Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo zahraničních věcí

Ruská vlajka na střeše prezidentského paláce v moskevském Kremlu.

Odveta za vyhoštěné Rusy. Moskvu musí opustit tři slovenští diplomaté

Rusko v odvetě za vyhoštění tří ruských diplomatů ze Slovenska vypovědělo tři diplomatické pracovníky slovenského velvyslanectví v Moskvě. Oznámila to dnes agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Rusko slibovalo "zrcadlovou odpověď" hned 10. srpna, kdy mluvčí slovenské diplomacie médiím potvrdil, že Slovensko vyhostilo trojici ruských diplomatů. 

Dezinfekce ulice v Budapešti. Ilustrační snímek

Do Maďarska jen výjimečně. Země zveřejnila podrobnosti k uzavření hranic

Uzavření maďarských hranic nejméně na jeden měsíc pro cizince od 1. září nebude platit pro občany jiných států, kteří mají v Maďarsku trvalý pobyt nebo minimálně 90 dní platné povolení k pobytu. Podle agentury APA to vyplývá z informace s podrobnostmi tohoto opatření, které byly o víkendu zveřejněné v úředním věstníku.  

Maďarští policisté na ulici ve městě Békéscsaba kontrolují dodržování nařízení vydaných v souvislosti s koronavirovou epidemií

Uzavření maďarských hranic? Pocítí ho tisíce Čechů, varují cestovní kanceláře

Uzavření hranic, které ohlásilo od 1. září Maďarsko, se dotkne tisíců českých turistů. Podzimní měsíce totiž představují vrchol turistické sezony, kdy do Maďarska směřuje vůbec nejvyšší počet českých turistů. V tiskové zprávě to uvedla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Podle ní postoje maďarské vlády k případnému uzavření hranic nebyly předem avizovány a stávající situaci považuje za šokující. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová ČTK sdělila, že uzavření hranic se zřejmě nebude týkat průjezdu přes Maďarsko. Česko se také snaží vyjednat řešení pro už zaplacené zájezdy do Maďarska po 1. září.

Ilustrační snímek

Rakousko vyhostilo ruského diplomata kvůli špionáži. Moskva protestuje

Rakousko vyhostilo ruského diplomata, kterého označilo za nežádoucí osobu. Oznámilo to rakouské ministerstvo zahraničí. Diplomat má alpskou republiku opustit do 1. září. Ruské velvyslanectví ve Vídni proti tomuto rozhodnutí protestovalo, považuje ho za nepodložené, uvedla ruská tisková agentura TASS. Moskva zároveň pohrozila recipročním krokem.  

Koronavirus - Ilustrační foto

Negativní test, nebo karanténa. Při návratu ze Španělska platí nová opatření

Pro turisty, kteří se vrací domů z dovolené ve Španělsku, platí od dnešního dne nová opatření. Při příjezdu do Česka musí nově podstoupit test na koronavirus, nebo projít čtrnáctidenní karanténou. Výjimku mají Kanárské ostrovy a krátkodobé pobyty do 12 hodin. Opatření se také nevztahuje na děti mladší pěti let.

Německé ministerstvo zahraničí vydalo varování před "zbytečným cestováním" do Katalánska, Navarry a Aragonie "kvůli vysokému počtu infekcí".

Při návratu ze Španělska test nebo karanténa. Ministerstvo zpřísnilo podmínky

Lidé v Česku musejí mít od pondělí 24. srpna při návratu ze Španělska negativní test na koronavirus nebo jít do dvoutýdenní karantény. Výjimku mají Kanárské ostrovy, krátkodobé pobyty do 12 hodin a děti mladší pěti let. Na svém webu to dnes večer oznámilo ministerstvo zdravotnictví, které tak potvrdilo dříve avizované zařazení Španělska mezi země s vysokým rizikem nákazy. Ministerstvo také zveřejnilo doporučení pro Čechy vracející se z Chorvatska a zpřísnilo pravidla pro pracovníky z rizikových zemí.

Velká cena Chebu v atletice

Na Velkou cenu přijede i Brit Richard Kilty

Na jubilejní, čtyřicátý ročník Velké ceny Chebu se chystají čeští i zahraniční atleti. A přijede například i bývalý halový mistr světa a Evropy v běhu na 60 metrů Richard Kilty.

Poličské strojírny získaly významnou zakázku pro Afriku.

Bojová vozidla zamíří z Poličky do Ugandy

/FOTO/ Hrozilo propouštění, ale přišel zvrat. Poličské strojírny získaly velkou zakázku pro Ugandu v Africe. Firma, která letos slaví 100 let od založení, má zmodernizovat bojová vozidla BVP-2. Do Afriky tak z Poličky poputuje 42 vojenských vozů.  

Růžový palouček u Újezdce na Litomyšlsku se může stát centrem Čechů žijících v zahraničí nebo těch, kteří se k českým kořenům hlásí.

Český dům na Růžovém paloučku pro krajany v cizině?

Růžový palouček u Újezdce na Litomyšlsku se může stát centrem Čechů žijících v zahraničí nebo těch, kteří se k českým kořenům hlásí. Řekl to při středeční návštěvě paloučku ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Více než dvě stovky lidí se odpoledne sešly u pražského Klementina na demonstraci kvůli situaci v Bělorusku po volbách.

Pochodem Prahou lidé vyjádřili nesouhlas se situací v Bělorusku

Zhruba čtyři stovky lidí se dnes odpoledne vydaly z pražského Klementina na protestní pochod kvůli situaci v Bělorusku po prezidentských volbách. Vedl přes Karlův most a Nerudovu ulici na Hradčanské a posléze Loretánské náměstí k budově ministerstva zahraničních věcí, kde mělo několik osobností projev. Účastníky byli i zástupci Pirátů nebo předseda a místopředseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář a Benjamin Roll.

Pracovník instaluje bariéry před otevřením aténské Akropole 18. května 2020

Češi mohou do Řecka bez testu. Na pozemní hranici je však stále povinný

Řecko zrušilo povinnost předkládat při letu z České republiky negativní test na covid-19. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí. Na pozemní hranici však turisté negativní test, jehož stáří nepřekročí 72 hodin, předkládat musí. Cestovní kanceláře změnu vítají, Řecko letošním prodejům dominuje, uvedli dnes na dotaz ČTK zástupci tuzemských CK.

Cestující po příletu na letiště v britském Gatwicku (na snímku z 26. července 2020)

Španělsko dostane červenou. Ministerstvo ho zařadí mezi rizikové země

Ministerstvo zdravotnictví zařadí Španělsko s výjimkou Kanárských ostrovů mezi rizikové země z hlediska možnosti nákazy koronavirem. Účinnost opatření bude od 24. srpna, vyhlášeno by mělo být v pátek v souvislosti s pravidelnou úpravou přehledu rizikových zemí. Pro české turisty by to znamenalo, že po návratu ze Španělska budou muset předložit negativní test na covid-19, nebo jít do dvoutýdenní karantény.

Řecko - ilustrační foto

Do Řecka nakonec bez testu. Země vyřadí Česko ze seznamu, oznámil Babiš

Řecko vyřadí Česko ze seznamu zemí, jejíž občané mají povinnost předkládat test na koronavirus při vstupu do Řecka, na svém twitteru to napsal premiér Andrej Babiš. Pro ČT upřesnil, že tomu tak bude již ode dneška a plánované nařízení předkládat testy od 17. srpna tak vůbec nezačne platit. 

Gabriela Andělová se rozhodla zkusit angažmá v Německu.

Komplikace a ztráta opory. KP Brno je přesto optimistické

Těžká dřina začala. Basketbalistky KP Brno v pondělí zahájily letní přípravu na novou sezonu, ve které je kromě bitev v domácí nejvyšší soutěži čekají stejně jako loni i soupeřky v prestižním EuroCupu. Na úvodním tréninku ovšem chyběla opora týmu i zahraniční posily.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Ministerstvo si předvolalo běloruského velvyslance. Ohradilo se proti nařčení

Ministerstvo zahraničí si ve středu předvolalo běloruského velvyslance Valeryje Kurďukova. Zdůraznilo mu, že nesouhlasí s děním kolem prezidentských voleb i se zásahem policie proti opozičním demonstrantům po hlasování. Ohradilo se také proti obvinění běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Česko protesty organizuje. Na twitteru to dnes uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Kontroly na hranicích.

Slovinsko znovu zařadilo Česko mezi rizikové země. Cestující musí do karantény

Slovinsko v noci znovu zařadilo Česko mezi středně rizikové státy z hlediska rizika nákazy koronavirem. Po vstupu do země je pro Čechy až na výjimky povinná dvoutýdenní karanténa. Na tranzitní cesty trvající maximálně 12 hodin se ale toto omezení nevztahuje, informovalo na webu ministerstvo zahraničí. Češi, kteří si Ve Slovinsku rezervovali ubytování do čtvrtka 6. srpna, nemusí do karantény, pokud předloží negativní test na covid-19.

Ženy v Bejrútu přihlížejí zkáze, kterou způsobil výbuch v přístavu.

Exmanžel unesl děti do Libanonu. Po výbuchu v Bejrútu žena zoufale čeká zprávy

Ničivou explozi v bejrútském přístavu zaznamenal celý svět, ale s málokým v zahraničí otřásla tolik jako s Shelley Beyakovou žijící v městě Abbotsford v kanadské provincii Britská Kolumbie. Její děti, jedenáctiletou Miu a desetiletého Liama, totiž v roce 2018 unesl do Libanonu jejich otec Wissam Tarabichi a usadil se s nimi právě v Bejrútu. S matkou dětí komunikoval jen málo. Žena teď neví, co s dětmi je.

Kontroly v ukrajinském Kyjevě

Omezení pro cestovatele. Ukrajina kvůli covidu zařadila Česko do červené zóny

Po zařazení Česka na ukrajinský červený seznam rizikových zemí budou muset čeští občané při vstupu do země předložit negativní test na covid-19 starý nanejvýš 48 hodin, nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo zahraničí. Podle údajů z dobrovolné databáze cestovatelů Drozd nyní pobývá na Ukrajině 46 Čechů, podle diplomacie se ale skutečný počet bude lišit, protože registrace není pro cestu do země povinná. Využití pracovníků z Ukrajiny by ovšem nařízení ohrozit nemělo. Fungovat budou beze změn i autobusové spoje.

V libanonském Bejrútu explodoval sklad s  vysoce výbušným dusičnanem sodným.

Neštěstí v Bejrútu si vyžádalo přes 130 mrtvých. Na místě byl i český turista

/VIDEO/ Přes 130 mrtvých a kolem pěti tísic zraněných si vyžádala úterní exploze, která otřásla přístavem v libanonské metropoli Bejrútu. Informovalo o tom tamní ministerstvo zdravotnictví. Příčiny katastrofy jsou zatím nejasné. Libanonský premiér Hasan Dijáb uvedl, že pravděpodobně explodovaly tuny dusičnanu amonného, které byly v přístavu uskladněny.  Americký prezident Donald Trump však zastává názor, že šlo o atentát. Do Libanonu odletí USAR tým, Česko zemi pomůže také finančně. Podle ministerstva zahraničí byl v Bejrútu i český turista, při explozi však nebyl zraněn a o víkendu by měl odletět ze země. 

Testy na koronavirus v Norsku. Ilustrační snímek

Povinná karanténa? Norsko zvažuje znovuzavedení cestovního omezení pro Čechy

Norsko uvažuje o tom, že pro lidi přijíždějící z České republiky znovu zavede povinnou desetidenní karanténu. Dnes to podle norských médií doporučil tamní institut veřejného zdraví (FHI). Norské ministerstvo zdravotnictví bude o návrhu FHI rozhodovat v pátek, sdělila ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikace českého ministerstva zahraničí. Povinnost izolovat se pro lidi z ČR přitom Norsko zrušilo teprve v půlce července.  

Německé ministerstvo zahraničí vydalo varování před "zbytečným cestováním" do Katalánska, Navarry a Aragonie "kvůli vysokému počtu infekcí".

Němci varují před cestou do Španělska. Mají obavu z druhé vlny nákazy

Německé ministerstvo zahraničí vydalo varování před "zbytečným cestováním" do Katalánska, Navarry a Aragonie "kvůli vysokému počtu infekcí". Prudký nárůst koronavirové nákazy zaznamenalo několik velkých španělských měst včetně Barcelony, Zaragozy a hlavního města Madridu. Španělská vláda se obává, že necelý měsíc po ukončení nouzového stavu přichází druhá vlna.

Bývalý český velvyslanec při EU Jakub Dürr

Potvrzeno. Velvyslanec při EU Dürr končí, vystřídá ho diplomatka Hrdá

Novou velvyslankyní Česka při EU bude od října diplomatka Edita Hrdá. Na postu nahradí velvyslance Jakuba Dürra, který měl podle dřívějších informací předčasně opustit své místo do konce roku mimo jiné proto, že se s premiérem Andrejem Babišem (ANO) neshodl na přípravách na předsednictví ČR v EU za dva roky. Jmenování Hrdé už schválila vláda, informoval dnes Deník N, kterému to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO).

V Berlíně najelo auto do skupiny lidí. Zřejmě šlo o nehodu

V Berlíně najelo auto do skupiny lidí. Zřejmě se jednalo o nehodu

Sedm zraněných, z toho tři těžce. V Berlíně najelo v neděli ráno osobní auto s estonskou poznávací značkou do skupiny lidí. Zatím není jasné, co přesně se na místě stalo, podle německé policie se zřejmě nejednalo o útok, ale o nehodu. Řidič vozidla byl zatčen, informoval list Bild. 

Čínský konzulát v Houstonu

Do budovy čínského konzulátu v Houstonu pronikla skupina mužů

Skupina mužů v doprovodu představitele amerického ministerstva zahraničí pronikla zadními dveřmi do budovy čínského konzulátu v Houstonu krátce poté, co jeho uzavření, které nařídila americká vláda, nabylo platnosti v pátek v 16:00 místního času (23:00 SEČ). Informovala o tom dnes agentura Reuters.  

Kontroly na estonských hranicích. Ilustrační snímek

Po příjezdu do karantény. Pro Estonsko s Lotyšskem není Česko znovu bezpečné

Lotyšsko a Estonsko kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem opět vyřadily Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí. Češi tak musí při cestě do těchto států do čtrnáctidenní karantény. ČTK o tom informovalo ministerstvo zahraničí. Česká republika naopak od pondělí zařadí mezi země s nízkým rizikem nákazy Švédsko.  

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Vojtěch: Pracovníci z rizikových zemí budou muset doložit negativní test

Zahraniční pracovníci ze zemí, které nejsou na seznamu bezpečných států kvůli šíření koronaviru, budou muset od pondělí 20. července dokládat negativní test. Zaměstnavatelé v Česku ho budou muset vyžadovat. Týká se to třeba zaměstnanců z Rumunska, Švédska, Bulharska či Portugalska. Na svém twitteru to dnes uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle něj se do ČR od pondělka budou moci za určitých podmínek dostat také cizinky a cizinci ze zemí mimo EU za svými českými partnery, se kterými nejsou sezdáni.  

Slovinsko - Ilustrační foto

Bez omezení. Slovinsko vrátilo celé Česko na seznam bezpečných zemí

Slovinsko ode dneška vrátilo celou Českou republiku na seznam bezpečných zemí z hlediska rizika nákazy koronavirem. Zrušilo tak omezení, které dosud platilo pro obyvatele Moravskoslezského kraje. Ti už nebudou muset v případě cesty do Slovinska do karantény. Uvedlo to ministerstvo zahraničí v Mapě cestovatele zveřejněné na svém webu. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) přitom vyhlásil ode dneška kvůli epidemii koronaviru zpřísněná hygienická opatření v celém Moravskoslezském kaji.

Cestování v době koronaviru - Ilustrační foto

V zahraničí se o prázdninách nakazilo devět Čechů. Tři lidé na Slovensku

V červenci se Češi dosud nakazili koronavirem v šesti zemích. V centrální databázi infekčních nemocí je od 1. do 11. července evidováno devět takových případů, z toho tři lidé byli na Slovensku, dva ve Švédsku a po jednom v Chorvatsku, Británii, Maďarsku a Srbsku. Radiožurnálu to dnes řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Čísla označil za zanedbatelná, v budoucnu se nicméně podle něj objeví ohniska, která vzniknou po návratu lidí ze zahraničí. Lidé ze všech zemí označených za bezpečné mohou do ČR cestovat bez udání důvodu. Končí tak omezení pro šest mimoevropských států, uvedlo MZV.

Lidé na náměstí v srbském Bělehradě

Další omezení. Po návratu z Černé Hory a Srbska bude třeba test, nebo karanténa

Ministerstvo zdravotnictví přesunulo Srbsko a Černou Horu mezi státy s vysokým rizikem nákazy koronavirem. Češi musí od pondělí 13. července po návratu z obou zemí absolvovat test na covid-19, nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény. Důvodem je zhoršená epidemiologická situace v těchto státech. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytla ministerstva zdravotnictví a zahraničí. V takzvané červené kategorii v rámci Evropské unie zůstává nadále jen Švédsko.  

Kolona aut na dálnici. Ilustrační snímek

Do Slovinska jen přes vybrané přechody. Mějte čestné prohlášení, radí ambasáda

Čeští občané mohou při cestě do Slovinska nebo přes něj do Chorvatska vstoupit do země pouze na vybraných hraničních přechodech. Turistům, kteří chtějí ve Slovinsku strávit dovolenou, doporučuje česká ambasáda v Lublani mít s sebou čestné prohlášení, že v posledních 14 dnech nepobývali v Moravskoslezském kraji. Češi s trvalým nebo přechodným pobytem v Moravskoslezském kraji musejí předložit potvrzení o rezervaci ubytování a negativní test na covid-19, bez testu musejí do karantény.

Zvláštní americký zmocněnec pro Severní Koreu Stephen Biegun (vlevo) si podává ruku s ministrem pro sjednocení Kimem Jonem-čchulem.

KLDR nebude jednat s USA. Vyzvala Jižní Koreu, aby se do toho nevměšovala

Severní Korea se nechystá jednat se Spojenými státy a vyzývá Jižní Koreu, aby se přestala vměšovat do cizích záležitostí. Dnes to podle agentury Reuters prohlásil šéf oddělení pro americké záležitosti na severokorejském ministerstvu zahraničí Kwon Čong-kun. Učinil tak krátce před dnešní návštěvou náměstka amerického ministra zahraničí Stephena Bieguna, který chce v Soulu jednat o možnostech, jak obnovit jaderné rozhovory s Pchjongjangem.  

Kontroly na hranicích.

Omezený vstup Čechům platí i do Lotyšska a Estonska. Je povinná karanténa

Po Slovinsku je omezen vstup Čechům také na území Lotyšska a Estonska. V Lotyšsku platí od dnešního odpoledne povinná čtrnáctidenní karanténa. Karanténu není možné nahradit negativním testem. V Estonsku pak nařízení platí od 6.7. do 12.7. Naopak Anglie od 10. července ruší povinnou 14denní karanténu kvůli koronaviru pro lidi přijíždějící z 59 zemí, týká se to i České republiky. 

Cestující v odletové hale pražského letiště.

Snadnější cestování. Česko rozšíří seznam bezpečných zemí

Česko od středy zařadí na seznam bezpečných zemí osm států mimo Evropskou unii. Jsou jimi Srbsko, Černá Hora, Thajsko, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko a Jižní Korea. Dnes o tom informovalo ministerstvo zahraničí, které tak zúžilo seznam 15 států, na němž se dohodla Evropská unie.  

Tomáš Petříček

Ministerstvo vytipovalo země mimo EU, kam půjde cestovat. Prioritou je Balkán

Česko pro své účely zúží seznam bezpečných zemí pro cestování, na kterém by se měla dnes dohodnout Evropská unie. Vybere z něj zhruba desítku mimounijních států, bude přitom zohledňovat i to, zda se tyto země otevírají pro české občany, uvedli dnes představitelé ministerstva zahraničí. Na unijním seznamu by se podle nich mělo objevit zhruba 15 států, platit by měl od středy. Za prioritu považuje česká diplomacie zejména volné cestování do zemí západního Balkánu.  

Polský hnědouhelný důl a elektrárna Turów.

Poslanci chtějí, aby Liberecký kraj spočítal škody způsobené těžbou v Polsku

Poslanci podpořili další kroky Libereckého kraje proti negativním vlivům polského dolu Turów. Ve středu se na tom shodl výbor pro životní prostředí Sněmovny. Poslanci výboru žádají Vládu ČR, aby prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí podala podnět k Evropské komisi. Po Libereckém kraji chtějí, aby do konce září vyčíslil dosavadní i předpokládané škody a náklady v souvislosti s prevencí a nápravou škod na životním prostředí.

Ruská vlajka na střeše prezidentského paláce v moskevském Kremlu

Vyhoštění Češi již opustili Rusko. Do vlasti se vracejí autem

Dvojice Čechů vyhoštěných z Ruska už opustila zemi a je na cestě do Česka. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Moskva vyhostila dva Čechy v reakci na stejný český krok z počátku června. Oba měli čas k opuštění ruského území do dnešní půlnoci.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD)

Omezení kvůli koronaviru: Česko a Rakousko chtějí otevření hranic na Balkán

Česká republika a Rakousko společně usilují o otevření hranic na západní Balkán od začátku července. V rozhovoru s rakouskou agenturou APA to řekl český ministr zahraničí Tomáš Petříček, který byl v úterý na pracovní návštěvě ve Vídni. Ministr také vyjádřil naději, že v budoucnu už nebude třeba hranice zavírat, protože země už budou i na případnou druhou vlnu koronavirové epidemie lépe připraveny.

Portugalsko během koronavirové epidemie. Ilustrační snímek

Portugalsko. Země, kam se náhle zase nesmí

Lisabon – Portugalsko, oblíbená dovolenková destinace, země s téměř stejným počtem obyvatel jako Česko, kde měl své letní sídlo i prezident Václav Havel, je dnes pro české výletníky varovným příkladem. Jako první země v Evropské unii se ze státu, kam bylo možné jet a vrátit se do Česka bez karantény a bez negativního testu na koronavirus, spadla mezi rizikové, červeně označené země.