Kreativ

ŠTÍTEK: mince

Městečko Trnávka.

Jak se žilo: Městečko Trnávka

Městečko Trnávka – Dominantou obce, která je po staletí přirozeným centrem oblasti mezi severně ležícím, do roku 1945 německým Moravskotřebovskem a jižně položenou Malou Hanou, je romantická zřícenina hradu Cimburku. Ke hradu se váže i několik pověstí, z nichž jedna vypráví o tajemném pokladu templářů.

Bývalé toalety čekají na využití.

Bývalé toalety čekají na využití

Mladá Boleslav – Kavárna? Obchod? Pivovar? Nebo snad zbourat? Fantazii se meze nekladou. O tom, co by se mohlo provozovat v chátrajících prostorách na dvou místech, kde bývaly veřejné záchodky, už dlouho není jasno.

Maturitní ples absolvovala třída 4.B Obchodní akademie Kolín.

Studenti hrozili apokalypsou, z ní předvedli jen video a špičkovou choreografii

Kolín /FOTOGALERIE/ - Špičkové předtančení často hraničící s gymnastickými prvky předvedly především studentky, kterých je v maturitní třídě 4.B kolínské Obchodní akademie většina, druhý únorový pátek v úvodu svého maturitního plesu nazvaného Apokalypsa v Městském společenském domě v Kolíně.

Městská policie už v Českých Budějovicích zahájila kontroly v nových parkovacích zónách. Na snímku vozidla bez zaplaceného stání na Palackého náměstí. Ilustrační foto.

Parkovné v Budějovicích už je možné platit kartou

České Budějovice – Parkování v krajském městě se dočkalo dlouho očekávané novinky. Za stání na Pražském předměstí lze příslušnou částku uhradit platební kartou. V únoru by se nové automaty, které to umožňují, měly objevit i v historickém centru.

Americký rychlobruslař Shani Davis.

Dusno v americkém týmu. Hod mincí určil vlajkonoše

Rozhodnutí o tom, kdo na slavnostním zahajovacím ceremoniálu ponese vlajku, může mít mnoho způsobů. Někde si vlajkonoše vyberou sami sportovci, někde rozhodne národní olympijský výbor a někde si dva sportovci hodí mincí. To je případ americké výpravy, kde tento kuriózní způsob výběru rozhodoval mezi sáňkařkou Erin Hamlinovou a rychlobruslařem Shani Davisem. A vyhrála to žena.

Umělecký lakýrník a pozlacovač Ivan Vondráček nám ukázal, jak se zlatí číslice hodin ze Staroměstské radnice.

Číslice z hodin na Staroměstskou radnici se zlatí ve Zbožíčku

Zbožíčko /FOTOGALERIE/ – Asi jen málokdo nezaznamenal, že v současné době je prováděna zásadní rekonstrukce pražského orloje, který momentálně chybí na Staroměstské radnici. Ovšem nejen orloj je momentálně opravován. V rámci rekonstrukce celé budovy nejsou na svém místě ani hodiny, které jsou jinak umístěny pod ochozem radnice. 

Akademický malíř, grafik a medailér Vladimír Pavlica se v posledních letech se zařadil mezi naše velmi uznávané tvůrce pamětních mincí a medailí.

Ostravský medailér Pavlica: Při tvorbě medailí a mincí je důležité řemeslo

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ V posledních letech se zařadil mezi naše velmi uznávané tvůrce pamětních mincí a medailí. Na výtvarné scéně se pohybuje už téměř půl století, ale pravdou je, že několik desítek let pracoval převážně v oboru propagační a užité grafiky. Akademický malíř Vladimír Pavlica žije a tvoří v ateliéru v Ostravě-Hošťálkovicích.  

Ilustrační foto

Jiskře v Polné vyšla až odveta

Humpolec – Jednu výhru z dvojzápasu v Polné přivezly humpolecké volejbalistky. Jiskra první zápas prohrála 3:0 na sety, v odvetě oplatila domácím stejnou mincí. V tabulce krajského přeboru jí patří sedmá příčka.

Ilustrační foto.

Zmrtvýchvstání Atlanticu. Sestřelil druhý Turnov!

Rakovník – Futsalisté rakovnického Atlanticu se v poslední době nenachází v optimálním rozpoložení. V tabulce divize klesli až na předposlední – sestupové místo, navíc je čekal soupeř z nejtěžších – druhý Turnov. Rakovník však překvapil nejen své fanoušky, ale i sebe a dosáhl nesmírně důležité výhry.

Ilustrační foto

K lékaři lidi dopraví Seniorbus

Aš – Pomoci seniorům s dopravou na nákup, k lékaři anebo na úřad se rozhodla ašská radnice. Proto od začátku letošního roku jezdí v ulicích města takzvaný Seniorbus.

Kolínskou plesovou sezonu zahájili ve velkém stylu kolínští gymnazisté.

OBRAZEM: Kolínskou plesovou sezonu zahájili ve velkém stylu kolínští gymnazisté

Kolín - Hned první pátek v novém roce se rozjela letošní nabitá plesová sezona v kolínském Městském společenském domě. Start obstarala třída 4.A z kolínského gymnázia, která zvolila styl nesmrtelného agenta 007 a v něm promítla poměrně dlouhé video s představením jednotlivých studentů i celého profesorského sboru v rámci špionského výcviku.

Vyhlídková věž na Fajtově kopci.

Rozhledna na Fajtově kopci usiluje o další titul

Velké Meziříčí – Vyhlídková věž na Fajtově kopci usiluje o titul Nejoblíbenější rozhledna České republiky (ČR). Do finále klání postoupila jako jediný zástupce Kraje Vysočina, o čemž v hlasování rozhodli čtenáři časopisu Turista.

Mariánský sloup na Dolním náměstí nepustí do města mor.

Opavský morový sloup přežil všechny pohromy

/HISTORIE/ Morové a podobné sloupy bývaly stavěné ve většině měst a některé padly za oběť vzniku republiky nebo válkám. Opavský mariánský morový sloup všechny nástrahy osudu přežil a je zapsaný do seznamu kulturních památek.

Zlaté cihly (zlato)

Centrální banky mají v trezorech pětinu zlata. Česko jde proti proudu

Největšími držiteli zlata na světě stále zůstávají centrální banky. Celkem mají ve svých trezorech přes 33 tisíc tun tohoto vzácného kovu, což je pětina veškerého zlata, které kdy bylo vytěženo. Jen od letošního ledna do prosince navýšily své devizové rezervy ve zlatě o víc než 355 tun.

Pavel Pišťák

Když jdou karty, to klidně čůráte i do lahvičky, říká mariášový matador

/FOTOGALERIE/ Spolupořadatel vánočního turnaje v mariáši, který se odehrál v sobotu v hotelu Isora v Koblově na Ostravsku, zná karty lépe než své boty. „Přičichnout“ k nim dostal už od útlého mládí. Dnes je Pavlu Pišťákovi 71 let a jeho zásada první zní: když jdou karty v ruku, od stolu se neodchází, i kdyby jste hráli skoro dva dny v kuse.

Pavel Pišťák

Když jdou karty, to klidně čůráte i do lahvičky, říká mariášový matador

/FOTOGALERIE/ Spolupořadatel vánočního turnaje v mariáši, který se odehrál v sobotu v hotelu Isora v Koblově, zná karty lépe než své boty. „Přičichnout“ k nim dostal už od útlého mládí. Dnes je Pavlu Pišťákovi 71 let a jeho zásada první zní: když jdou karty v ruku, od stolu se neodchází, i kdyby jste hráli skoro dva dny v kuse.

Ilustrační foto.

Bitcoin nepřetržitě roste. Kam do konce roku poskočí?

„Kdybych to byl věděl…“ Tak nějak v posledních týdnech hledí nejenom finanční investoři na vývoj hodnoty nejznámější kryptoměny Bitcoin. Na začátku října se 1 Bitcoin prodával ani ne za 5 tisíc dolarů, koncem listopadu už prolomil hranici 10 tisíc. A za prvních 14 prosincových dnů vyšplhal až na 16 a půl tisíce dolarů. 

V předchozích dvou mistrovských utkáních letošní sezony proti Pelhřimovu (v červeném) se hokejisté žďárských Plamenů (v bílém) pokaždé radovali ze zisku tří bodů. Na tuto příznivou bilanci budou chtít navázat také zítra.

Splní Plameny roli jasného favorita?

Žďár nad Sázavou – Pokud by se za bernou minci měly vzít výsledky předchozích utkání, ale také aktuální postavení v tabulce, nebylo by o čem hovořit. Hokejisté Žďáru v sobotu na domácím ledě přivítají v rámci 21. kola II. ligy – skupiny Střed krajského rivala z Pelhřimova. Jakákoliv bodová ztráta Plamenů by byla velkým překvapením.