Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo zahraničních věcí

Kontroly na hranicích.

Vycestovat za hranice se Čechům nevyplatí. Je to složité a drahé

Vláda od pondělí po mnoha týdnech opět umožní cesty za hranice. Češi mohu vycestovat kamkoliv. Má to ale háček, při návratu musejí mít potvrzení o tom, že jsou bez infekce covid-19 (vzor formuláře naleznete v článku) a pokud ho nemají, čeká je 14denní karanténa placená z vlastní kapsy. Co je však větší problém – část států má v tuto chvíli "zavřené hranice", takže v reálu není moc míst, kam lze vyrazit. Podívejte se na hlavní otázky a odpovědi sestavené na základě pátečního jednání Ústředního krizového štábu.

Kontroly na hranicích. Ilustrační snímek

Podmínky cestování: Lidé musejí mít platný test, zajistí si ho sami

Ministerstvo zahraničí nadále doporučuje necestovat do zahraničí, přestože je ode dnešního den znovu povolené překročit hranice. Jasné zatím nejsou ani podmínky, které musí občané dodržet při návratu do republiky. Ministr vnitra Jan Hamáček však po jednání Krizového štábu prohlásil, že je na hranicích nutné předložit maximálně čtyři dny starý negativní test, nebo podstoupit povinnou čtrnáctidenní karanténu. 

Ilustrační foto.

V kraji je 160 případů nákazy, uzdravilo se již 64 pacientů

Už druhý den v řadě nezaznamenali hygienici na jihu Čech nárůst počtu potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Celkový kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 tak k úterní 18. hodině v regionu zůstal na nedělních 160. Přibylo ovšem dalších osm nově uzdravených, čímž se jejich počet zvýšil na celkových 64.

Život v době koronaviru, ilustrační foto

Hygienici v pondělí nezaznamenali ani jeden případ nákazy na jihu Čech

Na jihu Čech hygienici za uplynulých 24 hodin nezaznamenali žádný nový potvrzený případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Celkový kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 tak k pondělní 18. hodině v regionu zůstal na nedělních 160. Přibylo devět nově uzdravených, čímž se jejich počet zvýšil na celkových 56.

Ilustrační foto.

V souvislosti s Covid-19 zemřel v kraji o víkendu jeden muž

Pouze jeden nový potvrzený případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2 zaznamenali hygienici na jihu Čech za uplynulých 24 hodin. Celkový kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k nedělní 18. hodině v regionu zvýšil na 160. Bohužel o víkendu jeden pacient ve věkové kategorii 65+ s primárním onemocněním zemřel. Celkový počet úmrtí v souvislosti s COVID-19 se v regionu zvýšil na pět. Vyléčených je 47 lidí.

Hrad Potštejn vstal díky digitalizaci z popele.

Jako za starých časů. České památky ožívají v digitálním světě

Místo malty myš, kamenná zeď z pixelů a vánek, který jako meluzína prochází komnatami předky dávno opuštěných místností, nahrazuje terabyty dat. Svět moderních technologií dává možnost oživit svět, jenž se uchoval už jen v rytinách či na zažloutlých pergamenech kronik. Pod rukama programátorů znovu ožívá Šporkův Kuks, Braunův Betlém, broumovský klášter či hrad, který nad východočeským Potštejnem nechal ve třináctém století vystavět rod Drslaviců.  

Ruská ambasáda v Praze.

Stěhování? Ruská ambasáda používá adresu v Korunovační: Tu nepřejmenují

Ruská ambasáda odmítla, že by přesunula sídlo na adresu svého konzulárního úseku kvůli přejmenování náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova. Podle velvyslanectví sídlí zastupitelský úřad ve stejné budově, pouze mu magistrát hlavního města zrušil jednu ze dvou používaných adres. Ambasáda hodlá nadále užívat adresu Korunovační 36.

Ilustrační foto.

V sobotu přibyl na jihu jen jeden pacient s COVID-19

V Jihočeském kraji zaznamenali hygienici za uplynulých 24 hodin pouze jeden nový potvrzený případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Celkový kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k sobotní 18. hodině v regionu zvýšil na 159. Uzdravených je 47 lidí.

Hrad Potštejn vstal díky digitalizaci z popele.

Jako za starých časů aneb Památky ožívají v digitálním světě

/FOTO/ Místo malty myš, kamenná zeď z pixelů a vánek, který jako meluzína prochází komnatami předky dávno opuštěných místností, nahrazuje terabyty dat. Svět moderních technologií dává možnost oživit svět, jenž se uchoval už jen v rytinách či na zažloutlých pergamenech kronik. Pod rukama programátorů znovu ožívá Šporkův Kuks, Braunův Betlém, broumovský klášter či hrad, který nad východočeským Potštejnem nechal ve třináctém století vystavět rod Drslaviců.  

Speciální let.

V Praze přistálo letadlo s Čechy z Austrálie a Nového Zélandu

V Praze odpoledne přistálo letadlo s více než 300 českými občany, kteří se vrátili z Austrálie a Nového Zélandu. Vyplývá to z informací na webu Letiště Václava Havla. České ministerstvo zahraničí už dříve uvedlo, že nynější evakuace byla posledním repatriačním letem, který pořádá. Na palubě letadla bylo i 35 občanů dalších evropských zemí.

Speciální let z Vietnamu dopravil 25. března 2020 do Prahy 204 Čechů a 82 občanů dalších 11 zemí EU. Byl to první repatriační let v době koronavirové pandemie, který byl koordinován na celoevropské úrovni.

Poslední repatriační let zamíří do Austrálie. Do Prahy přiveze 329 Čechů

Poslední plánovaný repatriační let dopraví v úterý do Prahy 329 Čechů a další Evropany, kteří uvízli v Austrálii a na Novém Zélandu po opatřeních přijatých kvůli šíření koronaviru. České ministerstvo zahraničí využilo spolupráci s jihokorejskými aerolinkami a na organizování letu se podílela také korejská ambasáda v Praze. Česko-korejská spolupráce usnadní také cestu domů téměř třem stům Korejců, osmděsáti z Austrálie na cestě do Soulu a dvěma stovkám z Česka, Polska a Slovenska při návratu letadla do Koreje ve středu 15. dubna. Ministerstvo zahraničí o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Rychlotesty na Covid-19. Ilustrační foto

Hygienici potvrdili v neděli tři nakažené, všichni jsou z Českobudějovicka

Na jihu Čech o Velikonoční neděli přibyly tři nové případy, celkem je v našem kraji 149 nemocných a deset uzdravených. Od začátku pandemie v souvislosti s koronavirem na jihu Čech zemřeli dva lidé. První obětí je podle informací Deníku žena v seniorském věku z Prachaticka, druhou pak muž středního věku ze Strakonicka.  

Praha 6 nechala odstranit sochu sovětského maršála Koněva z náměstí Interbrigády.

Zeman o odstranění Koněvovy sochy: Hloupé a směšné. Ale Rusko se nemá vměšovat

Trestní stíhání, kterým vyšetřovací výbor Ruské federace reagoval koncem týdne na odstranění sochy maršála Koněva v Praze, je podle prezidenta Miloše Zemana kontraproduktivním vměšováním se do cizích záležitostí. Odsunutí sochy má však Zeman za hloupé a směšné. Také mu přijde komické s ohledem na dobu, která uplynula od pádu minulého režimu.

Odstranění sochy maršála Koněva.

Rusko zahájilo trestní stíhání kvůli Koněvovi. Nepřípustné, ohradilo se MZV

Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil trestní stíhání kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. Podle agentury TASS to dnes oznámila mluvčí výboru Světlana Petrenková. Stíhání české samosprávy Ruskem je nepřípustné, sdělilo dnes v tiskovém vyjádření české ministerstvo zahraničí. Příslušné ruské zákony nebudou podle něj v Česku vymahatelné. Ministerstvo rovněž odmítlo zásahy ruských státních orgánů do vnitřních záležitostí České republiky.

Odstranění sochy maršála Koněva.

Rusko zahájilo trestní stíhání kvůli Koněvovi. Nepřípustné, ohradilo se MZV

Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil trestní stíhání kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. Podle agentury TASS to dnes oznámila mluvčí výboru Světlana Petrenková. Stíhání české samosprávy Ruskem je nepřípustné, sdělilo dnes v tiskovém vyjádření české ministerstvo zahraničí. Příslušné ruské zákony nebudou podle něj v Česku vymahatelné. Ministerstvo rovněž odmítlo zásahy ruských státních orgánů do vnitřních záležitostí České republiky.

Praha 6 nechala odstranit sochu sovětského maršála Koněva z náměstí Interbrigády.

Přemístění památníku neporušilo žádnou smlouvu mezi Českem a Ruskem

Odstranění sochy sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6 neporušuje žádnou z česko-ruských smluv. Dnes to uvedlo ministerstvo zahraničí (MZV). Nový ruský zákon, který trestá poškozování válečných pomníků, nechtělo MZV komentovat, neboť jeho obsah detailně nezná. 

Zatčení - pouta - ilustrační foto

Vydání zadržených Tchajwanců do Číny není přípustné. Hrozí jim nebezpečí

Česká justice chybovala, když rozhodla o přípustnosti vydání osmi Tchajwanců k trestnímu stíhání do Číny. Podle Ústavního soudu (ÚS) i přes poskytnuté diplomatické záruky existuje riziko, že Čína bude s Tchajwanci zacházet špatně. Městský ani Vrchní soud v Praze riziko přiměřeně nezohlednily, plyne z nálezu, který ÚS zpřístupnil na svém webu. Tchajwanci vzhledem k dalšímu vývoji událostí do Číny vydáni nebyli.  

Koronavirus SARS-CoV-2

Japonsko věnuje dvacítce zemí včetně Česka lék. V Číně pomohl proti koronaviru

Japonsko plánuje věnovat dvacítce zemí včetně Česka lék proti chřipce, který je účinný při léčbě onemocnění covid-19. Antivirotikum Avigan, které je nyní ve fázi klinických testů, prokázalo účinnost v boji s nemocí v Číně. S odvoláním na dnešní prohlášení japonského ministerstva zahraničí o tom informovala japonská tisková agentura Kjódó.   

Odstranění sochy maršála Koněva

Reakce na odstranění sochy. Extremisté zaútočili na českou ambasádu v Rusku

Skupina osob v maskách v neděli vyvěsila na plot českého velvyslanectví v Moskvě nápis Stop fašismu a hodila do areálu ambasády několik dýmovnic. Informaci ruské televize REN, podle níž je to reakce na odstranění sochy maršála Ivana Koněva v Praze, dnes potvrdilo ČTK české ministerstvo zahraničí. Při incidentu nebyl nikdo zatčen. Česko poslalo ruské diplomacii kvůli útoku nótu. Podle ministerstva je Rusko povinno ambasádu chránit a úřad očekává, že ruské orgány už podobné incidenty nepřipustí.

Českolipský florbalista a radní Štěpán Slaný (vpravo) je zakladatelem a organizátorem letního festivalu Banát, kam vypravoval v posledních letech dlouhý vlak.

Festival v Banátu je v ohrožení. Šance ale stále žije

Ještě nedávno, když se Štěpán Slaný z České Lípy s přáteli a spolupracovníky vracel z Banátu „nahecovaný“, ani ve snu nikoho z nich nenapadlo, že jim rázem zruší všechny zájezdy, že bude v ohrožení jejich hudební festival a začnou reálný boj o přežití.

Repatriační let z Vietnamu

Domů se stále chce vrátit 2500 Čechů. Repatriace budou probíhat do Velikonoc

Největší akce svého druhu v českých dějinách se pomalu chýlí ke konci. Ministerstvo zahraničí dosud úspěšně repatriovalo téměř 4500 Čechů. V současnosti tak registruje méně než 2500 žádostí českých občanů o pomoc s návratem do vlasti. Vzhledem k tomutu počtu jsou již v plánu pouze lety do oblastí s vyšším počtem uvízlých Čechů, probíhat by měly do Velikonoc.   

Goa v době zákazu vycházení.

VIDEO: Odříznut od domova. Známý český fotograf se snažil dostat z Indie

Mrtví, nemocní, uzavřené hranice. Agresivní nástup nového koronaviru a s ním spojená pandemie nemoci nazvané Covid-19 drsně zasáhly do běžného chodu světa. Část populace musela zůstat doma v karanténě, ale po celé zeměkouli se ocitla spousta lidí, kteří se z cizích zemí nemají jak vrátit do svých domovů. Jedním z nich byl český fotograf Jiří Jírů.

Ilustrační foto.

Letecký most pečovatelek k sousedům

Linec - K řešení krize nonstop péče dovezou Dolní Rakousy ve spolupráci s Hospodářskou komorou v pondělí letecky 250 pečovatelek z Rumunska a Bulharska, napsal linecký Volksblatt.

Bamboo Airways. Ilustrační snímek

Stát za návrat Čechů zaplatil už přes 50 milionů, další lety chystá

Ministerstvo zahraničích věcí zatím za návrat českých občanů z některých zemí zaplatilo 51,2 milionu korun. Vyplývá to z dat v registru mluv. Vláda tento týden schválila přesun 111 milionů korun z rozpočtové rezervy na tyto lety. Podle vlády dosud ministerstvo pomohlo k návratu zhruba 3 500 tisícům lidí.  

Sídlo NATO v Bruselu.

Severní Makedonie vstoupila do NATO. Oslavy zhatil koronavirus

Severní Makedonie se dnes stala 30. členem NATO. Západobalkánské zemi se kvůli řeckým námitkám cesta do Severoatlantické aliance uvolnila až po loňské změně názvu státu. Její zástupci dnes předali příslušné listiny na americkém ministerstvu zahraničí ve Washingtonu, aby mohly být v souladu s tradicí uloženy v depozitáři amerického Kongresu.

Hana Urbánková v Indii.

Plzeňanka uvízla v Indii

Hana Urbánková se na cesty vypravila už 2. března. Teď je zavřená v komplexu a neví, kdy a jak se dostane domů.

Petr Vacula při cestování a inspiraci na Filipínách a Thaiwanu.

Mohl odletět z Filipín. Místo Petr Vacula přenechal tomu, kdo ho potřeboval víc

/ROZHOVOR/ Třicetiletý Petr Vacula z Milotic v půli ledna přiletěl s bratrem na Filipíny. Procestovali hory na severu země. Přátelům na Thaiwanu pomáhal s projektem zaměřeným na fotbal pro děti. Tento týden se mohl ze vzdálené země, která je kvůli koronaviru ve stavu nouze, vrátit domů vládním speciálem. Petr Vacula však uvolnil své místo v plném letadle pro toho, kdo ho potřeboval víc.

Vyprázdněná hala letiště v americkém Dallasu.

Méně spojů do Evropy. Ambasáda v USA vyzývá Čechy k rezervaci letenek

České velvyslanectví ve Spojených státech vyzývá české občany, aby si rezervovali letenku do Evropy. V dalších dnech se očekává omezování spojení, což povede k růstu cen letenek. Ambasáda také potvrdila, že se příští týden uskuteční repatriační let z Chicaga do Prahy, který dopraví zpět české občany, kteří nebudou mít možnost cesty s komerčními dopravci. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale upozornil na to, že to bude jediný let, který diplomacie z USA vypraví.

Zlata Biedermannová (uprostřed) v evakuačním letadle při návratu z Karibiku domů do Čech.

Mám radost. Konečně jsem zpět doma, oddechla si Češka po evakuaci z Karibiku

Strávila v letadle s dalšími 160 lidmi dlouhých 20 hodin, aby se konečně dostala z nečekaně prodloužené dovolené domů. Zažila tři mezipřistání – v mexickém Cancúnu, v kanadském Halifaxu a Keflavíku na Islandu -, po celou dobu byly v letadle k dispozici pouze dvě toalety. „Ještě, že jsme měli tak prima piloty, kteří se nás snažili bavit celou dobu strávenou v letadle,“ popsala atmosféru při evakuačním letu z ostrova Roatán v Karibiku Zlata Biedermannová z Teplic.

Hraniční přechod Sudoměřice - město/Skalica na Hodonínsku mezi Českem a Slovenskem, který byl uzavřen v rámci opatření slovenské vlády proti šíření koronaviru. Snímek je ze 14. března 2020

Několik Slováků při návratu do země odmítlo karanténu. Zmizeli v Praze

Několik slovenských občanů při organizovaném návratu do vlasti přes Česko odmítlo kvůli pandemii koronaviru povinnou karanténu a "ztratilo se" v Praze. Novinářům to dnes řekl státní tajemník (náměstek) slovenského ministerstva zahraničí Martin Klus. Podle něj zmíněný incident může ohrozit spolupráci s ČR, která pomáhá Slovensku při dopravě jeho občanů ze zahraničí.

Letiště Václava Havla v Praze (na snímku z 16. března 2020) je jediné v ČR, které mohou v souvislosti s šířením koronaviru využívat cestující komerčních přeshraničních letů

Uvězněni kvůli koronaviru: Čechy v zahraničí vyzvednou letecké speciály

Česko v příštích dnech vyšle do Pobaltí, Egypta, na Filipíny a do Vietnamu čtyři evakuační lety. Do země uzavřené kvůli pandemii koronaviru nového typu by se díky čtyřem letům mělo dostat 700 lidí, z toho téměř 600 českých občanů. Volná místa v letadlech Česko poskytlo dalším zemím EU, uvedlo dnes v tiskové zprávě ministerstvo zahraničí. Pokračovat budou také evakuační cesty autobusy. Vzhledem k rušení velkého množství leteckých spojení do Frankfurtu budou autobusy ve větší míře nově obsluhovat mezinárodní letiště v Berlíně.

Letoun irských nízkonákladových aerolinek Ryanair

Do Česka se letecky vrátilo 202 turistů z Maroka. Další přivezly autobusy

Ve čtvrtek se do Česka letecky vrátilo 202 českých občanů, kteří uvázli v Maroku. Dalších zhruba 200 Čechů dopravilo do vlasti pět autobusů, které ministerstvo zahraničí vypravilo z Frankfurtu, Curychu a Vídně, uvedl na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Dnes zamíří do Česka dalších 12 evakuačních autobusů.

Přílet letadla z italského Bergama na brněnské letiště. Ilustrační foto

Češi uvízli v cizině, míří k nim ale pomoc

Internetové stránky českého ministerstva zahraničí připomínají v těchto dnech spíše nějakou dopravní kancelář než místo, odkud se řídí zahraniční politika země. Desítky už vypravených nebo naplánovaných autobusových spojů a nově i speciálních letů představují pro mnoho tisíc Čechů, kteří v těchto dnech uvízli v zahraničí. Jednu z mála nadějí, jak se dostat zpět domů.