl velmi zajímavou podívanou a drama až do úplného konce. Po základní hrací době byl výsledek 2:2 a musela tak rozhodnout penaltová loterie, která nakonec vyzněla lépe pro Sedlčany, které si připsaly bod navíc.

Ilustrační foto.

Dražší parkovné zkrátilo lidem z centra hledání místa ke stání

Brno – Objíždění domova i půl hodiny kvůli hledání parkovacího místa. To je pro Luboše Večeřu, který žije v České ulici, minulost. Po zdražení parkovného v historickém centru města hledá místo ke stání nejdéle deset minut. „Míst je málo, aut moc. Od ledna se ale situace zlepšila, hledáním strávím třetinu času,“ řekl.

BK Opava - Svitavy

Dlouho vypadalo všechno dobře. Ale ta poslední čtvrtina...

Svitavy /KOOPERATIVA NBL/ – Vyhrát venku? Pro svitavské basketbalisty to je něco, co drahnou dobu nepoznali. Zdálo se, že v Opavě svoji černou sérii na cizích palubovkách prolomí, jenže závěrečná desetiminutovka se jim nepovedla a soupeř výsledek obrátil.

BK Opava - Svitavy

Nervy drásající bitva pro Opavu

/FOTOGALERIE, 2X VIDEO/ Vůbec to nevypadalo dobře. Opavští basketbalisté po většinu zápasu nehráli svou hru, po většinu zápasu prohrávali. Nakonec ale výsledek se Svitavami otočili a připsali si do tabulky důležité vítězství.

Studenti informatiky a spojů měli maturitní ples.

OBRAZEM: Maturitní muže v černém uvedli malí trolové

Kolín – Tečku za letošní sezonou maturitních plesů v kolínském Městském společenském domě udělali třetí březnový pátek studenti a studentky tříd 4TA a 4TB Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Informatiky a spojů Kolín.

Ilustrační foto.

Tisíciletou tradici české měny připomínají v Naardenu

Pardubice/Naarden – Úspěšná série zahraničních prezentací numismatických sbírek Východočeského muzea v Pardubicích pokračuje. Výstava Millenial Heritage of Czech Currency (Tisíciletá tradice české měny), která je společným dílem muzea a Univerzity Pardubice, už byla v roce 2013 k vidění v americkém New Yorku a Texasu a v roce 2016 v Bulharsku, včera se pak uskutečnilo slavnostní zahájení této instalace v nizozemském Naardenu.

Rozhledna na Fajtově kopci.

Rozhledna na Fajtově kopci zvítězila v celostátní anketě

Velké Meziříčí – Dalším titulem se nyní může honosit rozhledna na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí. Stala se vítězem v soutěži Nejoblíbenější rozhledna České republiky (ČR). Svými hlasy o tom rozhodla veřejnost, jež vybírala z celkem třinácti finalistů.

Šperky, ostruha, mince nebo kamenná sekera. Muzeum regionu Boskovicka představilo nálezy z loňského roku.

Detektory u hradu našly střely husitů i mince

Blanensko, Vyškovsko /FOTOGALERIE/ – Sbírky regionálních muzeí rozšiřuje archeologický průzkum i náhodní nálezci. Nové objevy z loňského roku představili na přednášce v Muzeu regionu Boskovicka.

Barokní kratochvíle se odehrávala na chotěbořském zámku a prim hrály kostýmy.

Dvě akce CEKUS Chotěboř zabojují o Zlatou jeřabinu

Chotěboř - V soutěži o Zlatou jeřabinu za rok 2017 může karty zamíchat také příspěvková organizace města CEKUS Chotěboř. V kategorii Kulturní počin se totiž objevily až dvě akce CEKUSu – Barokní kratochvíle a Obrazy a sbírka knih Babička Jaroslava Kreibicha. Soutěž o Zlatou jeřabinu pořádá každoročně Kraj Vysočina.

Kuželky - Ilustrační snímek.

Výhra je krokem ke druhé příčce

Pelhřimov – Cenné dva body vybojovaly pelhřimovské kuželkářky v rámci 15. kola II. ligy. Výhrou nad Chýnovem tak učinily zásadní krok k zisku druhé příčky. Tu první už mají definitivně zajištěnou hráčky Českých Budějovic.

Ilustrační foto.

Bezdomovci se přesunuli na ulici

Chrudim – Počasí se vylepšilo, a tak se bezdomovci přestali snažit skrýt před mrazem a objevili se o víkendu opět na ulici mezi lidmi.

Třiašedesát karbaníků si to mezi sebou rozdalo o půlku prasete. Při turnaji Okrouhlecké eso.

Vítěz Okrouhleckého esa bere půlku prasete. Poslední karty, aby se naučil hrát

Okrouhlá /VIDEO/ - Sobotní den zalilo slunce. Přestože první jarní počasí vytáhlo ven spousty cyklistů a výletníků, hospoda v Okrouhlé praská ve švech. Na stoly dopadají půllitry, panáky, sem tam sevřená pěst. A hlavně karty. Červená sedma nakonec, flek, reflek. Hromádky mincí se přesouvají s jednoho rohu stolu na druhý. Turnaj v mariáši ve třech Okrouhlecké eso je v plném proudu.

Ilustrační foto

Trpišovský rozhodl, ale Strašecí ještě šetřil

Rynholec – Na umělé trávě v Rynholci a za umělého osvětlení otevřelo Poříčí nad Sázavou jarní část krajského fotbalového přeboru výhrou nad Novým Strašecím, když se dvakrát trefil Jakub Trpišovský a krásně z trestného kopu Dominik Rejhon.

Poslední ples Obchodní akademie ozvláštnili tanečnice i veselí gymnasté.

Poslední ples Obchodní akademie ozvláštnili tanečnice i veselí gymnasté

Kolín – Až do závěrečného zametání mincí naházených pro štěstí u budoucí maturity, klapal ples třídy 4.C kolínské Obchodní akademie, který se odehrával druhý březnový pátek v prostorách kolínského Městského společenského domu, výjimečně přesně na minuty podle předem připraveného harmonogramu. Zahájil jej profesionální moderátor Petr Vojnar a o zajímavé předtančení v bizarních kostýmech se postarali sami maturanti.

Tradiční setkání sběratelů přešlo plynule v hudební tržiště .

Tradiční setkání sběratelů přešlo plynule v hudební tržiště

Kolín – Po měsíci se opět v prostorech u salonků v kolínském Městském společenském domě sešli sběratelé především mincí, známek a pohledů, za tradičními návštěvníky tentokrát dorazilo i několik nových tváří. Důchodce Karel prodal několik mincí, mladý muž Petr naopak koupil pár pohledů Kolína do své vznikající sbírky.

Fotbalová divize C: FK Letohrad - FK Kratonohy.

Měli jsme čas si srovnat, co nás čeká, říká Dvořák

Letohrad /ROZHOVOR/ - Jedenáct bodů a poslední místo v tabulce divizní skupiny C. Taková je realita před výkopem. Ten fotbalisté Letohradu obstarají v sobotu na vlastním hřišti proti Chrastavě. A pozor, Letohrad bude hrát domácí zápasy již v 10.15 hodin.

Ilustrační foto.

Soud řešil záhadu ztracené peněženky

Hradec Králové - Případ peněženky, která se záhadně ztratila na masážním křesle v hradeckém obchodním centru Atrium, uzavřel hradecký Okresní soud dvěma podmíněnými tresty.

Odhalení pamětní desky setkání Jana Eskymo Welzla a Járy Cimrmana v roce 1893.

Deska připomíná setkání Cimrmana s Welzlem, odkrýt ji pomohl i Zdeněk Svěrák

Pamětní deska připomínající setkání dvou velikánů, génia Járy Cimrmana a polárníka Jana Eskymo Welzla, zdobí od středy 7. března zeď u zábřežského zámku. Slavnostního odhalení pomníku se osobně ujali herci Divadla Járy Cimrmana v čele se Zdeňkem Svěrákem. Pro řadu přihlížejících místních se jednalo o jednu z nejvýznamnějších událostí ve městě za celý rok.

Ilustrační foto

Florbalistky FBŠ končí, hráčky SK ještě žijí

Jihlava – Florbalová I. liga žen rozehrála o víkendu tu zajímavější část sezony. K vidění byly první zápasy play-off, které ve skupině východ už také určily tři čtvrtfinalisty! Bohužel ani jedním ze šťastných týmů není ten jihlavský. Hráčky FBŠ se o překvapení nepostaraly a po vysokých porážkách od Brna uzavřely nepovedený ročník. Daleko zajímavější byla řež SK Jihlava s celkem Šitbořic, kterou bude muset rozseknout až třetí zápas!

Vytancovaly si Cenu.

Cena žen u sousedů za break-dance

Linec – Město Linec uděluje od roku 2012 „za vynikající politické angažmá“ Cenu žen, dotovanou 3600 eur. Letos ji převezme B-Girl Circle.

Modré zóny.

Parkování v Příbrami by měly řešit barevné zóny

Příbram – Zaparkovat v centru města, ale i třeba na sídlišti je čím dál těžší. Vedení města proto zahájilo stavbu hned několika nových parkovišť. To největší z nich vzniklo u příbramské nemocnice, pojme až 122 automobilů a bude k němu zajíždět i jedna z linek MHD.

Ilustrační foto.

Jízdenky zaplatí lidé kartou. V autobusech vymění tisíce starých pokladen

Jižní Morava /ANKETA/ – Hotovost už lidé cestující regionální dopravou po Jihomoravském kraji potřebovat nebudou. Od příštího roku by mohli v autobusech zaplatit za jízdenku kartou. Představitelé společnosti Kordis, která zajišťuje v kraji integrovanou dopravu, hledají dodavatele tisícovky nových pokladen.

Ilustrační foto

Třebíčské muzeum chystá přednášky

Třebíč – Program jarního cyklu přednášek zveřejnili pracovníci Muzea Vysočiny Třebíč. Nejbližší z nich je na programu již první březnové úterý.

Ilustrační foto

Nový cíl zlodějů? Úřady. Kvůli stokorunám ničí majetek za desítky tisíc

Jižní Morava – Otázku, jak ubránit obecní úřad před nájezdy zlodějů, řeší v posledních týdnech řada obcí v Jihomoravském kraji. Kvůli několik mincím a stokoruným bankovkám totiž neváhají zloději rozbít dveře za desítky tisíc korun. „Zloději šli po penězích, přišli jsme o necelou pětistovku, ale výměna dvou rozbitých vstupních dveří přišla na bezmála padesát tisíc korun. Celá věc mě mrzí, úřad jsme měli nedávno nově opravený,“ sdělil starosta Lesné na Znojemsku Ivo Prchal.

Pátý Hobby sraz v Otrokovicích.

Na Hobby burze v Otrokovicích bylo k vidění přes osm set položek

Celkem 150 vystavovatelů z Česka, Slovenska, Maďarska i Polska si dalo v neděli sraz na pátém ročníku Hobby burzy v otrokovické Besedě. „Je tady všechno co se dá sbírat, od aforismu až po žvýkačkové obaly,“ usmál se organizátor akce Dan Čagánek z Otrokovic.

Ilustrační foto.

Nacpal ruku do díry v kulečníkovém stole. A už ji nevyndal

Třebíč - Ke kurióznímu případu vyjížděli třebíčští hasiči v pátek 16. února před půlnocí. V jednom z místních barů v ulici Spojenců v Borovině se nacházel muž, který už třičtvrtě hodiny nemohl vytáhnout ruku z díry v kulečníkovém stole. Do té doby odmítal pomoc okolí a zkoušel ji vyprostit sám. Pak ovšem pochopil, že skončila legrace. A tak obsluha zavolala na pomoc právě hasiče, na cestě už byl i majitel restauračního zařízení.

Penízovka sametonohá

Zimní houby v Podyjí lze jíst i syrové, míní botanik

Znojemsko – Houbařská sezóna v Podyjí vůbec neskončila. Podzimní houby mohli lidé díky teplé zimě najít na mnoha místech ještě v prosinci a v lednu již začaly růst zimní houby. „Jedná se o hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou a bolcovitku ucho Jidášovo. Všechny zmiňované houby rostou ještě do konce února,“ sdělil botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec. Dodal, že na všech zimních jedlých houbách si lze bez obav pochutnat za syrova přímo v lese. Nejlepší jsou podle něho jen tak pokapané olejem, posolené a servírované třeba na chlebu.