Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo zahraničních věcí

Kim Čong-un ve svém obrněném vlaku

Před schůzkou s Trumpem navštíví Kim oficiálně Vietnam. Vůdce už je na cestě

Severokorejský vůdce Kim Čon-un zavítá v nadcházejících dnech do Vietnamu. Právě v jeho hlavním městě Hanoji se totiž ve dnech 27. až 28. února uskuteční historicky druhý summit mezi ním a šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Ještě před tím sem však přijede na oficiální návštěvu, na kterou ho pozval vietnamský prezident Nguyen Phu Trong. Dorazit by měl v pondělí odpoledne.   

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček a bezpečnostní poradce John Bolton

Petříček se setkal s bezpečnostním poradcem Boltonem. Řešili kyberbezpečnost

Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro otázky národní bezpečnosti John Bolton ocenil český přístup ke kybernetické bezpečnosti. Po jednání s Boltonem to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček, podle kterého obě strany vyjádřily zájem i na větší výměně zkušeností v oblasti kybernetické bezpečnosti mezi podobně smýšlejícími státy. Petříček s Boltonem jednal také o Afghánistánu; dohodli se na intenzivnější komunikaci ohledně amerických plánů. Stahování amerických a českých vojsk ze země podle Petříčka není na pořadu dne.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

V Donbasu operují tisíce ruských vojáků, tvrdí ukrajinský prezident Porošenko

Na východě Ukrajiny operuje na území ovládaném separatisty 2100 aktivních příslušníků ruské armády a 35 tisíc ozbrojených proruských vzbouřenců. Na schůzi Valného shromáždění OSN věnované situaci na Ukrajině to dnes řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podél ukrajinsko-ruských hranic podle něj udržuje Moskva ozbrojené jednotky v počtu víc než 87 tisíc mužů.

Premiér Andrej Babiš

Trump pozval Babiše do Bílého domu. Poletí na začátku března

Americký prezident Donald Trump pozval českého premiéra Andreje Babiše (ANO) do Bílého domu. Návštěva českého premiéra ve Spojených státech by se měla uskutečnit 7. března. Na twitteru o tom dnes informoval americký velvyslanec v Česku Stephen King. Schůzku potvrdil i Andrej Babiš při návštěvě Izraele. Podle něj jde o vyvrcholení vztahů mezi ČR a USA, ministerstvo zahraničí to označilo za úspěch české diplomacie. King očekává brzké oficiální potvrzení pozvání z Bílého domu.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Petříček nechce být ministrem, pokud nebude zvolen místopředsedou ČSSD

Sociální demokraté se za dva týdny sejdou v Hradci Králové na svém sjezdu, který bude mít do idylického jednání hnutí ANO hodně daleko. Tón diskuse předznamenal ministr zahraničí Tomáš Petříček, který bude na sjezdu usilovat o post místopředsedy. O tuto funkci si řekl nezvykle razantně.

Čínská společnost Huawei.

Snažíte se blokovat náš průmyslový rozvoj, obvinila Čína Spojené státy

Čína dnes ostře obvinila Washington, že šikanuje čínské firmy a snaží blokovat průmyslový rozvoj celé země. Reagovala tak na slova amerického viceprezidenta Mikea Pence, podle kterého společnost Huawei a další čínští výrobci telekomunikačních zařízení představují bezpečnostní hrozbu. Informovala o tom agentura AP.

Slawomir Kowalski přebírá ocenění pro nejlepšího konzula

Norsko kvůli nevhodnému chování vyhostilo polského konzula v Oslu

Norské úřady se rozhodly vyhostit polského konzula v Oslu Slawomira Kowalského, kterého označily za nežádoucí osobu. O vyhoštění diplomata informoval náměstek polského ministra zahraničí Szymon Szynkowski vel Sęk, který ohlásil reciproční reakci v podobě vyhoštění norské konzulky.   

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Napětí mezi Paříží a Římem stoupá. Francie stáhla svého velvyslance

Francie dnes povolala do Paříže ke konzultacím svého velvyslance v Itálii kvůli pokračujícím diplomatickým přestřelkám mezi Římem a Paříží. Informovala o tom mluvčí francouzského ministerstva zahraničí, která zároveň vyzvala představitele italské vlády, aby se od „neopodstatněných útoků“ a „skandálních výroků“ vrátili k dřívějším přátelským a konstruktivním vztahům.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Robert Palladino

USA žádají ostatní vlády: Potrestejte své občany bojující za Islámský stát

Americké ministerstvo zahraničí v pondělí vyzvalo západní země, aby repatriovaly a následně potrestaly své občany, kteří se připojili na stranu bojovníků Islámského státu a v současné době jsou drženi v zajetí kurdskými Syrskými demokratickými silami (SDF). V prohlášení to uvedl mluvčí ministerstva Robert Palladino.

Americký prezident Donald Trump

Trump: Vojenský zásah ve Venezuele je možný. Vyvarujte se zásahů, radí Rusko

Americký prezident Donald Trump zmínil vyslání armády do Venezuely jako "jednu z možností". Vyplývá to z přepisu rozhovoru s televizní stanicí CBS. Na prohlášení vzápětí reagovalo ruské ministerstvo zahraničí s tím, že by mělo mezinárodní společenství pomoci Venezuele vyřešit ekonomické a sociální problémy, ale zároveň by se mělo vyhnout destruktivním zásahům zvenčí.

Ilustrační foto

Českému řidiči, v jehož voze našli Iráčany, zpřísnili trest. Odsedí si dva roky

Soud v severní Francii dnes zpřísnil z 18 měsíců na dva roky vězení trest pro českého řidiče, v jehož kamionu úřady našly loni v přístavním městě Calais skupinu Iráčanů. ČTK to sdělil jeho právník Ladislav Drha. Řidič Jiří Sagan, který od počátku tvrdí, že o migrantech v chladícím boxu vůbec nevěděl, má také na čtyři roky zakázaný pobyt ve Francii.

Václav Klaus

Evropa se nesmí štěpit na Východ a Západ, zdůrazňuje bývalý prezident Klaus

Bývalý český prezident Václav Klaus dnes ve Vídni varoval před štěpením na "Východ" a "Západ" v rámci Evropy. Prohlásil to ve svém příspěvku na konferenci Com.Sult v prostorách rakouského ministerstva zahraničních věcí, uvedla agentura APA. Rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová ve svém projevu vyjádřila přání, aby Evropa ve vztahu k Číně a USA posílila svoji "globální roli".

Vlakové nádraží ve městě Tivim, kde našli pořezaného mladíka ležet.

Čech byl v Indii souzen za vraždu kamarádky. Utekl přes Nepál do Prahy

Český občan podezřelý z vraždy v Indii se přes zákaz vycestování ze země vrátil do České republiky. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Muž strávil několik let ve vazební věznici v indickém státě Góa, kde je podezřelý z toho, že v roce 2013 zabil svou českou přítelkyni. 

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Ministr Petříček: Ukrajině můžeme nabídnout i L-39NG

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se při návštěvě Ukrajiny setká s prezidentem Petrem Porošenkem i představiteli krymských Tatarů. Příslušníci tatarské menšiny v minulých letech opakovaně protestovali proti ruské okupaci ukrajinského poloostrova Krym. Podpora územní jednoty Ukrajiny bude jedním z hlavních témat Petříčkovy návštěvy, oznámilo dnes české ministerstvo zahraničí. Třídenní návštěva začne v neděli 27. ledna.

Obyvatelé Venezuely vyrazili do ulic na protest proti prezidentu Madurovi

Nepokoje ve Venezuele. USA stahují ze země část diplomatického personálu

Americké ministerstvo zahraničí stahuje z Venezuely méně důležitý diplomatický personál, uzavření ambasády neplánuje. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Vůdce venezuelské opozice, předseda parlamentu Juan Guaidó, se ve středu prohlásil úřadující hlavou státu. Dosavadní prezident Nicolás Maduro Guaidóův krok označil za pokus o státní převrat. V zemi se v těchto dnech konají masivní protivládní demostrace, které si už vyžádaly nejméně 26 obětí.     

Donald Trump a Sergej Lavrov

Odstoupení od raketové smlouvy? USA chtějí znovu jednat s Ruskem

Spojené státy chtějí s Ruskem příští týden projednat otázky kontroly zbrojení. A to včetně sporné smlouvy o likvidici raket středního a krátkého doletu (INF), kterou USA hodlají vypovědět. K jednání by mělo dojít na okraj zasedání Rady bezpečnosti OSN, které se uskuteční v Pekingu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na zdroje z amerického ministerstva zahraničí.  

Prezident Miloš Zeman

Zeman: Čína kvůli Huawei zrušila schůzku ministerstev zahraničí

Čína v reakci na varování před technologiemi čínské firmy Huawei v Česku zrušila schůzku ministerstev zahraničí a odložila bez udání náhradního termínu jednání mezivládní komise pro ekonomickou spolupráci, řekl dnes prezident Miloš Zeman v televizi Barrandov. Prezident se chce sejít se šéfem Huawei, aby si vyjasnil situaci. Domnívá se, že varování je součástí obchodní války počítačových firem, dodal.

Exploze pekárny v Paříži.

Centrem Paříže otřásla silná exploze plynu. Tři lidé zemřeli

Pekárnou v devátém obvodě na severu centra Paříže otřásl v sobotu ráno silný výbuch, který způsobil velké materiální škody. Při explozi bylo zraněno téměř pět desítek lidí včetně několika hasičů, kteří reagovali na hlášení o úniku plynu. Dva hasiči a španělská turistka později na následky zranění zemřeli.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Kauza Huawei: Ministr Petříček se sejde s čínským velvyslancem

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se ve čtvrtek v poledne sejde s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem kvůli kauze údajné bezpečnostní hrozby zařízení od čínských firem Huawei a ZTE. Dnes to řekl Robert Řehák z odboru komunikace ministerstva zahraničí.

Tropická bouře Pabuk v Thajsku

Bouře Pabuk zeslábla na tlakovou níži. Úřady hlásí tři mrtvé

/AKTUALIZOVÁNO/ Tisíce lidí na jižním pobřeží Thajska zůstaly uvězněných poté, co se sem přesunula tropická bouře Pabuk, která měla podle meteorologů být nejničivější za posledních třicet let. Mezi nejvíce postižené patřilo 16 provincií na jihu země. Během soboty pak bouře zeslábla na tlakovou níži a zamířila do Andamanského moře. Tři lidé však v důsledku jejího řádění přišli o život. V tropickém ráji, který je oblíbenou turistickou destinací, se aktuálně nachází i na dva a půl tisíce Čechů.

Tereza H. u soudu v pákistánském městě Láhaur.

Tereza H. dostala v Pákistánu nového soudce

Mladá Hradišťanka, která byla loni v lednu zadržena na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, dostala v pořadí už třetího soudce. Případu se ujme v pondělí 7. ledna a v návaznosti na jeho přidělení byl termín dalšího stání stanoven na 8. ledna. 

Jednadvacetiletá Hradišťanka Tereza H. chtěla z Pákistánu propašovat devět kilogramů heroinu.

Případ Češky zadržené v Pákistánu se vleče. Má jej na starost už třetí soudce

Mladá Češka, která byla loni v lednu zadržena na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, dnes dostala v pořadí už třetího soudce. Případu se ujme v pondělí 7. ledna a v návaznosti na jeho přidělení byl termín dalšího stání stanoven na 8. ledna. Informovalo české ministerstvo zahraničí s odkazem na informace honorárního konzula v Láhauru.

Andrej Babiš

Babiš poletí do Singapuru, Thajska a Indie. Bude jednat o bilaterálních vztazích

Premiér Andrej Babiš (ANO) příští víkend vyrazí na týdenní cestu do Singapuru, Thajska a Indie. Novinářům to řekl po dnešním obědě s prezidentem Milošem Zemanem. Setkat by se měl mimo jiné s indickým premiérem Naréndrou Módím, vyplývá z materiálu, které předložilo ministerstvo zahraničních věcí k projednání vládě.

Upír. Ilustrační foto.

Žijí v Polsku upíři? Britští diplomaté letos čelili nezvyklým dotazům turistů

Mnoha kuriózním dotazům čelili letos pracovníci britských konzulátů. Lidé se s nimi mimo jiné chtěli poradit o upírech, vegetariánských klobásách, či ženách, jež by se rády vdaly. O bizarních telefonátech informovalo britské ministerstvo zahraničí ve snaze připomenout, že na jeho konzuláty by se lidé měli obracet spíše v serióznějších záležitostech.

Rusko blokovalo průjezd Kerčským průlivem do Azovského moře.

Nepoučujte nás. To Kyjev porušuje lidská práva, reagovala Moskva na výzvy Západu

Ruské ministerstvo zahraničí dotčeně reagovalo na páteční výroky německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona týkající se rusko-ukrajinského incidentu v Kerčském průlivu. Ministerstvo podle agentury TASS mimo jiné prohlásilo, že Německo a Francie by se místo "poučování" Ruska o lidských právech měly podívat na to, jak tato práva porušuje Kyjev.

Ilustrační foto

Německo si došlápne na financování mešit. Chce získat větší kontrolu

Německá vláda chce dostat pod kontrolu financování mešit na svém území, především těch radikálních, které dostávají peníze ze států v oblasti Perského zálivu. Podle mluvčího ministerstva zahraničí vede Německo nyní jednání hned s několika zeměmi, aby zvýšilo transparentnost financování muslimských modliteben. Už od loňského roku funguje v této oblasti spolupráce s Kuvajtem.

Marocká policie vyšetřuje brutální vraždu dvou turistek.

Hlásí se k Islámskému státu. V Maroku zatkli podezřelé z vraždy turistek

V Maroku zatkli další tři muže podezřelé z vraždy dvou turistek ze Skandinávie. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování o tom dnes informovala agentura AFP. Jednoho muže zadržela policie už na začátku týdne v Marrákeši. Těla zavražděných skandinávských turistek, které měly podle médií uříznuté hlavy, našel v pondělí francouzský pár.

Finanční ředitelka Huawei Meng Wan-čou

Odveta za kauzu Huawei? Čína údajně zatkla už třetího Kanaďana

V Číně byl údajně zadržen již třetí kanadský občan. Informoval o tom kanadský list National Post s odvoláním na kanadské ministerstvo zahraničí. Podle některých názorů se jedná o odvetu Pekingu za nedávné zatčení finanční ředitelky společnosti Huawei Technologies Meng Wan-čou v Kanadě.  

Kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová.

Roztržka mezi Ottawou a Pekingem pokračuje. Kanada pohřešuje svého občana

Kanada postrádá svého občana, který pobýval v Číně a před časem vládu upozornil, že jej čínské úřady vyslýchaly. Uvedla to kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová, informovala dnes agentura AP. Podnikatel Michael Spavor se začal pohřešovat nedlouho poté, co čínské úřady zadržely jiného Kanaďana, bývalého diplomata Michaela Kovriga.