Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo zahraničních věcí

Švédsko se stalo 32. členem Severoatlantické aliance. Na snímku švédský premiér Ulf Kristersson.

Švédsko se stalo členem NATO. Premiér nechal v USA uložit přístupový protokol

Švédsko se ve čtvrtek stalo 32. členem Severoatlantické aliance. Svůj vstup skandinávská země stvrdila slavnostním uložením přístupového protokolu do úschovy amerického ministerstva zahraničí. Poslední formální krok v procesu přijetí učinil švédský premiér Ulf Kristersson, když protokol předal americkému ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi. Ten připomněl, že Švédsko o vstup do NATO požádalo kvůli ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022, a prohlásil, že aliance je nyní silnější než kdykoli dříve.

Pákistánští policisté stojí 18. ledna 2024 na stráži před ministerstvem zahraničních věcí v Islámábádu. Pákistán uvedl, že provedl údery proti cílům militantů v Íránu poté, co Teherán začátkem tohoto týdne zahájil útoky na pákistánské území.

Pákistán zaútočil na cíle v Íránu. Při úderech zemřelo nejméně sedm lidí

Pákistán v noci na čtvrtek zaútočil na cíle v íránské provincii Sístán a Balúčestán, která leží na hranicích obou zemí. Informují o tom agentury AFP a Reuters, podle nichž při úderech zahynulo nejméně devět lidí, včetně čtyř dětí a tří žen. Írán předtím v týdnu podnikl vzdušné údery na území Pákistánu, což Islámábád tvrdě kritizoval a varoval před vážnými následky. Pákistánský premiér Anvar Hakk Kakar v souvislosti s útoky zkrátí návštěvu Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu, oznámilo pákistánské ministerstvo zahraničí.

Televizní obrazovka ukazuje snímek odpálení severokorejské rakety  v neděli 19. března 2023. Ilustrační snímek

KLDR odpálila balistickou raketu dlouhého doletu. Dopadla do Japonského moře

Severní Korea v pondělí odpálila mezikontinentální balistickou raketu (ICBM), která má dolet přes 15 tisíc kilometrů, a mohla by tak zasáhnout i území celých kontinentálních Spojených států. Podle agentury Jonhap šlo už o pátý letošní test rakety dlouhého doletu ze strany komunistické země, což je nejvíce za jediný rok. Raketový test odsoudily Jižní Korea, Japonsko i USA. V Pekingu šéf čínské diplomacie přijal severokorejského náměstka ministerstva zahraničí.

Následky útoku radikálního hnutí Hamás v izraelském městě Tel Aviv

V Izraeli umírali i cizinci. Unesené občany pohřešují Německo, USA či Thajsko

Při útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael přišlo o život deset občanů Nepálu, dva Thajci, dvě Ukrajinky a jeden občan Francie. Uvedly to v neděli úřady dotčených zemí. Mezi mrtvými jsou také nejméně čtyři Američané, napsala agentura AP s odvoláním na nejmenovaného představitele USA. Mnoho cizinců je nezvěstných, u některých z nich je potvrzeno, že je bojovníci Hamásu zadržují. O unesených občanech má informace Mexiko nebo Německo.

Trosky sestřeleného letadla USAF C-130

Čtyři migy proti lockheedu. Zapomenutý incident studené války vyvolal skandál

Dnes je tento incident skoro zapomenutý, ale ve své době představoval prakticky nejmedializovanější konfrontaci mezi sovětskými a americkými vojenskými posádkami během studené války. 2. září před 65 lety zaútočily čtyři sovětské stíhačky MiG-17 na neozbrojený americký průzkumný letoun, který vletěl do sovětského arménského vzdušného prostoru. Jeho následné sestřelení si vyžádalo 17 lidských životů.

Stovky demonstrantů dnes ráno zapálily budovu švédského velvyslanectví v Bagdádu.

Stovky demonstrantů zapálily švédskou ambasádu v Bagdádu. Kvůli pálení koránu

Kvůli další protestní akci před iráckou ambasádou ve Švédsku, jejíž pořadatel hrozil pálením koránu, se dnes strhla diplomatická bouře mezi Stockholmem a Bagdádem. Akci švédské úřady povolily s odkazem na svobodu slova. Její dva účastníci nakonec korán nespálili, ale pošlapali ho, informovala agentura Reuters. Kvůli tomuto dalšímu chystanému pálení koránu demonstranti v Bagdádu přes úsvitem vnikli do areálu švédské ambasády a založili tam menší požár. Irácká vláda také pohrozila přerušením styků se Švédskem a vypověděla ze země švédskou velvyslankyni, což zdůvodnila opakovanými incidenty znesvěcování koránu s povolením švédské vlády.

Ruská válečná loď vystřeluje raketu na Ukrajinu, 11. října 2022

Polsko předvolalo ruského velvyslance. Ministerstvo: Raketa byla ruské výroby

Při výbuchu na východě Polska nedaleko hranic s Ukrajinou přišli v úterý odpoledne o život dva lidé. Raketa, která výbuch způsobila, byla vyrobená v Rusku, uvedlo v noci na středu polské ministerstvo zahraničí. Nespecifikovalo však, kdo ji vystřelil. Ve středu se na základě článku 4 smlouvy Severoatlantické aliance na žádost Polska sejdou velvyslanci NATO, píše agentura Reuters s odvoláním na dva evropské diplomaty.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na summitu G20 na indonéském ostrově Bali, 8. července 2022.

Lavrova po příletu na Bali odvezli do nemocnice. Šlo jen o prohlídku, říká Kreml

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov byl dnes v dějišti summitu skupiny velkých světových ekonomik G20, který se od úterý koná na indonéském ostrově Bali, převezen do nemocnice. Podle guvernéra ostrova Bali se ale jednalo jen o prohlídku a šéf ruské diplomacie se těší dobrému zdraví. Nepotvrdily se tak informace agentury AP, podle nichž byl Lavrov hospitalizován kvůli problémům se srdcem.

Ruská hlídka v Mariupolu 18. května 2022.

Školy, věznice. Rusové na Ukrajině vyslýchají civilisty na 21 místech, tvrdí USA

Rusko a proruské síly provozují na Ukrajině 21 středisek, která slouží k zadržování, výslechům a třídění válečných zajatců a civilistů. Vyplývá to z nové zprávy vědců z Yaleovy univerzity, kterou podpořilo americké ministerstvo zahraničí v rámci snahy pohnat Moskvu k zodpovědnosti za činy spáchané během půl roku trvající války na Ukrajině. V pátek o tom informovala agentura Reuters.

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničních věcí v Praze.

V účetnictví resortu zahraničí je významná nesprávnost za 724 milionů, říká NKÚ

V účetnictví ministerstva zahraničních věcí (MZV) za rok 2020 zjistil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nesprávnosti v hodnotě 775 milionů korun. Významná nesprávnost za 724 milionů korun spočívala v neprovedení snížení hodnoty vkladu do nadačního fondu, uvedli kontroloři v tiskové zprávě. Ministerstvo v reakci uvedlo, že chybu napravilo. V závěrečném účtu ani ve výkazu pro hodnocení plnění státního rozpočtu podle kontrolorů naopak zásadní chyby nebyly.

Donald Trump

Rusové tráví Američany. Bílý dům však mlčí

Čína, Kuba, Rusko. To už nemůže být náhoda. Ve všech těchto státech měli američtí diplomaté i agenti zpravodajských služeb stejné zdravotní problémy, které pro některé znamenaly odchod do předčasné penze, pro jiné trvalé následky. Výsledek šetření i počet postižených ale Bílý dům tají.

Likvidace sovětské rakety X-22, která je schopná nést jadernou hlavici.

Rusko je připraveno zmrazit počet jaderných hlavic, uvedla Moskva

Rusko je připraveno na rok zmrazit počet svých jaderných hlavic, pokud Spojené státy učiní totéž. Uvedlo to dnes ruské ministerstvo zahraničí. Mělo by jít o součást ročního prodloužení stávající vzájemné odzbrojovací dohody, jejíž platnost vyprší v únoru. Washington ruské vyjádření přivítal a hlásí ochotu okamžitě začít jednat o dokončení úmluvy.

Velvyslanec státu Izrael Daniel Meron v Prostějově

Na Masaryka se dodnes v Izraeli vzpomíná, říká velvyslanec Daniel Meron

Jako velvyslanec Státu Izrael působí Daniel Meron v České republice třetím rokem, přesně od února 2017. Českou republiku poznává hned z několika rovin, jednak v rámci plnění svých pracovních povinností a jednak ve svém volném čase. To totiž rád cestuje a navštěvuje místa a města u nás. A to nejen ta, která jsou více či méně spojena s židovskou historií.

Velvyslanec státu Izrael Daniel Meron v Prostějově

Do Prostějova se vždy rád vracím, má co nabídnout, říká izraelský velvyslanec

Jako velvyslanec Státu Izrael působí Daniel Meron v České republice třetím rokem, přesně od února 2017. Českou republiku poznává hned z několika rovin, jednak v rámci plnění svých pracovních povinností a jednak ve svém volném čase. To totiž rád cestuje a navštěvuje místa a města u nás. A to nejen ta, která jsou více či méně spojena s židovskou historií.

Rouška u Braniborské brány - Ilustrační foto

Německo odloží zpřísnění opatření proti koronaviru. Platit budou až od 15. října

Nová zpřísněná karanténní opatření po návratu z rizikové oblasti, mezi něž patří i Česko, nezačnou v Německu platit od 1. října, jak bylo dosud očekáváno, ale zřejmě až od 15. října. Uvedl to mluvčí německého ministerstva vnitra Steve Alter, oznámila dnes německá zpravodajská stanice n-tv. K tomuto datu se totiž Německo chystá zprovoznit systém digitálního hlášení návratu z cest. Nadále tak platí výjimky pro řidiče kamionů či pendlery, které spolková vláda a také vlády jednotlivých německých spolkových zemí chtějí zachovat.

Záběr na hořící ázerbájdžánský tank po útoku arménské armády v Náhorním Karabachu

Boje v Náhorním Karabachu pokračovaly i přes noc. Umírali i civilisté

Boje mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami u horské enklávy Náhorní Karabach opět pokračovaly i přes noc, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na ázerbájdžánské ministerstvo obrany. Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev dnes uvedl, že při arménském ostřelování přišlo o život deset civilistů a další tři desítky utrpěly zranění. Arménské ministerstvo zahraničí naopak oznámilo, že při dnešním ostřelování arménského města Vardenis byl zabit civilista.

Egypt, pyramida v Gíze, turisté  - ilustrační foto.

Cestovky obnovují prodej Egypta, první lety plánují příští týden

Tuzemské cestovní kanceláře (CK) obnovují prodeje zájezdů do Egypta. První lety jsou naplánované od příštího týdne. ČTK to řekla mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková. Testy na covid-19 budou nutné při cestě tam i zpět. Jejich případné proplácení CK řeší, zjistila ČTK od zástupců kanceláří.

Kontroly na hranicích v době koronaviru.

Němci změnili názor. Zařadili na seznam rizikových zemí celé Česko

Německo rozhodlo o vyřazení zbylých dvou českých krajů (Ústeckého a Moravskoslezského) ze seznamu bezpečných oblastí. Za rizikovou tak považuje celou ČR. Na svém twitteru o tom informoval ministr zdravotnictví Tomáš Petříček.Pro pendlery však nadále platí výjimky z německých karanténních opatření.

Kontroly na hranicích v době koronaviru.

Rakousko vydalo varování před cestami do Prahy. Platit začne v pondělí

Rakousko vydalo varování před cestami do Prahy. Opatření začne platit v pondělí, uvedl s odvoláním na ministerstvo zahraničí rakouský list Die Presse. O úmyslu zařadit Prahu mezi rizikové oblasti z hlediska šíření koronaviru již dříve na twitteru informoval šéf české diplomacie Tomáš Petříček. Při příjezdu z Prahy do Rakouska bude podle něj nutný negativní test na covid-19.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na snímku ze 21. ledna 2020

Rusko slíbilo odvetu za kroky EU, rozšíří svou černou listinu

Rusko na základě reciprocity rozšíří svou černou listinu jako odpověď na sankce ze strany Evropské unie. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zahraničí. Moskva zakáže dalším představitelům členských zemí a institucí EU vstup do Ruska, ale mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová na tiskové konferenci neupřesnila, kdo bude postižen. Počet osob figurujících na ruské černé listině bude podle ní stejný jako počet Rusů na sankčním seznamu EU.  

Cestující na letišti ve Frankfurtu

Německo nezařadí celé Česko mezi rizikové. Do Řecka je potřeba test

Německo podle českého ministra zahraničí Petříčka nezařadí mezi rizikové oblasti Ústecký a Moravskoslezský kraj. Zbytek Česka na seznamu bude. K opatřením přistoupilo i Řecko. Češi budou smět od pondělí do Řecka jen s negativním testem na covid-19, který nebude starší než 72 hodin. Řecká vláda na svých stránkách uvedla, že tuto povinnost zavede pro cestující leteckou dopravou z České republiky od 28. září.

Ilustrační foto.

Radíme podnikatelům: Živnostník a služební cesty do zahraničí v čase koronaviru

Pracuji jako fotograf na volné noze. Často pracuji v ateliéru, ale dokumentuji i svatby, a to také v zahraničí. Potřebuji často cestovat na Slovensko, stejně jako do Německa a Rakouska. Existuje při současných omezeních režim, v rámci něhož bych mohl zakázky realizovat? A pokud ne, přísluší mi kompenzace?  Na dotaz odpovídá Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků ČR.

Vlajka EU a vlajky členských zemí v evropském parlamentu v Bruselu

Europoslanci vyzvali k sankcím proti Lukašenkovi a za útok na Navalného

Evropský parlament (EP) dnes v rezoluci vyzval státy Evropské unie k přijetí sankcí proti činitelům běloruského režimu, včetně autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Minsk na to vzápětí reagoval dotčeně. Europoslanci schválili i další rezoluci, v níž rázně odsoudili útok na ruského opozičního lídra Alexeje Navalného, za který by evropský blok měl rovněž postihnout viníky. Ti jsou podle textu buď přímo spojeni s ruskými úřady, nebo Moskva porušila své mezinárodní závazky, když se jed ze skupiny novičok dostal do rukou nepovolaných osob.

Ilustrační foto.

Koronavirovou karanténu Němci vedle Prahy uvalili i na Středočechy

„Dohonit“ Prahu, a to dokonce v mezinárodním srovnání, se podařilo středním Čechám. Ve středu večer Němci hodili Středočechy do jednoho pytle s obyvateli metropole. Institut Roberta Kocha oznámil, že Středočeský kraj přidává na seznam rizikových oblastí z hlediska koronavirové nákazy, kde se česká metropole ocitla už před týdnem. 

Letiště Praha v době krize způsobené koronavirem.

Prahu označilo za rizikovou i Nizozemsko, Češi mají zákaz na Kypr

Situace s onemocněním covid-19 se začíná vymykat kontrole a problémům s koronavirovou nákazou v Česku si všímají ostatní země. Od úterý nastává komplikace pro lidi, kteří přijíždějí do Nizozemska a před vstupem do tohoto evropského státu pobývaly v Praze, musí do desetidenní karantény. Cestovatelů z ostatních částí republiky se opatření tamní vlády netýká. Od pátku navíc Kypr přeřadil Českou republiku do rizikovější kategorie.

Letiště Praha v době krize způsobené koronavirem.

Problémy při cestování: Prahu označilo za rizikovou Nizozemsko, Kypr se uzavřel

Situace s onemocněním covid-19 se začíná vymykat kontrole a problémům s koronavirovou nákazou v Česku si všímají ostatní země. Od úterý nastává komplikace pro lidi, kteří přijíždějí do Nizozemska a před vstupem do tohoto evropského státu pobývaly v Praze, musí do desetidenní karantény. Cestovatelů z ostatních částí republiky se opatření tamní vlády netýká. Od pátku navíc Kypr přeřadil Českou republiku do rizikovější kategorie.

Koronavirus - Ilustrační foto

Nebezpečí nákazy: Německo chce zařadit další české regiony mezi rizikové oblasti

České republice kvůli pokračujícímu rychlému nárůstu případů nákazy koronavirem hrozí, že Německo ve středu zařadí další regiony na seznam rizikových oblastí. Německé ministerstvo zahraničí ČTK v této souvislosti odkázalo na limit 50 nakažených na 100 tisíc  obyvatel za posledních sedm dní. Od středy minulého týdne je na listině oblast hlavního města Prahy, což pro cestovatele z české metropole do Německa znamená povinnost mít negativní test. Pokud ho lidé nebudou mít, musí nastoupit do karantény a nechat si rozbor udělat v Německu.

Íránská vlajka, Írán - ilustrační foto

V Íránu byl vykonán trest smrti nad Navídem Afkarim. Navzdory protestům

Íránská státní média oznámila, že dnes byl vykonán trest smrti vynesený soudem nad někdejším reprezentačním zápasníkem Navídem Afkarim za vraždu policisty při protivládních protestech v roce 2018. Jeho případ vyvolal pobouření ve světě. Aby ušetřil život 27letého sportovce Írán mezi jinými vyzval také americký prezident Donald Trump.  

Dánsko během epidemie koronaviru

Dánsko zařadilo ČR na seznam rizikových zemí. Turisté mají do země zákaz

Dánsko zařadilo Českou republiku mezi rizikové země kvůli vysokému přírustku nových případů koronaviru. Od páteční půlnoci nebudou do země vpuštěni Češi, pokud nepředloží pádný důvod návštěvy. Turisté proto mají smůlu. Informovalo o tom dnes české ministerstvo zahraničí a dánský tisk. K restrikcím přistoupilo i Švýcarsko. 

Areál pro vodní slalom v pražské Troji.

Němečtí slalomáři kvůli covidu nepřijedou do Prahy na ME

Pražské mistrovství Evropy ve vodním slalomu se příští týden bude muset obejít bez reprezentantů jedné z velmocí, Německa. Tamní svaz se rozhodl nevyslat závodníky do České republiky poté, co Německo ve středu zařadilo Prahu kvůli nepříznivé epidemické situaci na seznam rizikových oblastí. 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil vystoupil 3. září 2020 v Tchaj-peji na tiskové konferenci

Odplata za Tchaj-wan. Čína zakáže členům Vystrčilovy delegace vstup do země

Čína zakáže vstup na své území všem členům delegace, která provázela předsedu Senátu Miloše Vystrčila při nedávné návštěvě Tchaj-wanu, uvedl dnes na svém webu čínský oficiální list China Daily s odvoláním na nejmenované čínské úředníky, obeznámené se situací. Podle těchto zdrojů také nedovolí vstoupit na svůj trh českým firmám, jejichž zástupci byli v delegaci.

Cestující si 1. 9. 2020 zase museli nasadit roušky ve vozech pražské MHD.

Belgie označila Prahu za rizikové místo. Stejný krok udělalo i Německo

Evropské země začínají reagovat na zrychlený růst počtu koronavirových nákaz v Česku. Německo zařadilo Prahu na seznam rizikových oblastí a cestující bez čerstvého potvrzení o negativním testu bude od čtvrtka posílat do izolace. S podobnou restrikcí vůči "pražskému regionu" přišla také Belgie, přičemž její opatření má platit od pátečních 16:00 SELČ. Český premiér Andrej Babiš o koronavirové krizi jednal s protějšky ze Slovenska a Rakouska, kteří podle jeho prohlášení zatím omezení v cestování nechystají.

Alexej Navalnyj

Navalnyj byl probuzen z kómatu, oznámila berlínská klinika. Reaguje na své okolí

Stav ruského opozičníka Alexeje Navalného, který byl podle německé vlády otráven novičokem, se zlepšil. Podle berlínské kliniky Charité byl Navalnyj probuzen z umělého kómatu a reaguje na své okolí. Britské ministerstvo zahraničí si mezitím předvolalo ruského velvyslance v Londýně, aby vyjádřilo "hluboké znepokojení" nad otrávením Navalného. 

Vystrčil nezměnil českou politiku vůči Tchaj-wanu

Tisková konference Miloše Vystrčila na tchajwanském ministerstvu zahraničních věcí byla ve čtvrtek po poledni z různých důvodů sáhodlouhá. Až v samotném závěru zazněl dotaz zpravodaje agentury Reuters, který se předsedy Senátu jasně zeptal, zda jeho cesta bude znamenat změnu oficiální české politiky vůči Tchaj-wanu. Dostalo se nejen jemu, ale především Vystrčilovým tchajwanským hostitelům jasné a pravdivé odpovědi, že nic. 

Na Letišti Václava Havla jsou roušky povinné v celé budově.

Němci zvažují, že ČR vyřadí ze zeleného seznamu. Z našeho vypadnou "Kanáry"

Vzhledem k vzrůstajícímu počtu nově nakažených případů koronavirem v Evropě se ministerstvo zahraničí rozhodlo udělat změny v cestovatelském semaforu. Zatímco Chorvatsko zůstane "zelené", na seznam rizikových zemí se nově zařadí Kanárské ostrovy, které doposud měly výjimku. Stane se tak 14. září. Radiožurnálu to oznámil náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Smolek rovněz oznámil, že Německo zvažuje Česko vyřadit ze zeleného seznamu.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Koronavirus na ministerstvech: Petříček i Maláčová jsou v dobrovolné izolaci

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček zrušil kvůli koronavirové nákaze mezi několika zaměstnanci resortu svůj program na zbytek týdne a přesunul se do domácí izolace. K té přistoupila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která byla v kontaktu s nakaženým člověkem. Nemoc covid-19 se objevila také na ministerstvu financí. 

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý vystoupil 1. července 2020 v Praze na tiskové konferenci ke zhodnocení vládních kroků a k novým návrhům od podnikatelů na oživení českého hospodářství

Česko předložilo kandidaturu Dlouhého na šéfa OECD. Rozhodne se v příštím roce

Česko oficiálně předložilo kandidaturu prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého na generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Novinářům to dnes řekl Dlouhý společně se zástupci ministerstva zahraničí. O novém šéfovi OECD bude organizace rozhodovat v prvním čtvrtletí příštího roku, podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) čeští diplomaté intenzivně vyjednávají o podpoře pro Dlouhého.