Kreativ

ŠTÍTEK: ministerstvo zahraničních věcí

Novým náměstkem ministra vnitra pro státní službu bude dosavadní náměstek z legislativní sekce ministerstva práce a sociálních věcí Petr Hůrka

Novým superúředníkem jmenovala vláda náměstka Petra Hůrku z ministerstva práce

Novým náměstkem ministra vnitra pro státní službu bude dosavadní náměstek z legislativní sekce ministerstva práce a sociálních věcí Petr Hůrka. Kabinet schválil jmenování nového tzv. superúředníka na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), sdělil ČTK předseda vlády. Hůrka se stane na šest let nástupcem Josefa Postráneckého, který z funkce odešel předčasně 7. dubna. Hůrka nastoupí 1. července. Babiš doufá v to, že Hůrka zefektivní státní správu.

Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka

Odplata. Rusko vyhostilo dva české diplomaty, ČR má problém za vyřešený

Moskva označila za nežádoucí osoby dva pracovníky českého velvyslanectví a nařídila, aby do půlnoci 17. června opustili i s rodinami ruské území. Vypovězení je reakcí na vyhoštění dvou ruských diplomatů před dvěma týdny z Česka. České ministerstvo zahraničí uvedlo, ruský krok Praha očekávala. Podle ministra Tomáše Petříčka vypovězenými jsou diplomat a technický pracovník.

Hraniční přechod mezi Českým Těšínem a polským Těšínem.

Změna! Při cestě z polského Slezska budou nutné testy na covid-19

Takže změna! Přestože v pondělí Česko otevře hranice s Polskem, na nákupy ani do polských Beskyd nebo jinam ve Slezsku nemá smysl jezdit. Při cestě z polského Slezského vojvodství budou i po 15. červnu i pro Čechy nadále povinné negativní testy na nemoc covid-19.

Obyvatelé čínského Wu-chanu v rouškách.

Covid-19 byl v Číně možná už v létě, uvádí studie Harvard Medical School

Nový typ koronaviru se možná šířil v Číně už loni v srpnu. Satelitní snímky z čínského města Wu-chan v té době totiž ukazují zvýšený příliv lidí do místních nemocnic. Na čínském internetu navíc uživatelé ve stejném období začínají častěji vyhledávat slova, která odpovídají příznakům nemoci covid-19. Podle agentury Reuters to uvádí studie odborníků z lékařské fakulty americké Harvardovy univerzity (Harvard Medical School). Čína studii odmítla jako "směšnou".

Cesta na dovolenou. Ilustrační foto.

Za hranice v době pokoronavirové: Ministerstvo zveřejnilo Mapu cestovatele

Ministerstvo zahraničí zveřejnilo na svých stránkách interaktivní Mapu cestovatele, která informuje o podmínkách pro vstup do jednotlivých zemí světa a pro návrat z nich. Mapa se bude průběžně aktualizovat podle vývoje pandemie koronaviru. Už nyní jsou v mapě obsaženy informace o tom, jak se u některých států změní podmínky návratu českých občanů od 15. června, kdy Česko začne uplatňovat takzvaný semafor podle míry rizika nákazy v jednotlivých státech.

Ruská vlajka na střeše prezidentského paláce v moskevském Kremlu.

Vyhoštění diplomatů: Kroky politiků neodpovídají zájmům ČR, řekla ruská mluvčí

Nynější kroky českých představitelů neodpovídají zájmům jejich země. V souvislosti s vypovězením dvou ruských diplomatů z České republiky to řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Praha diplomaty vyhostila kvůli kauze údajné hrozby českým komunálním politikům. Podle mluvčí toto jednání odpovídá vnitropolitickým poměrům v Česku.

Polská armáda v Pelhřimovech obsadila obecní pozemek, který patří Slezským Rudolticím. Vojáci se samopaly zakázali Čechům návštěvy česká kapličky.

Nečekané komplikace. Polská armáda zakázala přístup k české kapličce

Ministr vnitra Jan Hamáček konstatoval, že polská strana má na otevření hranic „trošku jiný“ pohled než on. O specifickém pohledu Poláků by mohli vyprávět návštěvníci Osoblažska, kteří chtěli navštívit kapličku v Pelhřimovech. Kaple je jednou z mála pamětihodností Pelhřimov, které jsou místní částí Slezských Rudoltic a leží třicet metrů od řeky Hrozová, která tvoří česko – polskou hranici.  

Polská armáda v Pelhřimovech obsadila obecní pozemek, který patří Slezským Rudolticím. Vojáci se samopaly zakázali Čechům návštěvy česká kapličky.

Polská armáda zakázala přístup k české kapličce

Ministr vnitra Jan Hamáček konstatoval, že polská strana má na otevření hranic „trošku jiný“ pohled než on. O specifickém pohledu Poláků by mohli vyprávět návštěvníci Osoblažska, kteří chtěli navštívit kapličku v Pelhřimovech.

Policie v Montrealu rozhání protesty proti policejnímu násilí v USA

Světové protesty proti rasismu vzbuzují obavy z šíření koronaviru

Solidaritu s americkými demonstracemi proti policejní brutalitě a rasismu dnes přišly v Sydney vyjádřit tisíce lidí, a to i přes zákaz shromažďování zavedený kvůli epidemii covidu-19. Demonstranti tak navázali na hromadné protesty, jež se v pondělí konaly po celém světě. Například v Amsterodamu však místní správa čelí kritice za narušení koronavirových opatření, k opatrnosti dnes vyzvala protestující i novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.   

Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj.

Dostálová: Od příspěvku od zaměstnavatele na dovolenou jsme prozatím ustoupili

Hotely, restaurace, turistické atrakce a další služby se potýkají s citelným propadem turistického ruchu způsobeným koronavirovými opatřeními. Provozovatelé doufají, že lidé budou letos více jezdit na tuzemskou dovolenou a podpoří je tak v těžkých časech. Pomoc ale čekají i ze strany státu. Co na podporu turistického ruchu chystá vláda, prozradila Deníku ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Lidé s ochrannými rouškami v Hongkongu

Pompeo: Hongkong není dostatečně autonomní. Nezasluhuje zvláštní status

Hongkong v současné chvíli nemá dostatečnou autonomii vůči Pekingu na to, aby bylo pro Spojené státy nadále opodstatněné udržovat s ním zvláštní vztahy oproti zbytku pevninské Číny. V reakci na současné snahy Pekingu o prosazení nové bezpečnostní legislativy v poloautonomní provincii to dnes v Kongresu uvedl americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Rozhodnutí o změně zvláštního statusu, který USA Hongkongu přiznávají, nyní náleží prezidentovi Donaldu Trumpovi, poznamenala agentura Reuters.  

Lidé v maskách v metru v Tchaj-peji

Porušení politiky jedné Číny. Vytkla Česku, že označuje Tchaj-wan jako zemi

Čínskému velvyslanectví vadí, že dokumenty ministerstev zahraničí a zdravotnictví označují Tchaj-wan jako zemi. Považuje to za porušení politiky jedné Číny a mohlo by to znamenat pozastavení vzájemné spolupráce. Zástupce čínské ambasády to na začátku května sdělil vedoucímu oddělení pro Čínskou lidovou republiku na ministerstvu zahraničí Davidu Steinkemu. Informuje o tom Deník N, který má záznam neveřejného telefonátu k dispozici.

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček 18. května 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání vlády.

Bez roušek v horku či v kanceláři. Vláda pokračuje v uvolňování

Vláda pokračuje v rozvolňování opatření, která zavedla kvůli šíření nemoci covid-19. Od 26. května bude možné překročit hranice na více přechodech a hraniční kontroly budou jen namátkové, česká diplomacie bude tento týden jednat o otevření hranic se Slovenskem, s Rakouskem a s Německem. Dále chce stát od 8. června zrušit testy při cestě z nerizikových zemí. Kabinet dnes také schválil úvěrový program pro živnostníky a firmy zasažené koronavirem COVID III a program COVID nájemné, v jehož rámci stát přispěje 50 procent na komerční nájmy.

Náměstí Borise Němcova v Praze

Čelí výhrůžkám. Rusko žádá Česko o ochranu svého diplomata

Ruské velvyslanectví v Praze se obrátilo na české ministerstvo zahraničních věcí (MZV) kvůli ochraně svého diplomata. Ambasáda v prohlášení na svém facebooku uvedla, že její zaměstnanec kvůli lživému obvinění z útoku na pražské politiky čelí výhrůžkám. Požádala proto českou stranu o poskytnutí policejní ochrany a učinění takových opatření, které zabrání útokům na ruského diplomata.

Nakládačky. Ilustrační foto.

Lidem v Račeticích vadí sezónní pracovníci. Tentokrát i kvůli nákaze

Už několik let obyvatelé Račetic na Chomutovsku upozorňují na problémy se sezonními pracovníky z Rumunska a dalších zemí, kteří u soukromých firem sklízejí okurky. Mělo docházet ke krádežím v zahrádkách, nepořádku a rušení klidu. Letos se navíc bojí zavlečení nákazy koronaviru.  

Dopravní nehoda. Ilustrační foto

U Salcburku se převrhlo auto s českou SPZ. Zahynuli dva lidé

Při dopravní nehodě ve městě Thalgau poblíž Salcburku zemřeli v noci na dnešek dva lidé z České republiky ve věku 28 a 41 let. Uvedla to rakouská agentura APA s odvoláním na informaci od policie. Michal Dudáš z tiskového odboru ministerstva zahraničí ČTK řekl, že při nehodě zemřeli dva muži s českým občanstvím.

Praha 6 nechala odstranit sochu sovětského maršála Koněva z náměstí Interbrigády.

Barva, buřty a teď záchod. Na místě Koněvovy sochy se objevil klozet

Na místo po soše sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6 někdo postavil porcelánový klozet. Věc prověřuje policie, řekl novinářům její mluvčí Jan Daněk. Městská část záchod nechala odstranit, sdělil médiím starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, věc odsoudil. Koněvova socha byla v minulosti, než ji radnice nechala počátkem dubna odstranit, cílem řady útoků.

Exhumace obětí katyňského msakru

Ruské město odstranilo připomínku katyňského masakru. Polsko protestuje

V ruském městě Tver byly v době výročí konce druhé světové války odstraněny dvě pamětní desky věnované obětem takzvaného katyňského masakru, který znamenal smrt tisíců Poláků zavražděných před 80 lety sovětskou tajnou policií. Varšava proti počínání ruských úřadů protestuje. Podle agentury DPA by se mohlo jednat o odvetu Ruska za odstraňování pomníků Rudé armády v Polsku či v Česku.

Tomáš Petříček v roušce

Dlouhodobá priorita? Česko posiluje bezpečnost na ambasádě v Moskvě

Česko posílí bezpečnostní opatření na svém velvyslanectví v Moskvě. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo zahraničí v Praze, podle kterého je to dlouhodobý plán, jehož část se uskutečnila už loni, a nesouvisí s aktuálním děním v česko-ruských vztazích. Ruská média předtím napsala, že posílení bezpečnostních opatření přichází po nedávných incidentech před velvyslanectvím v Moskvě a před generálním konzulátem v Petrohradu, které se staly terčem výtržníků.  

Nasvícená Petřínská rozhledna v Praze na snímku z 2. dubna 2020.

Den solidarity: Rozhledna a Černínský palác změní barvu, na muzeu bude trikolóra

Lidé z celého světa dnes vzdají hold štědrosti a dobrým skutkům vykonaným v reakci na pandemii koronaviru. Akci, při níž se po celém světě budou rozsvěcovat významné budovy, pořádá hnutí Giving Tuesday. V Praze bude na znamení dne solidarity po 21.00 večer v barvách Giving Tuesday svítit rozhledna na pražském Petříně a Černínský palác na Hradčanech, kde sídlí ministerstvo zahraničí. Na budovu Národního muzea se promítne srdce v barvách trikolory a fontána před budovou bude také zářit v národních barvách.

Výzkumná expedice Masarykovy univerzity v Antarktidě.

Výprava z Antarktidy je zpátky doma. Kvůli pandemii s měsíčním zpožděním

/FOTOGALERIE/ S více než měsíčním zpožděním se ve čtvrtek z Antarktidy vrátila výzkumná expedice Masarykovy univerzity. Devítičlenná skupina se při návratu potýkala hned se dvěma zásadními komplikacemi, díky kterým se výprava protáhla. Loď chilského námořnictva postihla závada, kvůli které se výzkumníci nalodili na zpáteční cestu výrazně později. Zpět do Evropy se kvůli pandemii koronaviru dostali až díky repatriačnímu letu Francie. Po návratu zamířili všichni členové výpravy do dvoutýdenní karantény.

Ilustrační foto.

Aktuálně je pozitivních na COVID-19 šest desítek Jihočechů. Uzdravených je 106

V Jihočeském kraji zaznamenali za uplynulých 24 hodin hygienici jeden nově potvrzený případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Celkový kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 tak k úterní 18. hodině zvýšil na 172. Přibylo také 7 nově uzdravených, čímž se jejich počet zvýšil na celkových 106. Aktuálně bylo v úterý večer v regionu 60 pozitivních osob.

Tomáš Petříček v roušce

Ministerstvo zahraničí se ohradilo proti ruské nótě. Je nepatřičná, tvrdí

Ministerstvo zahraničí se dnes ohradilo proti nótě ruského velvyslanectví, jež si stěžovalo na článek týdeníku Respekt, podle kterého do Prahy přicestoval pracovník ruských tajných služeb údajně vybavený jedem ricin. Česká diplomacie považuje ruskou nótu za nepatřičnou snahu o narušování svobody tisku, řekla dnes novinářům mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Hranice. Polsko. Ilustrační snímek.

Chcete za hranice? V Libereckém kraji to jde jen na dvou místech

V Libereckém kraji zůstávají průjezdné stále jen dva hraniční přechody. Po jednání krizového štábu Libereckého kraje o tom informoval krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Jde o přechod s Německem v Petrovicích a přechod s Polskem v Harrachově. Provoz na nich je plynulý i přesto, že vláda svým čtvrtečním rozhodnutím zrušila zákaz vycestování.

Praha 6 nechala odstranit sochu sovětského maršála Koněva z náměstí Interbrigády.

Špióna s jedem jsme neposlali, tvrdí Moskva. Ruská ambasáda poslala nótu

Rusko se snaží podle českých bezpečnostních expertů vměšovat do vnitřních záležitostí Česka a své agresivní kroky stupňuje. Čtveřice expertů včetně bývalého předsedy Vojenského výboru NATO Petra Pavla dnes proto vyzvala ministerstvo zahraničí k tvrdšímu postoji vůči Moskvě. Za vyvrcholení ruského agresivního přístupu označila spor kolem sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. 

Ilustrační foto.

V neděli se zvýšil počet potvrzených případů covidu 19 o dva

Za uplynulých 24 hodin zaznamenali hygienici na jihu Čech dva nově potvrzené případy nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Celkový kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k nedělní 18. hodině zvýšil na 171. V neděli večer bylo v kraji aktuálně třiasedmdesát COVID-19 pozitivních osob.

Ilustrační foto

Otevření hranic: starostové v příhraničí velký provoz neočekávají

Rozhodnutím vlády mohou Češi od pátku opět překročit hranice. Podle ministra zdravotnictví Adam Vojtěcha je možné vyrazit i na dovolenou. Starostové hraničních obcí ale prudký nárůst cest na sousední Slovensko neočekávají. Také policisté na hraničních přechodech nadále zůstávají. Pro cestování navíc platí jasně daná pravidla.  

Ilustrační foto.

Uzdravených Jihočechů už je 93 a aktuálně pozitivních jen 71

Na jihu Čech zaznamenali za uplynulých 24 hodin hygienici dva nově potvrzené případy nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Celkový kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k sobotní 18. hodině zvýšil na 169. V sobotu večer tedy bylo v kraji aktuálně jednasedmdesát COVID-19 pozitivních osob.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto

Koronavirem se v Česku nakazilo 7273 lidí. Uzdravilo se 2389 pacientů

Nemocí covid-19, kteoru způsobuje nový typ koronaviru SARS-CoV-2, se v České republice nakazilo 7273 lidí. Aktuální údaje na svých webových stránkách zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Od vypuknutí epidemie se z choroby uzdravilo 2389 pacientů, 215 nakažených lidí zemřelo.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na zasedání vlády KLDR na snímku z 11. dubna 2020

Čína vyslala do KLDR zdravotnické odborníky. Důvodem může být stav Kim Čong-una

Čína vyslala do Severní Koreje tým zahrnující zdravotnické odborníky, který má radit severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje. Cesta čínských lékařů a úředníků přichází v době, kdy se objevují spekulace o zdraví severokorejského vůdce, a agentura Reuters nebyla schopná okamžitě určit, zda má cesta něco společného se zdravotním stavem Kima.

Ilustrační foto.

Covid-19 má diagnostikován už jen 69 Jihočechů

Na jihu Čech se v pátek 24. dubna uzdravilo dalších osm lidí, kteří byli pozitivně testováni na nemoc covid-19. Naopak přibyl jeden pozitivně testovaný. Počet lidí, kteří jsou aktuálně pozitivní, se tak snížil na 69. Toto číslo tento týden velmi rychle klesalo, když v pondělí večer bylo 99.