Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo zahraničních věcí

Donald Trump a Kim Čong-un

Další summit na obzoru? KLDR je ochotna obnovit rozhovory o denuklearizaci

Severní Korea je ochotna koncem září obnovit rozhovory se Spojenými státy o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. S odvoláním na předního severokorejského diplomata o tom dnes informovala státní agentura KCNA. Jednání se ocitla ve slepé uličce od neúspěšného summitu prezidenta USA Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una letos v únoru.

Předseda ODS Petr Fiala.

Spor o Koněva: Petříček by měl předvolat ruského velvyslance, myslí si Fiala

Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy by měl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) kvůli pátečnímu slovnímu výpadu ruského ministra kultury Vladimira Medinského na starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) předvolat k vysvětlení ruského velvyslance. Diplomatický krok, kterým země vyjadřuje nesouhlas, je podle něj namístě, protože výrok ministra považuje za nepřijatelný.

Šestice ukrajinských námořníků, které Rusko vězní po incidentu v Kerčském průlivu, u soudu v Moskvě

První krok k ukončení konfliktu? Rusko a Ukrajina si vyměnily vězně

Rusko a Ukrajina dnes osvobodily celkem 70 vězněných osob v rámci dlouho očekávané výměny, v níž se poprvé během pětiletého nepřátelství angažovali nejvyšší představitelé obou zemí. Na palubě každého z letounů směřujících z Moskvy do Kyjeva a z Kyjeva do Moskvy bylo 35 lidí, z nichž někteří měli ve vězení strávit i desítky let. Výměna měla mimořádný ohlas ve světě, mnozí politici ji označili za krok k urovnání vleklého konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem.

Ocenění pro opavskou rodačku.

Opavská rodačka byla oceněna

Ministerstvo zahraničních věcí zorganizovalo setkání honorárních konzulů České republiky z celého světa a během něj ocenilo z více než dvou stovek přítomných konzulů deset nejlepších.

Rozhodnuto. Starověké město Hasankeyf spláchne voda, turecké ministerstvo zahraničí chce zachovat jen citadelu

Architektonický skvost prohrál. Starověké město zatopíme, řekla turecká vláda

Přestože historické turecké městečko Hasankeyf představuje ceněný architektonický skvost a žije v něm několik tisíc lidí, má před sebou jen několik posledních týdnů života. Guvernér regionu koncem minulého týdne potvrdil, že 8. října bude uzavřeno a později zaplaveno. Jeho obyvatelům tak zbývá na vyklizení jejich domovů jen měsíc. Informuje o tom CNN.

Krajané z celého světa navštívili Královéhradecko.

Krajané z celého světa navštívili Královéhradecko

/U NÁS DOMA, FOTOGALERIE/ Studenti z různých koutů světa se zúčastnili intenzivního kurzu českého jazyka. Kromě studia českého jazyka a gramatiky se krajané učili české písničky, reálie České republiky a seznámili se s českou kulturou. Zemi poznávali prostřednictvím výletů do zajímavých měst a přírody. Za materiály děkujeme Vlaďce Koreňové, ředitelce kurzu.

Krajané z celého světa navštívili Královéhradecko.

Krajané z celého světa navštívili Královéhradecko

/U NÁS DOMA, FOTOGALERIE/ Studenti z různých koutů světa se zúčastnili intenzivního kurzu českého jazyka. Kromě studia českého jazyka a gramatiky se krajané učili české písničky, reálie České republiky a seznámili se s českou kulturou. Zemi poznávali prostřednictvím výletů do zajímavých měst a přírody. Za materiály děkujeme Vlaďce Koreňové, ředitelce kurzu.

Socha maršála Koněva v Praze 6.

Koněvovu sochu v sobotu čistilo několik lidí. Radnice se od akce distancuje

Několik lidí v sobotu částečně očistilo památník maršála Ivana Koněva v Praze 6, který neznámý vandal polil v noci na čtvrtek červenou barvou a podstavec pomaloval nápisy. Podle zpravodaje ČTK na místě zmizel z podstavce nápis „Ne krvavému maršálovi, nezapomeneme" a letopočty včetně roku 1968. Na podstavci ale nadále zůstávají patrné stopy červené barvy. Mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek médiím sdělil, že nešlo o akci městské části. Policie zná totožnost lidí, kteří sochu čistili, ale nic nenasvědčuje tomu, že by jednali protiprávně, řekl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Zásilka kokainu. Ilustrační foto

V Uruguayi zadrželi českého občana. V kufru měl pět kilo kokainu

Na letišti u uruguayské metropole Montevideo byl v pátek zadržen český občan, který měl v kufru více než pět kilogramů kokainu. S odvoláním na uruguayské ministerstvo vnitra o tom informovaly tamní zpravodajské weby. Čech byl prý v Uruguayi od středy a s drogami se chystal odletět do Hongkongu.

Lomnický štít ve Vysokých Tatrách.

Když Tatry zabíjejí. Dějiny nejmenších velehor světa lemují tragédie

Poslední neštěstí ve Vysokých Tatrách, kde blesky zabily nejméně pět lidí a dalších 89 bylo zraněno, znovu připomnělo, jak zrádné umí nejmenší velehory světa být. Přestože řada cestovatelů vnímá jejich vrcholy a hřebeny jako turisticky přívětivé a snadno dostupné, není radno je podceňovat. Tatry už mnohokrát dokázaly, že umí i nemilosrdně zabíjet.

Sochu sovětského maršála Koněva v Praze 6 neznámý pachatel 22. srpna 2019 polil rudou barvou a postříkal nápisy.

Barbarský čin a urážka obětí holokaustu. Rusové se zlobí na Prahu 6

Velvyslanectví Ruské federace v Praze se ozvalo kvůli poničení sochy maršála Ivana Stěpanoviče Koněva na území šesté pražské městské části. Nazlobení Rusové se dokonce obrátili na české ministerstvo zahraničí. Radnice odmítá pomník pomalovaný rudou barvou a posprejovaný nápisy vyčistit, dokud ruská strana nezačne jednat o přesunutí Koněvova pomníku.

Polští záchranáři v Tatrách přenášejí jednoho ze zraněných po zásahu bleskem

Pátrání je u konce. Bouře v Tatrách si vyžádala čtyři životy

Ke čtyřem mrtvým po čtvrteční bouři na slovensko-polském pomezí dnes na polské straně Tater žádná oběť nepřibyla. Záchranáři ještě pátrali po devíti lidech, s nimiž jejich příbuzní nemohli navázat kontakt, ale o nichž se nevědělo, zda se skutečně vydali do hor. Všichni "nezvěstní" už byli nalezeni, řekl šéf záchranné služby TOOPR Jan Krzystof polské televizi TVN 24. Bouře si v Tatrách vyžádala pět životů, včetně českého turisty, který zahynul na slovenské straně Tater. Češka, která šla s ním, utrpěla zranění.

Bouřka, blesky - ilustrační foto.

V Tatrách při bouřce zahynulo nejméně pět lidí. Mezi nimi i český turista

Nejméně pět lidí ve čtvrtek zemřelo při rozsáhlé bouřkové vlně provázené blesky, která zasáhla širokou oblast Tater od severu Slovenska po jih Polska. Kolem osmi desítek lidí utrpělo zranění a podle českého ministerstva zahraničí mezi hospitalizovanými nejsou Češi. Jedinou obětí na slovenské straně pohoří je podle tamních záchranných služeb český turista. Češka, která šla s ním, utrpěla zranění.

Děti uprchlíků. Ilustrační snímek

Vláda USA chce migranty s dětmi zadržovat neomezeně dlouho

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa ve středu oznámila, že přijala nové opatření, na základě kterého by mohly být rodiny migrantů s dětmi po nelegálním překročení hranice USA zadržovány neomezeně dlouho až do vyřízení jejich žádosti o azyl. Dosud se rodiny s dětmi z detenčních center dostaly maximálně po 20 dnech, informovala dnes agentura Reuters. Podle ní je téměř jisté, že nové opatření napadnou obhájci lidských práv u federálních soudů.

Íránský ropný tanker Adrian Darya 1 (dříve Grace 1) u Gibraltaru

Íránský tanker pluje k Řecku. Nepomáhejte teroristické organizaci, varují USA

Spojené státy varovaly Řecko, aby neposkytovalo jakoukoli pomoc íránskému tankeru, který v noci na pondělí odplul od Gibraltaru, kde byl šest týdnů zadržován. S odvoláním na nejmenovaného představitele amerického ministerstva zahraničí o tom dnes informovala agentura Reuters. Šéf americké diplomacie Mike Pompeo řekl, že rozhodnutí gibraltarských úřadů propustit plavidlo navzdory soudnímu příkazu z USA považuje za politováníhodné.

Donald Trump a Si Ťin-pching - Americký prezident Donald Trump (vlevo) a čínský prezident Si Ťin-pching na schůzce na okraj summitu zemí G20 v Japonsku.

Krize v Hongkongu? Trump přemýšlí o schůzce s čínským prezidentem

Americký prezident Donald Trump kvůli krizi v Hongkongu pomýšlí na osobní schůzku se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Ve středu večer místního času (dnes nad ránem SELČ) to napsal na twitteru. USA daly ve středu najevo své hluboké znepokojení ohledně informací, že do oblasti sousedící s Hongkongem se přesunují čínské polovojenské síly.

Americký ministr obrany Mark Esper.

USA se spojenci jednají o rozmístění raket v Asii

Washington jedná se spojenci o možném rozmístění raket středního a krátkého doletu v Asii. Napsala to agentura AP s odvoláním na vysoce postavené pracovnice ministerstva zahraničí USA. Konzultace probíhají na základě nedávného rozhodnutí americké vlády odstoupit od smlouvy s Ruskem o omezení tohoto druhu zbraní.

Ilustrační foto.

Za kyberútokem proti české diplomacii je cizí stát, tvrdí NÚKIB

Za kybernetickým útokem na ministerstvo zahraničí stojí cizí státní moc. Vyplývá to z informací Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Úřad to sdělil senátnímu výboru pro obranu a bezpečnost, který dnes v usnesení vyzval vládu, aby kybernetické bezpečnosti věnovala veškerou pozornost a rozpočtové prostředky. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu, že útokem se bude po skončení vládních prázdnin od příštího týdne zabývat Bezpečnostní rada státu, která řešila i minulé útoky.

Policisté zadržují jednoho z účastníků demonstrace v centru Moskvy

Rusko kritizuje českou reakci na zásah proti demonstrantům. Je prý jednostranná

Ruské velvyslanectví v Praze zklamala reakce českého ministerstva zahraničí na víkendový zásah policie proti účastníkům demonstrace v Moskvě. Na svém facebookovém profilu vyzvalo velvyslanectví české partnery, aby se zdrželi "selektivního a předpojatého" přístupu k problematice lidských práv. Černínský palác v neděli uvedl, že je znepokojen hromadným zatýkáním pokojných demonstrantů v Moskvě, a vyzval ruské úřady, aby respektovaly základní lidská práva.

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Návrh rozpočtu není realistický, napsal Hamáček Babišovi

Předseda ČSSD Jan Hamáček napsal kvůli návrhu státního rozpočtu na příští rok dopis premiéru Andreji Babišovi (ANO). Nynější návrh není podle předsedy ČSSD realistický a kvůli chybějícím penězům v kapitolách ministerstev patřících sociální demokracii neodpovídá vládnímu programu. Navzdory tomu Hamáček doufá v dohodu.

Střelba v americkém Daytonu

Muž ve městě Dayton zabil devět lidí včetně své sestry. Policie ho zastřelila

Deset mrtvých včetně útočníka a 27 zraněných si vyžádala dnešní střelba před jedním z barů ve městě Dayton v americkém státě Ohio.  Střelce, jehož na místě už minutu po zahájení střelby zabila policie a jehož motiv zůstává nejasný, úřady identifikovaly jako 24letého bělocha Connora Stephen Bettse. Později vyšlo najevo, že mladík na místě zastřelil i svou sestru.

Střelba u nákupního centra Walmart v americkém El Pasu

Vnitrostátní terorismus. Střelec v El Pasu zabil 20 lidí, hrozí mu trest smrti

Při sobotní střelbě v nákupním centru ve městě El Paso na jihu USA zahynulo 20 lidí a 26 dalších utrpělo zranění.  Podle mexického prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora jsou mezi oběťmi tři Mexičané. V souvislosti s útokem byl zadržen jednadvacetiletý běloch identifikovaný jako Patrick Crusius. Hrozí mu trest smrti, protože žalobci střelbu vyšetřují jako terorismus. 

Ruská raketa Novator 9M729 na snímku z 23. ledna 2019

USA odstoupily od smlouvy o omezení zbraní. Rusko potvrdilo její zánik

Rusko oficiálně potvrdilo právní zánik smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) platné od roku 1987. Ministerstvo zahraničí to oznámilo na svých webových stránkách. Dohodu podle agentury Reuters formálně vypověděly i USA. Ministr zahraničí Mike Pompeo v prohlášení uvedl, že "Spojené státy nezůstanou součástí smlouvy, kterou Rusko záměrně porušuje".

Hacker - Ilustrační foto

Počítače ministerstva zahraničí napadli hackeři. Citlivé údaje prý neunikly

Počítače ministerstva zahraničí del vyjádření policie opět napadli hackeři. Podle serveru Deník N útok z doby krátce před začátkem prázdnin zasáhl e-mailové schránky úřadu, ale citlivé informace zřejmě neunikly. Součástí vyšetřování je i otázka, zda tento případ souvisí se dvěma útoky na elektronickou poštu ministerstva z let 2016 a 2017. Za jedním z nich podle Bezpečnostní informační služby (BIS) stály ruské rozvědky.

Čínská vlajka v Pekingu, v pozadí mrakodrap China Zun. Ilustrační foto

V Číně roste zájem o češtinu. Studium bohemistiky nabídne desítka univerzit

V Číně roste zájem o studium bohemistiky. Zatímco donedávna tam bylo asi pět univerzit, které tento obor nabízely, v nadcházejícím akademickém roce se bude čeština učit zhruba na desítce míst po celé zemi. Kateder bohemistiky přibývá zřejmě v důsledku rozvoje česko-čínských vztahů v posledních letech. Motivací studentů při volbě oboru bývá jeho exotičnost. Díky své píli se umí jazyk naučit velmi dobře. Na dnešním 11. setkání učitelů češtiny v zahraničí v Domu zahraniční spolupráce to ČTK řekla lektorka Blanka Jaurisová, která učí studenty na univerzitě v Pekingu.

Zleva ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, předseda strany Jan Hamáček a ministr zahraničí Tomáš Petříček vystoupili na tiskové konferenci ČSSD 31. července 2019 v Praze

Podfinancovaná ministerstva. ČSSD postrádá v rozpočtu přes 20 miliard

Návrh státního rozpočtu na příští rok je v nynější podobě likvidační pro resorty ČSSD, strana by ho podpořit nemohla, řekl novinářům předseda strany Jan Hamáček. Pěti ministerstvům ČSSD chybí přes 20 miliard korun. Nynější podoba návrhu podle Hamáčka neumožňuje plnit sliby, které dala vláda v programovém prohlášení. Sociální demokracie nechce zvyšovat navrhovaný schodek 40 miliard korun, za podhodnocený považuje odhad příjmů státního rozpočtu, připomíná také své návrhy na dodatečné příjmy, například bankovní daň.

Potápěč - ilustrační foto

Český potápěč skončil v Rakousku v nemocnici. Museli ho převézt na dekompresi

Ve vážném stavu dnes rakouští záchranáři převezli do hyperbarické komory na klinice v německém Traunsteinu českého turistu, který se účastnil potápěčského výcviku v jezeře Attersee. Informoval o tom server heute.at. Příčina neštěstí zatím není jasná, policie už zajistila veškeré vybavení, které měl muž u sebe v době ponoru. Během tohoto víkendu jde již o druhý zásah rakouských záchranářů kvůli českému turistovi.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Petříček se v Afghánistánu sešel s politiky i vojáky. Věří v stabilizaci regionu

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček navštívil Afghánistán dva měsíce před tamními prezidentskými volbami. Setkal se i s českými vojáky a jednal s afghánskými politiky. Ministr se vyslovil pro stabilizaci regionu a ocenil práci českých vojáků. Začátek jeho návštěvy zkomplikovaly útoky v Kábulu, k nimž se přihlásilo radikální hnutí Tálibán a při nichž zemřelo přes deset lidí. V dnešní tiskové zprávě to oznámilo české ministerstvo zahraničí.

Čínská vlajka v Pekingu, v pozadí mrakodrap China Zun. Ilustrační foto

Spolupráce s firmou Huawei? Čínská ambasáda obvinění odmítá

Čínské velvyslanectví v ČR označilo informace o "tzv. zpravodajské spolupráci" ambasády s čínskými firmami působícími v Česku za smyšlené. Vyhrazuje si právo podniknout další kroky. Velvyslanectví to uvedlo ve vyjádření mluvčího, které rozeslalo médiím. Reaguje tak pravděpodobně na nedávnou informaci Českého rozhlasu - Radiožurnál, podle které zaměstnanci české pobočky telekomunikační společnosti Huawei údajně shromažďují citlivá data o lidech, s nimiž vedou obchodní jednání, a získané informace také probírají s lidmi z ambasády. Radiožurnálu to řekli bývalí zaměstnanci firmy.

Premiér Andrej Babiš.

Úsporný plán. Babiš chce předsednictví Česka v Unii za 1,2 miliardy

Jednou za čtrnáct let, při současném počtu osmadvaceti členských států Unie, dostane Česká republika šanci, aby se postavila na půl roku do čela Unie.Byť to už po přijetí Lisabonské smlouvy a zřízení funkce předsedy Evropské rady nedává členskému státu takový vliv jako při prvním předsednictví Česka v roce 2009, jde o velmi prestižní záležitost.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) přijal tibetského lídra.

Hřib a spol. se dotkli citů čínského lidu. Nenarušujte vztahy, vzkazuje Peking

Čína vyzvala pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a vedení hlavního města k tomu, aby nepoškozovali čínsko-české vztahy, uvedl ve středu podle agentury Nová Čína mluvčí ministerstva zahraničí Keng Šuang. Reagoval tak na dotaz, zda může potvrdit zprávy o tom, že Peking přijal protiopatření v souvislosti s údajně protičínskými akcemi české metropole.

Premiér Andrej Babiš

Transparency podala žalobu na Babiše kvůli poškození jména

Protikorupční organizace Transparency International (TI) podala žalobu na premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli poškozování dobrého jména organizace. Premiér o TI mluvil opakovaně jako o zkorumpované organizaci a ve lhůtě se neomluvil. Transparency International to dnes uvedla v tiskové zprávě, žalobu poslala dnes Krajskému soudu v Praze. Organizaci zastupuje advokát Pavel Uhl. Vyjádření předsedy vlády ČTK zjišťuje.

Řecko zasáhly silné bouře.

Bouře zabily v Řecku sedm turistů. Byli mezi nimi i dva Češi

Silná bouře na řeckém poloostrově Chalkidiki si ve středu večer vyžádala sedm obětí, z toho šest osob byly zahraniční turisté. Mezi mrtvými jsou i dva Češi, potvrdilo dnes ČTK české ministerstvo zahraničí. Stovka lidí byla při bouři zraněna, asi tři desítky osob, včetně dětí, skončily v místních nemocnicích. Na Chalkidiki je nyní asi 10 až 12 tisíc českých turistů, řekl ČTK místopředseda české Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Tomáš Petříček.

Petříček jednal v Gruzii o obchodu. A odsoudil vojenskou přítomnost Ruska

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes v Gruzii jednal se svým protějškem Davidem Zalkalianim. Shodli se na tom, že obě země mají zájem o o rozvoj investic a obchodu, který loni dosáhl 100 milionů eur (2,5 miliardy Kč). Odsoudili také vojenskou přítomnost Ruska v oblasti, podporu separatistů a dezinformační kampaně, napsal Petříček na twitteru.

Sopka Stromboli ležící na stejnojmenném ostrově v Tyrhénském moři nedaleko Sicílie se dnes probudila k životu a začala chrlit dým, lávu a kusy horniny.

Italská sopka Stromboli se probudila k životu a chrlí lávu. Zemřel jeden člověk

Sopka Stromboli ležící na stejnojmenném ostrově v Tyrhénském moři nedaleko Sicílie se dnes probudila k životu a začala chrlit dým, lávu a kusy horniny. Z nitra vulkánu se rovněž ozvala řada výbuchů, které otřásly celým ostrovem. Vyděšení lidé v panice začali skákat do moře. Informovala o tom agentura ANSA, podle níž nejméně jeden turista přišel při výbuchu o život a další utrpěl zranění. Dva lidé se pohřešují. České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by mezi nimi byli čeští občané.

Premiér Andrej Babiš.

Babiš se Transparency International neomluvil, ta chystá žalobu

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevyhověl předžalobní výzvě organizace Transparency International (TI), která žádala 17. června do týdne omluvu za to, že o organizaci opakovaně mluvil jako o zkorumpované. TI tak připravuje žalobu, kterou pravděpodobně podá příští týden. ČTK to dnes řekl manažer fundraisingu a komunikace TI David Kotora. Vyjádření předsedy vlády ČTK zjišťuje.  

Situace v Libyi - Ilustrační foto

Česko dočasně uzavře zastupitelský úřad v Libyi kvůli bezpečnosti

Česká republika uzavře z bezpečnostních důvodů svůj zastupitelský úřad v Libyi. Ministerstvo zahraničí připravuje na vládu materiál, který uzavření velvyslanectví v Tripolisu navrhuje. Na tiskové konferenci ekonomických diplomatů to řekl náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Americký prezident Donald Trump

Američané plánovali útok na Írán. Trump jej nakonec odvolal, píše tisk

Spojené státy se chystaly v noci na dnešek zasáhnout několik cílů v Íránu v odplatě za sestřelení amerického dronu íránskými revolučními gardami. Vojenské údery schválil americký prezident Donald Trump, ale nakonec je sám na poslední chvíli odvolal, vyplývá z dnešních informací deníku The New York Times (NYT). Podle íránských vládních zdrojů Trump prostřednictvím Ománu na hrozící útok Íránce předem upozornil.

Americký prezident Donald Trump

USA a Mexiko uzavřely dohodu o migraci, Trump ruší cla

Spojené státy neuvalí od pondělí clo na dovoz mexického zboží, protože USA a Mexiku se podařilo dosáhnout dohody o omezení příchodu středoamerických migrantů do USA přes mexickou hranici. Oznámil to na twitteru americký prezident Donald Trump.

Fotografie z příjezdu okupačních vojsk v srpnu 1968 do Prahy.

Z okupantů veteráni? Ruský pohled na rok 1968 se nemění, potvrdil Lavrov

Rusko nemění postoj k vojenské okupaci někdejšího Československa z roku 1968. Návrh ruského zákona, který by uznal účastníky invaze za válečné veterány, je individuální iniciativou jednoho poslance. Podle slovenského ministerstva zahraničí to dnes šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov řekl svému slovenskému kolegovi Miroslavu Lajčákovi. Ten je spolu s premiérem Peterem Pellegrinim na oficiální návštěvě Ruska.

Český prezident Miloš Zeman

Uznání okupantů z roku 1968 za veterány? Zeman ruský návrh odsoudil

Prezident Miloš Zeman odsuzuje návrh ruského zákona, který by uznal účastníky sovětské okupace bývalého Československa z roku 1968 za válečné veterány. K návrhu chce vysvětlení od ruského velvyslance, kterého pozval na 13. června na Pražský hrad. Uvedl to dnes Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. V odůvodnění návrhu projednávaného ruskými zákonodárci se podle českého ministerstva zahraničí píše, že sovětští vojáci potlačili v Československu státní převrat.