Kreativ

ŠTÍTEK: mobilní aplikace

Kráva. Ilustrační snímek

Svou vlastní seznamovací aplikaci ve stylu Tinderu už mají i krávy a býci

Mobilní aplikace Tinder je populární mezi lidmi, kteří hledají rychlé seznámení. Uživatelé mohou tahem prstu na fotografii doprava nebo doleva vyjádřit svůj názor, zda se jim nabízený protějšek líbí, nebo nelíbí a v případě shody je aplikace propojí. Krávy a býci, kteří hledají „bů lásku“, nyní dostali obdobnou aplikaci, která pomůže jejich chovatelům. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Ilustrační foto.

S prevencí rakoviny plic pomáhá mobilní aplikace

Brno — Karcinom plic je jedním z nejběžnějších a nejsmrtelnějších typů nádorů v Evropě. Pokud je včas zachycený, výrazně se zvyšuje šance pacienta na přežití a úplné vyléčení. S tím má pomoci mobilní aplikace LungScreen. Lékaři z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně připravili studii k jejímu využití.

Kateřina Hanáková a Eliška Fumfálková.

Zpívání v kovářovské škole

Kovářov - XVIII. ročník dětské pěvecké soutěže, která se každoročně koná před Vánoci v Kovářovské základní škole, byla z důvodu nemoci přesunuta do lednového náhradního termínu.

Air Bank. Ilustrační foto.

Kellnerova Air Bank má za sebou úspěšný rok. Více než zdvojnásobila zisk

Air Bank, která patří do skupiny PPF Petra Kellnera v roce 2018 opět dosáhla kladného výsledku hospodaření, když vykázala nekonsolidovaný čistý zisk 1,4 miliardy korun. Ten tak meziročně stoupl o 139 procent, když se do něj pozitivně promítly také jednorázové dividendové příjmy z dceřiných společností banky. Informovala o tom Air Bank ve své tiskové zprávě.

Ilustrační snímek.

Krizovou linku poskytne operátor T-Mobile zdarma

Špindlerův Mlýn - Často využívaná krizová linka 1210 na Horskou službu bude od 1. února pro volající klienty telekomunikačního provozovatele T-Mobile zadarmo. Oznámili to jeho zástupci.

Ilustrační foto

Město chystá novinku v placeném parkování

Beroun – Vedení Berouna chystá novinku, co se týká placeného parkování; například po vzoru Prahy chce, aby řidiči na automatech na parkování zadali poznávací značku svého automobilu. Město tak chce bojovat proti jistému nešvaru: občas se totiž stalo, že si řidiči zaplatili parkovné na levnějším parkovišti a potom s lístečkem odjeli na dražší stání. Tomu by nyní měl být konec. Informaci potvrdil Michal Mišina, berounský místostarosta.

Ilustrační fotografie.

Hlášení o černých skládkách mohou lidé poslat přes novou aplikaci

Slavkov u Brna – Novou mobilní aplikaci si můžou stahovat lidé ve Slavkově u Brna. „Aplikace Zlepšeme Česko! s několika praktickými funkcemi nahrazuje dosavadní aplikaci Mobilní rozhlas. Lidé, kteří mají Mobilní rozhlas stažený, můžou přejít na nový systém, nebo i nadále používat starou aplikaci,“ přiblížila mluvčí radnice Veronika Slámová.

Vůz společnosti Liftago - ilustrační foto

Změny v majetkové struktuře Liftaga. Investor Mička prodal svůj menšinový podíl

Český startup Liftago zabývající se přepravními službami ve většině tuzemských krajských měst opouští menšinový podnikatel Michal Mička. Svoji počáteční investici dosahující výše několika desítek milionů korun se mu po roce a dvou měsících podařilo zhodnotit o polovinu. Po odchodu z Liftaga se hodlá soustředit na jiné obchodní příležitosti.

Ilustrační foto

Host si chtěl na večírku přilepšit penězi

Česká Skalice - Jeden z hostů restaurace, který se přišel bavit na silvestrovský večírek, se na závěr pokusil krást. Majitel podniku ho přistihl u zásuvky s penězi a vše oznámil policistům.

Řetězec Starbucks  v následujících několika týdnech zavře až šest stovek obchodů ve Spojených státech a zruší více než dvanáct tisíc pracovních míst.

Trochu jiná obchodní válka. Čínský prodejce kávy úspěšně konkuruje Starbucksu

Společnost Luckin Coffee se na trhu s kávou objevila teprve před rokem. Již nyní se jí však daří zdatně konkurovat těm největším hráčům v oboru včele s americkým Starbucksem. Za uplynulých dvanáct měsíců firma doma v Číně otevřela na 1700 obchodů. Kávu Luckin si mohou zájemci pořídit například i v pekingském Zakázaném městě, odkud byl americký prodejce před deseti lety vykázán.

Ilustrační foto.

Psy děsí petardy. Miláčka pak lze nalézt díky aplikaci

Střední Čechy - Oslavy konce roku plné hlučných ohňostrojů a petard netěší především pejskaře. I přes veškerá opatření se každoročně se v tomto období zaběhne nejvíc psů, a to jak ve městech, tak na vesnicích. Někteří končí v útulcích, jiní na ulici a zdaleka ne všechny se podaří vrátit jejich majitelům. Ti pak hledají způsoby, jak svého mazlíčka vypátrat co nejrychleji.

Ilustrační foto.

Psy děsí petardy. Miláčka pak lze nalézt díky aplikaci

Nymbursko - Oslavy konce roku plné hlučných ohňostrojů a petard netěší především pejskaře. I přes veškerá opatření se každoročně se v tomto období zaběhne nejvíc psů, a to jak ve městech, tak na vesnicích. Někteří končí v útulcích, jiní na ulici a zdaleka ne všechny se podaří vrátit jejich majitelům. Ti pak hledají způsoby, jak svého mazlíčka vypátrat co nejrychleji.

Petr Witowski.

Šéfem pražského dopravního podniku se stal Witowski. Nahradil odvolaného Gillara

Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) dnes odvolala generálního ředitele Martina Gillara. ČTK to potvrdili dva členové dozorčí rady. Ředitelem a předsedou představenstva podniku se stal v první polovině roku 2016. Ve funkci ho nahradil bankéř Petr Witowski. Dalšími novými členy představenstva pak byli navíc zvoleni Jan Šurovský a Filip Tulák. 

Ilustrační foto.

Mobilní aplikace radí, jak zabezpečit majetek

Příbramsko - Minulý týden se řádil zatím nezjištěný zloděj v jedné chalupě na Milínsku. Odcizil z ní počítač, tři fotoaparáty, obraz, kameru a finanční hotovost. Dále vypáčil vrata do stodoly, kde vzal elektro kolo a nářadí. Vnikl i do garáže, z které ukradl lodní motor a moped. Majiteli chaty způsobil škodu ve výši 175 tisíc korun.

Parkoviště u blanenského nádraží.  Ilustrační foto.

První na jižní Moravě: mobilní aplikace spočítá volná parkovací místa u nádraží

Blansko – Zaparkovat u vlakového nádraží v Blansku je často problém. I když má kapacitu přes dvě stě míst, bývá plné. Využívají ho hlavně lidé, kteří po odstavení auta dále cestují vlakem. Některé řidiče odradí i pohled na zaplněnou plochu, další místo se ani nesnaží hledat a parkují jinde. Nyní jim pomůže unikátní sledovací systém, který jim sdělí, jak je parkovací plocha vytížená a kolik zbývá volných míst.

Elektronické bankovnictví - Ilustrační foto

Platební revoluce. České banky poprvé převedly peníze za pár sekund

Okamžitá platba mezi účty u dvou různých českých bank? Donedávna něco nepředstavitelného. Ve středu však historicky první takovou platbu otestovaly společnosti Air Bank a Česká spořitelna. Připsání platby na účet cizí banky během několika sekund tak brzy může být realitou. V nabídce tuzemských peněžních domů by se mohlo objevit již na jaře.

Kovářovánek nahrával lidové písně.

Kovářovánek nahrával lidové písně

Kovářov - Zpěvačka Matylda Mandovcová z národopisného souboru Kovářovánek, který působí na základní škole v Kovářově pod záštitou společnosti Kovářovskétradice.cz manželů Milana a Pavly Škochových, nahrávala v neděli 25. listopadu 2018 lidové písně.

Schéma toho, jak pravděpodobně ke vzniku zemětřesení v západních Čechách dochází.

Mobilu otřes neunikne

Karlovarský kraj – Pozor, zemětřesení! Takovým způsobem bude obyvatele v Karlovarském kraji upozorňovat nová první česká aplikace do mobilních telefonů a tabletů, kterou vyvinuli odborníci z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Ilustrační fotografie.

Nová mobilní aplikace v Týništi varuje i při povodních

Týniště nad Orlicí - Město má novou oficiální mobilní aplikaci nejen pro občany, ale i návštěvníky. Jde o další informační kanál, jímž chce město poskytovat informace, ale také například varovat při mimořádných událostech, jako jsou třeba povodně.

Peníze. Ilustrační foto.

Finanční poradce do kapsy. Mobilní aplikace vám pohlídá rozpočet

Ztráta zaměstnání, nástup na mateřskou dovolenou nebo rozchod s partnerem. Náhlá změna finanční situace může potkat každého. Se správou osobních financí a hlídáním rozpočtu přitom nemusí pomáhat jen drazí finanční poradci. Postačí k tomu chytrý telefon s operačním systémem Android nebo iOS a aplikace Debito.

Příbramský denní stacionář ALKA, kde pomáhají handicapovaným od nejmenších dětí až po seniory (ale třeba i lidem s mentálním postižením nebo osobám v krizi) tak získal 120 tisíc korun na novou výbavu.

V nově upravené kuchyňce se mohou učit vařit i vozíčkáři

Střední Čechy – Lidé, kteří mají rádi aktivní pohyb, pomohli těm, kteří se mohou hýbat jen s obtížemi. Také oni sami se však zapojili ze všech sil. Díky využívání mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem se podařilo nastřádat body, které pak Nadace ČEZ proměnila na peníze. Příbramský denní stacionář ALKA, kde pomáhají handicapovaným od nejmenších dětí až po seniory (ale třeba i lidem s mentálním postižením nebo osobám v krizi) tak získal 120 tisíc korun na novou výbavu.

Ilustrační foto

Městská mobilní aplikace je po počátečních komplikacích plně v provozu

Mladá Boleslav – Obyvatelům i návštěvníkům Mladé Boleslavi nově pomáhá a radí nová mobilní aplikace Mladá Boleslav v mobilu. Všechny čerstvé novinky, aktuality, jízdní řády, informace o pamětihodnostech i kontakty na důležité úřady s sebou mohou nyní vlastníci chytrých telefonů nosit v kapse.

Vyhledávač Google

Google prý zlepšil agregátor zpráv. V Česku přednostně nabízí dezinformační weby

Google v květnu letošního roku globálně vyhlásil, že významně mění způsob výběru zpráv ve své nabídce Google News a používá novou sadu technik umělé inteligence, aby obnovil důvěru uživatelů v online zpravodajství. V Česku ale nabízí ve své mobilní aplikaci Google News na čelním místě trvale informace z webů jako Sputnik a Parlamentní listy, které podle několika analýz patří mezi dezinformační weby.

Radnice v Novém Jičíně. Ilustrační foto.

O radniční aplikaci je mezi občany zájem

Bezmála 1200 majitelů mobilních telefonů si do svých přístrojů už nainstalovalo mobilní aplikace Nový Jičín v mobilu, kterou letos v lednu spustila zdejší radnice.

Aplikace Všímálek je již občanům k dispozici. Má však řadu problémů.

Marushka, Zmapuj to či Všímálek. Mobilní aplikace nahrazují drbny

Ulomená značka, černá skládka, díra na chodníku nebo závada na dětském hřišti? Marushka to pomůže vyřešit. Není to žádná místní drbna – informátorka, ale osvědčená mobilní aplikace Marushka Photo. Od července ji využívají například i lidé v Litomyšli.

Kalifornský startup Lime začíná nabízet půjčování elektrických koloběžek už i v Evropě.

Kalifornská firma chce zaplavit Paříž elektrickými koloběžkami

/VIDEO/ Kalifornský startup Lime, který nabízí přes mobilní aplikaci jednoduché půjčování kol a elektrických koloběžek, expanduje do Evropy. Pro svůj masivní nástup na starém kontinentě si vybral Paříž. Elektrické koloběžky by se tak brzy mohly stát dalším turistickým magnetem vedle Eiffelovky. Informovala o tom agentura Reuters.

Přeplněné popelnice. Ilustrační foto.

Kontejnery přetékají. Na sídlišti mají popeláři problém projet, hlásí strážníci

Brno /ANKETA/– Nad tím, kam složit vynesený odpad, si Brňané často lámou hlavu přímo u kontejnerů. Když už k nim totiž dorazí, jsou plné. Přestože mohou přeplněné kontejnery hlásit na telefonní číslo nebo přes mobilní aplikaci, fungující řešení vedení města, společnosti Sako Brno i zaměstnanci odboru životního prostředí teprve hledají.

Vozítko společnosti Re.volt.

V Praze se rozjíždí sdílení malých elektromobilů. Vozítka si půjčíte přes mobil

Takzvaný „carsharing“, neboli sdílení automobilů, je moderní trend. Můžeme si o něm myslet, co chceme, ale pravda je, že se každou chvíli objevují nové a nové pokusy. Jeden takový se pomalu rozjíždí také v české metropoli. Mladá společnost Re.volt začne v Praze nabízet vypůjčení malých městských elektromobilů. Celý proces bude fungovat přes mobilní aplikaci a zcela vynechává osobní kontakt.

Ilustrační foto

Spořitelna má české prvenství. Jednoznačně rozpozná klienty po hlase

Některé z českých bank používají jako ověření totožnosti klienta v mobilní aplikaci otisk prstu. Česká spořitelna však spouští jako první společnost v Česku tzv. hlasovou biometrii, tedy ověřování identity klientů na základě uložených hlasových vzorků. Službu budou moci využívat všichni klienti, kteří budou souhlasit s uložením nahrávky svého hlasu.