Kreativ

ŠTÍTEK: mince

Příklady římských mincí nalezených v germánském prostředí.

Archeologové objevili u akvaparku římské mince

Pasohlávky – Pozůstatky z druhé světové války, pravěku i Římské říše našli při novém průzkumu oblasti kolem Pasohlávek na rozhraní Břeclavska a Brněnska. Do práce se pustili pracovníci Archeologického ústavu Akademie věd v Brně na žádost akvaparku Aqualand Moravia.

Nebovidská tvrz se oděla do vánočního.

OBRAZEM: Nebovidská tvrz se oděla do vánočního

Nebovidy - Tvrz v Nebovidech ožila v sobotu adventním duchem. V prostorách tvrze se konal tradiční jarmark. Kromě možnosti nákupu předmětů nejen s vánoční tématikou, zde bylo připraveno rozmanité občerstvení včetně něčeho na zahřátí.

Budova bývalé měšťanské školy v Tyršově ulici v Letovicích, kde se v květnu otevře nové muzeum

Letovickému muzeu nabídli lidé i mlátičku

Letovice – Dvě stě tisíc korun dostanou Letovice na Blanensku z krajské pokladny na dovybavení jejich budoucího muzea v Tyršově ulici. Do chvíle, kdy se prvním návštěvníkům otevřou dveře do historie Letovic, zbývá ještě pět měsíců. Pracovníci městského kulturního střediska mají plné ruce práce. „Lidé nám přinesli obrazy, keramiku, mince i fotografie. Jeden muž nám nabídl i mlátičku,“ sdělila ředitelka střediska Jana Trubáková.

Jiří Kalužný (jako Bach) a Tomáš Lněnička (jako Händel).

Bach a Händel jsou jako dvě strany téže mince

Pardubice /RECENZE/ - Narodili se ve stejné zemi a ve stejném roce, ale takřka určitě se nikdy nesetkali. Řeč je o dvou velikánech barokní hudby Johannu Sebastianu Bachovi a Georgu Fridrichu Händelovi. O jejich fiktivním setkání totiž vypráví hra Paula Barze Mohla to být hvězdná chvíle, kterou Východočeské divadlo Pardubice uvedlo na Malé scéně ve dvoře.

Představitelé města vložili do schránky zapečetěný vzkaz.

Berounští poslali vzkaz a peníze budoucím generacím

Beroun /FOTOGALERIE/ – Dokumenty, mince a bankovky z kovové schránky, kterou při opravě Plzeňské brány v Berouně dělníci objevili, jsou už opět na svém místě. Ve schránce byly mince a bankovky z 18. až 20. století.

Soutěžte s Deníkem

Soutěžte s Deníkem o stříbrnou minci CRYSTAL COIN!

  Nevíte si rady s dárkem pro vaše blízké a chtěli byste jim věnovat originální kousek, ze kterého se budou těšit dlouhé roky? Česká mincovna pro vás přichystala soutěž o výjimečnou stříbrnou pamětní minci s broušenými kameny. Vyslovte své nejhlubší city zamilovanou mincí a ukažte svému protějšku, že vám na něm záleží!

Vzkaz pro další generace byl uložen do makovic Staroměstské věže.

Do věže Staroměstské radnice byly uloženy vzkazy dalším generacím

Primátorka Adriana Krnáčová a radní Jan Wolf společně se zhotoviteli rekonstrukce Staroměstské radnice představili předměty, které pak byly ve středu 22. listopadu vloženy do makovic na věži Staroměstské radnice. Ve čtvrtek o tom na svých stránkách informoval magistrát.

Křest medailí Anthropoid v Chrámu sv. Cyrila a Metoděje - Národní památník hrdinů heydrichiády.

Mladík byl za krádež v památníku odsouzen k veřejným pracím

Za červencovou krádež peněz z pokladničky v Národním památníku hrdinů heydrichiády v chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze udělil dnes soud čtyřiadvacetiletému muži 250 hodin obecně prospěšných prací. Za každou neodpracovanou hodinu by měl strávit den ve vězení. Památníku musí také uhradit ukradených 15.000 korun. Rozsudek není pravomocný. Informoval o tom server iDnes.cz.

Ilustrační foto

Desítky tisíc se válely u dálnice. Našly je turistky

Starý Vestec – Turisté z Nymburka a Sadské toho už procestovali hodně. Ale takový nález, jako před pár dny, ještě neobjevili. V příkopu u dálnice ležely hadrové pytlíky plné mincí. Byly v nich desítky tisíc korun.

Ilustrační foto

Ustupovat zlu je špatně. Ale když jde o děti?!

Východní Čechy - Zlu a hloupé rasové nenávisti nesmíme ustupovat. Je tu ale jedno velké ALE: Pokud nejde o děti, jako se tomu stalo v případu xenofobních komentářů proti tablu teplických prvňáčků.

Hokejisté HC Energie (v zeleném) hostili tým Havířova.

Energie si poradila i s Havířovem

Karlovy Vary - /FOTOGALERIE, AUDIO/ Sváteční souboj Karlových Varů a Havířova lákal na atraktivní hokej dvou kvalitních celků a diváci rozhodně nezůstali zklamaní.

Ilustrační foto.

Do základního kamene bývalé školy uloží poselství

Velké Meziříčí – Pamětní desku, připomínající sto třicáté výročí založení hrbovské školy, odhalí v sobotu 18. listopadu ve velkomeziříčské místní části Hrbov-Svařenov členové tamní komise pro místní správu spolu s děkanem Pavlem Šenkyříkem a starostou Velkého Meziříčí Josefem Komínkem.

Žáci 5.B křemežské základní školy se rozhodli splnit sen svému kamarádovi. Vyrábějí dadventní dárky a zvou veřejnost na vánoční koncert. Ze získaných peněz mu pak koupí hledačku kovů.

Školáci chtějí splnit sen nemocnému kamarádovi

Křemže - Žáci třídy 5.B křemežské základní školy se rozhodli, že splní sen třináctiletému Sebastianovi, který se léčí z nádorového onemocnění v hlavě. Sebastian rád hledá staré kovové předměty, například mince nebo nábojnice, a tak mu páťáci chtějí koupit detektor kovu, který stojí 15 tisíc korun.

V čáslavské Jetelově ulici bylo pokáceno patnáct lip.

Alej nahradily rybářské sádky, lidé nesouhlasí

Čáslav /FOTOGALERIE/ – Lipovou alej si čáslavské Jetelově ulici pamatuje spousta lidí. Nyní je ale již minulostí. Po letech tahanic stromy padly a na jejich místě vznikly rybářské sádky. Tato skutečnost mezi Čáslavany stále vyvolávají rozporuplné pocity.

Ilustrační foto.

Bitcoin prudce oslabil. Za dva dny klesla hodnota jedné mince o 22 tisíc

Hodnota virtuální měny bitcoin stále trhá rekordy. Za posledních 12 měsíců se jeho kurz zvýšil více než desetkrát. Zcela opačný průběh však zaznamenal v posledních dnech. Jeho hodnota totiž začala prudce klesat a v pátek se dostala pod sedm tisíc dolarů (zhruba 153 600 korun). Za pouhé dva dny se tak snížila o jeden tisíc dolarů za jednu minci, tedy bezmála 22 tisíc korun. Informovala o tom agentura Reuters.

Ve věži kostela svatého Martina našli Lulečtí v tubusu odkaz z roku 1907.

Drahé potraviny: kilo hovězího za dvě koruny. Věž vydala 110 let staré poselství

Luleč – Už třetí rok pracují dělníci na opravě střechy kostela svatého Martina v Lulči na Vyškovsku. Když před několika týdny sundali věž, našli v ní ukryté písemnosti z roku 1907. Nacházely se v měděném tubusu. Z několika svitků napsaných úhledným písmem tehdejšího faráře se současní obyvatelé dozvěděli něco nového z historie vesnice.

FNL: Vlašim - Třinec 2:3.

Třinecké železo neroztavili

Vlašim – Fotbalisté Vlašimi smutní, když doma nedokázali urvat alespoň bodík s Třincem, druhým týmem Fortuna národní ligy, který po výhře pod Blaníkem vyskočil dokonce do čela tabulky. „Je to krásné, ale postupový úkol nemáme. Máme 29 bodů, a pokud urveme něco z posledních dvou zápasů, jsme zachráněni,“ dodal k postupovým cílům Třince trenér Jiří Neček. Vlašim počtvrté za sebou nevyhrála a je na 11. místě. „Ztratili jsme tři body. Je to škoda, protože soupeř byl hratelný,“ posteskl si trenér Vlašimi Petr Havlíček.