Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo zahraničních věcí

Řemeslník, zedník, rekonstrukce - ilustrační foto

Vláda schválila navýšení kvót. V Česku bude moci pracovat až 40 tisíc Ukrajinců

Do českých firem bude moci přijít dvojnásobný počet Ukrajinců se zaměstnaneckými kartami než doposud. Ročně to má být místo 19,6 tisíce až 40 tisíc lidí, rozhodla vláda. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na tiskové konferenci informoval, že součástí schváleného materiálu je výše minimální mzdy ukrajinských pracovníků na 1,2 násobku zaručené mzdy. Mělo by to zaručit, aby nebyli z trhu práce vytlačováni čeští zaměstnanci.

Tomáš Petříček.

Rusové chtějí udělat z okupantů z roku 1968 veterány. Česko je proti

České ministerstvo zahraničí kritizuje návrh ruského zákona, který by uznal účastníky sovětské okupace Československa z roku 1968 za válečné veterány. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) na twitteru uvedl, že okupace Československa byla v příkrém rozporu s mezinárodním právem. Ministerstvo je znepokojeno odůvodněním návrhu projednávaného ruskými zákonodárci, podle něhož sovětští vojáci potlačili v Československu státní převrat, uvedl úřad v tiskovém prohlášení.

Ilustrační foto

Češi mířící do Británie by měli raději vycestovat s pasem, varuje ministerstvo

Češi mířící do Velké Británie by si kvůli odchodu této ostrovní země z EU měli brát cestovní pas, občanský průkaz do budoucna stačit nebude, upozornilo dnes ministerstvo zahraničí na základě informací o postupu britské imigrační policie. Novinářům to dnes k zahájení letní turistické sezony řekl náměstek konzulární sekce ministerstva Martin Smolek. 

Potopení lodi s turisty v Budapešti

Potopení lodi v Budapešti: Stále se pohřešuje 21 lidí, pátrání bude pokračovat

Pátrání po obětech ve výletní lodi, která se ve středu potopila v Budapešti, by mohlo začít v pondělí. Po návratu z maďarské metropole to dnes novinářům řekla jihokorejská ministryně zahraničí Kang Kjong-wha, informoval list The Korea Herald. Záležet podle ní bude na tom, zda v Dunaji po vydatných deštích dostatečně opadne voda a zpomalí proud řeky. Výletní plavidlo Mořská panna se potopilo po srážce s větší hotelovou lodí. Nejméně sedm lidí zahynulo, 21 dalších se dál pohřešuje. Na palubě bylo 33 jihokorejských turistů a dva maďarští členové posádky.

Ilustrační snímek

Ve Španělsku se pohřešují dva Němci. Srazili se s lodí s Čechy

Dva Němci jsou pohřešováni poté, co se jejich loď v pátek převrhla po srážce s plavidlem s Čechy na přehradě na severovýchodě Španělska. Tři Češi při nehodě zranění neutrpěli, sdělil ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí. Španělská média píší, že posádku tvořili čeští i slovenští občané a jeden z nich byl lehce zraněn.

Nově jmenovaná rakouská kancléřka Brigitte Bierleinová

Rakousko má první kancléřku v historii. Stala se jí šéfka ústavního soudu

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen dnes pověřil sestavením přechodné vlády dosavadní šéfku ústavního soudu Brigitte Bierleinovou. Rakouskou vládu tak poprvé povede žena. Devětašedesátiletá kancléřka má s kabinetem odborníků dovést zemi k předčasným volbám, které jsou plánovány na září.

V Budapešti se potopila výletní loď

V Budapešti se potopila loď s turisty. Utonulo sedm lidí, další se pohřešují

Nejméně sedm lidí přišlo o život a dalších 21 se pohřešuje poté, co se ve středu pozdě večer na Dunaji v centru Budapešti po střetu s jiným plavidlem potopila loď s jihokorejskými turisty. Informovala o tom maďarská tisková agentura MTI. Podařilo se zachránit sedm osob. Podle mluvčího maďarských záchranářů jsou naděje na vypátrání dalších přeživších minimální. Jde o jedno z nejhorších neštěstí svého druhu mimo moře v Evropě za poslední dekády.

Ukrajinští námořníci, které ruské bezpečnostní složky zajaly loni v listopadu u Kerčského průlivu, u soudu.

Rusko musí propustit zajaté námořníky, rozhodl soud. Moskva to odmítá

Mezinárodní soud pro námořní právo nařídil Moskvě, aby neprodleně osvobodila ukrajinské námořníky, které uvěznila po loňském incidentu v Kerčském průlivu. Oznámily to tiskové agentury. Kyjev označuje námořníky za válečné zajatce, Moskva za narušitele státní hranice. Moskva podle agentury AFP dala předem najevo, že nepřijme rozhodnutí soudu, jehož působnost v dané věci neuznává.

Na snímku zveřejněném syrskou agenturou SANA je muž v péči lékařů po údajném chemickém útoku na město Halab (Aleppo) v listopadu 2018

Syřané použili v provincii Idlib chlór, tvrdí Američané. Důkazy shromažďují

Spojené státy zaznamenaly známky toho, že syrské jednotky možná použily chemické zbraně. Oznámilo to v úterý americké ministerstvo zahraničí. Poukázalo na možný nedělní útok chlorem na severozápadě Sýrie. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) ale dnes uvedla, že pro potvrzení informace o chemickém útoku nemá dostatek informací, zatímco francouzské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že je nutné se záležitostí dál zabývat.

Turistický autobus zasažený při explozi u nového egyptského muzea blízko pyramid v Gíze

Autobus u pyramid v Gíze zasáhla exploze. Zraněno je nejméně šestnáct turistů

Při explozi v blízkosti autobusu, který mířil k pyramidám v Gíze na předměstí egyptské Káhiry, bylo zraněno nejméně šestnáct turistů. S odvoláním na bezpečnostní zdroje to napsala BBC. Agentury AFP a AP ale informují až o sedmnácti zraněných. Zřejmě jde převážně o turisty z Jihoafrické republiky. ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí potvrdil, že mezi zraněnými nejsou čeští občané. 

Americký víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom zvaný Yankee

Vrtulníky z USA pro českou armádu? Americký senátor chce obchodu zabránit

Senátor Rand Paul z USA hodlá zablokovat prodej armádních vrtulníků Česku, který začátkem května schválilo americké ministerstvo zahraničí. Republikánský politik předložil v Senátu návrh několika usnesení zakazujících dohodnutý prodej vojenské techniky vedle Česka také Bahrajnu, Kataru či Spojeným arabským emirátům. Vyplývá to z informací dostupných na internetových stránkách amemrického Kongresu. Podle vyjádření české ambasády v USA je jeho šance zastavit či zpomalit průběh zakázky mizivá. Paul se podobné kontrakty pokoušel překazit už loni, nezískal však dostatečnou podporu kolegů v Senátu.

Poslanec Zdeněk Ondráček

Výbor se distancoval od Ondráčkovy cesty na Ukrajinu. Bude jí řešit i sněmovna

Sněmovní zahraniční výbor se distancoval od cesty poslance KSČM Zdeňka Ondráčka na území Ukrajiny ovládané proruskými separatisty. Výbor prohlásil, že nešlo o oficiální cestu sněmovní delegace a zdůraznil, že podporuje územní celistvost Ukrajiny. Stejné usnesení doporučil přijmout i Sněmovně. Ondráček na jednání výboru přizván nebyl. Prezident Miloš Zeman při návštěvě Maďarska na dotaz ČTK uvedl, že pokud byl Ondráček na soukromé cestě, nic do ní nikomu není.

Ilustrační foto

Odborníci na zahraniční politiku se pobaví v Impact Hubu o Evropské unii

/ANKETA/ Univerzita Karlova ve spolupráci s Deníkem pořádá dnes od 17:30 v brněnském Impact Hubu velkou evropskou debatu „Česko, Evropa a svět“, v níž se spolu na podiu sejdou tři univerzitní rektoři, Tomáš Zima (UK), Petr Oslzlý (JAMU), Alois Nečas (VFU), odborníci na unijní problematiku a téměř polovina všech současných českých europoslanců, kteří znovu kandidují v evropských volbách na konci května.

Havarovaný letoun Suchoj Superjet 100 (SSJ 100) na moskevském letišti Šeremeťjevo

Nehoda ruského letounu: Záchranáři vyprostili těla všech 41 obětí

Ruští záchranáři vyprostili z havarovaného letadla Suchoj Superjet 100 (SSJ 100) těla všech obětí nedělní katastrofy na moskevském letišti Šeremeťjevo, při níž zahynulo 41 ze 78 lidí na palubě. Stroj letící do Murmanska se krátce po startu pokusil o nouzové přistání, při němž vzplály motory a shořela zadní část letadla. O příčinách neštěstí se stále jen spekuluje, většina ruských médií hovoří o úderu blesku.

Vojáci a policisté na místě, kde v pondělí vybuchl automobil.

Útoky na Srí Lance způsobili islamisté. Městem otřásla další exploze

Nedělní útoky na Srí Lance spáchala místní islamistická skupina a úřady prověřují její eventuální napojení na teroristické organizace v zahraničí. Na tiskové konferenci to dnes oznámil mluvčí vlády, kterého citují zahraniční tiskové agentury. Prezident Maithripala Sirisena požádá svět o pomoc při pátrání. Agentura Reuters později informovala o novém výbuchu u jednoho z kostelů, který byl cílem nedělních útoků. Policie také na autobusovém nádraží v Kolombu našla 87 rozbušek.

Kostel svatého Šebestiána na Srí Lance po výbuchu

Zahnali nás do hotelu. Nikdo nesmí ven, napsala po útoku editorka Deníku

Srílanská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení a nechala zablokovat sociální sítě. Reagovala tak na sérii osmi útoků v křesťanských kostelech a hotelech, při kterých zemřelo nejméně 207 lidí včetně 35 cizinců. V souvislosti s útoky již policie zatkla sedm osob.

Kostel svatého Šebestiána na Srí Lance po výbuchu

Útoky na Srí Lance mají nejméně 215 obětí. Policie zadržela sedm lidí

Exploze v několika kostelech a hotelích na Srí Lance si dnes vyžádaly nejméně 215 mrtvých, dalších více než 560 lidí podle agentury Reuters utrpělo zranění. Zdroje z bezpečnostních složek uvedly, že nejméně dva ze šesti útoků mají na svědomí sebevražední atentátníci. Okolo 11. hodiny SEČ došlo podle České televize k dalším dvěma útokům, jejich počet tak vzrostl na osm. Vláda v zemi vyhlásila zákaz vycházení. V souvislosti s útokem již bylo zatčeno sedm lidí. Podle ČT jde o šestý nejhorší teroristický útok na světě za posledních 10 let.

Nehoda autobusu na ostrově Madeira

Na ostrově Madeira havaroval autobus s turisty. Zemřelo 29 lidí

Při nehodě turistického autobusu na portugalském ostrově Madeira zahynulo ve středu večer 29 lidí. Podle portugalského prezidenta jde výhradně o německé turisty. Německé ministerstvo zahraničí to zatím nepotvrdilo, i když připustilo řadu německých obětí. Dalších 27 lidí bylo zraněno, z toho někteří vážně, informovala místní média. Příčiny nehody vyšetřuje policie.

Ruský hacker Jevgenij Nikulin

Ministr spravedlnosti pochybil, když vydal Nikulina do USA, rozhodl Ústavní soud

Bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) porušil při vydávání do Spojených států práva údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Rozhodl o tom Ústavní soud, který tak vyhověl Nikulinově stížnosti a Pelikánovo rozhodnutí zrušil. Údajný hacker je ale od loňského roku v USA. Informovala o tom Česká televize. 

Zdeněk Hřib.

Čína žádala odchod tchajwanského diplomata i v lednu v Praze. Hřib to odmítl

Čínský velvyslanec usiloval o odchod tchajwanského diplomata už na novoročním setkání pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) s diplomatickým sborem, Hřib to ale odmítl. Vyplývá to z tiskové zprávy pražského magistrátu o nynější Hřibově pracovní cestě na Tchaj-wan. Stejné čínské žádosti při setkání s diplomaty ve středu vyhověla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), opozice ji za to kritizuje a vyzývá k odstoupení. Magistrát také uvedl, že Praha má zájem o přímou leteckou linku s tchajwanskou metropolí Tchaj-pej.

Mladou delegátkou do OSN se loni stala právnička z Brna Barbora Antonovičová.

Právnička na vozíku z Brna zastupovala zemi v New Yorku

Brno /FOTOGALERIE/ – Z malého brněnského domu až na Valné shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku. Celou cestu, kterou musela mladá právnička Barbora Antonovičová urazit, aby mohla promluvit před velvyslanci z celého světa, ji provázela dvě kola vozíku. Na něm totiž od malička sedí.

Americký prezident Donald Trump podepsal v přítomnosti izraelského premiéra Benjamina Netanjahua dekret, ve kterém uznává izraelskou svrchovanost nad Golanskými výšinami.

Podepsáno. USA oficiálně uznaly izraelské právo na Golanské výšiny

Americký prezident Donald Trump v pondělí na úvod svého setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem podepsal dekret, podle něhož Spojené státy uznávají svrchovanost židovského státu nad Golanskými výšinami. Původně syrské území Izrael anektoval během šestidenní války v roce 1967. Světové společenství izraelskou kontrolu nad výšinami neuznává.

Finského ministra napadl odpůrce přistěhovalectví. Policie ho ihned zpacifikovala.

Na finského ministra zaútočil odpůrce přistěhovalectví. Státník vyvázl bez úhony

Finský ministr zahraničí Timo Soini byl dnes během setkání s voliči napaden agresivně se chovajícím mužem, ale vyvázl bez zranění. Policie proti útočníku oblečenému v černé košili s logem krajně pravicové protiimigrační skupiny Odinovi vojáci (pojmenované po vikinském bohu) okamžitě zasáhla a zastavila ho. Ministr jí za profesionální zásah poděkoval, napsala agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump

Spojené státy by měly uznat právo Izraele na Golanské výšiny, prohlásil Trump

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek uvedl, že je čas, aby Spojené státy po 52 letech uznaly svrchovanost na Golanskými výšinami. Ty původně patřily Sýrii a Izrael je obsadil během šestidenní války v roce 1962. Mezinárodní společenství však izraelskou anexi výšin dosud neuznává. Informovala o tom agentura Reuters.

Prezident Miloš Zeman

Zeman obvinil Turecko ze spojení s Islámským státem. Ankara se ohradila

Prezident Miloš Zeman dnes řekl, že z minulosti existují důkazy o ekonomické výměně mezi Tureckem a teroristickým uskupením Islámský stát (IS). Uvedl to na závěr návštěvy Karlovarského kraje. Dodal, že jde o fakt a proti faktům se neprotestuje. Turecké ministerstvo zahraničí se dnes ohradilo proti Zemanovu úternímu prohlášení, ve kterém označoval Ankaru za faktického spojence IS.

Ilustrační foto

Francie zadržela dalšího českého řidiče kamionu. V jeho voze našli migranta

Francouzská policie v minulých dnech krátce zadržela českého řidiče kamionu, v jehož nákladovém prostoru nalezla migranta. Robert Řehák z tiskového odboru českého ministerstva zahraničí na dotaz ČTK sdělil, že policie vyhodnotila řidičovo tvrzení, že o migrantovi nevěděl, jako věrohodné, proto ho propustila.

Málem nový Jonáš...

Velryba prý málem spolkla souseda

Linec - Viktoria Urbanková (26) z Lince, vášnivá milovnice potápění a blogerka, měla před pár dny vidět u jihoafrického Port Elizabeth málem drama.

Praha si připomíná 20 let od vstupu České republiky do NATO. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s radní Hanou Třeštíkovou (Praha sobě) se setkali s Madeleine Albrightovou.

Albrightová i Robertson. Petříček předal medaile za zásluhy o členství v NATO

Osobnosti, které se zasloužily o členství České republiky v NATO a o českou diplomacii, obdržely nové medaile ministerstva zahraničí. U příležitosti výročí vstupu České republiky do NATO byli oceněni například bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová, někdejší generální tajemník NATO George Robertson nebo bývalí ministři obrany a zahraničí či představitelé české armády. Medaili za zásluhy o diplomacii předal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) 14 lidem.

Trosky zříceného Boeingu Ethiopian Airlines.

Na palubě zříceného letounu byli čtyři Slováci, včetně rodiny poslance

Pád letadla etiopské letecké společnosti Ethiopian Airlines nepřežil nikdo ze 157 lidí na palubě. Informovaly o tom etiopské sdělovací prostředky. Letadlo se zřítilo na trase z Addis Abeby do Nairobi šest minut po startu. Podle aerolinek v něm bylo 149 cestujících a osmičlenná posádka, dohromady lidé ze 35 zemí. České ministerstvo zahraničí podle svého mluvčího Roberta Řeháka zatím nemá zprávy, že mezi cestujícími byli Češi. Podle aerolinií jsou ale mezi oběťmi čtyři Slováci.

Moskevské letišti Šeremeťjevo.

Podivný suvenýr. Pracovníka ambasády USA chytili na letišti v Moskvě s minou

Pracovník velvyslanectví Spojených států v Moskvě se dnes na mezinárodním letišti Šeremeťjevo pokusil pronést v zavazadle minu bez nálože. Oznámila to agentura TASS s odkazem na prohlášení ruského ministerstva zahraničí. Předmět byl odhalen při kontrolní rentgenové prohlídce zavazadla při vstupu do letištního terminálu. Podle agentury RIA Novosti to byla trofej do soukromé sbírky.

Německý velvyslanec Daniel Kriener

Persona non grata. Venezuela vypověděla německého velvyslance

Venezuelská vláda označila německého velvyslance v Caracasu Daniela Krienera za nežádoucí osobu a požaduje, aby do 48 hodin opustil zemi. Podle tamního ministerstva zahraničí je důvodem opakované vměšování do vnitřních záležitostí Venezuely. Informovala o tom agentura DPA. 

Cookovy ostrovy

Pryč s koloniálními symboly. Cookovy ostrovy hledají nové jméno

Britský mořeplavec James Cook v 70. letech 18. století přistál na ostrovech v Tichém oceánu, které dodnes nesou jeho jméno. Cookovy ostrovy jsou přitom v současnosti samostatným státem a většinu jeho obyvatelstva tvoří domorodí Maorové. Tamní vláda se proto rozhodla starého odkazu na koloniální uspořádání světa zbavit a pro svou část země hledá nový název. Ustanovila pro tyto účely zvláštní komisi.

Ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov

Úřady nevpustily člena ruské delegace do Česka. Je na seznamu nežádoucích osob

České úřady nepustily do země z bezpečnostních důvodů jednoho člena delegace ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova, který v pondělí přiletěl na několikadenní návštěvu České republiky. Informoval o tom server Deník N. Podle jeho zdrojů je dotyčný několik let na seznamu nežádoucích osob a je spolupracovníkem ruských tajných služeb. České ministerstvo zahraničí podle mluvčího Michala Bucháčka nechtělo věc komentovat.

Donald Trump a Kim Čong-un na summitu ve vietnamské Hanoji

Lhal Trump? Diplomat USA připustil, že Kim chtěl zrušit pouze civilní sankce

Vysoký představitel amerického ministerstva zahraničí dal za pravdu Severní Koreji, podle níž vůdce KLDR Kim Čong-un žádal na summitu v Hanoji po americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi jen zrušení sankcí týkajících se civilní ekonomiky. Šéf Bílého domu ale krátce po vrcholné schůzce, která skončila ve čtvrtek předčasně bez dohody, řekl, že Pchjongjang v podstatě trval na zrušení sankcí v celém rozsahu, na což americká strana nemohla přistoupit.