Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo zahraničních věcí

Američtí vojáci v irácké provincii Anbár

Odpověď na útok USA: Irácký parlament žádá odchod všech cizích vojáků

Irácký parlament schválil usnesení, v němž vyzval vládu, aby ukončila přítomnost cizích vojáků v zemi a aby zajistila, že zahraniční armády nebudou z žádného důvodu využívat irácké území, vzdušný prostor ani teritoriální vody. Informovala o tom agentura Reuters. Parlament, jehož rozhodnutí není právně závazné, se dnes sešel na mimořádné schůzi v souvislosti s pátečním americkým raketovým útokem, při němž zemřel velitel íránských jednotek Kuds Kásem Solejmání, člen vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis a dalších osm lidí.

Týmy záchranářů a hasičů zasahují u dopravní nehody v italské obci Lutago na snímku z 5. ledna 2020

Do skupiny turistů v Itálii najelo auto. Šest lidí zemřelo

Šest lidí zahynulo a 11 bylo zraněno poté, co v noci na severu Itálie vjelo auto do skupiny turistů z Německa. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na mluvčího policie. Oběťmi jsou mladí lidé ve věku 20 až 25 let, kteří se pravděpodobně vraceli z diskotéky do svého ubytování. Italská policie okolnosti nehody vyšetřuje, domnívá se však, že se nejednalo o úmyslný trestný čin, ale nehodu. Řidič, kterým byl podle médií osmadvacetiletý místní muž, nehodu přežil. Zřejmě byl pod vlivem alkoholu.

Miloš Zeman (vlevo) a Vladimir Putin.

Česká účast v Moskvě bude symbolem přátelství obou zemí, napsal Putin Zemanovi

Ruský prezident Vladimir Putin v novoročním pozdravu naznačil českému prezidentovi Miloši Zemanovi, že by ho rád viděl příští rok v Moskvě na oslavách 75. výročí konce druhé světové války. Zeman v pátek řekl, že kvůli kritickému ruskému prohlášení k českému rozhodnutí zařadit 21. srpen mezi památné dny zvažuje, zda návštěvu Moskvy nezrušit.  

Miloš Zeman.

Ruské prohlášení o srpnu 1968? Je to drzost, zvažuji nejet do Moskvy, řekl Zeman

Za absolutní drzost označil dnes prezident Miloš Zeman kritické vyjádření ruského ministerstva zahraničí k českému rozhodnutí zařadit 21. srpen mezi památné dny. Serveru Parlamentnílisty.cz Zeman řekl, že kvůli ruskému prohlášení zvažuje, zda nezrušit svou návštěvu Moskvy v příštím roce. Přiklání se však spíš k tomu, že na oslavy 75 let od konce druhé světové války dorazí a Rusy vyzve, aby "obrátili list".

Programová konference KSČM v Obecním domě v Nymburku

Usnesení o významu evropské paměti? Jde o zamlčování pravdy, tvrdí KSČM

KSČM odsoudila usnesení Evropského parlamentu o významu evropské paměti pro budoucnost Evropy. Jde o zamlčování pravdy o příčinách rozpoutání druhé světové války a o podílu Rudé armády na porážce nacismu a jejím podílu na osvobození Československa, uvedli komunisté ve stanovisku, které ústřední výbor strany přijal na dnešním zasedání. Žádají vládu a ministerstvo zahraničí, aby usnesení odmítly. V opačném případě podle nich bude vytvářen stále větší prostor pro kroky, jakým bylo například nedávné rozhodnutí řeporyjského zastupitelstva o vybudování vzpomínkového místa na padlé vlasovce.

Jaderná střelnice v KLDR

Velvyslanec KLDR při OSN: O denuklearizaci už se s USA nejedná

Ukončení jaderného programu KLDR už není součástí rozhovorů mezi Severní Koreou a Spojenými státy, zdlouhavá jednání nyní nejsou potřeba. Podle světových zpravodajských agentur to dnes v prohlášení uvedl severokorejský velvyslanec při OSN Kim Song. Společná práce na likvidaci jaderných zbraní na Korejském poloostrově byla hlavním závazkem z loňské zlomové schůzky amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Ministr zemědělství Miroslav Toman.

Předčasný konec Tomana v Rusku? Česká chyba, zní z Moskvy

Nevpuštění letadla s českou delegací v čele s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem do Kazaně byla technická záležitost. Česká strana bude nyní jednat s ruskou stranou o tom, aby se tato situace neopakovala. Po dnešním jednání expertního týmu prezidenta Miloše Zemana to řekl novinářům ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj nestál za problémy delegace v Rusku politický záměr, ale papírování. Zároveň ale poznamenal, že kdyby byla vůle, pak by podle něj mohla cesta pokračovat.

Předseda Senátu Parlamentu České republiky Jaroslav Kubera.

Zeman zkritizoval Kuberovu cestu do Tchaj-wanu. Jde o vzkaz Číně, míní senátor

Jako výrok směřovaný do Číny vnímá předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) slova prezidenta Miloše Zemana o negativním vlivu Kuberovy plánované cesty na Tchaj-wan na českou ekonomiku. Víc ho komentovat nebude. "Pan předseda se nechce vyjadřovat ke každému výroku prezidenta. Co se týče výroku samotného, tak je směřován k čínské straně, ne k němu osobně," řekla tisková tajemnice Senátu Sue Nguyen. Premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na Kuberovu cestu řekl, že ambice některých politiků se zviditelnit mohou znamenat problémy pro české firmy.

Ministr zemědělství Miroslav Toman.

Cesta ministra Tomana skončila předčasně. Rusové mu neumožnili přelet

Ministerstvo zahraničí zatím nedostalo oficiální stanovisko Ruska k předčasnému ukončení podnikatelské mise vedené ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD). Situaci řeší od úterního večera. Nyní sbírá informace o důvodech, proč tamní úřady neumožnily delegaci přelet z Moskvy do Kazaně, sdělil ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová na tiskové konferenci 26. listopadu 2019.

Lamová připustila, že vysoká volební účast odráží nespokojenost

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová dnes připustila, že rekordní účast v nedělních místních volbách svědčí o nespokojenosti s vládou. Lamová zároveň poděkovala obyvatelům z pokojné hlasování v poměrně nestabilním prostředí. Prodemokratičtí kandidáti o víkendu jasně zvítězili v místních volbách po měsících prodemokratických protestů, proti nimž často násilně zakročila místní policie. Čínské ministerstvo zahraničí si v pondělí podle agentury Reuters předvolalo velvyslance USA kvůli tomu, že Kongres schválil návrh zákona, jehož cílem je chránit lidská práva v Hongkongu.

Střelba u nákupního centra Walmart v americkém El Pasu

Nepřijal nezbytná opatření. Rodiny obětí střelby v El Pasu zažalovaly Walmart

Rodiny několika obětí srpnového útoku v americkém městě El Paso, při němž mladý Američan zastřelil 22 lidí a další dvě desítky osob zranil, zažalovaly obchodní společnost Walmart. Právě v jejím obchodě na americko-mexické hranici se letos 3. srpna stala tato tragédie, která je jedním z nejhorších útoků střelce na veřejnosti v USA za desítky let. O žalobě informovala ve středu agentura AP.

Julian Assange po zatčení před ekvádorskou ambasádou v Londýně

Nedostatek důkazů. Švédsko zastavilo vyšetřování Assange kvůli znásilnění

Švédská prokuratura zastavila předběžné vyšetřování zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, který v zemi čelil obvinění ze znásilnění. Prokurátorka Eva-Marie Perssonová na tiskové konferenci řekla, že pro další stíhání Assange neexistuje dostatek důkazů. Australan Assange je nyní v britském vězení, kde čeká na výsledek řízení o vydání do Spojených států. Tam má stanout před soudem kvůli nezákonnému zveřejnění tajných dokumentů.  

Rusko dnes předalo Ukrajině tři plavidla zadržená loni v Kerčském průlivu. Na snímku vpravo je tažena jedna z lodí na místo předání

Konflikt v Kerčském průlivu: Rusko vydalo Ukrajině zabavené lodě

Rusko předalo Ukrajině tři plavidla zadržená loni v Kerčském průlivu. S odvoláním na sdělení ruského ministerstva zahraničí to oznámila agentura TASS. Lodě byly předány 30 kilometrů od mysu Takil mezi Krymem a ruskou pevninou. O operaci dnes ruský vůdce Vladimir Putin informoval francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který bude zanedlouho v Paříži hostit summit věnovaný Ukrajině.

Dana Huňátová, která od prosince 1989 působila jako vedoucí kabinetu nově jmenovaného ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera, převzala 18. listopadu 2019 v Praze od ministra zahraničí Tomáše Petříčka (vpravo) ocenění Za zásluhy o diplomacii

Dienstbier či Vašáryová. Ministr Petříček rozdal vyznamenání za diplomacii

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes vyznamenal 12 osobností medailí Za zásluhy o diplomacii. Devět lidí včetně prvního porevolučního ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera staršího bylo oceněno za rozvoj polistopadové diplomacie a zahraniční politiky. Další tři, mezi nimiž je i někdejší německý ministr zahraničí Klaus Kinkel, získali medaili za přínos k česko-německým vztahům. Sedm oceněných, včetně Dienstbiera a Kinkela, bylo vyznamenáno in memoriam.

Ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevskij

Kauza Člověk v tísni: Ministerstvo si předvolalo ruského velvyslance

Ministerstvo zahraničí si dnes předvolalo ruského velvyslance Alexandera Zmejevského kvůli zařazení české humanitární organizace Člověk v tísni na seznam nežádoucích organizací. Náměstek ministra Martin Povejšil vyjádřil nad ruským krokem znepokojení, uvedlo ministerstvo na svých internetových stránkách. Ministr Tomáš Petříček (ČSSD), který je na pracovní cestě v Etiopii, na twitteru uvedl, že po jeho návratu bude diplomacie koordinovat další kroky na mezinárodní úrovni. Letos je to už potřetí, co si ministerstvo zahraničí Zmejevského předvolalo.

Povrchový důl Turów.

Ministerstvo se staví za kraj. S rozšířením těžby v Turówě nesouhlasí

Ministerstvo životního prostředí vyjádřilo nesouhlasné stanovisko k rozšíření těžby v polském dolu Turów v bezprostřední blízkosti českých hranic. Stalo se tak na základě jednání s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou a zástupci dotčených obcí jen týden před dvoustranným jednáním mezi polskou a českou stranou.

Povrchový důl Turów.

Ministerstvo se staví za kraj. S rozšířením těžby v Turówě nesouhlasí

Ministerstvo životního prostředí vyjádřilo nesouhlasné stanovisko k rozšíření těžby v polském dolu Turów v bezprostřední blízkosti českých hranic. Stalo se tak na základě jednání s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou a zástupci dotčených obcí jen týden před dvoustranným jednáním mezi polskou a českou stranou.

Demonstranti v Hongkongu po útoku policie slzným plynem

Protesty v Hongkongu neustávají. Policie znovu použila slzný plyn a vodní děla

Hongkongská policie dnes rozháněla slzným plynem studenty v univerzitním kampusu, v okolí hlavní vládní budovy byla rozmístěna vodní děla a stanice metra střeží pořádková policie. Napsala to agentura Reuters. Nepokoje, které trvají už pět měsíců, dnes znovu ochromily železniční a silniční dopravu, v ranní špičce se v Hongkongu provoz na několika místech zastavil.

Americký prezident Donald Trump

První krok. USA oficiálně zahájily vypovězení pařížské klimatické dohody

Trumpova administrativa oficiálně informovala OSN, že zahájila proces odstoupení od pařížské klimatické dohody z roku 2015. Jde o první formální krok v rok trvajícím procesu, uvedla agentura Reuters. Smlouvu, která vstoupila v platnost 4. listopadu 2016, mohou signatáři vypovědět nejdříve po třech letech. Spojené státy jsou první zemí, která od smlouvy odstupuje.

Protivládní protest v Santiagu de Chile

Americký prezident Trump: Protesty v Chile jsou podporovány zahraničními silami

Tisíce lidí v Santiagu de Chile a v dalších chilských městech ve čtvrtek opět protestovaly proti vládě prezidenta Sebastiána Piňery a požadovaly sociální reformy. Agentura Reuters uvedla, že americké ministerstvo zahraničí má signály o ovlivňování protestů prostřednictvím sociálních sítí z Ruska. Moskva dnes tato obvinění odmítla. Protesty v Chile, které trvají už přes dva týdny, si dosud vyžádaly 23 obětí na životech.

Spisovatel Hermann Ungar.

Před devadesáti roky zemřel moravský Kafka z Boskovic Hermann Ungar

Boskovice, Praha /STALO SE PŘED/ - Před devadesáti roky v Praze zemřel spisovatel Hermann Ungar. Německy píšící prozaik a dramatik, kterému se přezdívalo moravský Kafka, se narodil v Boskovicích. Hermann Ungar vystudoval německé gymnázium v Brně. Studoval také filosofii, národohospodářství a práva v Berlíně, Mnichově a v Praze.

Policisté zasahují v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie u kamionu, ve kterém bylo nalezeno 39 mrtvých těl (snímek z 23. října 2019)

Mrtví z kamionu v Británii nebyli Číňané. Mělo jít o Vietnamce

Většinu z 39 mrtvých lidí objevených v kamionu na jihovýchodě Anglie pravděpodobně tvoří Vietnamci. Konstatují to dnes zahraniční agentury, které se odvolávají na informace z venkovské oblasti, z níž oběti nejspíš pocházejí. Britská policie totožnost obětí ale zatím nepotvrdila. Řidiče kamionu mezitím obvinila z 39násobného zabití, spiknutí za účelem obchodování z lidmi, spiknutí za účelem napomáhání nezákonné migraci a z praní špinavých peněz. 25letý Maurice Robinson se má v pondělí objevit před soudem.

Policista v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie u kamionu, ve kterém bylo nalezeno 39 mrtvých těl (snímek z 23. října 2019)

Těla nalezená v kamionu byla převezena na pitvu. Britská policie znovu zatýkala

Jedenáct z 39 lidských těl nalezených v kamionu na jihovýchodě Anglie nechala policie převézt k pitvě, která má určit příčinu smrti. Policie dnes postupně oznámila, že kvůli podezření z pašování lidí a ze zabití v souvislosti se středečním nálezem zadržela další tři osoby - muže a ženu ve věku 38 let a 48letého muže. Už od středy je přitom ve vazbě pětadvacetiletý řidič kamionu ze Severního Irska. Ve čtvrtek policisté uvedli, že mrtvými jsou čínští občané, čínské velvyslanectví v Londýně to ale zatím nepotvrdilo. Nově se spekuluje, že mezi oběťmi jsou i Vietnamci. Britská policie odmítla o identitě mrtvých hovořit, chce vyčkat na identifikaci.

V kamionu z Bulharska našla britská policie 39 mrtvých lidí

Hrozivý objev z Británie. Policie našla v kamionu 39 mrtvých, řidiče zadržela

Policie z britského hrabství Essex objevila uvnitř nákladního vozu v průmyslové zóně Waterglade ve městě Grays 39 lidských těl. Pro podezření z vraždy zadržela v souvislosti s nálezem pětadvacetiletého muže ze Severního Irska, podle bulvárního listu Daily Mail i stanice BBC se jedná o Moa Robinsona. Mezi mrtvými byl podle prvotních informací i jeden teenager. 

Velvyslanec ve Vatikánu Václav Kolaja. Předávání pověřovacích listin papeži Františkovi.

Velvyslanec Václav Kolaja: Setkání s papežem Františkem je nevšední zážitek

Loni v září předal pověřovací listiny papeži Františkovi, velmistrovi Suverénního řádu maltézských rytířů a sanmarinským kapitánům regentům a stal se tak mimořádným a zplnomocněným velvyslancem ČR při Svatém stolci, Suverénním řádu maltézských rytířů a Republice San Marino. Řeč je o rodákovi ze Strání Václavu Kolajovi, který v rozhovoru pro Deník popsal nejen svůj pracovní den, ale například i to, jak na něj působí setkání s hlavou katolické církve.   

Velvyslanec ve Vatikánu Václav Kolaja. Předávání pověřovacích listin papeži Františkovi.

Václav Kolaja: Setkání s papežem Františkem je nevšední zážitek

ROZHOVOR/ Loni v září předal pověřovací listiny papeži Františkovi, velmistrovi Suverénního řádu maltézských rytířů a sanmarinským kapitánům regentům a stal se tak mimořádným a zplnomocněným velvyslancem ČR při Svatém stolci, Suverénním řádu maltézských rytířů a Republice San Marino.

Demonstrace studentů v Barceloně na snímku ze 17. října 2019

Čtvrtý den protestů v Katalánsku: Pochody komplikují provoz na silnicích

Na 25 tisíc lidí se podle policie sešlo na dnešní demonstraci v Barceloně, kterou zorganizovali studenti na podporu uvězněných katalánských separatistických politiků. Manifestace se čtvrtý den konají i v dalších městech Katalánska a z pěti jeho měst jdou do Barcelony tisíce lidí v takzvaných Pochodech svobody. Ty komplikují provoz na silnicích i dálnicích a do Barcelony mají dorazit v pátek.  

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Petříček vyzval Turecko k zastavení vojenské akce v Sýrii

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes zopakoval tureckému velvyslanci, že prioritou Evropské unie je diplomatické řešení situace v Sýrii. Vyzval Turecko k zastavení vojenské akce. Uvedl to v komentáři, který ČTK poskytl tiskový odbor ministerstva zahraničí. S velvyslancem Petříček mluvil také o tom, že se nedaří omezit vojenské akce pouze na kurdské bojovníky, ale umírají i civilisté.

Ivan Hoffman

Týden Ivana Hoffmana: Mráček, ze kterého nezaprší

Spor Prahy s Pekingem  o jedné Číně se rozhořel  v době, kdy řada turistických destinací úpí pod návalem výletníků a otázkou dne se leckde stalo, jak tento otravný hmyz redukovat. Jelikož je ale svět jednou velkou spojenou nádobou, když se jedné destinaci uleví, ty další budou ještě více praskat ve švech.

Na podzim se uskutečnila turecká invaze na sever Sýrie

ON-LINE: Turecké jednotky vstoupily do Sýrie. Kurdové hlásí civilní oběti

Turecko ve středu zahájilo vojenskou ofenzivu Pramen míru na severu Sýrie. Operace začala útoky letectva, večer pak turečtí vojáci a jejich spojenci vystoupili do země a východně od řeky Eufrat zahájili pozemní fázi ofenzivy. Předem ohlašovaná akce má být zaměřena na kurdské milice YPG, které pomohly v Sýrii porazit samozvaný Islámský stát (IS). Útoky si podle kurdských sil zatím vyžádaly osm lidských životů, pět z nich mezi civilisty.

Demonstrace v Moskvě. Ilustrační snímek

Porušila zákon. Moskva chystá kroky proti Deutsche Welle, zřejmě ji zakáže

Ruské vysílání německé rozhlasové stanice Deutsche Welle (DW) vykazuje známky podpory extremismu a německý veřejnoprávní rozhlas nejspíš bude v Rusku zakázán. Vyplývá to z dnešního prohlášení Vasilije Piskarjova, šéfa parlamentní komise, která se vysíláním Deutsche Welle zabývala. Výhrady vůči německé stanici už v srpnu vyjádřilo ruské ministerstvo zahraničí.

Americký prezident Donald Trump

Trump si vybral nového bezpečnostního poradce. Zpřísní také sankce vůči Íránu

Americký prezident Donald Trump oznámil, že hodlá do funkce svého bezpečnostního poradce jmenovat Roberta O'Briena, dosavadního zvláštního prezidentova vyslance pro záležitosti rukojmích. Trump to dnes napsal na twitteru. O'Brien nahradí Johna Boltona, který na prezidentovu žádost post nejdůležitějšího prezidentova poradce opustil minulý týden. Prezident zároveň na twitteru informoval, že plánuje rozšířit sakce vůči Íránu.

Ilustrační foto - Shromáždění v Sevastopolu u příležitosti výročí připojení Krymu k Rusku

Kauza cesty Čechů na Krym: Respektujte zákony cizích zemí, vyzývá ministerstvo

Nedávná návštěva skupiny Čechů na ukrajinském poloostrově Krym anektovaný Ruskem byla soukromá, nikoliv oficiální, české zákony neporušili. České ministerstvo zahraničních věcí (MZV) tak dnes reagovalo na výzvu ukrajinského velvyslanectví v Praze, aby české úřady cestu odsoudily kvůli porušení ukrajinské legislativy pro vstup na okupované území. Současně ale ministerstvo nabádá české občany, aby při cestách respektovali zákony cizích zemí, včetně Ukrajiny. Turistické cesty na Krym nedoporučuje.

Socha maršála Ivana Koněva

Přestřelka s Moskvou kvůli Koněvovi pokračuje: Rusko vyhrožuje odvetou

Moskva v pátek pokračovala v diplomatické přestřelce s Prahou, když pohrozila odvetou za plány zastupitelů šestého pražského obvodu přemístit sochu maršála Ivana Koněva. Rozhodnutí Prahy 6 podle Moskvy může poškodit rusko-české vztahy a nezůstane bez odpovědi. Ruský velvyslanec v Praze byl předvolán na ministerstvo zahraničí, šéf české diplomacie Tomáš Petříček v Litomyšli ruské výhrůžky a hrozby sankcemi odmítl.

Socha maršála Ivana Koněva

Kauza Koněv: Náměstek ministra zahraničí si předvolal ruského velvyslance

Náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař si předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského, aby vznesl protest proti nepravdivým a urážlivým výrokům ruského ministra kultury Vladimira Medinského na adresu starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) kvůli pomníku sovětského maršála Ivana Koněva. Rusko dnes pohrozilo odvetou za plány zastupitelů šestého pražského obvodu přemístit sochu maršála Ivana Koněva, která se nachází na náměstí Interbrigády v Praze 6 - Bubenči. 

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (vpravo) a jeho zástupce Jan Lacina u pomníku maršála Koněva

Válka proti symbolům vítězství. Rusové kvůli Koněvovi kritizují české politiky

Ruské ministerstvo zahraničí označilo české politiky za iniciátory války se symboly vítězství nad fašismem a vyzvalo je, aby si přestali tropit posměch z památníku maršálu Ivanu Koněvovi. Prohlášení dnes umístilo na svém webu. Ruská diplomacie reagovala na vyhrocené spory kolem pražského památníku, o jehož osudu má ve čtvrtek jednat zastupitelstvo Prahy 6. Ministr kultury Vladimir Medinskij v rozhovoru pro televizi Rossija označil události v Praze za plivanec do tváře českých občanů.

Hotel v egyptské Hurgadě, na jehož pláži útočil muž nožem na zahraniční turistky

Kauza turistky ubodané v Egyptě: Česká policie se případem zabývat nebude

Česká policie nebude řešit případ turistky z ČR, kterou v Hurgadě ubodal egyptský útočník. Případ odložila, protože se nepodařilo zjistit dostatek informací, jež by v Česku umožňovaly zahájit trestní stíhání. Na dotaz ČTK to dnes sdělil Marek Bodlák z pražského vrchního státního zastupitelství.