Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo zahraničních věcí

Spoutané ruce. Ilustrační foto.

Češka uklouzla na petrohradském letišti. Skončila v poutech

"Ujela mi noha a ve snaze, aby se nic nestalo mému počítači, jsem pod sebe nepoložila ruce a udeřila se hlavou o podlahu. Rychle jsem se zvedla a pokračovala dál, ale to už se mi udělalo zle od žaludku… Řekli mi, že jsem opilá, a nepustili mě na palubu letadla…" Tím začala anabáze Češky Pavly K. s petrohradskou policií, po níž skončila v poutech a později i v cele. Ruská ambasáda uvedla, že o incidentu nemá informace.

Český prezident Miloš Zeman na zahájení výstavy Doteky státnosti

Měli byste volit, vyzval Zeman. Sám si vybíral napříč politickými stranami

Občané by podle prezidenta Miloše Zemana měli volit v dnes začínajících volbách do Senátu a obecních zastupitelstev, aby se do funkcí nedostali horší lidé než ti, které sami preferují. Zeman to řekl novinářům při dnešní návštěvě výstavy Doteky státnosti. Sám bude dnes odpoledne hlasovat pro osobnosti napříč stranami. 

Čtyři Rusové obvinění nizozemskými úřady z pokusu o hackerský útok.

Jen další kampaň proti Rusku, reaguje Moskva na obvinění z Nizozemska

Ruské ministerstvo zahraničí se ohradilo proti nařčení Nizozemska, že se ruští agenti pokusili o hackerský útok proti Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se sídlem v Haagu. Podle něj jde jen o další zinscenovanou a kolosální kampaň, která komplikuje vzájemné vztahy a zavání špionomanií. Informovala o tom agentura Tass.

Tomáš Petříček po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Jmenován bych mohl být příští týden, řekl Petříček. Poche ale musí opustit úřad

Prezident Miloš Zeman by měl Tomáše Petříčka (ČSSD) jmenovat ministrem zahraničí pravděpodobně během příštího týdne. Konkrétní datum ještě určeno není, řekl novinářům současný náměstek Petříček po zhruba hodinovém jednání s hlavou státu na Pražském hradě. Právem ministra je složit si vlastní tým poradců, dodal Petříček. Počítá do něj se zkušenými akademiky, bývalými diplomaty či aktivními a bývalými politiky. 

Politický vězeň Oleg Sencov si odpykává trest 20 let v žaláři na Sibiři.

Rusko popřelo, že by mohlo vyměnit politického vězně Sencova za Rusy v USA

Rusko popřelo, že je existuje dohoda o propuštění ukrajinského režiséra Oleha Sencova, kterého drží jako politického vězně, výměnou za tři Rusy vězněné ve Spojených státech. Sencov v ruském vězení drží hladovku už od poloviny května. Zprávu o jeho možné výměně zveřejnila před několika dny ruská média. K výzvě za jeho propuštění se dříve připojilo i české ministerstvo zahraničí. 

Ruský prezident Vladimir Putin.

Skripal je šmejd a zrádce, nebere si servítky ruský prezident Vladimir Putin

Vladimir Putin se ve svém středečním vystoupení na ekonomickém fóru v Moskvě veřejně vyjádřil ke Sergeji Skripalovi. Bývalého ruského dvojitého agenta přitom nevybíravě označil za šmejda a zrádce své vlasti. Skripal a jeho dcera Julija byli v březnu v anglickém Salisbury otráveni nervovým jedem novičok, z čehož Británie obviňuje Moskvu.

Tomáš Petříček.

Poche by mohl být neplaceným poradcem na zahraničí. Petříček se zeptá Zemana

Kandidát na ministra zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) počítá s pravidelnými konzultacemi s prezidentem Milošem Zemanem. Novinářům dnes řekl, že na čtvrteční schůzce chce s hlavou státu probrat své priority v oblasti zahraniční politiky a vyslechnout prezidentovy názory, a to včetně jeho pohledu na další uplatnění neúspěšného kandidáta na post ministra Miroslava Pocheho (ČSSD).

Ilustrační foto

Česko je nechtělo. Syrské sirotky zvažuje přijmout Slovensko

Slovensko by mohlo přijmout deset syrských sirotků, umístilo by je zřejmě do dětských domovů. Jednání jsou však zatím na začátku. Uvedl to mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Igor Skoček. Slovenská vláda tak oficiální postoj ještě nezaujala. Český premiér Andrej Babiš trvá na tom, že dětem je třeba pomoci mimo Česko.

Kandidát ČSSD na ministra zahraničí Tomáš Petříček

Pocheho funkce po jmenování nového ministra zanikne, řekl Petříček

Funkce politického tajemníka na ministerstvu zahraničí, kterou zastává europoslanec Miroslav Poche (ČSSD), po jmenování řádného ministra zanikne. Novinářům to dnes po schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl náměstek ministra Tomáš Petříček (ČSSD), kterého sociální demokracie na ministra nominovala. Babiš později řekl, že je důležité, že Poche na ministerstvu skončí. 

Indonéský ostrov Sulawesi zasáhlo zemětřesení a tsunami

Česko chce pomoci Indonésii po ničivém tsunami. Zeman zaslal kondolenci

České velvyslanectví v Indonésii zjišťuje, jakým způsobem by Česko mohlo asijské zemi pomoci po zemětřesení a vlně tsunami. Forma pomoci se koordinuje mezi evropskými státy, v úvahu přicházejí poskytnutí peněz, vyslání záchranářů nebo materiální pomoc. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo zahraničí. Prezident Miloš Zeman dnes odeslal svému indonéskému protějšku Jokovi Widdodovi kondolenční telegram.

Americký prezident Donald Trump a čínský prezident Si Ťin-pching

Číně se nelíbí Trumpovy výroky. Vzájemná jednání jsou v ohrožení

Klíčové diplomatické a bezpečnostní setkání představitelů Číny a Spojených států amerických, které je plánováno na říjen letošního roku, je v ohrožení. Důvodem je stoupající napětí mezi oběma zeměmi. K němu v minulých dnech znovu přispěl americký prezident Donald Trump, který Peking obvinil ze snahy ovlivnit blížící se volby do amerického kongresu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na Valném shromáždění OSN

Tajný jaderný program v Íránu? Izraelský premiér Netanjahu obvinil Teherán

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek obvinil Íránskou vládu, že i navzdory dohodě pokračuje ve svém jaderném programu. Na Valném shromáždění OSN ukázal radarové snímky, na kterých jsou podle něj vyznačená vojenská zařízení. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahram Qassemi označil obvinění za směšná.

Světoběžnice. Eliška Hašková–Coolidge srší energií.

Naši krajané budou v cizině pomáhat obchodu, plánuje ministerstvo zahraničí

Česká diplomacie by chtěla zapojit krajany v zahraničí do spolupráce s českými firmami, které tam chtějí podnikat. Na pravidelném setkání Čechů žijících v zahraničí to dnes v Praze řekl státní tajemník ministerstva zahraničí Miloslav Stašek. Ocenil také dosavadní spolupráci s krajany, podle něj pomáhají šířit dobré jméno Česka.

Budova parlamentu v norském Oslu

V Norsku zadrželi Rusa, kterého viní ze špionáže. Provokace, zlobí se Moskva

Policisté na letišti v norském Oslu zadrželi jednapadesátiletého Rusa, kterého podezírají ze špionáže. Muže zatkli poté, co se zúčastnil semináře v norském parlamentu. Z čeho je obviněn, však zatím není jasné. Uvádí se ale, že se v budově snažil umístit odposlouchávací zařízení. Informoval o tom server The New York Times.

Elektromobily se mohou nově dobíjet u Leteckého muzea Metoděje Vlacha.

Elektromobily mají v Mladé Boleslavi novou veřejnou dobíjecí stanici

Mladá Boleslav - Přijet, nechat svůj elektromobil nabíjet prostřednictvím stanice s výkonem 50 kW a dát si mezitím třeba dobrou kávu v prostorách Leteckého Muzea Metoděje Vlacha. Přesně to mohou od neděle 23. září, kdy byla stanice slavnostně otevřena pro veřejnost, řidiči v Mladé Boleslavi udělat.

Aleš Chmelař.

Tajemník pro evropské záležitosti Chmelař míří na ministerstvo zahraničí

Z Úřadu vlády odchází státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař (ČSSD). Měl by se ucházet o funkci odborného náměstka pro evropskou sekci na ministerstvu zahraničí, kde končí Jakub Dürr. Právu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že na post evropského tajemníka vypíše Úřad vlády výběrové řízení.

Policejní prezident Tomáš Tuhý.

Slovensko souhlasí, aby byl šéf české policie Tuhý velvyslancem

Slovensko formálně odsouhlasilo, aby se stal nynější český policejní prezident Tomáš Tuhý velvyslancem v Bratislavě. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz na základě vyjádření českého ministerstva zahraničí. Česká vláda schválila přesun Tuhého na post velvyslance letos v červnu. Post ale Tuhý zaujme zřejmě až po konci svého mandátu policejního prezidenta, který mu vyprší příští rok v dubnu.

Prezident Miloš Zeman

Prezident Zeman se sejde s Petříčkem, pokud mu ho Babiš přivede

/ANKETA/Prezident Miloš Zeman na dnešním jednání vlády se členy kabinetu nemluvil o úterním návrhu ČSSD, aby se ministrem zahraničí stal dosavadní náměstek Tomáš Petříček (ČSSD). Novinářům to řekl při odchodu ze zasedání vlády v Hrzánském paláci. S Petříčkem se sejde, pokud mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) přivede.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Náhrada za náhradníka

Ministr vnitra Jan Hamáček za sebe našel náhradu na ministerstvu zahraničí. Děje se tak v době, kdy už si veřejnost na absenci regulérního ministra zahraničí vcelku zvykla. Zahraniční politika netrpěla, neboť se jí kvůli závažnosti situace v Evropě věnují premiér s vicepremiérem, ale prestiž ministerstva utrpěla absencí šéfa určitě. 

Tomáš Petříček.

Kdo povede ministerstvo zahraničí? Kandidátem ČSSD je náměstek Petříček

/ANKETA/ Sociální demokracie navrhne do funkce ministra zahraničních věcí dosavadního náměstka Tomáše Petříčka (ČSSD). Podle informací ČTK to na dnešním jednání poslaneckého klubu ČSSD oznámil předseda sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček, který je nyní pověřen řízením české diplomacie. Oficiálně by měl informaci oznámit ve 12:00 na tiskové konferenci.

Čínští turisté ve Stockholmu způsobili doslova komedii.

Švédská policie vyvedla čínské turisty. Porušování lidských práv, hlásá Peking

/VIDEO/ Zásah švédské policie proti rodině čínských turistů ve švédském Stockholmu vyvolal diplomatickou roztržku mezi Čínou a Švédskem. Peking nyní Stockholm viní z porušování lidských práv a žádá omluvu. Podle kritiků ale čínská strana hledá záminku ke kritice, jelikož skandinávskou zemi minulý týden navštívil tibetský duchovní vůdce Dalajláma, který je Pekingu trnem v oku.  

Jan Hamáček

Hamáček: Od Babiše jsem výhrady k působení Pocheho neslyšel

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček uvedl, že od premiéra Andreje Babiše (ANO) neslyšel žádné výhrady k působení Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministerstvu zahraničí. Babiš přitom před týdnem uvedl, že Poche působí na ministerstvu záporně a šéfem resortu se nikdy nestane. Europoslanec Poche nyní působí v Černínském paláci jako politický tajemník. Hamáček vede ministerstvo vnitra i zahraničí potom, co prezident Miloš Zeman Pocheho do čela diplomacie nejmenoval.

Alexander Petrov a Ruslan Boširov na záběrech bezpečnostních kamer

Stopa po ruských agentech, kteří otrávili Skripala? Ukrajinka z pražské kavárny

Možnou stopou po dvojici ruských agentů, kteří podle britských vyšetřovatelů otrávili Sergeje Skripala a jeho dceru, je Ukrajinka Julia Čopivskajová. Jeden z mužů se měl s třicetiletou ženou seznámit na území České republiky. Informaci zveřejnil deník The Daily Mail. Kreml obvinění z pokusu o vraždu novičokem opět popřel.

Jiří Zimola.

Zeman se sešel se Zimolou. Probrali spolu post ministra zahraničí

Prezident Miloš Zeman přijal dnes odpoledne na Pražském hradě statutárního místopředsedu sociální demokracie Jiřího Zimolu. Zimola napsal, že se Zemanem hovořili o obsazení ministerstva zahraničních věcí, aktuální politické situaci i situaci uvnitř sociální demokracie.

Předseda vlády Andrej Babiš

Babiš: Poche působí na ministerstvu negativně, ministrem nebude

Nominant sociální demokracie na místo šéfa diplomacie Miroslav Poche působí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) na ministerstvu zahraničí negativně. Šéfem resortu se podle premiéra nestane. Babiš to řekl v pořadu Partie televize Prima s tím, že vnímá složitou situaci v sociální demokracii. Předseda ČSSD Jan Hamáček ČTK napsal, že nebude věc komentovat.

Jan Hamáček (vlevo) a Jiří Zimola.

Hamáček vyřeší spor o Pocheho do poloviny října

Předseda ČSSD Jan Hamáček chce spor o nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) do čela ministerstva zahraničních věcí řešit až po komunálních a senátních volbách. Téma by podle něj mohlo poškodit kampaň ČSSD, která má být pozitivní. Řešení by podle Hamáčka mělo být jasné ve druhé polovině října. Informoval o tom na dnešním zasedání předsednictva ČSSD ve zprávě předsedy, kterou spolustraníci potvrdili. Předsednictvo ČSSD poté žádné další usnesení nepřijalo.

Miroslav Poche.

Vyřešte situaci kolem rezortu zahraničí, vyzývá ČSSD Poche

Kandidát ČSSD na šéfa diplomacie Miroslav Poche si přeje, aby předsednictvo strany v pátek situaci kolem obsazení ministerstva zahraničí definitivně vyřešilo. Poche to dnes řekl ČTK. Pozici i dva měsíce po jmenování kabinetu zastává předseda ČSSD Jan Hamáček, který je současně ministrem vnitra. Prezident Miloš Zeman Pocheho jmenovat odmítá, vedení sociální demokracie bude v pátek řešit, jak se k situaci postavit.

Bohuslav Sobotka

Expremiér Sobotka navštívil v srpnu Čínu

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navštívil v srpnu Čínu a jednal s představiteli tamní diplomacie a samosprávy. Dnes to napsal server Neovlivní.cz, který Sobotkovu cestu dává do souvislosti s aktivitami čínské společnosti CEFC, která má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi a pro kterou podle serveru pracuje Sobotkův osobní přítel Radek Pokorný.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Standardní fungování

Když je Jan Hamáček tázán na ministra zahraničí, říká dvě věci: Že chce situaci řešit co nejdříve a že ministerstvo standardně funguje. Pokud se ale za standardní považuje, že ministerstvo má ministra, měl by pan předseda uklidňovat veřejnost konstatováním, že s nestandardním fungováním ministerstva nejsou žádné problémy a s obsazením křesla tudíž není důvod spěchat.

Miroslav Poche.

ČSSD trvá na svém. Kandidátem na šéfa diplomacie je stále Poche

Pro ČSSD zůstává jediným kandidátem na ministra zahraničí europoslanec Miroslav Poche. Řekl to dnes vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který je pověřen řízením ministerstva zahraničí. Nemá také zprávy o tom, že by situace s neobsazenou pozicí ministra zahraničí zatěžovala českou diplomacii. Prezident Miloš Zeman v červnu nominaci Pocheho do vlády odmítl a několikrát zopakoval, že svůj postoj k němu nezmění.