Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo zahraničních věcí

Ilustrační foto.

Učitelé přijali inkluzi napůl. Teď dostanou novou vyhlášku

Běžné školy vzdělávaly žáky s nejrůznějšími handicapy vždycky, avšak teprve po inkluzivní novele, která nabyla účinnosti v září 2016, stát jejich speciální potřeby pokryl i finančně. Velká část rodičů se toho chopila a žádala rediagnostiku svých dětí, aby mohly navštěvovat nespeciální třídy a měly příslušné pomůcky, eventuálně asistenta. Ne všude ředitelé a učitelé tento nápor zvládli. Pochopitelně i kvůli dramatickému nárůstu byrokracie.

Finanční ředitelka Huawei Meng Wan-čou

Čína žádá propuštění šéfky Huawei. Kanadu varuje před následky

Čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo Kanadu, aby okamžitě propustila finanční ředitelku čínské fitmy Huawei Technologies Meng Wan-čou. Současně úřad pohrozil, že pokud tak země neučiní, musí prý počítat s následky. Ženu před týdnem zadržela kanadská policie ve Vancouveru na žádost Spojených států. V USA je obviněna z porušování protiíránských sankcí a obcházení embarga.

Ilustrační foto.

Česko se nezúčastní jednání o migraci. Na konferenci OSN nevyšle svého zástupce

Česko nevyšle žádného zástupce na konferenci OSN v Marrákéši, na které se bude příští týden schvalovat globální úmluva o migraci. ČTK to dnes řekla Hana Klučarová z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Česká vláda globální pakt už dříve odmítla, v minulosti ale nevylučovala, že by na konferenci vyslala svého zástupce jako pozorovatele.  

Vladimir Putin na setkání G20 v argentinském Buenos Aires

Zpravodajci: Agenti chtěli mít vliv na politiky. Rusko vytěžuje české zdroje

/INFOGRAFIKA/ Cizí tajné služby se v České republice v roce 2017 pokoušely kromě získávání informací posílit vliv své země na české politické a ekonomické struktury. Ve výroční zprávě za loňský rok to uvedlo Vojenské zpravodajství (VZ). Konkrétní země zpravodajci nejmenovali. Svoji zprávu vydala také Bezpečnostní informační služba. Ta tvrdí, že Rusko při své zpravodajské činnosti v Česku těží z velké diplomatické mise v Praze i lehkovážného přístupu politiků a státních zaměstnanců k interním informacím. Ministerstvo zahraničí zpráva BIS nepřekvapila. 

Miroslav Lajčák

Šéf slovenské diplomacie Lajčák podal demisi. Premiér nesouhlasí

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák se rozhodl podat demisi do rukou prezidenta Andreje Kisky. Oznámil to jen několik hodin poté, co slovenský parlament ve čtvrtek odmítl migrační pakt OSN. Premiér Peter Pellegrini však s jeho rozhodnutím nesouhlasí. O demisi informoval mluvčí ministerstva zahraničí Boris Gandel.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Petříček se brání kritice Zemana, jde o rozpočet, nikoli priority

Česko nemění pozici vůči Budapešti, ujistil dnes na jednání v Praze maďarského premiéra Viktora Orbána český předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v souvislosti s informacemi o změnách v kategorizaci ambasád. Podle tisku ministerstvo zahraničí vyškrtlo české velvyslanectví v Maďarsku ze seznamu nejvyšší politické důležitosti.

Tereza H. u soudu v pákistánském městě Láhaur.

Obhájce Češky v Pákistánu: Případ pašování drog je smyšlený

Před pákistánským soudem, který projednává případ Češky zadržené v lednu s devíti kilogramy heroinu, dnes přednesli své argumenty k případu obhájci obou obžalovaných. Případ je podle nich smyšlený. ČTK o výsledku soudního líčení informovala mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Soud s Češkou začal v březnu a podle pákistánských médií se chýlí ke konci.

Ilustrační foto.

Maďarsko odmítlo vydat Američanům obchodníky se zbraněmi. Poslalo je do Ruska

Maďarská justice rozhodla, že dva ruské občany podezřelé z obchodování se zbraněmi vydá do Ruska a nikoli do Spojených států, které se podstatně podílely na jejich zadržení. Informovalo o tom dnes maďarské ministerstvo spravedlnosti. Případ nejspíš ještě více naruší maďarsko-americké vztahy, Washington už vyjádřil zklamání nad tím, že Budapešť americkou žádost o vydání dvou mužů nevyslyšela.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Nepřijatelné! Ministr Petříček se zlobí na Rusko kvůli námořnímu incidentu

Ruská anexe vod Azovského moře je pro Česko stejně nepřijatelná, jako byla anexe ukrajinského poloostrova Krym. Na twitteru to uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ministerstvo zahraničí v tiskovém prohlášení označilo blokování plavby Kerčským průlivem ze strany Ruska za hrubé porušení mezinárodního práva. Vyzvalo k propuštění zajatých ukrajinských lodí i námořníků.

Rusko blokovalo průjezd Kerčským průlivem do Azovského moře

Krize v Kerčském průlivu: Porošenko podepsal návrh na vyhlášení válečného stavu

Ukrajinské ozbrojené síly jsou ve stavu pohotovosti. Reagují tak na sérii nedělních incidentů mezi ruskými a ukrajinskými loděmi v Kerčském průlivu. Po incidentu Rusko omezilo v průlivu lodní dopravu, tu ale v pondělí pro civilní plavidla obnovilo. Ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal návrh na vyhlášení válečného stavu, o němž bude rozhodovat parlament. Moskva obvinila Ukrajinu, že střet úmyslně vyprovokovala. 

Andrej Babiš junior během pobytu na Krymu

Cestou Babiše mladšího na Krym se zabývá i Ukrajina. Mohl porušit tamní zákony

Ukrajinské oficiální orgány se budou zabývat otázkou pobytu Andreje Babiše mladšího na anektovaném Krymu. Podle místních úřadů totiž mohl svým pobytem porušit tamní zákony. Ve svém prohlášení to uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí, které reagovalo na dotaz webového serveru Krym.Realii, který spravuje Rádio Svoboda. 

Kim Čong Un

Jasný vzkaz Spojeným státům? Severní Korea otestovala novou zbraň

Severní Korea otestovala pod dohledem svého vůdce Kim Čong-una nově vyvinutou ultramoderní zbraň. V pátek o tom informovala severokorejská státní média. Podle Američanů jde o vzkaz Spojeným státům, že je Pchjongjang připravený vrátit se ke své militaristické rétorice, pokud nebudou rozhovory o jaderném odzbrojení pokračovat podle jeho představ.

Ilustrační foto.

Česko se nepřipojí ke globálnímu paktu o migraci, rozhodla vláda

Vláda na středečním jednání rozhodla, že se Česko nepřipojí ke globálnímu paktu OSN o migraci. Vadí jí, že úmluva nezahrnuje některé české priority, například jasné rozlišení typu migrantů. Dokument vznikal rok a půl, na jeho dojednání se podílely všechny členské země Organizace spojených národů, včetně České republiky. 

Zleva Vladimír Mečiar, Ivan Gašparovič a Michal Kováč. Mečiar později omilostnil lidi, spojené s únosem Kováčova syna

Politické únosy v československých dějinách? Nic nového, děly se a dějí

Dějiny historického území českých zemí jsou spjaty s politicky motivovanými únosy vlastně odnepaměti, řadí se k předním příběhům české mytologie. Opakovaně k nim docházelo také během posledního století. Hned několikrát se během poválečného vývoje stalo, že zásadně ovlivnily politický vývoj.

Ilustrační foto.

Ministerstva zruší stovky míst. Skončí někteří odborní náměstci

Počet míst ve státní správě by se měl od počátku příštího roku meziročně snížit o téměř 770 míst. Vyplývá to z návrhu ministerstva vnitra, který má ve středu schválit vláda a který má ČTK k dispozici. Na ministerstvech by se měly zrušit nejen řadové úřednické pozice, ale i některá vedoucí místa. Na platy úředníků by se v příštím roce mělo podle návrhu vydat 34,34 miliard korun, což je o zhruba 1,42 miliardy více než letos.

Ilustrační foto.

Během turistické sezony zemřelo v zahraničí 85 Čechů. Nejvíc v Chorvatsku

V letošní turistické sezoně mírně ubylo Čechů, kteří zahynuli v zahraničí. Za hranicemi zemřelo 85 lidí, což představuje meziroční pokles o 16 osob. Oznámilo to ministerstvo zahraničí. Ve srovnání s rokem 2017 také ubylo případů, kdy Češi potřebovali asistenci konzulární služby a velvyslanectví České republiky ve světě.  

Mike Pompeo a Ri Jong-ho, tedy ministr zahraničí USA a jeho protějšek z KLDR.

KLDR zrušila jednání s americkým ministrem zahraničí. Schůzka s Trumpem platí

Zástupci KLDR odložili čtvrteční schůzku s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeo. Oficiální důvod neuvedli, nicméně podle americké velvyslankyně u OSN Nikki Haleyové na ni „nebyli připraveni“. Tématem jednání Pompea s jeho severokorejským protějškem Kim Jong-čcholem měla být podle amerického ministerstva zahraničí „finální, úplná a ověřená denuklearizace Severní Koreje“. 

Tomáš Petříček (vlevo) byl jmenován ministrem zahraničních věcí. Vpravo Andrej Babiš.

Petříček: Česko by mělo mít zahraniční politiku, která prosazuje i lidská práva

Česko by mělo mít sebevědomou zahraniční politiku, která zahrnuje nejen sledování ekonomických zájmů, ale i prosazování hodnot jako lidská práva. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Příklady ze světa podle něj ukazují, že je možné jasně si držet hodnotová východiska a přitom pomáhat obchodu. Ministr také uvedl, že v podpoře lidských práv by se chtěl zaměřit nejen na tradiční oblasti, ale i na Afriku, kde má tato problematika souvislost i s migrací.

Miroslav Poche.

Poche zůstává v blízkosti Petříčka. Bude jeho externím poradcem k EU

Europoslanec Miroslav Poche se stal externím poradcem ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Bude součástí širšího týmu deseti až dvanácti lidí. Jeho doménou budou témata ohledně evropské politiky. Pocheho původně ČSSD navrhovala na minstra zahraničí, jeho nominaci ale odmítl prezident Miloš Zeman.

Ilustrační snímek

Čtyřicet milionů pro Afghánistán. Vláda uvolnila finanční pomoc

Česko poskytne Afghánistánu 40 milionů korun na podporu tamních obranných a bezpečnostních sil. Uvolnění peněz z rozpočtu ministerstva zahraničí na dnešním zasedání schválila vláda, informoval tiskový odbor úřadu vlády. O samotném poskytnutí pomoci v letošním roce a dvou následujících kabinet rozhodl už v roce 2016.

Ilustrační foto.

Ochránci jsou zděšení. Čína povolí obchod s kostmi tygrů a rohy nosorožců

Čínská vláda znovu umožní obchodovat s tygřími kostmi a rohy nosorožců, které jsou používány v tradiční čínské medicíně. Vládní zpráva nezmiňuje žádnou změnu zákona, místo toho uvádí, že obchod bude kontrolován a tygří kosti a rohy nosorožců budou pocházet z chovaných zvířat určených pro lékařský výzkum a léčení. Informovala o tom agentura AP.

James Mattis, ministr obrany USA

Mattis: Vražda saúdského novináře podrývá stabilitu regionu. USA plánují reakci

Brutální vražda saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího podrývá stabilitu regionu a americké ministerstvo zahraničí připravuje další reakci. Na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Bahrajnu to v sobotu oznámil americký ministr obrany James Mattis. Již dříve odebraly Spojené státy víza 21 saúdskoarabským představitelům spojovaným s vraždou.  

Kramářova vila.

Oslavy odemykají jindy uzamčené dveře. Otevírají se vládní i ministerské budovy

Vládní, parlamentní a ministerské budovy v Praze se o víkendu otevřou lidem. V rámci oslav stého výročí vzniku Československa pořádá den otevřených dveří také karlínská Invalidovna. Kramářova vila, která slouží jako rezidence českých premiérů, se při této příležitosti v sobotu a v neděli večer rozzáří v národních barvách.

Tomáš Petříček.

Petříček slibuje aktivní členství Česka v Evropské unii

Česko musí být aktivním členem Evropské unie a chce se podílet na společné obraně evropského bloku. V projevu k zahraničním velvyslancům to dnes uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). V projevu, jehož text zveřejnilo ministerstvo zahraničí na svých internetových stránkách, Petříček také upozorňoval, že pro zajištění bezpečnosti EU je třeba stabilizovat i její okolí.

Vojenské cvičení NATO Trident Juncture v Norsku

V Norsku vypukne rozsáhlé cvičení NATO. Zúčastní se ho desetitisíce vojáků

Na území Norska odstartuje ve čtvrtek největší letošní cvičení vojsk Severoatlantické aliance (NATO). Simulace se zúčastní 50 tisíc vojáků a přes 10 tisíc kusů vojenské techniky včetně letectva i námořnictva. Přípravy na rozsáhlou operaci se neobešly bez zranění. Čtveřice amerických vojáků skončila po srážce několika vojenských vozidel v nemocnici.

Tomáš Petříček (vlevo) a Andrej Babiš.

Důvěryhodné vyšetření. Česko souhlasí se stanoviskem EU ke Chášukdžího smrti

Česká diplomacie věnuje soustředěnou pozornost odhalením v případu vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na twitteru uvedl, že Evropská unie musí reagovat jasně a jedním hlasem. Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová sdělila, že platí prohlášení unijních zemí, které resort sdílí. Petříček pravděpodobně ve středu přijme velvyslance Saúdské Arábie a bude s ním probírat i toto téma, dodala Lagronová.

Ilustrační foto.

Kauza ovlivňování povolení pobytu v Česku: policie zajistila 200 milionů

V kauze ovlivňování žádostí o povolení k pobytu v Česku policisté zajistili při domovních prohlídkách vedle důkazů přes 200 milionů korun v hotovosti, několik aut a nemovitostí v hodnotě 70 milionů korun. Na webu o tom dnes informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Radek Vondráček

Na Vondráčka mířila kritika kvůli cestě do Ruska. Nový ministr prohlášení stopl

Ministerstvo zahraničí připravilo kritické prohlášení k cestě předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) do Ruska. Nový ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale vydání dokumentu po konzultaci s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem zastavil. Informuje o tom server Seznam zprávy, který má návrh prohlášení k dispozici. Vondráček se v Rusku mimo jiné sešel s lidmi, kteří jsou na sankčním seznamu EU a USA.

Ilustrační foto.

Povolení k pobytu v Česku jako výhodný byznys. Policie stíhá osm lidí

Policie obvinila osm lidí původem z Ruska a Vietnamu za ovlivňování žádostí o povolení k pobytu v Česku. Vydělali si tím podle kriminalistů stovky milionů korun. Částečně při tom narušili činnost českého ministerstva zahraničních věcí. Na svých webech o tom informovaly Vrchní státní zastupitelství v Praze a Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Předseda ČSSD Jan Hamáček, pověřený dočasně řízením ministerstva zahraničí

Česko ve volbách uspělo. Zasedne v Radě OSN pro lidská práva

Valné shromáždění Organizace spojených národů (OSN) v New Yorku zvolilo Českou republiku mezi 47 členů rady pro lidská práva. Čeští zástupci budou v jednom z nejdůležitějších orgánů OSN zasedat během tříletého funkčního období a naváží tak na členství v letech 2006 až 2007 a 2011 až 2014.

Aleš Chmelař.

Novou tajemnicí pro Evropskou unii by měla být diplomatka Srnová

Novou státní tajemnicí pro evropské záležitosti se zřejmě stane diplomatka Eva Srnová, která dosud působila na českém velvyslanectví při Evropské unii. Dnes o tom informoval server Aktuálně.cz. Nynější státní tajemník Aleš Chmelař (ČSSD) funkci opouští a měl by působit na ministerstvu zahraničí.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Krizi způsobují americké sankce. Musíme ji vyřešit, žádá íránský vůdce Chameneí

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval politiky země k vyřešení ekonomické krize, kterou způsobují americké sankce. Ty totiž zasahují íránský obchod s ocelí, finanční sektor i automobilový průmysl. Na listopad plánuje administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa uložit sankce na íránský petrochemický průmysl. Ty situaci pravděpodobně ještě zhorší, uvádí agentura Reuters.

Ilustrační foto

V Idlíbu vznikla demilitarizovaná zóna. Odešlo tisíc ozbrojenců, hlásí Moskva

Z demilitarizovaného pásma v syrské provincii Idlíb bojující strany stáhly těžké zbraně. Odešla odtud i tisícovka ozbrojenců. Potvrdily to ruské a turecké oficiální zdroje. Naplňuje se tak dohoda Moskvy a Ankary, které se shodly na vytvoření nové demilitarizované zóny v syrském regionu, ze kterého se rebelové musejí stáhnout do 15. října.  

Bleskové povodně na španělském ostrově Mallorca

Bleskové povodně na Mallorce. V zatopených ulicích zahynulo jedenáct lidí

Bleskové povodně způsobené vydatnými dešti si na východě španělského ostrova Mallorca vyžádaly nejméně jedenáct lidských životů. Nejméně devět dalších lidí úřady pohřešují. Videa zveřejněná na sociálních sítích ukazují masy do hněda zbarvené vody, které ulicemi města Sant Llorenc des Cardassar unáší automobily.

Předseda ČSSD Jan Hamáček.

Hamáček přijde o pověření řídit ministerstvo zahraničí. Zeman jej zrušil

Prezident Miloš Zeman zrušil k 15. říjnu pověření místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) řízením ministerstva zahraničí. Sdělil to dnes prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Novým šéfem diplomacie jmenuje na Pražském hradě současného náměstka ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) 16. října dopoledne.

Saúdskoarabský novinář Džamal Chášakdží

Zmizení novináře Chášakdžího: Turecko prohledá saúdskoarabský konzulát

Vyšetřovatelé v souvislosti se zmizením novináře Džamála Chášakdžího prohledají saúdskoarabský konzulát v tureckém hlavním městě Istanbulu. Právě zde byl žurnalista v úterý 2. října naposledy spatřen a policie se domnívá, že byl v budově úřadu zavražděn. Prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval zástupce Saúdské Arábie aby prokázali, že Chášakdží konzulát opustil.