Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo zahraničních věcí

Středočeští hasiči se v neděli zapojili do přepravy českých občanů z ciziny.

Středočeští hasiči pomohli dostat domů Čechy uvízlé v cizině

Středočeští hasiči se v neděli zapojili do přepravy českých občanů z ciziny, kterou organizuje ministerstvo zahraničních věcí. Pomáhá v návratu do vlasti lidem, kteří v důsledku karanténních opatření spojených s šířením nového typu koronaviru uvízli na evropských letištích.

Hoher Dachstein (2995 metrů), nejvyšší hora rakouského pohoří Dachstein

Lavina zabila v Rakousku pět lidí. Šlo o skupinu sportovců z Česka

Při sesuvu velké laviny na severní straně horského masivu Dachstein v rakouských Alpách zahynulo dnes dopoledne pět lidí. Rakouská policie potvrdila, že oběti jsou čeští občané. Všichni byli z jedné skupiny. ČTK to dnes řekl Michal Dudáš z ministerstva zahraničí.

Koronavirus - Ilustrační foto

Na koronavirus v kraji otestovali dalších šest lidí. Pět z nich nakaženo není

Šest nových podezření na koronavirus na jižní Moravě prověřovali hygienici z Krajské hygienické stanice v Brně. Deníku Rovnost to potvrdila vedoucí protiepidemického odboru Renata Ciupek. Celkem se už odběrům podrobilo pětačtyřicet lidí, přičemž u šestatřiceti z nich byly výsledky testů na onemocnění Covid-19 negativní.

Koronavirus: Jak se pozná? Kam volat? Co dělat?

Důležité kontakty ke koronaviru

Kam zavolat, pokud má člověk příznaky na nový typ koronaviru? Jaké jsou krizové linky pro lidi, kteří karanténu psychicky nezvládají? Kam se mohou obrátit o pomoc senioři? Deník sestavil přehled nejdůležitějších kontaktů.

Svahy v italském Sestriere

Cestovní kanceláře: Babišova výzva k rušení cest Čechů do Itálie je nesmysl

Výzva premiéra Andreje Babiše (ANO), aby Češi nejezdili nikam do Itálie, je nesmyslné rozhodnutí, pokud není vyhlášen zákaz cestování Italů do Česka. Tuzemské cestovní kanceláře budou zatím postupovat jako dosud a počkají na doporučení ministerstva zahraničí, které je pro ně směrodatné, řekl dnes ČTK místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Ilustrační foto.

Počítače Správy Pražského hradu se staly terčem kybernetického útoku

Z počítačů připojených do sítě Správy Pražského hradu unikla data do zahraničí, uvedla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Podle ní experti na informační technologie odhalili, že data proudila na IP adresy v zahraničí minimálně několik měsíců. K jakým informacím se útočníci mohli dostat, není ale jasné. Případem se zabývá Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), podle kterého bylo porušeno zabezpečení u společnosti, jejímž zákazníkem je Správa Hradu.

Ilustrační foto.

Humanitární pomoc pro Čínu. Z kbelského letiště s ní odletěl armádní speciál

Z vojenského letiště Praha Kbely odletěl dnes kolem 05.00 armádní speciál s humanitární pomocí do Pekingu. Novinářům to řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Letoun do Číny veze ochranné pomůcky či dezinfekční prostředky pro boj s novým typem koronaviru. Na pekingském letišti by měl přistát v pondělí, vzápětí se vrátí zpět do České republiky.

Turecký vojenský konvoj

Jděte nám z cesty. Rusko a Turecko se dohodly na snížení napětí v syrském Idlibu

Rusko a Turecko se dohodly na snížení napětí v severozápadní syrské provincii Idlib. Moskva a syrská armáda zde budou pokračovat v ofenzivě. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ruské ministerstvo zahraničí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes nicméně uvedl, že při páteční telefonátu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem řekl, aby Rusko šlo Ankaře "z cesty".

Nákaza koronavirem se objevila také hotelu Costa Adeje Palace na ostrově Tenerife. Španělská vláda budovu i s hosty uzavřela do karantény.

Koronavirus uvěznil Čechy na Tenerife. Nesou to statečně, uvedla delegátka

Španělské úřady nařídily karanténu pro zhruba tisícovku hostů hotelu na ostrově Tenerife, kde byla potvrzena nákaza koronavirem u italského turisty. Informoval o tom dnes server listu El País. V pondělí test definitivně potvrdil nemoc u 69letého italského lékaře z Lombardie, který je na Kanárských ostrovech na dovolené. V karanténě nyní budou i další hosté hotelu Hotel H10 Costa Adeje Palace v letovisku Adeje na jihu ostrova. Nachází se mezi nimi i šest Čechů. Ministerstvo zahraničí je s Čechy na Tenerife v kontaktu. Podle předběžných informací by karanténa měla trvat 14 dní. 

Vlak stojící ve stanici Brenner poté, co rakouské úřady v neděli večer přerušily železniční spojení s Itálií přes Brennerský průsmyk.

Koronavirus v Itálii. Ministerstvo varuje Čechy před cestami na sever země

Ministerstvo zahraničí (MZV) doporučuje českým občanům, aby se vyhnuli regionům v severní Itálii, kde se objevila ohniska nákazy koronavirem. V dnes zveřejněném doporučení také upozornilo, že se návštěvníci oblasti mohou v případě nepříznivého vývoje dostat do dvoutýdenní karantény. Nový typ koronaviru si v Itálii vyžádal již šest obětí. Na severu země se nakazilo již 219 lidí.

Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přichází na schůzi vlády 17. února 2020 v Praze

Vláda pošle do Číny speciál s humanitární pomocí. Poveze až sedm tun materiálu

Česko vyšle do Číny armádní speciál s humanitární pomocí od měst, krajů, firem či Pražského hradu. Na návrh ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD) to schválila vláda, informoval ČTK vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Termín odletu zatím není určen. Ministerstvo zahraničních věcí dnes v tiskové zprávě uvedlo, že letoun by mohl do Číny zamířit na přelomu února a března. Poveze až sedm tun materiálu, napsal resort. Oficiální česká státní pomoc kvůli epidemii koronaviru zamíří do Číny tento týden z Vídně, dopravu do města Wu-chan spolufinancuje Evropská unie.

Vládní pracovníci čekají na pacienty, kteří dorazí 15. února 2020 do nemocnice ve Wu-chanu, která je určena k léčbě pacientů nakažených koronavirem COVID-19

Počet nakažených koronavirem přesáhl 70 tisíc. Nemocní jsou i Američané z lodi

Nemoc COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus, si v pevninské Číně, tedy bez Hongkongu a Makaa, už vyžádala 1770 obětí a 70.548 nakažených. Z toho téměř 11.000 lidí se již uzdravilo a bylo propuštěno z nemocnic. Japonsko dnes potvrdilo nákazu novým typem koronaviru u dalších 99 lidí na výletní lodi Diamond Princess, zakotvené v karanténě v jokohamském přístavu. Počet nakažených cestujících a členů posádky tak vzrostl na 454.

Blanenský právník Vilém Fránek zastupuje řidiče kamionu z Blanenska, po kterém Řecko přes českou celní správu vymáhá celní dluh více než 40 milionů korun.

Dluh Řecku? Je to novodobé otrokářství, říká řidičův právník

/ROZHOVOR/ Zastupuje řidiče kamionu z Blanenska, po kterém Řecko přes českou celní správu vymáhá celní dluh více než 40 milionů korun. A astronomická suma stála narůstá. Jeho případ měl na stole už v době, kdy si muž odpykával před dvaceti lety tříletý trest za pašování cigaret. Současné vyústění kauzy ve splácení obřího dluhu považuje blanenský právník Vilém Fránek za naprosto absurdní a nemající obdoby. „Ani já ani moji kolegové se s podobným případem nesetkali. Je to něco neuvěřitelného,“ konstatoval právník.  

Cestující na mezinárodním letišti v čínském Wu-chanu na snímku z 1. ledna 2020

Epidemie s několika ohnisky. Výskyt koronaviru není pandemií, uvedla WHO

Šíření nového typu koronaviru ještě nelze označit za pandemii. Podle agentury Reuters to dnes uvedla vysoká představitelka Světové zdravotnické organizace (WHO) Sylvie Briandová. Pandemie jsou epidemie postihující enormně velká území nebo celé kontinenty. Briandová nynější situaci popsala jako "epidemii s několika ohnisky, kterou se snažíme v každém z těchto ohnisek vymýtit".  

Uzavírka u čínské vesnice Chang-čou

Hongkong hlásí první oběť koronaviru. Belgičan, který letěl s Čechy, je nakažen

Jeden z devíti Belgičanů, kteří byli v neděli letecky evakuováni z čínského města Wu-chan, je nakažen novým typem koronaviru. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na belgické zdravotnické úřady. Podle zpráv z belgického tisku Belgičané vracející se v neděli z Číny letěli stejným francouzským letadlem, kterým bylo evakuováno také pět Čechů a dva Slováci. U Čechů byly výsledky testů na koronavirus negativní, dál ale zůstávají dva týdny v karanténě v pražské Nemocnici Na Bulovce.  

Zdravotníci s pacientem v Číně nakaženým koronavirem.

Panika kvůli koronaviru. Šéf WHO varoval před přehnanými opatřeními

Při zavádění preventivních opatření před novým koronavirem není vždy nezbytné omezovat mezinárodní obchod a dopravu, jednotlivé státy by měly jednat vždy na základě důkazů. Dnes to v Ženevě podle agentury Reuters prohlásil generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Čínská vláda v reakci na slova šéfa WHO kritizovala ty státy, které na své území odmítají vpustit obyvatele čínské provincie Chu-pej považované za epicentrum nákazy. Podle Pekingu jsou taková omezení v rozporu s doporučeními WHO.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Zabraňte chaosu na Štíříně, píší zaměstnanci zámku ministru Petříčkovi

Chaos, destabilizace, zmatky. Tak popisují zaměstnanci Zámku Štiřín, příspěvkové organizace ministerstva zahraničí, působení Petra Veselého, který ve funkci generálního ředitele nahradil dlouholetého šéfa Václava Hrubého. Veselý přišel na Štiřín jako krizový manažer a podle slov mluvčí resortu Zuzany Štíchové šlo zřizovateli hlavně o zajištění efektivnější hospodaření.

Měření teploty na nádraží v Číně

Koronavirirus se šíří. Británie potvrdila nakažené, Itálie vyhlásila stav nouze

Na nový koronavirus v Číně zahynulo do čtvrtka již 213 osob a 9692 osob se nakazilo. Uvedla to dnes podle agentury Reuters čínská národní zdravotnická komise (NHC). Nově nakažených je 1982. Italská vláda vyhlásila na šest měsíců stav nouze. V zemi jsou dva případy nákazy. Stejný počet hlásí i britské úřady. Mongolsko uzavře do 2. března hranice s Čínou.

Luboš Dobrovský

Zemřel Luboš Dobrovský, někdejší ministr obrany a kancléř Václava Havla

Ve věku 87 let dnes odpoledne v Praze zemřel po dlouhé nemoci někdejší novinář, disident, exministr obrany, mluvčí Občanského fóra, kancléř prezidenta Václava Havla a velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský. ČTK o jeho úmrtí informoval ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Termínu pohřbu podle něho oznámí rodina.

Turistka s rouškou prochází 29. ledna 2020 po Karlově mostě v Praze. Zájem o ochranné pomůcky se v posledních dnech zvýšil kvůli hrozbě nového koronaviru šířícího se z Číny. Nákaza se zatím v Česku u žádného z případů podezření na infekci nepotvrdila.

Hygienická stanice: V Praze je osmá osoba testovaná na koronavirus

Pozor! V Praze je osmá osoba testovaná kvůli podezření na koronavirus. Výsledky se zpracovávají, uvedla na webu hygienická stanice hlavního města. Sedm dosud testovaných osob v metropoli mělo výsledky negativní. Byli mezi nimi Češi, kteří se vrátili z Asie, čínští i jiní turisté. Celkem byly v Česku testovány přes dvě desítky lidí, u nikoho se nákaza nezjistila.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Koronavirus se u Čecha ve Vietnamu zatím nepotvrdil, uvedl ministr Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl (za ANO), že podle jeho informací se zatím nepotvrdil nový koronavirus u Čecha, který je kvůli podezření z tohoto onemocnění v nemocnici ve Vietnamu. Informaci o jeho hospitalizaci zveřejněnou vietnamskými zpravodajskými weby potvrdilo české ministerstvo zahraničí, podle něhož byl Čech hospitalizován z "čistě preventivních důvodů".

Kontrola v pekingském metru.

Virus se stále šíří. V péči lékařů je i Čech, první podezření řešilo i Slovensko

Schopnost šíření nového koronaviru začíná podle čínských úřadů sílit. Na rozdíl od SARS (akutního respiračního syndromu), který se začal šířit v roce 2002 a usmrtil 800 lidí, je nový koronavirus infekční i v inkubační době. První nemocnou s podezřením na koronavirus - čínskou letušku - dnes oznámilo Rakousko, první potvrzený případ rovněž ohlásila Kanada. V péči lékařů kvůli koronaviru skončil i první Čech, který je hospitalizován v nemocnici ve vietnamském Danangu. Premiér Andrej Babiš zároveň upozornil, že na pražském letišti již probíhají kontroly. První podezření řeší i slovenští zdravotníci.      

Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová se 23. ledna 2020 v Praze vyjádřila k situaci kolem nového koronaviru, který se objevil v Číně

Pravděpodobnost přenosu koronaviru do Evropy neznáme, uvedla hlavní hygienička

Odborníci zatím nevědí, jak pravděpodobný je přenos onemocnění koronavirem z Číny do Evropy. Dosud není k dispozici dostatek dat o jeho šíření, čeká se na více informací z Číny, řekla dnes novinářům hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Podle ní zatím není nutné vydávat doporučení, aby Češi do Číny necestovali. Musí tam ale dodržovat hygienická pravidla jako třeba při epidemii chřipky. České ministerstvo zahraničí nedoporučuje cesty do města Wu-chan, které je považováno za ohnisko nákazy. Ve Wu-chanu jsou podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) dva čeští studenti

Kontroly na letišti ve Wu-chanu

Čína kvůli viru izoluje města a ruší oslavy. Ve Wu-chanu jsou i dva Češi

Čínské město Wu-chan dočasně pozastavilo veřejnou dopravu. Chce tak zabránit šíření nákazy způsobené dosud neznámým koronavirem. Lidé žijící v jedenáctimilionovém městě byli vyzváni, aby ho neopouštěli. Kvůli izolaci města se obyvatelé začínají obávat nedostatku potravin. Později Čína odřízla od světa i druhé město - Chuang-kang, zvláštní opatření přijímá i E-čou. Ve Wu-chanu jsou dva Češi. Peking ve snaze zabránit dalšímu šíření nového koronaviru odvolal všechny velké akce spojené s oslavami lunárního Nového roku, jehož příchod připadá na sobotu. 

Jan Hamáček.

Sirotci z Řecka? Už není o čem mluvit, řekl Hamáček

Výzva lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrové na přijetí několika desítek sirotků z uprchlických táborů v Řecku končí definitivním nezdarem. Další debaty utnul ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na základě řeckého stanoviska. České ministerstvo vnitra totiž loni vyzvalo své řecké partnery, aby ČR předali soupis právně volných nezletilých dětí bez doprovodu, které by mohly na přechodnou dobu najít útočiště v českých rodinách.

Václav Hrubý na archivním snímku

Bývalému řediteli Zámku Štiřín Hrubému nabídli pozici referenta. Odmítl

Poté, co ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) odvolal dlouholetého ředitele Zámku Štiřín Václava Hrubého, jeho nástupce Petr Veselý Hrubému nabídl místo referenta marketingu. “Jde o pracovní pozici podřízeného zaměstnance na nejspodnější úrovni struktury bez jakýchkoliv organizačních a řídících oprávnění. Takovou nabídku odmítám, protože zásadně odporuje požadavkům zákoníku práce, neboť naprosto neodpovídá mé kvalifikaci,” uvedl Hrubý pro Deník.

Protesty v Teheránu

V Teheránu sílí protivládní protesty, v ulicích je více policistů

Demonstranti a íránská média zvyšují tlak na vedení země, pořádková policie v ulicích íránského hlavního města proto rozmístila další posily. Uvedla to dnes agentura Reuters. Nepokoje začaly sílit poté, co íránské ozbrojené síly v sobotu přiznaly, že omylem sestřelily ukrajinské dopravní letadlo.

Vrak vozidla po americkém raketovém útoku na konvoj íránského generála Kásema Solejmáního na snímku ze 3. ledna 2020

Neúspěšný atentát. Pentagon chtěl kromě Solejmáního zabít i jiného velitele Kuds

Americká armáda se v den útoku na šéfa elitních íránských jednotek Kuds Kásema Solejmáního neúspěšně pokusila o atentát na klíčového velitele Kuds v Jemenu. Napsal to dnes list The Washington Post s odvoláním na informace nejmenovaných amerických činitelů. Velitele Abdarrezu Šahláího, který řídí síly Kuds v Jemenu a financuje je, se podle amerického listu zabít nepodařilo.

Záchranáři odnášejí tělo oběti nehody ukrajinského letounu, který se zřítil krátce po startu z teheránského letiště.

Pád ukrajinského letounu: experti budou na místě hledat úlomky rakety

Na místě dopadu ukrajinského civilního letounu, který se ve středu ráno zřítil u Teheránu a na jehož palubě zahynulo všech 176 osob, chtějí ukrajinští experti hledat případné úlomky ruské protiletadlové rakety Tor. Uvedl to dnes tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Podle něj jde o jednu z hlavních verzí katastrofy, spolu se srážkou s bezpilotním letounem či jiným létajícím předmětem, poruchou motoru nebo teroristickým útokem.